Tuesday, March 15, 2022

Nutrition psychology. Ledningen för Helsingfors universitet förbjuder näringstät mat vid offentliga evenemang

På sin Facebook-sidan skriver Helsingfors universitet att vid kommande evenemang kommer man exkludera vanlig mat till förmån för veganism. Är det här en bra eller en dålig idé? Eller, finns det vetenskapligt stöd för detta? Vår art är anpassad för animaliskt baserad mat. Barn behöver äta animaliskt baserad mat för att utveckla fysisk och mental hälsa. Vuxna behöver äta animaliskt baserad mat för att upprätthålla fysisk och mental hälsa. Helsingfors universitets administrativa lednings beslut saknar vetenskaplig relevans. De har ramlat i en av många mentala fallgropar och kanske borde fundera på att avgå. 8 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige), MobilePay (Finland) eller Wise.

På sin Facebook-sidan skriver Helsingfors universitet att vid kommande evenemang kommer man exkludera vanlig mat till förmån för veganism:



Är det här en bra eller en dålig idé och finns det vetenskapligt stöd för administrationens beslut?

Forskning om beslutsfattande visar att medlemmar av vår art ofta faller offer för bekräftelse-bias, naturlig dumhet eller dysrationalia (Kahneman och Tversky, 1972, 1977; Stanovich, 1993; Tversky och Kahneman, 1973; Wason, 1960, 1966; 1968; Wason och Shapiro, 1971).
“Slutsatser Kapitel 2. Människan löper ständigt risken att falla i mentala fallgropar (n>200) vilket bromsar eller stoppar entreprenöriellt tänkande. Exempel på mentala fallgropar är bekräftelse-bias, grupptänk, konformism, tillgänglighets-bias och tribalism. Man kan sammanfatta mentala fallgropar med Dysrationalia – oförmågan att tänka logiskt trots tillräcklig intelligens – som förstärks i mindre homogena kulturer, t ex. de som använder ett avskilt språk” (Österberg, 2021, s. 38).
För att överkomma bekräftelse-bias, naturlig dumhet eller dysrationalia kan man tillämpa Rationellt entreprenöriellt tänkande (Österberg, 2021) som baseras på etablerade teorier:
  • Epistemisk vaksamhet – för att minimera risken att oavsiktligt eller avsiktligt bli felinformerad, vara misstänksam mot uttalanden och syftet med att kommunicera uttalandet, särskilt från äldre medier (Sperber et al. 2010).

  • Disjunktivt resonerande – ta hänsyn till alla källor (Stanovich, 2009).

  • Numeracy – förmåga att förstå, resonera med och tillämpa enkla numeriska begrepp, vilket också utgör grunden för instrumentell och epistemisk rationalitet (Brooks och Pui, 2010; Stanovich, 20112016).

Ett universitet leds av en kansler. Därunder finns vice-kanslern/rektor och vice rektorer.
“A chancellor is a leader of a college or university, usually either the executive or ceremonial head of the university or of a university campus within a university system” (Wikipedia).
“A rector (Latin for 'ruler') is a senior official in an educational institution, and can refer to an official in either a university or a secondary school. Outside the English-speaking world the rector is often the most senior official in a university (Wikipedia).
Helsingfors universitets kansler heter Kaarle Hämeri med en bakgrund inom fysik och geovetenskaper.

Helsingfors universitets rektor heter Sari Lindblom med en bakgrund inom psykologi och pedagogik.

Till detta kommer pro-rektorer: Hanna Snellman, med en bakgrund inom finskugrisk etnologi, Tom Böling, med en bakgrund inom medicin, Jouni Hirvonen, med en bakgrund inom farmaceutisk teknologi och Kai Nordlund, med bakgrund inom materialfysik. Samtliga promoverade professorer (Källa). En så utbildad och heterogen ledningsgrupp borde känna till fundamenta om Jordens och människans utveckling.

Vår art - Homo Sapiens - existerar delvis som en funktion av förändringar i klimatet.

För ca 9 – 8,5 miljoner år sedan, i slutet av en epok som kallas Miocen (23 – 5,33 miljoner år före nutid) inträffade två supervulkanutbrott i det som idag kallas Wyoming. Det påverkade klimatet (Knott et al. 2020).

Vår så kallade linje går tillbaka ca 7 – 6 miljoner år tillbaka i tiden till Tugen hills (Pickford, 2006; Pobiner, 2016).

I slutet av Miocene torkade av någon anledningen Medelhavet ut och återfylldes i det som kallas Messinian salinity crisis. Återfyllnaden markeras av något som kallas Zanclean flood vilket också markerar övergången från Miocen till Pliocene (5,33 – 2,58 miljoner år före nutid).
En av de första nordbor att yppa tankar om veganism var ingen mindre än den svenske vetenskapsmannen Emanuel Swedenborg (1688 – 1772). 1734, dvs. efter 35 års studier och forskning vid Uppsala universitet, publicerade Swedenborg sitt traktat Opera philosophica et mineralis, som inkluderade avsnittet Principia Rerum Naturalium (Principer för de naturliga tingen), där Swedenborg försöker förklara materiens uppkomst och rörelsens natur.

Swedenborg tackar nej till professur i matematik och börjar ägna sig åt något annat. Ty, 1758 publicerade han Himmel och Helvetet. Texten, till skillnad mot hans tidigare vetenskapliga alster, är av mytisk karaktär. Dessa idéer fick stor spridning under och efter hans levnad. Så här skriver Phelps (2007) om Swedenborg:
“Drawing on the passage in Genesis (1:29-31) in which God Institute a vegan diet, Swedenborg said that meat-eating corresponds to the fall from grace in the Garden of Eden and was, therefore, the point of entry of sin and suffering into the world” (Phelps, p. 149).
Swedenborg fick efterföljare:
“In 1830, William Millet (1782 – 1849) is said to have started the Adventist movement by projecting the second coming of Jesus somewhere around 1843 – 44. The failure of the prophecy led to the Great Disappointment and the formation of the Seventh-Day Adventist Church.

Sylvester Graham (Graham Crackers; 1794 – 1851), like Swedenborg, promoted a plant-based 'Garden-of-Eden' diet, and in 1850 he, together with Alcott, William Metcalfe (1788 – 1862), and Russell Trall, founded the American Vegetarian Society.
“The meeting was called by William Metcalfe who had led a migration of 40 members of the Bible Christian Church from England to Philadelphia in 1817, all abstainers from flesh foods. By 1830 Sylvester Graham (picture right) and William Alcott MD were also following the meatless diet. Metcalfe soon heard about the formation of the Vegetarian Society in Britain in 1847, and about the new word 'Vegetarian' now being used. He contacted Graham and Alcott and arranged the New York gathering” (IVU).
Seventh-Day Adventist church was formally established in 1863, following the religious zeitgeist to promote a Garden-Eden, plant-based, diet in preparation for the second coming of Jesus. Ellen G. White (1827 – 1915), one of the founders of the Seventh-day Adventist movement, argued that meat, milk, and butter were responsible for 'carnal urges' – impure thoughts in men.

John Harvey Kellogg (1852 – 1943) was one of the early members of Adventist health work. His development of breakfast cereals as a health food led to the founding of Kellogg's by his brother William (Wikipedia) (Österberg, 2019).
Förespråkare för veganrörelsen (~1%) brukar lyfta fram att produktion av animaliskt baserad mat har en betydande påverkan på ekologin och klimatet.

Jordbruk upptar en liten del av Jordens landytor. Frank Mitloehner, som specialiserat sig på luftföroreningar och jordbruk, har i en mycket pedagogisk video visat detta genom en analogi till ett A4-papper.

Om världen representerades av ett A4-papper, då skulle all matproduktion rymmas på ett visitkort. På 67 % av detta visitkort går det inte att odla människotjänlig föda; men det som växer där passar utmärkt för idisslare.

White och Hall (2017) visar att om alla amerikaner avstod näringstät mat till förmån för veganism, då skulle andelen växthusgaser minska med 2,6 %. Liebe, hall och White (2020) visar att om man lade ner produktionen av mejeriprodukter, då skulle andelen växthusgaser minska med 0,7 %. USA och de nordiska länderna har stora likheter när det gäller matproduktion.

Finlands yta täcks av skog till 80 %. 10 % täcks av vatten. Matproduktionen upptar 7 % av Finlands landyta, varav 70 % används för produktion av animaliskt baserad mat. Ändå kommer lejonparten av det finska jordbrukets växthusgaser från de 30 % där man producerar grödor.

I Finland kommer 75 % av växthusgaserna från transporter, energiproduktion och industrier (Nylund, 2019):


Till detta ska läggas något som kallas den Biogeniska kolcykeln.


Länk till källan.

Metan från rapande kor omvandlas inom 12 år genom Hydroxyl oxidation till koldioxid. Motsvarande mängd koldioxid konsumeras av växter genom fotosyntes.

De få som ändå avstår den diet vi är anpassade för rapporterar också mentala utmaningar (Dobersek et al. 2021 a, b).

Det hänger ihop med att
Slutsats. Helsingfors universitets administrativa lednings beslut saknar vetenskaplig releveant. De har ramlat i en av många mentala fallgropar och kanske borde fundera på att avgå.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige), MobilePay (Finland) eller Wise.

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health | Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development | Language training - Swedish | Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment