Tuesday, September 19, 2023

Let's be Better - changing the culture of sport - Leadership, diversity, and gender in sport. Ett referat

Hanaholmen arrangerar seminariet Let's be Better - changing the culture of sport - Leadership, diversity, and gender in sport. Premissen för seminariet var att det råder diskriminering, speciellt mot Homo Sapiens som är kvinnor eller identifierar sig som transpersoner. En fras som upprepades: "mycket har gjort, men så mycket återstår att göra". Hormonbehandlade män som tävlar mot kvinnor ansågs inte ha fördelar. Man använde vänsterhänta som analogi. Det redogjordes för våld inom idrotten. Ledarskap nämndes av två talare. Vetenskapen (1) avvisar påståendet om ojämlikhet mellan könen i samhället och (2) visar att hormonbehandlade män får idrottsliga fördelar gentemot kvinnor. Det saknades en diskussion om hormonbaserad könskorrigering,  könsdysfori, ledarskap och equality of opportunity kontra equality of outcome (kvotering). Det framkom dock att den som vill nå toppen måste kämpa och visa att man är intressant för dem som har pengar. Men där råder ingen könsskillnad. 8 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Hanaholmen arrangerar seminariet Let's be Better - changing the culture of sport - Leadership, diversity, and gender in sport.


Link to source.

Premissen för seminariet är att det råder ojämlikhet inom sport. För kvinnor och transpersoner.

Inledningstalade gjorde:
  • Sandra Bergqvist, motions-, idrotts- och ungdomsminister
  • Saara-Sofia Sirén, ordförande Kvinnoorganisationernas Centralförbund
  • Susan Bridenstine, Public Affairs Officer at U.S. Embassy in Finland
  • Gunvor Kronman, verkställande direktör, Hanaholmen
En fras som upprepades:
"mycket har gjort, men så mycket återstår att göra".
Rent tematiskt går associationerna till Ted Urhos PRIDE-seminarie som jag kommenerade: AgendaPride: All straight panel. En kommentar.

Sedan följer en panel där utgångspunkten är att det råder diskriminering, speciellt mot Homo Sapiens som identifierar sig som transpersoner.

På det följde en presentation av Johanna Harper, forskare inom transgender och rådgivare för IOC. Här är ett exempel på hennes forskning (Harper et al 2023).

Som defensiv argumentation mot det faktum att män som identifierar sig som kvinnor har stora fördelar, menar Dr Harper att även vänsterhänta har fördelar.

Hon hävdar dessutom att män som indentifierar sig som kvinnor inte förekommer inom tungviktsboxning, men nämner inte att de män har tävlat mot kvinnor inom MMA och där misshandlat kvinnor.

Dr Harper visar en slide där hon hävdar att antalet män som identifierar sig som kvinnor är 0,5-1,3 %, och gör sedan en poäng av att dessa män är underrepresenterade inom idrotten. Andra uppgifter gör gällande att det rör sig om 0,0015 % (Walsh, 2022).

Sedan visar hon data, inte om skillnader mellan män som identiferar sig som kvinnor, utan för dessa mäns prestation före och efter hormonbehandling.

Hon hävdar sedan att transpersoner har enorma hinder inom idrott, inte utgör något hot och är underpresenterade.

Sedan följer en pandeldiskussion där man samtalar om detsamma. Flera obekräftade anekdoter nämns om hur hur barn undrar över sin egen könsidentitet!? Det gör möjligen barn om vuxna i deras omgivning påverkar dem att göra det. 

Hon kommer in på interpersonal violence (WHO)

Psykologiskt, vanligare än sexuellt våld. Flickor upplever mer psykologiskt våld jämfört med pojkar. 

Det hon inte nämner är att forskning visar att psykologiskt våld, relationsaggressivitet, är typiskt kvinnligt (Crick och Grotpeter, 1995; Hyde, 2005).

Fysiskt, pojkar drabbas oftare av fysiskt våld.

Notera, mest från pojkar men även från flickor.

Sexuellt, flickor mer utsatta jämfört med pojkar.

neglect.

What is safeguarding?

Sedan följer ytterligare en panel med Taina Sislauoto, verkställande direktör Finlands olympiska kommitté, Mattie Heikkinen, skidåkare, and Teemu Japisson, Generalsekreterare vid Finlands centrum för integritet inom idrotten.

Sislauoto menar att alla vet hur de ska bete sig och att hon och andra gör allting rätt.

På det följer Sini Pyy, som efter en olycka 2010 skade ryggmärgen och blev rullstolsbundern. Pyy tävlar i skidåkning och rodel och 2014 fick hoin ett wild-card att tävla vid vinter-olympianden i Sotji (Google-översättning från finska Wikipedia).

Därefter föreläser Janne Tienari, professor i management och organizsation vid Hanken School of Ecnomics.

Dr Tienari menar att begreppet ledarskap är fluffigt och reflekterar över skillnaden mellan begreppen ledare respektive ledarskap.

På det följer begreppet strategi.

Sedan blir det prat om global ekonomi.

Sedan följer en bild som Dr Tienari menar ska representera ledarskap: en cirkel där lejonparten består av culture och en skärva av strategi. Dr Tienari ifrågasätter behover av ledarskap och nämner aldrig en definition av ledarskap?

På det följer en paneldiskussion ledd av Henrika Backlund, generalsekreterade för Finlands Svenska Idrott, Sari Rauto, Ordförande i Finlands paralympiska kommitté, Stefan Bergh, Generalsekreterare, Riksidrottsförbundet, plus en person som inte presenteras?

Backlund menar att vi behöver någon som ger riktning.

Efter att Bergh berättat om sin egen förträfflighet som ledare, fortsätter Backlund med att prata om sin egen låga självkänsla och efficacy, samt offerrollen att vara minoritet.

Rautio fortsätter att argumentera om ledarskap i abstrakta termer, men kommer aldrig fram till vad hon menar med ledarskap.

Bergh fortsätter även han i abstraktioner - han ser stora möjligheter, men nämner inte heller vad han menar med ledarskap.

Backlund fortsätter sin auto-biografiska berättelse om hur hon för tre år sedan bytte från militären till Finlands Svenska idrott. Backlund menar att man mest ägnade sig åt att upprätthålla Status Quo.

Den tredje panelisten, Gabriel, deltar med en kommentar om ledarskaps-kulturen i Finland och nämner anekdoten när hans chef frågor honom om hans mål.

Detta gäller dock inte genusfrågor.

Rautio fyller i och säger att man inte pressar folk för mycket - det ska representera "starkt ledarskap".

Bergh fyller i med könsfördelningen på Rfs kansli där köns-ojämlikheten består, men Bergh ser fördelar med att det nu är kvinnor i övervikt. Han menar även att kvinnor presterar bättre vid antagningarna till tjänsterna på Rf.

Rautio håller med Dr Tienari att man ska följa pengarna om man är intresserad av jämlikhet (offentliga medel). Man ska också vara nyfiken på människor.

Berght håller med Dr T Tienari fras att ledarskap är ett fluffigt koncept och menar att om mätningarn av ledarskapet är positivt, då har vi ett ledarskap som ger en bra arbetskultur.

Lotta Schelin äntrar scenen för att rapportera om sina auto-biografiska minnen av sin tid som professionell fotbollsspelare, varav åtta år i Olympique Lyonnais. Hon hävdar, på samma sätt som Backlund, att hon var omgiven av nejsägare. Hon menar även att fottbollen varit en värld för män.

Hon klagar också på den nya coachen som enligt Schelin var autokratisk och jämför med Torbjörn Nilsson och Marika Domansiki-Lyfors demokratiska ledarkap. Effekten: de vann cupen och ett antal mästerskap med ett autokratiskt ledarskap och förlorade med demokratiskt ledarskap. Sammantaget har Sverige vunnit mer än Frankrike.

Schelin listar fyra kriterier som hon anser är viktiga för ledarskap:
  • Tydlighet
  • Se alla
  • Ingen prestige
  • Decentralisera
Schelin avslutar med en slagord: Let it burn inside - not a fire under you.

Efter lunchavbrottet följer en Dansshow.

Därefter blir det paneldiskussion om hur media rapporterar om kvinnlig indrott. Fokus ligger på hur mycket mediauppmärksamhet som ges till kvinnor.

Val Ackerman, Kommissionär för BIG EAST Conference, grundande ordförande för Women's National Basketball Association (WNBA). Ackerman trycker på betydelsen att arbetsmoral liksom vikten av pappa-relationer.

Hon nämner en intressant sak - Sweat has no gender. Svett har inget kön.

Diskussion. Premissen för konferensen bygger på premissen att det råder ojämlikhet mellan könen i samhället och inom idrott.

Men vetenskapen avvisar påståendet om ojämlikhet mellan könen i samhället och visar att när vi har jämställdhet mellan könen, då väljer kvinnor oftare utefter sin biologiska disposition (Stoet och Geary, 2018).

Johanna Harpers presentation har inga kritiska inslag om hormonbehandling för att ändra sin kroppskonsitution så att det överensstämmer med individens könsindentitet.

Inte heller tog Dr Harper upp det faktum att en man, som är biologiskt starkade jämfört med kvinnor, får favörer om de tävlar mot kvinnor i rollen som trans-kvinnor. Ett exempel som talar emot Dr Harpers ansats är Will Thomas, en medioker simmare som efter han genomgått hormonbehandling indentifierade sig som tran-kvinna. Han bytte och namn till Lia. Därmed tilläts Thomas tävla mot kvinnor. Och läs och häpna, inte bara vann Thomas, hen krossade dessutom väldigt många rekord.


Länk till källan.


Länk till källan.

Det förekom heller ingen kritisk diskussion om faran att använda hormonbehandling.

Inte heller här förekommer någon kritisk diskussion om nackdelar med hormonbehandling liksom könsdyfori och könflexibilitet.


Länk till källan

Dr Fastings presentation var övergripande och konsistent med forskning på området. Värt att notera om könsfördelningen beträffande Våld i nära relationer:
  • Fysiskt våld - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador.
  • Dödligt våld - sannolikheten att drabbas är lika osannolik (0,000005) för barn, män och kvinnor.
  • Psykiskt våld - typiskt kvinnligt.
(Archer,2000, 2004; Bergkvist, 2002; Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014; Bates och Graham-Kevan, 2016; Bates, 2018; Bates, Kaye, Pennington och Hamlin, 2019; Crick och Grotpeter, 1995; Thornton et al. 2012).

Dr Tienari ansats om ledarskap, som ett fuzzigt och kanske onödligt begrepp, förklaras närmast av hans forskningsansats - management - som betyder just processstyrning. 

Ino den psykologiska vetenskapen ses ledarskap spela en avgörande roll för att påverka prestaion, lärande och social kreativitet för problemlösning. 

När en exekutiv ledare tilldelat ett övergripande mål till organisationen uppstår ett behov av många olika strategier för att nå målet (Durham, Knight och Locke, 1997).

Schelins listning av kriterier för ledarskap är konstitent med vad vetenskapen säger om detsamma. Noterbart är ett av dem, decentralising, inte tillämpas i Finland. Istället tillämpas delegering.

Mediapandelens slutsatser var lite politiskt korrekta, men svarade egentligen inte på frågan varför man ska ge speciellt uppmärksamhet till kvinnor.

Ackermans presentation är mycket proffsig (proffsigast). Den visar hur hårt arbete för att ge uppmärksamhet till en sport lönar sig.

Konferensen missar att inkludera vår arts biologiska disposition, utbredningen av transidentitet, att det kostar att nå toppen (99 % av män och kvinnor när inte dit) liksom vikten av att bli intressant för dem som sitter på pengarna, d.v.s. det som kallas equality of opportunity - lika möjligheter.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment