Wednesday, September 27, 2023

Krönika: Snälla svenskar, tala inte engelska med mig! Pettersson är sannolikt ute och cyklar.

HBLs krönikör Pettersson famlar efter en förklaringsmodell för att förstå varför Svenskar ofta, men inte alltid, väljer att tala Engelska med svensk-språkiga Finländare, trots att vi talar ett gemensamt språk? Pettersson hävdar att det förklaras av språkmelodi och intonation och engelskans utbredning. På riktigt. Från Vendeltid till slutet av vikingatiden influerades Finland av Tiundaland/Svitjod och blev därefter del av Svitjod. Mellan 1384 - 1809 (425 år) var Finland östra delen av det svenska kungariket. Det förde med sig (1) kristendomen, renässans, vetenskapsrevolution och upplysning, (2) språk - svenska eller handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön, (3) Helsingfors (1550), samt (4) en konstitution. Därefter inföll den ryskinfluerade och nationalromantiska fennomanin (1810). 1863 krävde Kreml att finländarna skulle sluta tala språket runt Bottniska viken och östersjön. I internationella sammanhang presenteras Finland som enspråkigt. Trots det talade 2022 47 % av finländarna - svenska. Ergo. Det är inte svenskarnas fel att de tror att man måste tala engelska med finländare, utan finländska myndigheters som i 213 år propsat på att diskriminera handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

HBLs krönikör famlar efter en förklaringsmodell för att förstå varför Svenskar ofta, men inte alltid, väljer att tala Engelska med svensk-språkiga finländare, trots att vi talar ett gemensamt språk - handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön?


Länk till källan

Under mina fem år som Helsingforsare har jag hört denna klagan dryftas otaliga gånger. Och ofta attribueras förklaringen på oss Sverige-svenskar - det är vårt fel att vi antar att finländare i allmänhet inte talar svenska.

Krönikören Pettersson framför vad som sannolikt inte är en ny teori - att det hela förklaras av språkmelodi och intonation:


Dock saknar den förklaringsmodellen validering. Sedan blir det följdfel:
“när svensken byter till engelska för att den Finlandsvenska melodin låter främmande är det förstås med uppenbar välmening”.
Påståendet har ju aldrig letts i bevis och fortsätter således vara ett antagande eller en hypotes.

Petterssons följdfel fortsätter med att vi svenskar är artiga och tillmötesgående för att vi sedan lång tid blivit vana att ta emot migranter från världens alla hörn.

Engelskan påstås också vara på frammarsch i Stockholm!?

Menar Pettersson i presens?

Pettersson fortsätter argumentera att det handlar om att engelskan har väsentligt kortare ord jämfört med svenskan.

Ett annat argument är att de Skandinaviska språken är så små att de riskerar att tyna bort.

En annan sak som Pettersson observerat är att Stockholmare har mobilen i handen när de joggar.

Petterssons krönika ger upphov till undran?

Deltog han i historielektionerna?

50 000 år före nutid (ÅFN), då kilometertjock inlandsis täckte Fennoskandia, befolkades norra Europa av jägare och samlare. Efter den senaste klimatförändringen, från Pleistocen till Holocen 11 600 år före nutid, adderades jordbrukare från Anatolien (8000 ÅFN).  På det följde nomader från den Pontiska steppen (4500 ÅFN). De flesta i norra Europa, inklusive Fennoskandinaver, härstammar från denna trippelmix. I takt med att den is som täckte Fennoskandia smälte undan rörde sig dessa norrut. 3500 ÅFN migrerade människor från norra Sibirien in i norra Fennoskandia. Kanske var de samer, eller Nenets (Samojeder). De kommer att dominera norra Finland fram till 1000 AD (Haak et al. 2015Lamnidis et al. 2018).

Många tänker på länder som land, men historiskt har vattenvägarna varit avgörande för det centrala - handel. Därför är bebyggelse världen över koncentrerad till kusterna. När migrationen till Fennoskandia inleddes täcktes den nuvarande kustlinjen runt Bottniska viken och Östersjön av >6 meter djupt vatten. Det betyder att kustlinjen var belägen i det vi idag kallar inlandet.

Under Vendeltid (540 - 750 AD), då lämningar av bebyggelse vid Haga borg Janakkala strax söder om Tavastehus dateras, var havsnivåerna 5 - 6 meter högre jämfört med idag.

Bottniska vikens och Östersjöns maktcentra var vid den här tiden Tiundaland i Svitjod, en del av dagens Uppland som ingen längre kommer ihåg. Öster om Tiundaland fanns Roden och längt ut mot kusten Roslagen. Notera att dessa områden sannolikt representerade olika socio-kulturer, där rospiggarna levde den minst stadslika tillvaron.

Det är under Vendeltid som 20 - 30 meter långa och grundgående klinkbyggda skapelser började byggas. Dessa skepp roddes i flottor. När segel introducerades uppstod vikingatiden. Seglen vävdes av ull vilket krävde fårskockar > 1 miljon och trälar. Det ledde till det som kallas vikingatiden (~750 ~1050; Price, 2020).

Det var sannolikt från Tiundaland som Rurik (830 - 879) reste för att leda Novgorod. Han grudade även Kievriket. Fram till 1240 kallades området från Tiundaland till Novogord stor-Svitjod (Harrison, 2024, tillägg från Hanaholmens nationaldagsseminarium 2024).

Noterbart. Om man seglade till Novgorod och Kiev, dvs. in i finska viken, via Ladoga och söderut på floden Volchov, då är det sannolikt att man stannade på vägen för att proviantera. Första anhalten är södra Finland.

~1150 antas Svitjods/Tiundalands kung Erik Jedvardsson (1125-1160) ha genomfört ett förmodat korståg. Med på resan var en biskop - Henrik.

Noterbart är att skrifthistorier som Henrik Meinander och Martin Hårdstedt, båda promoverade till professorer, avvisar att detta korståg ägt rum. Det förklaras av att själva resan aldrig dokumenterats. Men, nedtecknad historia introducerades för ~6000 år sedan (i Mesopotamien, dagens IRAK). Paleoantropologer är överens om att vår art var etablerad för ~320 000 år sedan (Hublin et al. 2017) och vårt genus för 2,8 år sedan (Kimbel och Villmoare, 2016Villmoare, 2018Villmoare et al. 2015). Den nedtecknade historien utgör således tidsmässigt 1,8 % av människans historia, eller 0,21 % av vårt genus historia. Det mesta av vår historia (98,2 - 99,79 %) finns INTE nedtecknad.

Edgren (1992), som också skrivit om Finlands historia, menar att det finns en poäng att anamma ett multidisciplinärt perspektiv. Fysiker och psykologer använder också något som kallat indirekta bevis - latenta observationer.

Ergo. Hövdingarna/kungarna i Tiundaland/Svitjod började segla österut i klinkbyggda skepp i flotta på 600 - talet anno domini (AD). Den traditionen gav upphov till vikingatiden (~750 - ~1050).

Fynd vid Janakkala och Salo som dateras ~1050 visar att välbeställda besökare varit där. Med tanke på deras utrustning, svärd och smycken, som få på den tiden hade råd med, kan man anta att besökarna tillhörde den högre samhällshierarkin (Christensen, 2023; Torvalds, 2022).

~90 år efter kung Eriks förmodade korståg genomför Birger Jarls Magnusson (1210-1266) ett andra korståg (1238-9). Jarl låter resa en borg vid Haga borg (1249) och grundar en ny handelsstad - Stockholm (1252). Därefter, efter ett påbud från Påven, påbörjades byggen av Katedralerna i Östra Aros i Tiundaland/Svitjod (senare Uppsala) och Åbo i österlandet. Värt att notera att den person vi kallar Birger Jarl, kan ha kallats Birge jerl eller Börje Järl.

Den rimliga slutsatsen är det som i folkmun blivit korståg sannolikt var en handels och upptäckartradition som startade under Vendeltid. Sannolikt ville varje hövding/kung genomföra en dylik resa. Det är också sannolikt att dessa resor tillsammans kapade den riksbildningsprocess som så småningom ledde till att befolkningen i södra Finland (Egentliga Finland) bad kungarna i Svitjod att få bli del av deras rike som efter 1384 kom att kallas det svenska kungariket.

En viktig indikation på hur viktigt inflytandet från västerlandet var är Jarls/Jerls/Järls födelseort Bjälbo, beläget där vägarna från Skänninge, Väderstad, Hogstad, Vadstena och Hov sammanstrålade strax utanför dagens Mjölby i Östergötland. Namnet Bjälbo återfinns på Finlands statsministerbostad - Villa Bjälbo.

Jarls söner, Valdemar (1238/39-1302) och Magnus Ladulås (1240-1290) blev båda kungar: Valdemar (1251-1275) som avsattes av sin bror Ladulås (1275-1290). På det följde Ladulås son Birger Magnusson (1290-1318), som avsattes och ersattes av brorsonen Magnus Eriksson (1319-1364).

1323 slöts fred mellan Svitjod och Novgorod som dokumenterades i Nöteborgstraktet. Det gav upphov till en psykologisk gräns mellan södra och sydvästra Finland respektive norra och nordöstra Finland som ännu består (Pagel, 2019).

1348 gav Svitjods och österlandets kung Eriksson rättighet till socknemän i Närpes, Kotsholm och Pedersöre socknemän att driva handel med “alla ätande vahror” (Nordlund, 1931). Notera språket.

Det betyder att dessa handelsmän exporterade smör, torkad fisk, båtar och sedermera skepp till Svitjod. De seglade i flotta, d.v.s. på samma sätt som skett sedan vikingatiden. Det vittnar om en lång handelstradition inom riket (över Bottniska viken och Östersjön).

1384 nämns Sverige för första gången:
“Första gången landsnamnet Sverige förekommer i skrift, stavat Swerighe, är i en urkund från Kalmar, daterad 1384. Dessförinnan möter vi olika termer, bland annat de fornnordiska Svíaríki och Svíþjóð (Svitjod, fornsvenskans Svethiudh, »sveafolket«), den fornengelska Swiorice och de latinska Sueonia (»Sveonien«), regnum Sweorum (»svearnas/svenskarnas rike«) och regnum Sueciæ (»riket Svetia/Svetsia«)” (Harrison, 2018).
1550 grundade Kung Gustav Vasa Helsingfors vid Helsinge å:s mynning. Det var sannolikt en handelsplats. Helsinge å har sedan dess bytt namn till Vanda å.

I Finlands inland bodde människor som inte talade språket runt Östersjön, utan traderade ett uraliskt språk. De dyrkade även schamanistiska tro - björnkulten.

Sedan 1400 - talet hade en våg av kristnande svept över österlandet och 1527, efter att Martin Luther brutit med katolska kyrkan, passade Gustav Vasa på att göra detsamma. Men i österlandets inland bodde hedningar som dyrkade björnar från ett schamanistiskt perspektiv. Det är känt att stammar upprätthåller sin identitet genom ett uniks språk. Förmodligen talade många olika uraliska språk bland stammarna i inlandet. De dyrkade även björnar från ett schamanistiskt perspektiv.

I ett försök att rekrytera hedningarna i österlandets inland, tog sig Mikael Olofsson (~1510 - 1557), präst och rektor för Åbo katedralskola, sig för att skapa ett standardspråk av de sannolikt uraliska språk som talades bland stammarna i inlandet. Det sker i tre steg:
  • 1543: en ABC - bok där Olofsson skapat en standardversion av de uraliska språken.

  • 1544: Rucouskiria Bibliasta, som närmast kan beskrivas som en handbok för den som ska läsa bibeln.

  • 1548: En översättning av nya testamentet till Olofssons standardisering av de talade uraliska språken.
Olofsson är känd under ett annat tillnamn - Agrikola (Mörne, 1918).

1523 - 1560. Under Gustav Vasa ledning var Sverige sannolikt inbegripet i en reformationsprocess, från katolicism och hednatro till Luthersk kristendom. Parallellt hade renässansen stått vid dörren sedan mitten av 1400 - talet.

1560. Tre år efter Mikael Agrikolas död dör även Gustav Vasa. Vasas son Erik XIV till kung. Det öppnar dörren för renässansen (McKeown, 2009. På renässansen följde vetenskapsrevolutionen i tre som inkluderar drottning Kristinas (1626-1689) initiativ - att låta grunda Kungliga akademien i Åbo (1640):
  1. Rekryteringen av René Descartes (1596- 1650) filosofi, som förde med sig Kopernikus  Heliocentriska kosmologi.

  2. på 1700-talet introduktion av Newtons teorier samt experimentell fysik.

  3. i mitten av 1700-talet nådde svenska vetenskapsmän internationell framgång – särskilt inom naturhistoria, mineralogi och kemi (Widmalm, 2012).
1700 - talet innebär ytterligare en våg, nu av upplysningstänkande. 

1748 startar bygget av fästningen Sveaborg och det svenska riket får en konstitution. Noterbart. Finland och Sverige använder fortfarande den konstitutionen.

Parallellt med spridandet av upplysningstänkande verkade Henrik Gabriel Porthan (1739 - 1804), som professor och bibliotekarie vid Kungliga Akademin Åbo. Dr Porthan föddes i Sverige med var samtidig bördig från Karelen, dvs. det området i österlandet som låg längs från huvudstäderna Östra Aros/Uppsala och senare Stockholm och där olika former av uralisk-finska traderats muntligt. Det var sannolikt därför som Dr Porthan vurmade för fennofili. Med utgångspunkt från folkloristik samlade han trollsånger och myter, sannolikt från de stammar som bebodde östra delarna av österlandet. det lade grunden för det arbete som senare fullföljdes av Elisas Lönnroth 1835. Dr Porthan gjorde också ett första försök att ge uralisk-finskan en grammatik (1801). Noterbart: Henrik Gabriel Porthan föddes och dog i det Svenska kungariket.

1808, den 3 maj, invaderade Ryssland Sveaborg. Det bodde det 5000-7000 människor på öarna.

Ryssland och Sverige hade mellan 1240 - fram tills dess genomfört otaliga meningslösa krig mot varandra och Kreml förstår att östra rikshalvan, efter ~700 år tillsammans med ett gemensamt språk, rent socio-kulturellt blivit sammanvävd med den västra dito. Sverige var också ett tag världens starkaste militärmakt och hade kontroll över Bottniska viken och Östersjön.

Därför väcks idén att förmå befolkningen att överge handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön. Förslaget blev det språk som:
  1. talats i olika versioner av stammar i österlandets inland 
  2. standardiserats av Mikael Agrikola Olofsson 1543-1548 i hans strävan att rekrytera hedningarna till Luthersk kristendom.
  3. fått betydelse genom fennofilen Dr Porthan folkloristiska studier av trollsånger och myter, liksom försök att ge språket en syntax.
1810. Fennomanrörelsen startar. Det blev en nationalromantisk/etnonationalistisk rekyl mot det renässans-, vetenskapsrevolutionära och upplysningstänkande som gjort det svenska riket så framgångsrikt.

1835 publicerar Elias Lönnrot (1802-1884) vad han påstår är en sammanställning av vandringssägner från Karelen - Kalevala, men som är en fortsätter på Dr Porthans studier av trollsånger och myter. Det sker som vitt är känt på svenska!

1848 publicerar Johan Ludwig Runeberg (1804-1877) Fänrik Ståhl Sägner. Första och sista versen blir Vårt land som också blir Finlands nationalsång. Publiceringen av båda sker på svenska!

1860 grundas [uralisk] finska partiet.

1863 översätts Vårt land till uralisk-finska. Samma år kräver Kreml att lydstaten (officiellt furstendömet) Finland ska överge handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön. Inspirationen kommer sannolikt från bibelns berättelse om Babels torn, liksom Agrikolas, Porthans och Lönnroths arbete med att standardisera de uralisk-finska språken samt nedtecknandes av trollsånger och myter från Porthan hembyggd i Karelen.

1875, trots 65 år av ansträngningar från myndigheterna att få till Rysslands önskan om ett språkbyte, talade 75 % av finländarna fortfarande språket runt Bottniska viken och Östersjön!

1910 - 1930 -talet sker så en brytpunkt när 50 % av Finländarna talar en nyare form av Agrikolas/Porthans standardisera uraliska-finska. Betydligt fler talade fortfarande svensk-finska.

1918 skriver Arne Mörne:
“Språkets makt över tanken har sedan århundraden tillbaka ingivit svenskarna i Sverige vanföreställningen att dessa vida näjder [havet mellan Åland och Hangö] varit finska, att människorna i de mötande skötbåtarna talat finska, att vikbottnarnas förbiskymtande byar bebotts av ett främmande folk. Så har det städse varit, så är det, och så skall måhända bli till tidernas ände”.
I Mörnes redogörelse sträcker sig det svenska genom 545 kilometer (~50 %) av Finlands kust (1100 km): från Iniö, Houtskär, Korpo, Nagu, Pargas, Kimito, Dagfjrärd, västanfjärd, Finnby, Hitis och från Bromarsbygden via Ekenässkären, Snapperstunaskären, Ingå, Barösund, Porkalabygden, Helsingfors, Sibboskären, Pörtö, Borgåskären med Runebergs Kroknässkären, Pellinge, Agrikolas Pärnåbygd, Strömfors- och Pyttisskären.

1920-talet. Språkstriden blossade upp. Den handlade om vilket språk tjänstemännen skulle tala.
“Meningsskiljaktigheterna rörde också principer: Fennomanerna betonade det finska folkets rätt och nationalismens idé “ett folk – ett språk – ett land”, svekomanerna historien och sambandet med det övriga Europa (och civilisationen som utvecklats på indoeuropeiska språk) Till exempel skrev Zacharias Topelius 1867 att svenska språket var “ett handtag, hvarmed vesteuropa fasthåller Finland – det är en af dessa bryggor till mänskligheten som hvarje folk behöfver”.
Notera att det verkar som att svenskan ännu dominerade.

1960-70-talet var svenska vanligt förekommande i Helsingfors, och därmed sannolikt även utmed hela kusten, åtminstone upp till Österbotten (vittnesuppgifter). Så är det fortfarande.

2022 talade 47 % av Finländarna svensk-finska medan 87 % talade uralisk-finska.

Det tongivande är dock att finska myndigheter sedan 1863 strävat efter att göra Finland enspråkigt. Det har trängt undan det renässans, vetenskapsrevolutionära och upplysningstänkande som till denna dag gjort Sverige, och fram till 1809 österlandet, så framgångsrik.

För svenskar att det därför blivit legio att tänka på Finland som ett enspråkigt land där alla talar uralisk-finska. Till detta ska läggas den omfattande arbetskraftsinvandring som skedde på 1960 - 70-talet av ural-finskspråkiga finländare. Det spädde på den falska bilden av Finland som enspråkigt.

Så trots att Pettersson är Finlandssvensk upplever de flesta svenskar honom som finländare, d.v.s. att han förväntas tala uralisk-finska.

Paradoxen är att det inte gått så bra för dem som bara talar uralisk-finska i Finland. 2022 meddelade:
  • (april) Helsingforspolisen att finska kvinnors relationsaggressivitet är ett stort problem.

  • (maj) ministeriet för undervisning och kultur att finska barn inte klarar läsförståelse och numeracy (avgörande för instrumentellt och epistemiskt rationellt tänkande).

  • (november) Barnombudsmannen Elina Pekkarinen att 20 % av finska barn och unga födda 1997 eller senare har mentala utmaningar. Störst är utbredningen i norra Karelen där uralisk-finskan har störst utbredning.
Ergo. Det är inte svenskarnas fel att de tror att man måste tala engelska med finländare, utan finländska myndigheters som i 213 år propsat på att diskriminera det språk som gav österlandet Helsingfors (1550), renässans, vetenskaps- och upplysningstänkande samt en konstitution. Men trots stora ansträngningar och enorma mängder skattepengar, har ambitionen att tränga undan svenskan inte varit speciellt lyckosam.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving  |  Lectures: Nutrition for physical and mental health  |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  |  Language training - Swedish  |  Academy Competency  | CV  |  Teaching skills and experience  |  Summary of research project  | Instagram |  Linkedin |  YouTube-channel  |  TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment