Wednesday, June 8, 2022

Morgan Johansson (S) sitter kvar men endast med 25 % aktivt stöd. Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lade ner sina röster

De svenska och finska regeringarna vill gå med i försvarsalliansen NATO för att skydda sig mot en eventuell invasion från Ryssland. Det verkar som respektive lands ledare tycker att det är bråttom.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

För att medlemskapet ska ratificeras (ett fint ord som betyder godkännas av alla 30 medlemsstater) måste just alla NATOs medlemmar godkänna ansökan. Turkiet har dock satt sig på tvären. Dels vill Erdogan inte provocera sin kompis Putin, dels har Erdogan åsikter om Sveriges (och sannolikt Finlands) stöd till politiska organisationer.

När Stefan Löfven avgick som tillförordnad statminister var det tänkt att Magdalena Andersson skulle ta vid. Men Andersson tvingades avgå från posten efter rekordkorta 7 timmar. Det ska ses i ljuset av att Löfven själv strax dessförinnan blivit avsatt. PåHistoriskt den första gången en svensk statsminister blivit avsatt på det viset.


 Källa: Efter sju timmar – Magdalena Andersson avgick

Nyckeln blev Amineh Kakabaveh som efter uteslutning från Västerpartiet nu var partilös. Socialdemokraterna slöt därför ett avtal med Kakabaveh som innebär ett utökat samarbete med kurdiska Demokratiska unionspartiets (PYD). Därmed kunde Magdalena Andersson återinträda i rollen som tillförordnad statsminister med 0,1 % marginal (175/349) (Socialdemokraterna fördjupar samarbete med självstyre).


Här uppstod själva kruxet. PYD har kopplingar till Kurdistans arbetarparti (PKK) som EU och Turkiet klassat som terrororganisation.



Därmed stängde Erdogan dörren för Sveriges (Finlands) medlemskap i försvarsalliansen NATO.



För att göra det hela lite mer spännande lämnade Sverigedemokraterna in ett misstroende mot justitieminister Morgan Johansson. En del av förklaringen var deras, och som det visade sig i omröstningen de flesta partiers, missnöje med Johansson. Men kanske var konstitutionsutskottets prickning av Johansson för att han ljugit droppen som fick bägaren att rinna över?

Om man förlitade sig på vad tabloiderna skrivit skulle den förväntade röstningen fördelas 174 för misstroende (Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna) och 174 emot,  dvs. aktivt stöd, för Johansson, (Centern, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna). Kakabaveh skulle därmed åter ha rollen som vågmästare.

Men förutom att resultatet från Riksdagen visar att Morgan Johansson fick sitta kvar, visar det också att Johansson endast fick 25 % aktivt stöd! Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet valde att inte ta ställning, dvs. lägga ner sina röster (Ingen misstroendeförklaring mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)).

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment