Wednesday, September 20, 2023

"Mammor står själva för mycket av hedersvåldet" (Löwenmark). En kommentar

Sofie Löwenmark skriver en krönika om hedersrelaterat våld och påtalar att mammor står för en betydande del av det våldet. Löwenmarks källor är så kallade domar - beslut av jurister enligt en Lagen om Vård av Unga (LVU). Utmaningen här är att varken journalist eller juridik bygger på vetenskap. Journalister rapporterar som regel om enskilda fall och jurister drar subjektiva slutsatser baserad på en rad principer som de får lära sig på yrkesutbildningen för jurister: objektivets- respektive moderspresumtionen är ett par av dessa principer. Om detta har skrivits många (n~66) artiklar på denna blogg, så det blir lite pang på rödbetan. Ergo. Slutsatsen blir att Löwenmarks rapportering är konsistent med forskning på området.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Sofie Löwenmark skriver en krönika om hedersrelaterat våld och påtalar att mammor står för en betydande del av det våldet.


Länk till källan.

Löwenmarks källor är så kallade domar - beslut av jurister enligt en Lagen om Vård av Unga (LVU).

Löwenmark har fäst uppmärksamheten på en mening som tydligen förekommer (pluralis):
”personsäkerhetspolisen bedömer att den unga svävar i livsfara i sin hemmiljö”

Utmaningen här är att varken journalist eller juridik bygger på vetenskap. Journalister rapporterar som regel om enskilda fall och jurister drar subjektiva slutsatser baserad på en rad principer som de får lära sig på yrkesutbildningen för jurister: objektivets- respeptive moderspresumtionen är ett par av dessa principer.

För av avgöra om innehåller i Löwenmarks krönika är sannolika behöver man jämföra med vetenskapligt studier om våld i nära relationer.

Om detta har skrivits många (n~66) artiklar på denna blogg, så det blir lite pang på rödbetan:
  • Fysiskt våld i nära relationer - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador.
  • Dödligt våld - drabbar lika osannolikt barn, män och kvinnor.
  • Psykiskt våld - typiskt kvinnligt.
  • Typisk ålder på förövaren: 20-30 år.
(Archer,2000, 2004; Bergkvist, 2002; Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014; Bates och Graham-Kevan, 2016; Bates, 2018; Bates, Kaye, Pennington och Hamlin, 2019; Crick och Grotpeter, 1995; Thornton et al. 2012).

Till detta kommer hederskulturen. Pinker (2018) anmärker att i hederskulturen råder stamstänkande, vilket står i bjärt kontrast till vårt moderna samhälle.

Helsingforspolisen har t ex. anmärkt att finska kvinnors relationsaggressivitet är ett av deras stora problem. stamstänkandet är mer utbrett bland dem som talar uralisk-finska jämfört med dem som talar svensk-finska i FInland.

Sverige har tagit emot person från områden i världen där hederskulturen har större utbredning jämfört med i Sverige.

Ergo. Slutsatsen blir att Löwenmarks rapportering är konsistent med forskning på området.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment