Tuesday, June 7, 2022

Morgan Johansson kanske chansar på att Kakabaveh lägger ner sin röst. Därmed sitter han kvar och Turkiet säger nej till Sveriges (och Finlands?) NATO-ansökan

Min prediktion från igår, att justitieminister Morgan Johansson (S) skulle avgå, föll platt kan man säga. Om inte Morgan Johansson avsätts eller avgår under förmiddagen, då går partierna till val om misstroende klockan 12.00 svensk tid; om de prediktioner som respektive partiledare gjort blir verklighet kommer 174 ledamöter att rösta för misstroende och 174 kommer att rösta emot misstroende. Allt hänger då på vågmästaren: Amineh Kakabaveh (partilös). Andra bedömare har dock instämt i min prediktion om Johanssons avgång.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Morgan Johansson (S) har utsatts för hård kritik och det har spekulerats om att kommer sitta kvar eller avgå. Flera spekulanter har trott på det senare.



Källa: Anderberg, Expressen.

Under natten publicerade Aftonbladet, med en tydlig S-profil följande:


Varför har inte Morgan Johansson avgått?

Trots tillförordnade statsminister Magdalena Anderssons (S) påstående om att detta inte är ett spel, så är det just vad det är - ett politiskt spel.

På grund av den hotsituation som uppstått efter att ledningen för Ryssland beslutat att invadera grannlandet Ukraina har Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, båda med stor representation inom LO-kollektivet, ändrat uppfattning i NATO-frågan.

Båda partierna har bytt ett tydligt nej till ett ja. Sverige har därefter tillsammans med Finland lämnat in en ansökan om att gå med i försvarsalliansen NATO.

Sedan en tid tillbaka är Östersjön därför full av marina enheter från andra NATO-länder.

En del av den närvaron förklaras av svenska marinens 500 årsjubileum som firas just nu.



Samtidigt finns ett motstånd mot Sveriges NATO-ansökan på den politiska vänsterkanten.

Så här skriver Vänsterpartiet [kommunisterna] på sin hemsida om den svenska regeringens ansökan om medlemskap i försvarsalliansen NATO:


NATO, Vänsterpartiet, 5 maj 2022. Notera bildvalet: två stridflygplan.

Förklaringen till Vänsterpartiets ställningstagande bygger på deras ideologi - marxismen.

Vänsterpartiet uppstod när en grupp extremister som stöttade Vladimir Lenin (1870 - 1924) statskupp i Ryssland i oktober 1917 uteslöts ur Socialdemokraterna (Abrahamson, 2016).

Notera att Lenins statskupp genomfördes av ~8500 Bolsjeviker (marxister/kommunister) åtta månader efter den ryska revolution som innebar att tsaren abdikerade och att man inrättade en duma (Skott, 2001).

Vänsterpartiet var Sovjetdiktaturen trogen fram till dess kollaps 1991.

Rysslands nuvarande president Vladimir Putin har samma ideologiska bakgrund som Vänsterpartiets historiska och nuvarande ledare. Men Vänsterpartiet är inte de enda som är emot NATO.

Så här säger ett av Miljöpartiets språkrör till Svenska dagbladet den 6 maj om den svenska regeringens ansökan om medlemskap i försvarsalliansen NATO:


Källa: MP säger nej till Nato – även om Finland går med

Även i Miljöpartiet finns marxismen representerad.

Morgan Johansson har enligt uppgift en stark vänsterprofil inom Socialdemokraterna. Det implicerar att han ideologiskt ligger närmare Vänsterpartiet och Miljöpartiet jämfört med de partikamrater som identifierar sig mer mot mitt (högerut). Detta manifestas i Johanssons kommunikation på den interaktiva mediaplattformen Twitter där ord som överklassfasoner använts. På sin egen blogg publicerade Johansson ett politiskt utspel i form av ett samtal han påstår sig haft med sin 8-åriga son:

Källa: Morgan Johansson blogg.

Kan det vara så att Morgan Johansson tillhör dem som räknar med att kunna stoppa ansökan genom att chansa på att misstroendet faller och att Turkiet säger nej till Sveriges och Finlands ansökan?

Socialdemokraterna tog under sin senaste kongress ett beslut där man tydligt sa nej till medlemskap i försvarsalliansen NATO. En del av förklaringen är att Sverige redan under lång tid haft nära samarbete med NATO, förmodligen sedan 1950-talet. Den ändrade ståndpunkten förklaras av säkerhetsläget.

Man kan spekulera att Morgan Johansson med sin tydliga vänsterprofil inom Socialdemokratin inte varit helt nöjd med beslutet och att han nu ser att den uppkomna situationen spelar honom rakt i händerna.

Det är tyst i mainstream media (MSM) men igår strax före midnatt publicerade statliga Sveriges television följande notis:


Utfallet av det politiska spelet innebär att regeringen inte kan ha och äta den berömda kakan; det betyder [fortfarande] att om Sverige (och Finland?) ska få sin medlemsansökan i försvarsalliansen NATO godkänd av Turkiet, då måste sannolikt regeringen bryta avtalet med Amineh Kakabaveh.

Det innebär med största sannolikhet att Kakabaveh röstar för ett misstroende på Morgan Johansson. Men om Kakabaveh avstår från att rösta, då sitter Johansson kvar men Sveriges (och Finlands?) medlemskap i försvarsalliansen godkänns inte.

07.09. Amineh Kakabaveh lägger ned sin röst – Johansson väntas klara sig:


En halvtimme senare:

No comments:

Post a Comment