Sunday, March 17, 2024

HUS-direktör: Folk söker vård för banala krämpor. En kommentar.

För många finländare söker vård för saker de kan fixa på egen hand, och media intervjuar för ändamålet en överläkare.  Finlands sjukvårdsutmaningar började sannolikt efter North Karelia Project, då varningar om mättat fett och kolesterol reciterades. Till det kommer påståenden om att konsumtion av kött orsakar cancer i tjocktarmen. Vetenskap, å andra sidan, pekar i motsatt riktning. Men, som Elon Musk skrev på X för en tid sedan, folk vill inte ändra på sig, de bara dör …
Ty, vem i ledningen för HUS, THL eller Livsmedelsverket tar det första steget att erkänna att man haft fel, både när det gäller kostråd och organisatoriska frågor? Den finska sjukvården kommer sannolikt fortfarande att vara en ekonomisk elefant i rummet. 6 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).


Länk till källan.

För många finländare söker vård för saker de kan fixa på egen hand, och media intervjuar för ändamålet en överläkare.

HUS utmaning är nog att det i Finland är viktigt med titlar, att hierarkier är påtagliga och att man vägrar acceptera att de varningar man kablat ut om kött, animaliskt fett och salt varit felaktiga. Detta manifesteras genom:
  1. en uråldrig organisationsstruktur, där t ex. delegering tillämpas (organisationsexperterna tipsar om decentralisering (t ex. Österberg, 2012)).
  2. att personalen på HBL intervjuar någon vars titel börjar över.
Finlands hälsoproblem och höga kostnader för sjukvård stavas North Karelia Projekt från vilket man drog slutsatsen att animaliskt fett (t ex smör) och salt var dåligt för hjärthälsan. I den vevan fick kanske även kött en varningstext.

Så sent som i mars 2022 stoltserade personalen på THL med att de genom North Karelia Porject (NKP) lyckats förmå finländarna att äta mindre smör och salt samtidigt som man INTE varnar för socker och andra kolhydrater.


Länk till källan.  

Detta har förstärkts genom att media i åratal låtit en finsk nutritionsforskare recitera faktoiden att konsumtion av kött orsakar cancer i tjocktarmen!? (Yle, 201520212023).

2023 kom kanske spiken i kistan - Nordic Dietary Guidelines, som marknadsfördes av WHO.

Det hela påminner om Sjundedagsadventisten Ellen G Whites (1827-1915) påstående att kött, mjölk och smör triggar köttsliga lustar hos män, vilket triggade John Harvey Kellogg (1852-1943) att uppfinna substitutet frukostflingor och skriva boken Plain facts for Old and Young, där även könsstympning inkluderades!? Sjundedagsadventisterna uppfann yrket nutritionist och driver ett universitet - Loma Linda - i Kalifornien där man förespråkar vegetarianism och veganism liksom idén att kött skulle vara dåligt för hälsan.

Internationell forskning, å andra sidan, visar att: 
Vem som helst kan också sammanställa den statistik som visar att sedan resultaten från North Karelia Project (NKP) började implementeras på 1970-talet, har Finlands ohälsa skjutit i höjden.

Med start under 1970-talet har Finland blivit världsledare på demenssjukdomen Alzheimers.

1971 dog ~25 män och ~25 kvinnor på grund av Alzheimers, och den siffran var stabil fram till 1980. Sedan började antalet fall att öka (link).

Diagram from Statistics Finland.

Grannen Sverige, med lika biologi (endast 16% av finländarna kommer österifrån) och socio-kultur ligger på 10:e plats! (Österberg, 2022).

Finland har under årtionden varit deppigast i Norden med flest självmord.

Our World in data visar att Finland var i toppen av självmordsrankingen från 1990 till 2019:


Link to source.
Utöver det visar World population review att Finland år 2023 fortfarande ligger i toppen av självmordsrankingen.



World Population Review.

Link to source.

Effekter av mental ohälsa:
  • 2020 beslutade den tillförordnade statsministern Sanna Marin och hennes kansli att stänga ner Nyland. Det ökade den redan grasserande depressionen och självmorden ökade med 15 % (Yle, 2020). Som jämförelse betraktas Sverige, där experterna fattade besluten - lät t ex. skolorna vara öppna - som föregångslandet internationellt (måttet är överdödlighet).
  • Finland har stora utmaningar med finska kvinnors relationsaggressivitet (psykiskt våld; Hyde, 2005; Helsingforspolisen, 2022). Det brukar förklaras av Borderline Personality Disorder (Ruffalo, 2024 Zalewski et al. 2014) eller Complex childhood trauma (man växte upp med en mamma som hade liknande mentala utmaningar) vilket kan förstärkas av näringsbrist. Finska kvinnor har dille på lågfettprodukter.
  • Finland har en barnfetmaepidemi (Finsk media, 2022). Det är rimligt att anta att deras mammor, beslutsfattaren i hemmet när barnen är små, matat barnen med onyttiga saker som smakar sött. Det slår ut leverfunktionen och ökar risken för NAFLD (Lustig et al. 2016).
  • Forskningen på Helsingfors universitet har kollapsat (HS, 2023). Den administrativa ledningen har varit fixerade vid Agenda2030 och styrt forskningsanslagen i den riktningen. 
  • Finland är fortfarande deppigast i EU och 40 % av skolbarnen är utsatta för [mammors] psykiskt våld (relationsaggressivitet) i hemmen (Maj Estlander, Finlandssvenska Barnrättsdagarna, 2023). 
Notera att det mesta av det ovan nämnda hör hemma i kategorin välfärdssjukdomar (T2D, högt blodtryck, NAFLD) som i huvudsak förklaras av näringsbrist - man har ätit för mycket socker och andra kolhydrater och för lite kött, ägg och feta mejerier (Österberg, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024). 

Ergo. Det är enkelt att reducera de stora kostnaderna för sjukvård genom att anpassa:
  • kostråden till vad vetenskapen säger.
  • organisationsstyrningen till moderna modeller.
Men, som Elon Musk skrev på X för en tid sedan, folk vill inte ändra på sig, de bara dör …

Ty, vem i ledningen för HUS, THL eller Livsmedelsverket tar det första steget att erkänna att man haft fel, både när det gäller kostråd och organisatoriska frågor?

Den finska sjukvården kommer sannolikt fortfarande att vara en ekonomisk elefant i rummet.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

No comments:

Post a Comment