Monday, July 24, 2023

Asko Järvinen blickar tillbaka på coronapandemin: ”Jag jobbade med showbusiness i tre år”. En kommentar

Infektionsläkaren Asko Järvinen ger finska politiker och medier en känga efter Corona-epidemin. Han anser att politikerna inte hörsammade den medicinska expertisen. Järvinen är även kritisk till medias rapportering; det var för mycket fokus på de dagliga smittsiffrorna. Var restriktioner, undantagstillstånd och nedstängningar "faktiskt" det bästa sättet?
Järvinen menar att i Finland dog knappt 10 000 människor, medans motsvarande siffra i Sverige var nästan 25 000. Tittar man på överdödlighet och livslängd ser man att Finland hamnade sist bland de nordiska länderna. En förklaring är Finlands centraliserade beslutsordning. I Sverige decentraliserades beslutet till tjänstemannanivå. Järvinen trycker på vikten att lära av egna misstag, men Marin verkar inte intresserad att diskutera hennes centraliserade hållning i frågan.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Infektionsläkaren Asko Järvinen ger de finska politikerna och medier en känga efter Corona-epidemin (HBL, Sparv, 2023).

Han anser att politikerna inte hörsammade den medicinska expertisen. Därmed blev åtgärderna strängare av vad Järvinen hade önskat. Järvinen påpekar att Finland inte var ensamma om detta. (Det är känt att Nya Zeeland och Australien hade interneringsliknande läger.)
Politikerna få ju beröm när de agerar kraftigt och beslutsamt. Det är det de lever på.
Järvinen är även kritisk till medias rapportering; det var för mycket fokus på de dagliga smittsiffrorna. Det kan ha ökat oron bland befolkningen.
Det hade varit fint om fler journalister hade tänkt längre än näsan räcker och frågat hur vi ska ta oss ur pandemin och restriktionerna i stället för att stirra sig blinda på siffrorna.
Järvinen påtalar själv att det är lätt att vara efterklok, men trycker på vikten att lära av egna misstag.

Järvinen nämner vikten av att veta sin roll liksom ställa frågan om restriktioner, undantagstillstånd och nedstängningar "faktiskt" är det bästa sättet?

Järvinen nämner också jämförelse med nordiska grannarna. Det självklara skälet: förutsättningarna är så lika.

Järvinen menar att i Finland dog knappt 10 000 människor, medans motsvarande siffra i Sverige var nästan 25 000. Källa: WHO. En kontroll visar att det stämmer: 22 645 (0,22 %) svenskar och 8431 (0,15 %) finländare dog med eller på grund av att Sars-Cov (2) tog sig in i deras kroppar. 

Länk till källan.

Men de mått som omtalats är så kallad överdödlighet. 
– Överdödlighet räknas i regel ut genom att antalet dödsfall en specifik period jämförs med en tidigare period, som till exempel kan vara ett enskilt år eller ett genomsnitt av flera år. Nivåerna som är högre än snittet beskrivs som överdödlighet. Nivåerna som är under snittet kallas underdödlighet, säger Örjan Hemström, demograf på SCB.
Svenska Statistiska Centralbyrån (SCB) har skrivit artikeln Olika mått på överdödlighet ger liknande resultat för Sverige där de presenterar olika grafer.

I första diagrammet syns att överdödligheten var betydligt högre i Finland jämfört med Danmark, Norge och Sverige.  


Diagram två är en aningens annorlunda vinkling, men även där syns att överdödligheten var betydligt högre i Finland jämfört med Danmark, Norge och Sverige.  


Till detta kommer ett intressant diagram som speglar följderna av beslutsprocesserna i respektive nordiskt land. Mest minskade medellivslängden i Norge. Tvåa var Danmark. I Finland minskade medellivslängden lite. Sverige fick ett hack i kurvan i slutet av 2020, men återhämtade sig.


YLE rapporterade även att självmorden ökade i samband med nedstängningarna ökade och under kommunalvalet i Helsingfors 2021 stad den mentala ohälsa högt på agendan.

Alltså. Om man bara gör en per capita beräkning ser man att Finland ligger bättre till jämfört med Sverige. Men om man utför från överdödlighet och medellivslängd ser man att Finland utmärkte sig på ett negativt sätt.

Varför blev det så här olika, trots att vi är så lika?

Järvinen nämner det. Finska politiker, i det aktuella fallet statsminister Sanna Marins regering, valde att styra genom centralisering. Sveriges dito valde en decentraliserad ansats - en tjänsteman på en myndighet fick spela huvudrollen. Ergo. Man hörsammade den medicinska expertisen.

Järvinen påtalar själv att det är lätt att vara efterklok, men trycker på vikten att lära av egna misstag, men Marin verkar inte intresserad att diskutera hennes centraliserade hållning i frågan.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment