Monday, August 14, 2023

Fler unga kvinnor får cancer i dag än för 30 år sedan – samma trend i hela Norden. En kommentar

HBL rapporterar att allt flera unga kvinnor får cancer. Eftersom tidsspannet är 30 år kan man utesluta biologiska förändringar. Det handlar om livsstil. För ca 40 år sedan lanserades kostråd som varnade för den typ av mat som förklarar vår existens. 2021 påstod Mikael Fogelholm att man får cancer i tjocktarmen av att äta kött. Han visste dock om att NutriRecs två år tidigare visat att så INTE är fallet. Det är lätt att hitta forskning som kopplar UPF och socker till cancer. Förklaringen tycks vara att när folk följer kostråden, då drabbas de av välfärdssjukdomar, inclusive cancer. 4 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

HBL rapporterar:


Länk till källan.

En så kort tid som 30 år utesluter helt biologiska faktorer. Det betyder att det handlar om livsstil. Till det kommer en viss tidsförskjutning.

Artikeln är bakom betalvägg, men om man följer lingonsylts-analogin så borde det som står i rubriken representera innehållet.

Med lite rationellt tänkande kan vi räkna ut att 2023 minus 30= 1993.

Inget speciellt har hänt sedan 1993. Men ca 10 år tidigare lanserades nya kostråd där man varnande för den typen av mat som vi är anpassade för att äta - rött kött och animaliskt fett.

2021 intervjuade YLE Mikael Fogelholm som påstod följande:


Fogelholms utspel var del av en artikel med följande artikel:



Länk till källan.

2022 kunde Fogelholm tillsammans med flera andra visa att så INTE var fallet (Erkkola et al. 2022).


Men forskare presenterade inte dessa huvudresultatet i rubriken. Istället uttryckte de sitt missnöjde:


Länk till källan.

Istället vurmar de för att man ska äta och dricka vegeratiskt, veganskt och dricka ultra-processad havre/maltosvätska.

Men Fogelholm & Co kände till NutriRecs som hösten 2019 publicerade tre studier som avvisade faran med att äta kött (Han et al. 2019; Johnston et al 2019; Zeraatkar et al. 2019).

Det är lätt att hitta forskning som visar att Ultra-processerade ersättningsprodukter till riktig mat, sånt som de flesta äter mer av, är kopplat till cancer (och andra välfärdssjukdomar) (Chang et al. 2023).

Detsamma gäller socker, vilket de flesta äter mer och mer av (Epner et al. 2022).

Förklaringen tycks vara att när folk följer kostråden, då drabbas de av välfärdssjukdomar, inclusive cancer.

Nordic Nutrition Recommendations. The case for Continued influence bias, Groupthink, and dysrationalia

Nordic Nutrition Recommendations. Part 2. The case for defensive argumentation and groupthink

Helsingfors universitet faller som en sten i internationell ranking.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment