Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
Efter valförlusten i det Finländska riksdagsvalet beslutade Sanna Marin att lämna posten som partiordförande för Finlands socialdemokrater. Det uppstod viss förvåning, men beslutet följer ett mönster bland partiledare; i Sverige valde svenska Socialdemokraternas Göran Persson att avgå efter valförlusten 2006. Detsamma gjorde Mona Sahlin (S) efter valförlusten 2010 liksom Moderaternas Fredrik Reinfeldt efter valförlusten 2014. Annie Lööf lämnade också posten som partiordförande för Centerpartiet, men det verkar snarare handla om att partiet såg sig om efter en ny ledare efter att partiet tappat 22 % av rösterna efter valet 2022.
22 % tänker någon? Centern har väl aldrig attraherat över 22 % av väljarna. Det är sant, men här avses skillnaden mellan valresultatet 2018 då Centerpartiet erhöll 8,61 % av rösterna och valet 2022 då de erhöll 6,71 %. Minskningen från 8,61 % till 6,71 % blir uttryckt i procent: 22. 22 %.
Valresultat i Sverige 2018 |
Valresultat i Sverige 2022 |
I Sverige bjuder traditionen att partierna byter partiledare i god tid före ett val så att partiet ska ha en chans att profilera sig för väljarna. Ingvar Carlsson, som tvingades bli partiledare efter mordet på Olof Palme 28 februari 1986 beslutade att gå efter ca 10 år på posten. Ersättare blev Göran Persson som fick några år på sig innan det kommande valet.
Samma gällde Stefan Löfven som ersattes av Magdalena Andersson hösten 2021, d.v.s. ett år innan det svenska riksdagsvalet. (Värt att notera är att Löfven inte visat några tecken på att vilja avgå.)
När en partiledare avgår uppstår alltid frågan: vad lyckades denna person åstadkomma?
Svaret varierar beroende vilken politisk hemvist den som utvärderar har. Som regel ska det hyllas, men det är också värt att notera negativa saker.
Ingvar Carlsson satt i 10 år. Ett utmärkande agerande var besöket till diktaturen Östtyskland för att fira att diktaturen fyllde 40 år. Det betyder att Carlsson även träffade diktatorn Erich Honecker som innehaft makten i 18 år. Honeckers fru Margot var dessutom känd för att kidnappa Östtyska barn.
Samma gällde Stefan Löfven som ersattes av Magdalena Andersson hösten 2021, d.v.s. ett år innan det svenska riksdagsvalet. (Värt att notera är att Löfven inte visat några tecken på att vilja avgå.)
När en partiledare avgår uppstår alltid frågan: vad lyckades denna person åstadkomma?
Svaret varierar beroende vilken politisk hemvist den som utvärderar har. Som regel ska det hyllas, men det är också värt att notera negativa saker.
Ingvar Carlsson satt i 10 år. Ett utmärkande agerande var besöket till diktaturen Östtyskland för att fira att diktaturen fyllde 40 år. Det betyder att Carlsson även träffade diktatorn Erich Honecker som innehaft makten i 18 år. Honeckers fru Margot var dessutom känd för att kidnappa Östtyska barn.
Bilden på Sverige statsminister Ingvar Carlsson och Östtysklands diktator Erich Honecker sägs visa firandet av den kommunistiska diktaturens 40-års jubileum och diktatorns 18 års jubileum. |
Göran Persson ansågs vara en bra kamrer som städade budgeten. Det började redan i hans roll som finansminister. Men han ansågs även av somliga vara lite bufflig. Varken Margo Wallström (S) eller Maud Olofsson (C) verkade komma överens med Persson. Det betyder inte att det var Persson fel.
Reinfeldt (M) lyckades vara statsminister i två mandatperioder genom samarbetet i Alliansen (M, C, L och KD). Men snackisen efter hans avgång att han inte riktigt representerade Moderaternas socio-kultur. Reinfeldt syn på invandring har också ifrågasatts.
Efter Göran Persson oväntade avgång fick Mona Sahlin en ny chans. Sahlin hade i mitten av 1990-talet i rollen som vice ordförande respektive statsminister gjort bort sig genom att använda tjänstekreditkortet för privat konsumtion. Och även om Sahlin i TV iförd knytblus och med gråten i halsen bedyrade att det bara handlade om ett par chokladbitar från alperna, lät Expressens Brita Svensson klargöra att det på riktigt handlade om drygt 50 000 kr (ca 80 000 i aktuellt penningvärde). Sahlin tvingades avgå, men 2007 gjorde hon comeback i rollen som Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare. Det varade till 2011 då hon avgick och ersattes av Håkan Juholt, som i sin tur ersattes av Stefan Löfven 2012.
Löfvens tid vid makten präglas just av hans tid vid makten. Genom Decemberöverenskommelsen, vars syfte var att utestänga ett av de folkvalda partierna - Sverigedemokraterna som attraherat 12,86 % (49 mandat) av rösterna, främst från socialdemokratiska väljare - lyckades Löfven överleva det nyval han själv utlyst och blev tillförordnad statsminister.
Trots en betydande högkonjunktur misslyckades Löfven med att minska arbetslösheten. Istället valde Löfven att låta Sverige, sett till befolkningsstorlek, att ta emot oproportionellt många flyktingar från länder med religiösa konflikter. Detta skedde samtidigt som Löfven i egenskap av statsminister besökte dessa länder utan att på något sätt ifrågasätta förtryck mot oliktänkande, kvinnor och homosexuella.
Efter valet 2018 entledigades Löfven av talmannen eftersom valresultatet visade att han saknade demokratiskt stöd. Löfven lyckades dock åter hålla sig kvar vid makten i en övergångsregeringen samt ytterligare en överenskommelse, denna gång uppkallad efter januari månad - Januariöverenskommelsen, förkortad J.Ö.K. Löfven hade planer på att stanna länge på posten. Notera: Löfven var aldrig vald via den demokratiska process som utgår från Sveriges grundlag - att makten ska utgå från folket.
2019 tvingades Finlands statsminister Ante Rinne avgå både som statsminister och partiordförande för de Finländska Socialdemokraterna. Han ersattes av Sanna Marin som då blev tillförordnad statsminister.
Det hände inte så mycket under 2019, annat än att Marin avvek från den finska traditionen att hälsa även på svenska vid sitt besök i Sverige.
Under våren 2020, efter att världen drabbats av Sars-Cov (2)-viruset som, om det passerar vår art kan ge upphov till COVID19, beslutade den finska regeringen med Marin i spetsen att stänga ner landskapet Nyland. Militär kallades in för att kontrollera in och utfart.
Effekten blev att den redan den mentala ohälsan, som redan var högst i Norden sett till andelen självmord, allt i höjden. Enligt YLE News ökade andelen självmord med 15 % under våren 2020. Under kommunalvalet 2021 var mental ohälsa högst upp på agendan. Marin valde att istället fokusera på den lyckorapport som några ekonom genomför varje år för FNs räkning och i vars ranking Finland toppat under fem år.
Utbredningen av depression ökade i Helsingfors.
Effekten blev en betydligt högre överdödlighet jämfört med Sverige där experterna fattade besluten genom decentralisering.
Marin ertappades också med att partaja med kompisarna på arbetstid. I vad som mest liknar en TikTok-video ses Marin utgöra den typ av dans som brukar kallar Twerk.
Och likt Mona Sahlin om de påhittade chokladbitarna från alperna genomförde Marin ett försvarstal i Lahti med tårarna rinnande utmed kinderna. Budskapet var att hon minsann jobbat varje dag, typ!
Om det är sant bekräftar det påståendet att hon partajade på arbetstid. Det hade varit enkelt att låta vice statsminister ta över, eller att bara erkänna att det blev fel.
Marin var dock med att slutföra ratificeringen Finlands NATO - medlemskap.
I augusti 2021 meddelade Löfven plötsligt att han skulle avgå som Socialdemokraternas partiordförande. Han ersattes av Magdalena Andersson (S). Detta innebär att Löfven även begärde att bli entledigad som tillförordnad statsminister.
Magdalena Andersson tvingades avgå efter rekordkorta sju (7) timmar. Skälet var att Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget föll för det demokratiska trycket. Därmed ville inte Miljöpartiet längre vara.
Socialdemokraterna ingick då ett avtal Amineh Kakabaveh som blivit utesluten ur Vänsterpartiet men som satt kvar i riksdagen med en vågmästarroll. Avtalet innebar ett betydande ekonomiskt stöd från Sverige till Socialdemokraternas kurdiska systerparti PYD. Andersson kunde därmed återinträda som tillförordnad statsminister som med rösts marginal. Hon var dock aldrig vald av folket.
Under våren 2022 invaderade Ryssland sitt grannland Ukraina. Det uppstod även en hotbild mot Sverige och grannen Finland. Finlands och Sveriges regeringar beslutade att i samförstånd ansöka om medlemskap i NATO. Det hela följer av Finlands och Sveriges gemensamma historia som löper från vikingatiden och riksbildningstiden fram till debaclet på Sveaborg 3 maj 1808.
Socialdemokraterna har dock av hävd varit emot formellt medlemskap i NATO och föredragit det samarbete som pågått sedan 1949. Problem uppstod också på grund av Socialdemokraternas avtal med Kakabaveh om stöd till PYD, som anses ha kopplingar till terrorstämplade PKK. Resultatet blev att Turkiet vägrade ratificera Sveriges ansökan.
Efter valet 2022 tvingades Andersson åter avträda rollen som statsminister. Notera: Andersson var aldrig vald via den demokratiska process som utgår från Sveriges grundlag - att makten ska utgå från folket.
Centerpartiets ledare Annie Lööf meddelade även sin avgång. Inför valet 2022 hade Lööf deklarerat olika former av kommande samarbeten som indikerade att hon avsåg fortsätta som partiledare. Men när resultatet visade att andelen sympatisörer minskat med 22 % jämfört med valet 2018 blev effekten att även Lööf fick meddela sin avgång.
Efter valförlusten i det Finska riksdagsvalet meddelade även Sanna Marin sin avgång. Den var inte planerad och verkar ha tagit partiet och hela parlamentet på sängen.
Liksom Persson, Reinfeldt, Löfven och Lööf inför Sveriges riksdagsval 2006, 2014, 2021 respektive efter valet 2022, fanns inga tecken på att Marin avsåg att lämna sin post. Notera: liksom Löfven och Andersson var Marin aldrig folkvald.
Efter att ha skaffat sig betydande erfarenhet av internationellt politiskt arbete, vad hade hon vunnit på att gå tillbaka till den "lokala" rollen?
I eftersnacket Vissa medier driver tesen att Marin utsatts för misogyni, men det återstår att bevisa med statistiskt säkra metoder.
Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
Reinfeldt (M) lyckades vara statsminister i två mandatperioder genom samarbetet i Alliansen (M, C, L och KD). Men snackisen efter hans avgång att han inte riktigt representerade Moderaternas socio-kultur. Reinfeldt syn på invandring har också ifrågasatts.
Efter Göran Persson oväntade avgång fick Mona Sahlin en ny chans. Sahlin hade i mitten av 1990-talet i rollen som vice ordförande respektive statsminister gjort bort sig genom att använda tjänstekreditkortet för privat konsumtion. Och även om Sahlin i TV iförd knytblus och med gråten i halsen bedyrade att det bara handlade om ett par chokladbitar från alperna, lät Expressens Brita Svensson klargöra att det på riktigt handlade om drygt 50 000 kr (ca 80 000 i aktuellt penningvärde). Sahlin tvingades avgå, men 2007 gjorde hon comeback i rollen som Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare. Det varade till 2011 då hon avgick och ersattes av Håkan Juholt, som i sin tur ersattes av Stefan Löfven 2012.
Löfvens tid vid makten präglas just av hans tid vid makten. Genom Decemberöverenskommelsen, vars syfte var att utestänga ett av de folkvalda partierna - Sverigedemokraterna som attraherat 12,86 % (49 mandat) av rösterna, främst från socialdemokratiska väljare - lyckades Löfven överleva det nyval han själv utlyst och blev tillförordnad statsminister.
Trots en betydande högkonjunktur misslyckades Löfven med att minska arbetslösheten. Istället valde Löfven att låta Sverige, sett till befolkningsstorlek, att ta emot oproportionellt många flyktingar från länder med religiösa konflikter. Detta skedde samtidigt som Löfven i egenskap av statsminister besökte dessa länder utan att på något sätt ifrågasätta förtryck mot oliktänkande, kvinnor och homosexuella.
Efter valet 2018 entledigades Löfven av talmannen eftersom valresultatet visade att han saknade demokratiskt stöd. Löfven lyckades dock åter hålla sig kvar vid makten i en övergångsregeringen samt ytterligare en överenskommelse, denna gång uppkallad efter januari månad - Januariöverenskommelsen, förkortad J.Ö.K. Löfven hade planer på att stanna länge på posten. Notera: Löfven var aldrig vald via den demokratiska process som utgår från Sveriges grundlag - att makten ska utgå från folket.
2019 tvingades Finlands statsminister Ante Rinne avgå både som statsminister och partiordförande för de Finländska Socialdemokraterna. Han ersattes av Sanna Marin som då blev tillförordnad statsminister.
Det hände inte så mycket under 2019, annat än att Marin avvek från den finska traditionen att hälsa även på svenska vid sitt besök i Sverige.
Under våren 2020, efter att världen drabbats av Sars-Cov (2)-viruset som, om det passerar vår art kan ge upphov till COVID19, beslutade den finska regeringen med Marin i spetsen att stänga ner landskapet Nyland. Militär kallades in för att kontrollera in och utfart.
Effekten blev att den redan den mentala ohälsan, som redan var högst i Norden sett till andelen självmord, allt i höjden. Enligt YLE News ökade andelen självmord med 15 % under våren 2020. Under kommunalvalet 2021 var mental ohälsa högst upp på agendan. Marin valde att istället fokusera på den lyckorapport som några ekonom genomför varje år för FNs räkning och i vars ranking Finland toppat under fem år.
Utbredningen av depression ökade i Helsingfors.
Effekten blev en betydligt högre överdödlighet jämfört med Sverige där experterna fattade besluten genom decentralisering.
Marin ertappades också med att partaja med kompisarna på arbetstid. I vad som mest liknar en TikTok-video ses Marin utgöra den typ av dans som brukar kallar Twerk.
Och likt Mona Sahlin om de påhittade chokladbitarna från alperna genomförde Marin ett försvarstal i Lahti med tårarna rinnande utmed kinderna. Budskapet var att hon minsann jobbat varje dag, typ!
Om det är sant bekräftar det påståendet att hon partajade på arbetstid. Det hade varit enkelt att låta vice statsminister ta över, eller att bara erkänna att det blev fel.
Marin var dock med att slutföra ratificeringen Finlands NATO - medlemskap.
I augusti 2021 meddelade Löfven plötsligt att han skulle avgå som Socialdemokraternas partiordförande. Han ersattes av Magdalena Andersson (S). Detta innebär att Löfven även begärde att bli entledigad som tillförordnad statsminister.
Magdalena Andersson tvingades avgå efter rekordkorta sju (7) timmar. Skälet var att Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget föll för det demokratiska trycket. Därmed ville inte Miljöpartiet längre vara.
Socialdemokraterna ingick då ett avtal Amineh Kakabaveh som blivit utesluten ur Vänsterpartiet men som satt kvar i riksdagen med en vågmästarroll. Avtalet innebar ett betydande ekonomiskt stöd från Sverige till Socialdemokraternas kurdiska systerparti PYD. Andersson kunde därmed återinträda som tillförordnad statsminister som med rösts marginal. Hon var dock aldrig vald av folket.
Under våren 2022 invaderade Ryssland sitt grannland Ukraina. Det uppstod även en hotbild mot Sverige och grannen Finland. Finlands och Sveriges regeringar beslutade att i samförstånd ansöka om medlemskap i NATO. Det hela följer av Finlands och Sveriges gemensamma historia som löper från vikingatiden och riksbildningstiden fram till debaclet på Sveaborg 3 maj 1808.
Socialdemokraterna har dock av hävd varit emot formellt medlemskap i NATO och föredragit det samarbete som pågått sedan 1949. Problem uppstod också på grund av Socialdemokraternas avtal med Kakabaveh om stöd till PYD, som anses ha kopplingar till terrorstämplade PKK. Resultatet blev att Turkiet vägrade ratificera Sveriges ansökan.
Efter valet 2022 tvingades Andersson åter avträda rollen som statsminister. Notera: Andersson var aldrig vald via den demokratiska process som utgår från Sveriges grundlag - att makten ska utgå från folket.
Centerpartiets ledare Annie Lööf meddelade även sin avgång. Inför valet 2022 hade Lööf deklarerat olika former av kommande samarbeten som indikerade att hon avsåg fortsätta som partiledare. Men när resultatet visade att andelen sympatisörer minskat med 22 % jämfört med valet 2018 blev effekten att även Lööf fick meddela sin avgång.
Efter valförlusten i det Finska riksdagsvalet meddelade även Sanna Marin sin avgång. Den var inte planerad och verkar ha tagit partiet och hela parlamentet på sängen.
Liksom Persson, Reinfeldt, Löfven och Lööf inför Sveriges riksdagsval 2006, 2014, 2021 respektive efter valet 2022, fanns inga tecken på att Marin avsåg att lämna sin post. Notera: liksom Löfven och Andersson var Marin aldrig folkvald.
Efter att ha skaffat sig betydande erfarenhet av internationellt politiskt arbete, vad hade hon vunnit på att gå tillbaka till den "lokala" rollen?
I eftersnacket Vissa medier driver tesen att Marin utsatts för misogyni, men det återstår att bevisa med statistiskt säkra metoder.
Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
No comments:
Post a Comment