Wednesday, August 7, 2024

"Obesvarad kärlek? Därför reser svenskarna inte till Finland lika ofta som vi åker till Sverige" (Yle). Förklaring: fennofili/fennomani

700 000 finländare besöker Sverige varje år medan besöken från Sverige till Finland ~500 000 eller ~70 %, trots att Sveriges befolkning är dubbelt så stor som Finlands. Förväntat antal besök från Sverige: 1 400 000 miljoner. Visit Finlands Kristiina Hietasaari skyller på svenskarna och talar om Finlands och Sveriges historia som om de i huvudsak varit åtskilda. Stämmer det? Jag tillämpar rationellt entreprenöriellt tänkande. Finland började bli del i det svenska kungariket runt Vendeltiden. Det sträckte sig fram till 1808. På grund av det delar vi biologi, språk - handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön - och socio-kultur och en enastående utveckling. Efter Kremls påbud (1863) att förtrycka det språk som gav Finland renässans, vetenskapsrevolution och upplysning, till förmån för uralisk-finska, började Finlands utveckling att stagnera. Pagel (2019) menar att Finland präglas av stamtänkande. Och eftersom Finska myndigheter låtsas att Finland endast är uralisk-finskspråkigt tappar svenskarna intresse för att upprätthålla det utbyte som varit sed sedan Vendeltid. Resultat: 900 000 missade besök per år. Det är en del av förklaringen till Finlands handelsunderskott och statsskuld. 8 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Besöksnäringen i Finland har noterat att medans 700 000 finländare besöker Sverige varje år är besöken från Sverige till Finland ~500 000 eller ~70 %, detta trots att Sveriges befolkning är dubbelt så stor som Finlands.

Varför är det så undrar YLEs Anna Hedström?

Hedström ställer frågan till Kristiina Hietasaari, direktör på Visit Finland, som menar att det handlar om historia och kan förklaras det enligt följande:
  • Sverige har historiskt sett haft mera välfärd och möjlighet att resa längre bort, medan Finland blev ett välfärdssamhälle först på 1960-talet.

  • Många svenskar har en föråldrad bild av Finland och överväger inte ens landet som resmål.

  • Finland kan också kännas för likt Sverige.

  • När svenskarna åker på resa är det varmare breddgrader som lockar. Dessutom är resor till Finland just nu nästan lika dyra som en resa till Medelhavet.


Länk till källan.

Man kan antingen tro på allt som publiceras i mainstream media eller applicera epistemisk vaksamhet - undra om påståendet stämmer och varför avsändare gör nämnda påstående (Sperber et al. 2010). Sedan kan man använda disjunktivt resonerande - ta alla aspekter i beaktande (Stanovich, 2009), inklusive numeracy, som är grunden för instrumentellt och epistemiskt rationellt tänkande, för att kontrollera Hietasaaris/Hedströms/YLEs påståenden. Jag kallar detta sätt att tänka för Rationellt entreprenöriellt tänkande (Österberg, 2021, kap 3).

Norra Europa och södra Fennoskandia började befolkas söderifrån av Europeiska jägare och samlare (50 000 år före nutid), jordbrukare från Anatolien (8000 år före nutid) och nomader från den Ponitiska steppen (4500 år före nutid). De flesta som bor i norra Europa, inklusive Fennoskandia, har sitt ursprung från dessa tre migrationer. Från norra Sibiriska migrerade nomader som idkade renskötsel (3500 år före nutid) (Lamnidis et al. 2018). Biologiskt härstammar 16 % av den finländska befolkningen österifrån (Veripalvelu, 2023).

Gissa varifrån resten kommer ifrån?

Någon gång under Vendeltid (540 - 750 AD) uppstod en socio-kultur i Tiundaland/Svitjod med Epicenter i Uppsala/valsgärde/Östra Aros, dvs. den maktstruktur i vad som senare skulle kallas Svealand. Sagorna berättar om Adils, Aun och Egil som sägs ligga begravda i kungshögarna i [gamla] Uppsala och de arkeologiska fynden från Valsgärde påvisar båtgravar som bär spår av rikedom, speciellt smyckade hjälmar.

Man började bygga grundgående klinkbyggda långskepp som framfördes av roddare. Med dessa påbörjades utfärder och man färdades i flotta - många skepp samtidigt. Det kan ha varit upp till 100 skepp. Notera att det var vattenvägarna som var centrala; det var via Bottniska viken och Östersjön som transporter om utforskande skedde.

~600 AD. Lämningar i Haga borg i Janakkala söder om Tavastehus skvallrar om att några anlände dit, bosatte sig eller byggde ett skyddsvärn eller borg. Eftersom de som migrerat norrifrån var nomader, kan man dra slutsatsen att bosättarna kom västerifrån - Tiundaland/Svitjod.

2008 - 2010 upptäckte arkeologer båtgravar i Salme i Estland. Båtarna är klinkbyggda långskepp som bedöms vara byggda 650 - 700 AD, dvs. den typen av skepp som började byggas i Tiundaland under Vendeltid. Det andra fyndet innehöll spår av män från de högre stånden, vilket indikerar att resan var av diplomatisk karaktär, ungefär som ett korståg. En viktig observation var att de använde segel (Mägi, 2018;Watson, 2016Wikipedia). Seglen vävdes av ull och eftersom man seglade i flotta, kanske upp till hundra skepp, krävdes miljoner får för att producera seglen. Till detta kommer tjära som användes för att täta ullen (Price, 2020). Det här markerar övergången från Vendel- till Vikingatid. Handelstrafiken blev en tradition som sannolikt förklarar berättelsen om kung Eriks Jedvardsson (1125-1160 AD) förmodade korståg till området runt Kjula träsk. Genom en lång process integreras västra och sydvästra Finland i Svitjod.

För att kunna organisera och upprätthålla en så här omfattande handel med flottor krävdes prospektivt tänkande, som ledarskap och entreprenöriellt tänkande. Det kräver i sin tur näringstät mat. Det är känt att de åt vitfisk som torsk. Därmed fick de i sig animaliskt protein inklusive DHA från fiskleverolja. Det gynnar prospektivt tänkande (Österberg, 2024).

Utfärderna österut fortsatte och Finland integrerades i Svitjod och blev östra delen av det svenska kungariket eller 'Österlandet'. Fynd från Janakkala respektive Salo skvallrar om att nobla besökare från Tiundaland besökte 'Österlandet' i slutet av strax efter vikingatiden (Christensin, 2023; Torvalds/Leponiemi, 2022). Det kan inkludera kung Erik Jevardsson (1125-1160) förmodade korståg.

Svenska blir under den här processen handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön. Notera. Språk bär med sig kultur.

1384 nämns Sverige första gången. Med ett gemensamt språk transformeras Sverige, inklusive österlandet, från hednatro till kristendom.

1543-48. I skogarna i Tavasteland och norrut levde hedningar - stammar som talade olika uraliska språk som sannolikt inte längre existerar. Den svenska prästen Mikael Olofsson (1510 - 1557) från Pernåbygd hade förstås i uppdrag att kristna dessa hedningar, sannolikt enligt samma tradition som startat långt tidigare i västra delen av riket. Han skriver därför tre böcker i vad som kan betraktas som försök att standardisera dessa uraliska språk: en ABC-bok för barn och två översättningar från bibeln. Olofsson bytte också efternamn till Agrikola (Mörne, 1918). Agrikola är också en av de första att göra uppteckningar om de myter som traderades bland dessa stammar. Dessa handlade bland annat om Väinämöinen, vars karaktärsdrag påminner om Odens dito, och Seppo Ilmarinen, men i rollen som luftens gud.

1550 grundade kung Gustav I Vasa (1496-1560) Helsingfors.

1560 öppnades dörren för renässanstänkande när Erik XIV (1533-1577) kröntes till Sveriges kung. Under 1600 - 1700 - talen följer vetenskapsrevolution och upplysning i flera steg (McKeown, 2009; Widmalm, 2012).

1600 - talet är stormaktstiden - levnadsstandarden dubblas i det svenska riket.

1632. När drottning Kristina kröns grundades parallellt Academia Gustaviana (1632–1665)/Academia Gustavo-Carolina (1690–1710)/universitetet i Orpat/Tartu.

1640 grundades Kungliga akademien i Åbo som senare blev Helsingfors universitet.

Parallellt med den våg av upplysningstänkande som sannolika svepte över det Svenska kungariket grubblade Henrik Porthan (1737-1804), professor i filosofi från svenska Karelen, på Fennofili - idén att Finlands egentliga ursprung kommer österifrån. Dr Porthan var intresserad av myter och folksånger, sannolikt från hans hemtrakter i svenska Karelen och byggde sannolikt vidare på Agrikolas uppteckningar om myterna som handlade om Väinämöinen, smeden Ilmarinen och den sluge Louhi från norr som lurade Ilmarinen att smida pengakvarnen sampo. Folksagorna bär spår från många andra folksagor/myter och var kanske ett sätt att spegla livet och de spänningar som fanns mellan olika folkstammar.

1808 invaderade Ryssland den svenska fästningen Sveaborg (1748 - ), belägen strax utanför Helsingfors.

1810 startade Fennomanrörelsen, sannolikt en fortsättning på Porthans fennofili präglad av etnonationalism/nationalromantik.

1835 publicerade Elias Lönnroth (1802 - 1884) Kalavalaeposet. Noterbart. Pohjolas portar påminner inte så lite om Bifröst i nordisk mytologi.


Finland fortsätter dock att i huvudsak vara svenskspråkigt. Detta manifesteras om inte annat av Johan Ludvid Runebergs (1804 - 1877) Fänrik Ståls sägner (1848), som speglar slaget vid Sveaborg och vars första och sista vers blev Finlands nationalepos - Vårt land. På svenska!

1863 kräver Kreml att Finländarna ska sluta tala språket som under århundraden gett landet samma utveckling som västra delen av riket. Man väljer av okänd anledning inte ryska utan det uraliska språk som talats i olika former av stammar i Tavasteland och norrut och som Olofsson/Agrikola försökt standardisera. En distansering från Sverige påbörjas. Det betyder också att Bottniska viken och Östersjön rent militärt blir svagare. Det gynnar Kreml.

Svenska fortsätter dock vara majoritetsspråket i Finland. Brytpunkten kommer någon gång 1910 - 1940, dvs. under den period då språkstriderna härjar som värst. Det betyder också att upplysningstänkandet ersätts av etnonationalism/nationalromantik/stamtänkande som präglar Finland men inte Sverige (Pagel, 2019).

Det är med implementering av uralisk-finska som Finlands utveckling stagnerar och som gör att landet halkar efter sitt forna moderland, nu broder- eller systerland.

Följande har rapporterats:

Finska kvinnors relationsaggressivitet (psykiska våld) (Crick och Grotpeter, 1995; Hyde, 2005) är ett stort problem (Helsingforspolisen, april, 2022).

För många finska barn klarar inte läsförståelse och numeracy (grunden för instrumentellt och epistemiskt rationellt tänkande) (Ministeriet för undervisning och kultur, maj 2022).

Finland har gått med underskott sedan 2010 (Harald, oktober 2022).


2010 började den fysiska och psykiska arbetsförmågan stagnera och avta (KELA/THL, april 2023).

Psykiskt våld (relationsaggressivitet) i nära relationer och dödligt våld mot små barn har ökat (Elina Pekkarinen, november 2023).

40 % av skolbarnen har rapporterat att de utsatts för psykiskt våld (relationsaggressivitet) i hemmet (Maj Estlander, november 2023).

Finlands statsskuld utgör 74 % av BNP. Att jämföra med broder/systerlandet Sverige: 17 % av BNP (Ingves, februari, 2024).

Slutsats. Finland började bli del i det svenska kungariket runt Vendeltiden. Det sträckte sig fram till 1808. På grund av det delar vi biologi, språk  - handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön - och socio-kultur och en enastående utveckling. Efter Kremls påbud (1863) att förtrycka det språk som gav Finland renässans, vetenskapsrevolution och upplysning, till förmån för uralisk-finska, började Finlands  utveckling att stagnera. Pagel (2019) menar att Finland präglas av stamtänkande. Och eftersom Finska myndigheter låtsas att Finland endast är uralisk-finskspråkigt tappar svenskarna intresse för att upprätthålla det utbyte som varit sed sedan Vendeltid. Resultat: 900 000 missade besök per år. Det är en del av förklaringen till Finlands handelsunderskott och statsskuld.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  | Language training - Swedish  |  Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment