Saturday, October 19, 2024

Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS). Verksamheten skulle vinna på att Cederlöf anpassar sitt tänkande till decentralisering

En organisations- och kommunikationskris har uppstått i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Om man läser mellan raderna verkar fullmäktigeledamot Cederlöf (SFP) förvänta sig en delegeringskultur medan operativt ansvarige Bergendahl (VD) en decentraliserings- dito. Forskning visar att decentralisering är bättre än delegering. Cederlöf borde anpassa sitt sätt att tänka till decentralisering, dvs. låta den operativa chefen göra sitt jobb självständigt. Det leder sannolikt till att Bergendahl öppnar upp i sin kommunikation till styrelsen. 3 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

En organisations- och kommunikationskris har uppstått i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.


Länk till källan.

Karin Cederlög (SFP) som är fullmäktigeledamot i Esbo och Västra Nylands välfärdsområde är frustrerad:
“Det verkar som att man om man bitvis skalar bort verksamheter som vi beslutsfattare inte ens får ta ställnings till. Raseborgs sjukhus ska till exempel ha diskuterats på tjänstemannanivå redan i våras men styrelsen har inte hört något”.

“Nu har det också sagt att behörigheten för att och befogenheten att fatta beslut om den operativa verksamheten finns hos VD:ni (Matti Bergendahl) så en del av de planerade ändringarna kommer inte ens att komma på styrelsens bord”.

“Man kan anser hon, fråga sig vilken styrelsens roll är om de som sitter i den varken har insyn i eller påverka tjänsteledidningens planer”.
Om man som organisations-knutte och executive coach ska försöka läsa mellan raderna, verkar det som att Cederlöf (SFP) efterfrågar mer centraliserad kontroll, medan verkställande direktören eftersträvar mer decentralisering av den operativa verksamheten.

Det finns inget 100 % rätt eller fel i den här frågan, med det finns forskning som pekar på vad som funkar lite bättre. Det finns också formella spelregler för styrelsen och verkställande direktör.

En styrelse ska ge direktiv som en verkställande direktör ska följa när han eller hon förvaltar den operativa verksamheten. För en styrelse gäller också hands-off för operativa saker. Ett centralt begrepp i sammanhanget är decentralisering - att låta operatörerna fatta beslut som hur man ska uppnå olika mål och fullgöra arbetsuppgifter. Om Bergendahl gått en traditionell managementutbildning, t ex. läst företagsekonomi någonstans, då är det rimligt att anta att han känner till detta och försöker tillämpa det.

En av mina f d klienter, en f d koncernchef, påtalade en gång vikten av att som verkställande direktör frigöra sig från styrelsen. Detta bör ske parallellt med att man uppfyller de direktiv som styrelsen lämnat, inklusive att regelbundet hålla styrelsen ajour med vad som händer. Det sker som regel vid styrelsemöten där verkställande direktören rapporterar. Men, hands-off från styrelsens sida beträffande den operativa verksamheten.

Här kommer kruxet. I Finland tillämpas inte decentralisering. Istället finns det en kultur där man delegerar, dvs. tilldelar arbetsuppgifter men behåller det exekutiva ansvaret. I det perspektivet blir en verkställande direktör styrelsens assistent. Det är logiskt och rimligt att tänka sig att Cederlöf (SFP) tänker i delegeringstankar och att hon anser att Bergendahl därmed har ett ansvar att kontinuerligt hålla henne ajour med detaljerna om vad som är i görningen.

Om detta stämmer så kan det förklara den uppkomna kommunikationssituationen; det saknas kongruens mellan Bergendahls och Cederlöfs förväntningar om hur verksamheten ska drivas.

Slutsats. Cederlöf borde anpassa sitt sätt att tänka till decentralisering, dvs. låta den operativa chefen göra sitt jobb självständigt. Det leder sannolikt till att Bergendahl öppnar upp i sin kommunikation till styrelsen.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sweden) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving  |  Lectures: Nutrition for physical and mental health  |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  |  Language training - Swedish  |  Academy Competency  | CV  |  Teaching skills and experience  |  Summary of research project  | Instagram |  Linkedin |  YouTube-channel  |  TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment