Friday, December 7, 2018

Finlands små klimatutsläpp lämnar stort avtryck för att vi är så få (UH). En kommentar.

HBLs Peter Buchert lyser upp den kommande Julen med ett dystert domedags-epos baserat på den marxistiska iden att beräkna frisättning av koldioxid i atmosfären per capita. Psykologiforskning visar att upprepade meddelanden kan misstas för sanning och att det kan leda till simulerings-bias och kollapsångest. Förklaringen är negativity bias. Man kan också beräkna CO2 per land. Då blir istället Finlands utsläpp ~0,1 % av globala dito medans Kinas 30 % utsläpp dominerar i världen. Progressofober har svårt att acceptera de framgångar i vi åtnjuter. Det gynnar ingen. 7 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Den 6 December 2018 skriver Huvudstadsbladets Peter Buchert:


Länk till källan.

Artikeln är gratis men kräver inloggning. Utgångspunkten får bli artikelrubriken. Den ska ju spegla innehållet. Det verkar också som att redaktionen ändrat rubriken. En tidigare version lyder: Så skiljer sig koldioxidavtrycket mellan Finland och Kina.

Förutom de språkliga bristerna i ingressen visar illustrationen under rubriken utsläppen per capita enligt följande: USA: 17 ton, EU: 6,9, Finland (del av EU): 8,9 och Kina: 7,2. (Vid en återblick upptäcktes att även Indien fanns med. En genomsnitts-Indier släpper ut 1,8 ton/år. Indien är det land i världen där fattigdomen har störst utbredning.)

Psykologiforskning visar att frekvent information med negativt innehåll lätt förväxlas med fakta (Tversky och Kahneman, 1973), att vi drabbas av simulerings-bias (Kahneman och Tversky, 1977, 1979) respektive kollaps-ångest (Easterbrook, 2003). Det förklaras bland annat av negativity bias (Baumeister et al. 2001).

Efter att ha läst HBL funderade kanske några [svensktalande] Finländare om de vågade laga julbord?

Men är Peter Bucherts sätt att räkna verkligen korrekt?

Bucherts redovisning jämför koldioxidutsläpp på individ-nivå (per capita). Det ger vi den så kallade handen att en genomsnittlig finländare släpper ut 15 % mer koldioxid jämfört med en genomsnittlig kines.

Men att räkna klimatpåverkan per capita kanske blir missvisande?

Exempel: om en enskild person, var som helst i världen, grillar korv över öppen eld där traditionell ved ersatts med bildäck: hur stor blir klimatpåverkan? Svaret på denna hissnande gåta kommer längre ner.

En alternativ ansats är att utgå från en nations utsläpp. Det hänger samman med att det i vår moderna värld finns just nationsgränser med tillhörande ansvar.

Man kan då beräkna medelutsläppet per individ multiplicerat med befolkningsmängden:
  • Kina: 7,2*1300 000 000=9 360 000 000 ton.

  • EU: 6,9*512 000 000=3 532 800 000 (37,74 % av Kinas utsläpp).

  • Finland: 8,9 *5500 000 invånare = 48 950 000 (0,50 % av Kinas utsläpp).

  • Indien: 1,8*1340 000 000=2 376 000 000 (24 % av Kinas utsläpp).

  • USA: 17*327 000 000=5 556 000 000 (56 % av Kinas utsläpp).
Det illustreras i följande diagram:


Resultatet visar, i bjärt konstrast till Bucherts utspel, att Finlands klimatbelastning är obetydlig jämfört med Kinas. Detsamma gäller andra länder i Norden.

Istället är Finlands utsläpp nära nog 'klimatneutralt' medan Kinas utsläpp dominerar i världen.

Polemiker, progressofober och domedagsprofeter brukar i det här läget lyfta fram livsstil – att vi i väst överkonsumerar på andras bekostnad - vilket skulle kunna illustreras med utsläpp/person som redovisas i rubriken.

Det leder till ett annat populärt [polemiskt] argument: att Kinas utsläpp förklaras av västvärldens livsstil.

Det verkar som att avsändarna glömt att Kina sedan 1949, i nära samarbete med Sovjet (1917-1991) och Nordkorea, är en sluten autokrati inom ramen för Marxism.

Miljö-livstilen skiljer sig dock mellan Finland (väst) och Kina; En aktuell studie visar att ~90 % av plasten i världshaven kommer från 10 floder i Asien (Patel, 2018). Europas, Nord- och Centralamerikas bidrag är, håll nu i hatten: ~1,25%!

I Finland har man stängt 2000 soptippar. Anledningen är Finländarnas intresse för att sopsortera (beteende). (Detsamma gäller i det västra grannlandet Sverige (Sweden’s recycling is so revolutionary, the country has run out of rubbish).

Alltså: det är så in i Norden rent!

I ett aktuellt TED-talk - Is the world getting better or worse? A look at the numbers - ger Harvardforskaren Steven Pinker bilden av framgången i väst. Pinker fokuserar på [det för Marxister förhatliga] USA och visar att de senaste 30 åren har utsläpp av svaveldioxid minskat med 80 % och utsläpp av ’partiklar’ minskat med 40 %. Trenden är densamma i hela västvärlden. Pinker menar att många klimativrare är progressophobics – har en irrationell rädsla för den framgång vi nu åtnjuter - och därför agerar domedagsprofeter. Pinker (2018) varnar dock för att dessa domedagsprofeter triggar klimatångest hos allmänheten.

Sedan vår tideräknings början har man identifierat åtminstone 200 (List of dates predicted for apocalyptic events). Alla har haft fel!

Finland, liksom andra länder i Norden, har varit duktiga på att ändra sitt beteende på ett för ekologin, humanismen och klimatet gynnsamt sätt. Det är inte dåligt, det är ju jättebra!

Svaret på gåtan: Om en enskild person grillar korv över öppen eld där traditionell ved ersatts med bildäck: då blir påverkan på klimatet= 0.

-------------------------

Läs också: "Perception versus facts". Climate Psychology and Progressofobics (also in Swedish)

Läs: Olson, J. (2018). Varken flygresan eller Trump är stora miljöboven. Expressen.

Se även: Does NASA have any climate change skeptics? (Big Think).

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  | Language training - Swedish  |  Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

2 comments:

  1. Varför har du angett EU:s utsläpp i kr och de andras i ton? Det måste väl vara ett skrivfel, eller hur!

    ReplyDelete