Tuesday, June 7, 2022

70 ledamöter lade ner sina röster och 8 valde att frånvara i misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson. Sverige och Finland får nu lite mer uppförsbacke i förhandlingarna om NATO-medlemskapet

Efter konstitutionsutskottets kritik av regeringen väcker Sverigedemokraterna, med stöd av M och KD,  misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för hur han sköter sitt uppdrag. I processen gjorde Annie Lööf och Per Bolund utspel på Twitter med ord som "fler vuxna i rummet" och att inte vilja skapa oreda i Sverige. I samband med strävan att återsätta Magdalena Andersson (S) i rollen som t f statsminister gjorde Socialdemokraterna ett avtal med Kakabaveh (partilös) om stöd till PKK-anknutna PYD. Andersson kunde därmed återinträda som t f statsminister med minsta möjliga marginal. Samma avtal användes sedan för att rädda kvar Johansson i rollen som justitieminister. Dock ledde S-PYD/PKK-avtalet till svårigheter för Finlands och Sveriges gemensamma NATO-ansökan. För antagning av nya medlemmar krävs att alla medlemsstater säger ja. Turkiet, som inte gillade socialdemokraternas avtal av PYD/PKK, valde därför att säga nej till Finlands och Sveriges ansökan.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Efter konstitutionsutskottets kritik av regeringen väckte Sverigedemokraterna, med stöd av M och KD, misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) för hur han sköter sitt uppdrag (Svt).
– Morgan Johansson har låtit kriminaliteten breda ut sig i vårt land och låtit Sverige bli ett gangsterland, säger Henrik Vinge (SD) (Svt).
Klockan 13.16 publicerade Riksdagen hur respektive parti röstat i misstroendet mot Morgan Johansson (S). Som förväntat röstade Liberalerna (20), Kristdemokraterna (KD) (22), Moderaterna (70) och Sverigedemokraterna unisont ja till misstroende. Totalt: alla förväntade 174 mandaten.

Från de partier som påstått sig aktivt stödja Morgan Johansson valde 8 individer att aktivt frånvara från omröstningen. Men noterbart är att av de resterande 166 ledamöter i de partier som påstått sig aktivt stödja Johansson valde 70 att lägga ner sin röst. Ergo. Morgan Johansson fick aktivt stöd av 25 %.

Via gammelmedia fick man intrycket att Miljöpartiet (16), Socialdemokraterna (100) och Vänsterpartiet (27) unisont skulle rösta nej till misstroendet. Röstredovisningen visar dock att 1 Centerpartist, 1 miljöpartist, 3 Socialdemokrater och 3 Vänsterpartister valde att frånvara (Svt).

Med minsta möjliga marginal (50,1 %) kunde Johansson sitta kvar.


Den uppkomna situationen hänger samman med Socialdemokraternas agerande i samband med partiets andra försök att tillsätta Magdalena (S) Andersson som Sveriges tillförordnade statsminister.

Andersson (S) var finansminister i Stefan Löfvens (S) tillförordnade regering i koalition med Miljöpartiet. Och trots att Löfven låtit meddela att han ville fortsätta, meddelade han under sommaren 2021 plötsligt att han avsåg att avgå. Löfven bad följaktligen även om att få bli entledigad som tillförordnad statsminister.

Det är sannolikt att Löfven blivit en belastning för partiet som nu såg sig om efter en efterträdare. Och för att öka chansen för ett parti att upprätthålla makten finns det en poäng att byta partiledare under pågående mandatperiod. Då får efterträdaren möjligheten att träna på sitt förväntade kommande uppdrag. Socialdemokraterna valde Magdalena Andersson att efterträda Löfven.

Eftersom Sverige använder representativ demokrati måste en majoritet av riksdagens medlemmar rösta ja till Andersson som tillförordnad statsminister.

Andersson valdes liksom oppositionens budget. På grund av det sistnämnda beslutade Socialdemokraternas koalitionspartner Miljöpartiet att lämna samarbetet. Därmed tvingades Andersson att be om att få bli entledigad efter rekordkorta sju timmar (Holmgren, 2022).


För att bli återvald krävdes att en majoritet />174) av riksdagens 349 ledamöter röstar ja. Det implicerar att 175 av riksdagens ledamöter måste rösta för Andersson (S).

Socialdemokraterna vände sig till Amineh Kakabaveh som tidigare blivit utesluten ur Vänsterpartiet [kommunisterna]. Effekten blev att hon blev partilös. I det uppkomna parlamentariska läget gav det henne möjligheten att spela en vågmästarroll i kommande röstningar.

Kakabaveh identifierar sig som kurd och har anknytning till ett kurdiskt parti, PYD, som är verksamt i Syrien. PYD har i sin tur anknytning till PKK som klassats som terrororganisation av både Turkiet och EU.

Socialdemokraterna, som verkade etablerat ett samarbete med PYD, inledde ett samarbete med Kakabaveh.  

Tobias Baundin (S), partisekreterare för Socialdemokraterna, lät meddela att Socialdemokraterna beslutat att fördjupa samarbetet med PKK-associerade PYD. Därmed fick Socialdemokraterna tillgång till Kakabavehs vågmästarröst. Resultatet blev att Andersson (S) kunde återinträda på posten som tillförordnad statsminister med minsta möjliga marginal: 175/349=50,1 %. 

En bieffekt av Socialdemokraternas stöd till PYD, sannolikt på grund av anknytningen till terrorklassade PKK, blev att Turkiet sa nej, inte bara till Sveriges, utan även Finlands, medlemsansökan till försvarsalliansen NATO.
What Turkey perceives as threat of PKK is the core national security concern in Turkey. Sweden doesn't quite share the same perspective on that threat, said Levin.
När Sverigedemokraterna väckt misstroende mot Morgon Johansson, vände sig Socialdemokraterna åter till Kakabaveh. fick också en vågmästarroll i misstroendet mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Man fick också intrycket att Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle visa ett tydligt stöd för Johansson, d.v.s. rösta mot misstroende. Vänsterpartiet valde tystnaden.

Så här skrev Miljöpartiets språkrör Per Bolund (retweetat av det andra språkröret Märta Stenevi) på sitt Twitterkonto inför misstroenderöstningen:


Så här skrev Annie Lööf:




Resultatet blev att Johansson fick aktivt stöd av 25 % av den representativa demokratin, men många valde att lägga ner sina röster. 

Socialdemokraternas agerande, att kämpa för att hålla kvar Johansson, fick dock ödesdigra konsekvenser för Sveriges och Finlands NATO-ansökan.

Det är osäker om detta agerande handlar om att vara den vuxna i rummet eller vilken part som är cynisk? 

Läs min nästa artikel på samma: Morgan Johansson (S) sitter kvar men endast med 25 % aktivt stöd. Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lade ner sina röster

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment