Wednesday, July 19, 2023

Nyhetsmedierna måste bli bättre på att ta till sig genuin kritik (men inte HBL). En kommentar.

Den 17 jul 2023 skriver hufvudstadsbladets Dan Lolax att Nyhetsmedierna måste bli bättre på att ta till sig genuin kritik. Rubriken finns bara i papperstidningen. Den är också lite överraskande. Pinker har via Kalev Leeturas forskning noterat att medias rapportering blivit allt mer dyster. Och sällan läser man om självkritik. 11 juni 2023 skrev Lolax en krönika med anledning av 500-årsjubileet av valet av Finlands och Sverige kung, tillika grundade av Helsingfors. Men Lolax skrev att det handlade om Sverige 500-årsdag? Går detta att spåra till den fennomanrörelse som uppstod efter debaclet på Sveaborg? Jag frågade Lolax om varför han publicerat en faktoid och om han var Fennoman. Lolax svarade kort att det var en skämt. Den genuina kritiken gällde inte medier generellt, utan granskning av Sannfinländarna och speciellt Rikka Purra. Men Både Lolax och Purra talar svenska flytande och båda verkar hysa en aversion mot Finlands svenska historia. Purra är partiledare för det parti som ispirerats av den fennomani som vill tränga undan den svenska kultur som gett Finland statsbildning, upplysning och universitet och som torgför en alternativ Finländsk historieskrivning. Lolax springer hennes ärenden genom att förringar firandet av Finlands dåvarande kung och Helsingfors grundare. Språk är kultur och genom att premiera Ural-finska före svenska har Finländare fått det svårare att umgås med svenskfinländare och svensksvenskar.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Den 17 jul 2023 skriver Hufvudstadsbladets Dan Lolax följande ledare.



Här uppstår ett problem. Rubriken finns bara i papperstidningen. Det betyder att det inte går att länka till källan. Jag ska förklara, men först lite bakgrund.

Vår art - Homo Sapiens Sapiens - reagerar på överraskning genom att bli mer motiverade att utforska för att upptäcka (Fenker och Schütze, 2008). 

Psykologiforskaren Steven Pinker, som ägnat drygt 15 år åt att studera våldsavvecklingen i världen har dragit slutsatsen att vi lever i den fredligaste av tider (Pinker, 2011a). Samma år förklarade han att den sannolika förklaringen är att hederskulturellt tänkande trängts undan av förnuft och resonerande (Pinker, 2011b).
The most important psychological contributor to the decline of violence over the long term may instead be reason: the cognitive faculties, honed by the exchange of ideas through language, that allow us to understand the world and negotiate social arrangements.
Pinker (2018) hade också genom Kalev Leeturas forskning uppmärksammat att i takt med att medierna börjat distribuera sina alster via internätet har tonen i mediarapporteringen blivit alltmer dyster:
The data scientist Kalev Leetaru applied a technique called sentiment mining to every article published in the New York Times between 1945 and 2005, and to an archive of translated articles and broadcasts from 130 countries between 1979 and 2010. Sentiment mining assesses the emotional tone of a text by tallying the number and contexts of words with positive and negative connotations, like good, nice, terrible, and horrific.
Lolax klampade själv i det journalistiska klaveret i samband med firandet av 500 årsjubileet av riksdagens val av Gustav Vasa till kung över Svea rike 1523.


Länk till källan.

Kruxet är nämligen att vid den tiden var Finland del av det svenska kungariket och kallades Östra rikshalvan. Lolax alster var således en fakotid - något verkar sant men som är falskt.

Sverige är betydligt äldre än vad Lolax påstår. Sveriges första kung hette Erik Segersäll (ca 945-995). Han regerade ca 970-994/995.

Finland, som nämndes första gången 98 AD och mest låg under vatten, dominerades då av samer som flera tusen år tidigare migrerat från Uralbergen (Lamnidis et al. 2018).

I skiftet mellan vikingatiden (750 - 1050) och Erik "den helige" Jedvardssons (1125-1160) första korståg som sägs ha företagits tillsammans med biskop Henrik (~1150), startade den process som gav Finland statsbildning, upplysning (sent 1660 -tal till ~1800) och universitet - Kungliga akademin Åbo (1640) som senare bytte namn till Helsingfors universitet.

1523, mitt under den pågående statsbildning, valdes Gustav Vasa (1496 - 1560) till kung av Sverige (inklusive Finland) vid Strängnäs riksdag.

1550 lät Vasa grunda Helsingfors vid Vandaåns mynning i nuvarande Gammelstaden.

Det betyder att Vasa varit viktig, inte bara för "västra rikshalvan", utan även för den östra dito. 500-årsjubileet gällde således Finlands och Sveriges kung. Varför ville inte Lolax berätta om det? Händelsen är unik.

Förklaringen kan vara Fennomani.

1808, närmare bestämt den 3 maj, invaderade Ryssland den svenska fortet Sveaborg. Kommendören Cronstedt kapitulerade. Resultatet blev att Östra och Västra halvan rikshalvrorna skiljdes åt som en funktion av Rysslands invasion av Sveaborg.

Ryssland, som haft många militära konflikter med Sverige, ville fjärma östra rikshalvan från den västra dito.

Det är rimligt. Länderna hade sedan vikingatiden växt samma socio-kulturellt. Om medborgarna i den östra halvan fortsatte tala samma språk som de gjort sedan vikingatiden, då fanns givetvis en risk för uppror och att det som nu kallades storfurstendömet skulle återförenas med Sverige.

1810 startade därför Fennomanrörelsen - ambitionen att byta svenska mot ett språk som aldrig haft utbredning i landet - Ural-finska (populärt finska).

1835 publicerade Elias Lönnrot (1802-1884) en påhittat mytologi om Finlands ursprung.

1863 grundades Finska partiet vars språkpolitik inspirerat Sannfinländarna.

1870 talade 75 % av Finländarna svenska.

1910 talade 50 % av Finländarna svenska.

Notera att fram till 1910 var svenska huvudspråket i Finland!

Det förklarar sannolikt den språkstrid som uppstod på 1920 - talet. Skulle Finland tala det språk som gett landet statsbildning, upplysning och universitet och som knyter an till andra latinska-germanska språk i Europa eller, ett språk som historiskt aldrig haft någon betydande utbredning i Finland och som är skilt från alla latinska-germanska europeiska språk?

2022 talade 47 % av Finländarna svenska. Det demonstrerar folket vilja kontra politikernas dito, att behålla svenska. Notera att utbredningen av Ural-finska, med stora insatser från staten, nått 87 %.

2022, på våren, meddelade direktör på utbildningsministeriet att finska barn har svårigheter med läsförståelse och numeracy.

2022, på hösten, meddelade Finlands barnombudsman att 20 % av finska barn har mentala utmaningar. Störst är utbredningen i Karelen, d.v.s. det område där fennomanin har störst utbredning. I resten av Finland talar de flesta svenska. Där mår barnen bättre.

2023, på våren, meddelade Helsingfors stad att svenskspråkiga Finländare mår bättre och lever längre.

Jag träffade Lolax två dagar efter att han publicerat sin faktoid om våra länders dåtida Kung Vasa och frågade då varför han skrev som han skrivit. Jag frågade även Lolax om han är Fennoman?

Lolax svarade kort: - det var ett skämt. Sedan vände han ryggen till. Fenomenet kallas stonewalling - vägran att kommunicea och samarbeta.

Och det är inte kritik generellt som Lolax vurmar för, utan kritik mot Sannfinländarna och Rikka Purra i synnerhet. Ty, i webversionen av Lolax ledare står följande att läsa.


Men förutom att Lolax och Purra talar svenska flytande, verkar båda hysa en aversion mot Finlands svenska historia. Purra genom att vara partiledare för det parti som inspirerats av Finska partiers språkideologi - strävan att tränga undan den svenska kultur som gett landet statsbildning, upplysning och universitet och som torgför en alternativ Finländsk historieskrivning. Lolax sannolika fennomani demonstreras genom hans krönika där han mot bättre vetande attribuerar firandes av 500-års jubileet av valet av Finlands och Sveriges kung liksom grundaren Helsingfors på Sveriges tillblivelse!?

Språk är kultur (Reich, 2019) och genom att premiera Ural-finska före svenska har man svårare att umgås med svenskfinländare och svensksvenskar - majoritetsbefolkningen i Fennoskandia. Det leder till alienering och sannolikt fennomani.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment