Saturday, September 16, 2023

Att vid två middagstillfällen per månad, i goda vänners lag och i samband med näringstät mat, konsumera 2*48 gram alkohol, utgör sannolikt ingen risk för hälsan

Socialstyrelsen har publicerat nya gränsvärden som riktar sig till hälso- och sjukvården, men där mediakollektivet bara plockat upp delar av de nya rekommendationerna. Sannolikt enligt principen If it bleeds it leads. Men Socialstyrelsen nya rekommendationer handlade inte främst om siffran fyra utan om siffran 10, som i standardglas per vecka. Detta kan också uttryckas som 120 gram alkohol. Personalen på Socialstyrelsen liksom Livsmedelsverket har tidigare utmärkt sig för felaktiga utspel om vad man ska äta men missar att nämna kontexten. Ergo. Konsumtion av saker som socker och alkohol i ensamhet är dåligt för den fysiska och mentala hälsa, liksom att under en vecka konsumera 10 standardglas/120 gram alkohol, speciellt i ensamhet. Men att vid två middagstillfällen per månad, i goda vänners lag och i samband med näringstät mat, konsumera 2*48 gram alkohol, utgör det sannolikt ingen risk för hälsan. 7 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Socialstyrelsen har publicerat nya gränsvärden som riktar sig till hälso- och sjukvården, men där mediakollektivet plockat upp delar av de nya rekommendationerna. Sannolikt enligt principen If it bleeds it leads. Det är också känt att inramning och negativisering påverkar hur vi tolkar ett meddelande (Baumeister et al. 2001; Tversky och Kahneman, 1981). Till detta ska läggas den ökningen av medias negativiseringen sedan 1990-talet (Leetaru, 2019; Pinker, 2018).

Om man tillämpar Rationellt Entreprenöriellt Tänkande (R.E.T.; Österberg, 2021) kan man kanske redan ut saken. R.E.T. består av tre etablerade teorier: Socialstyrelsen nya rekommendationer handlade inte främst om siffran fyra utan om siffran 10. Och huvudpoängen handlar om konsumtion under en vecka. Till detta adderades en gränsvärde för ett (1) tillfälle: fyra standardglas.


Länk till källan.

Här kan det vara värt att reda ut vad som menas med ett standardglas. Enligt Folkhälsoinstitutet definieras standardglas som 12 gram ren alkohol.


Länk till källan.

10 standardglas motsvarar 10 flaskor starköl (5%), 10 små glas vin (13%) eller 10 drinkar med fyra cl starksprit (40%). Detta kan också uttryckas i gram: 120 gram alkohol/vecka.

Dricker man mer än dessa volymer antas man ha alkoholproblem.

Till detta läggs följande:
Som riskbruk räknas också intensivkonsumtion. Det definieras som 4 standardglas eller mer vid samma tillfälle, för både män och kvinnor, en gång i månaden eller oftare.
Ergo. På veckobasis handlar det om 120 gram, på månadsbasis 480 gram eller vid ett och samma tillfälle 48 gram alkohol.

De flesta håller kanske med om att det är utmanande för hälsan att konsumera 40 flaskor starköl, eller 40 små glas vin, eller 40 drinkar per månad. Men gäller detsamma verkligen för fyra standardglas vid ett och samma tillfälle?  Eller finns det någon annan faktor som spökar?

Och stämmer det verkligen att kvinnors och mäns konsumtion borde ha lika gränsvärde?

Dessutom saknas en vettig kontext. Det är knappast alkohol isolerat som ger upphov till så kallade välfärdssjukdomar.

Noterbart. Personal vid olika myndigheter har ju tidigare gjort klavertramp genom sina utspel.

På 1970-talet lyckades brödinstitutet övertyga ledningen för Socialstyrelsen att vi skulle trycka i oss ofattbara 6-8 skivor bröd per dag!?


 Länk till källan.

Det är känt att den efterföljande epidemin av metabolt syndrom (typ-2 diabetes, icke-alkoholrelaterad leverfetma, hjärtproblem och cancer), där övervikt kan vara en markör (Lustig, 2020), hänger samman med just överkonsumtion av kolhydrater, t ex från bröd. Hit hör också potatis. Men det stora hotet mot hälsan är socker (Yudkin, 1972/2012) och vegetabiliska oljor (undantag: kallpressad olivolja med rätt Ph-värde).

En annan myndighet, Livsmedelsverket, fortsätter recitera det ogrundade påståendet att vi borde äta mindre kött och animaliskt fett.


Länk till källan.


Länk till källan.

Forskning, å andra sidan, pekar i motsatt riktning - kött/fisk, ägg och feta mejerier, är bra för både den mentala och den fysiska hälsan (Adesogan et al. 2020; Allen, 2003; Balehegn et al. 2019; Ede, 2019; Han et al. 2019; Howard et al. 2006; Itkonen et al. 2021; Johnston et al. 2019, 2023; Ramsden et al. 2016; Tong et al. 2020; Ylilauri et al. 2019; Zeeratkar et al. 2019; Zheng et al. 2023).

Läkare fortsätter också koppla salt till blodtryck, i strid med vad forskning visar. Salt är en systemisk komponent. Vid brist ökar risken för hjärtproblem exponentiellt enligt "J-kurvan" (Mente, 2018; Mente et al. 2021). Salt reglerar också hunger (Kitada et al. 2017; Rakova et al. 2017).

All typ av missbruk verkar dessutom snarast handla om ensamhet (Hari, 2015; Lustig, 4c, What's the Diff).


Ergo. om man nu genom öl, vin eller drinkar inmundigar 120 gram alkohol/vecka, 480 gram/alkohol per månad eller 48 gram/alkohol vid minst ett (1) tillfälle i ensamhet unde en månad, då känns det intuitivt rätt utmanande. Men vad händer om man adderar social tillställning, blir det annorlunda då?

Rent intuitivt kan man fortfarande tänka att det fortfarande är utmanande att konsumera 120 gram alkohol/vecka eller 480 gram/månad, men vad händer om man bevistar mer än en middagsbjudning per månad och att man vid värdera tillfälle konsumera en fördrink, två glas vin till maten och någon likör till kaffet?

Det blir ca 48 gram per middag, ett av gränsvärdena. Sker detta två gånger per månad, då får man i sig två omgångar av 48 gram alkohol=96 gram alkohol. Om man ska tro personalen på Socialstyrelsen borde man då uppsöka vård.

Men 96 gram utgör också 20 % av gränsvärdet för månadskonsumtion.

Och forskning visar att sociala fenomen som “laga mat tillsammans” liksom “att äta och dricka tillsammans” är bra för den mentala hälsan (Dunbar, 2017; Lustig, 2017). Om måltiden dessutom är baserad på kött/fisk, ägg och feta mejerier, är det också bra för både den mentala och den fysiska hälsan (Adesogan et al. 2020Allen, 2003Balehegn et al. 2019Ede, 2019Han et al. 2019Howard et al. 2006Itkonen et al. 2021; Johnston et al. 20192023Ramsden et al. 2016Tong et al. 2020Ylilauri et al. 2019Zeeratkar et al. 2019Zheng et al. 2023)

Ergo. Konsumtion av saker som socker och alkohol i ensamhet är dåligt för den fysiska och mentala hälsa, liksom att under en vecka konsumera 10 standardglas alkohol. Men att vid två middagstillfällen per månad, i goda vänners lag och i samband med näringstät mat, konsumerar 2*48 gram alkohol, utgör det sannolikt ingen risk för hälsan.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment