Wednesday, March 6, 2024

500 år sedan Västerås recess - Behöver kyrkan en ny renässans?

Till [tidigt] minne av Västerås recess, 1527, genomförde Olaus Petri församling ett seminarium i samarbete med kulturcentret Hanaholmen, i Esbo (Helsingfors). Seminariet kretsar kring Luthers reformation (1517), men tar avstamp i själva recessen. Frågan ställdes om den Lutherska kyrkan i Finland och Sverige, behöver en ny reformation (renässans)? Trots krig och elände är det mesta i världen bättre än någonsin (lista). Det finns dock lokala utmaningar i Finland. Kyrkan behöver tänka om verksamheten, minska byråkratin och lösa upp tillgångar så att de används i operativ verksamhet. 8 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Till [tidigt] minne av Västerås recess, 1527, genomförde Olaus Petri församling en seminarium i samarbete med kulturcentret Hanaholmen, i Esbo (Helsingfors).


Länk till källan.

Seminariet kretsar kring Luthers reformation (1517), men tar avstamp i själva recessen. Frågan ställdes om den Lutherska kyrkan i Finland och Sverige, behöver en ny reformation (renässans)?

Motiven var en blandad kompott, insinuationer om USAs politik, att vissa tycker att kyrkan blivit för vänster politiskt sett, men lite om hur mycket bättre västvärlden är jämfört med de religiösa eller marxistiska förtryckarregimer världen över. Man förfasades följaktligen över världens elände, att t ex. demokratin under en kortare tid varit på tillbakagång.

Givetvis är de väpnade konflikter som pågår världen över, där mest unga män fyller massgravarna, hemska. Många tänker på Rysslands invasion av grannlandet Ukraina liksom de Iranstödda islamska terrorgrupperna Hamas och Hezbollahs krig mot Mellanösterns enda demokrati - Israel. Men få tänker på de människor i t ex. Nigeria som slaktas på grund av sin kristna tro (av människor som tror på Islam).

Enligt panelisterna verkar det som att kyrkbänkarna  i Finland och Sverige står tomma, personalen tyngs av omfattande byråkrati och att tillgångarna inte används för operativ verksamhet. Det är lätt att förstå att det behövs en förändring.

Världen vi lever i såg annorlunda ut förr. Mellan 2,58 miljoner år före nutid och fram till 11 200 år före nutid, täcktes till exempel Nordamerika och Norra Europa av inlandsis.

Men redan för ca 50 000 år sedan började europeiska jägare och samlare vandra norrut. 8000 år före nutid följdes de av jordbrukare från Anatolien. Och 4500 år före nutid skedde en stor migration från den Pontiska steppen. De flesta i norra Europa är en mix av dessa tre migrationer (Haak et al. 2015; Lamnidis et al. 2018).

De första spåren av religion kanske är Göbekli Tepe (11 500 år före nutid) liksom Gilgamesh-eposet (4200 är före nutid) som omfattar fruktbarhetsgudinnan Ashera liksom Utnapishtim som båda återkommer i bibeln.

Det är Utnapishtim som får uppdraget av Enki att bygga Livets bevarare, en ark, för att rädda två av varje art från en flod. När vattnet sjönk undan sägs arken ha strandat på bergsmassivet Ararat i östra Turkiet.

Ca 3300 är före nutid introducerades monoteism genom Mithraism/Zoroastrism och den egyptiska faraon Akhenaton (1353-51–1336-34 BC) beslut att ersätta Egyptisk polyteism med Atenism.

På det följde judendomen som lånat delar av Gilgamesh-eposet.

På det följde kristendomen som återfinns i olika former: koptisk, ortodox, katolsk och luthersk/protestantisk för att nämna några.

Luthers reformation och Västerås recess sker under det som kallas renässansen som antas har startat när guldsmeden och upphovsmannen till det naturliga perspektivet, Filippo Brunelleschi (1377 - 1443), reste den självbärande kupolen till Florens katedral.

Konstruktionen hade varit tillgänglig i 20 år men man hade inte listat ut hur kupolen, som mäter 43-44 meter i diameter, skulle muras för att bära sin egen tyngd.

Kupolen var inte den första av sitt slag. 113–125 AD restes Pantheon i Rom, vars diameter är 43 meter. 537 AD stod den kristna domen Hagia Sophia, vars kupol mäter 30,86  -31,24 meter, färdig. Det var återfödelsen av den kunskapen som möjliggjorde färdigställande av Florens katedral.

Men renässansen bjöd på andra viktiga framsteg, t ex. sannolikhetskalkyl, Copernikus (1473-1543) återupptäckt av Heliocentrism - De revolutionibus orbium coelestium samt Isaac Newtons (1642 – 1726/27) utveckling av differentialkalkyl och integralkalkyl. (Man kan tänka sig att även upplysningstänkande var inblandat.) 

Det var under renässansen som Martin Luther (1483 - 1546) fick för sig att göra uppror mot den katolska ordningen, som bland annat var en protest mot kyrkans avlatsbrev. Manifestationen skedde genom att Luther 1517 spikade upp 95 teser på dörren till slottskyrkan i Wittenberg i Tyskland.

Uppenbarligen satte Luthers agerande ett Europa redan märkt av renässans i gungning. Det är svallvågorna av denna renässans som sannolikt nådde det Svenska kungadömets västra och östra delar av riket, sannolikt via Krakow.

1523 väljs Gustav Eriksson Vasa (1496-1560) till kung över det svenska riket. Valet sker i Strängnäs och kröningen i Östra Aros (Uppsala).

Vasa kände sannolikt renässansens vindar och i den maktkamp som pågick, passade han på att fjärma sig från den katolska kyrkan genom att införa Luthers variant av kristendomen (som sannolikt inte hade något namn vid den här tidpunkten).

Västerås recess var en maktförändring, från kyrkan till staten och omfattar fyra punkter:
  1. de som anstiftade oro i riket skulle straffas
  2. kungen skulle till kronans bästa förfoga över kyrkans överflödiga inkomster samt överta biskoparnas borgar och slott
  3. adeln fick återkräva allt gods som donerats eller sålts till kyrkan sedan 1454
  4. Guds ord skulle “renliga predikat varda”, vilket dock var en evangelisk ståndpunkt.
Som en symbol för denna nya makt ses kanonerna vid Uppsala slott (1549 - ) riktade mot domkyrkan som uppfördes på uppdrag av påven (1273).

De senaste 600 åren har sett världen genomgå en enastående utveckling. Väpnade konflikter har nästan försvunnit (Pinker, 2011, Goldstein och Pinker, 2016). Förklaringen är delvis renässansen men också upplysningstänkandet (Pinker, 2018). Det tongivande är dock inte att att religionen reformerats, genomgått en renässans, utan att religionen fått stå tillbaka för vetenskap, förnuft och resonerande. Effekten har varit påtaglig:
  1. Den globala fattigdomen är rekordlåg - var 24:e timme under de senaste 30 åren har >130 000 andra sapiens tagit sig ur extrem fattigdom.
  2. Fler barn än någonsin firar sin 5-årsdag.
  3. Demokrati är vanligare än någonsin.
  4. Jorden är grönare än för 25 år sedan.
  5. Mellan 2020 - 2021 blev Sahara 700 000 kvadratkilometer grönare. 
  6. Avskogningen i Amazonas är rekordlåg sedan 2003 (mer exakt, 1988).
  7. Buskbränderna i Australien minskar (trend). 
  8. Isbjörnarna är rekordmånga och isen ligger traditionsenligt i Hudson Bay, Kanada.
  9. 2006 lovade Doomsayer Al Gore att berget Kilimanjaro inte skulle ha någon snö på sin topp 2016. Sedan dess har det varit snö på toppen av berget Kilimanjaro. 
  10. Utsläppen från kinesiska kraftverk har minskat med 60-70 % sedan 2014. 
  11. De nordiska ländernas växthusgasutsläpp 0,5 % av globala dito.
  12. Det stora barriärrevet mår bara bra.
Samtidigt som världen blivit en bättre plats att leva på finns det betydande lokala utmaningar.

I Finland, där seminariet genomfördes har man utmaningar med mental ohälsa - Finland är deppigast i EU; ensamhet är en stor utmaning (Röda korset, 2024) och enligt Helsingforspolisen är finska kvinnors relationsaggressivitet (psykiskt våld, 2022) liksom våld i nära relationer (2024) den stora utmaningen.

På Finlandssvenska Barnrättsdagarna 2023 påtalade Barnombudsmannen att psykiskt våld och dödligt våld mot små barn har ökat i Finland. Värdinnan för konferensen påtalade att 40 % av finska skolbarnen påtalat att de drabbats av psykiskt våld.

Enligt Helsingfors stad och Åbo Akademi har finländare som talar svenska bättre hälsa och de lever längre.

En förklaring till detta kan vara Rysslands invasion av den svenska fästningen Sveaborg (1748 -) 1808. På det följde fennomanin, en nationalromantiska rörelse som trängde undan det upplysningstänkande som präglat 'Österlandet' eller Östra delen av det svenska kungariket fram till invasionen. Man påförde också att Finländarna skulle ersätta svenskan med ett språk som aldrig dessförinnan haft utbredning i landet - uralisk-finska.

Tvärtemot Västerås recess, då redan centraliserade tillgångar ytterligare centraliserades, behövs decentralisering. Kyrkan behöver tänka om beträffande verksamhetsinriktning, minska byråkratin och lösa upp tillgångarna -  låta församlingarna använda dem i större utsträckning.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment