Sunday, March 17, 2024

Därför sätter stiftelsen punkt – “Bonnier har de muskler tidningarna behöver”. En kommentar

HSS media, som ägt Vasabladet, påstår att ägarbytet kommer att ge de muskler som behövs. Stämmer det? I USA har de stora aktörerna inom mainstream media sett sig omsprungna av mindre aktörer och ingenting har hänt med HBL efter att Dagens nyheters ägare tog över och placerade Peter Wolodarski på ordförandeposten. Det har blivit fortsatt politiskt korrekt rapportering. Ergo. 20 år med interaktiva medier har tydligen inte påverkat ledningsstrukturerna i finsk mainstream media ett uns; de tycks vara är fast i ett gammalt tänkande, där simplex kommunikation varit ledordet. 4 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).


Länk till källan

Vän av akademisk ordning undrar vilka muskler som avses.

Det är känt att muskler expanderar och framträder om de används, men det verkar inte finnas någon vilja inom finska mainstream media att öva sina media-muskler. Att byta ägare kommer sannolikt inte påverka den situationen.

Trenden har ju varit densamma i USA där marknaden för journalistik förändrats på så sätt att mindre aktörer utmanat mainstream media - CNN, MSNBC, FOX m fl. Effekten var tydlig: Allmänheten har valt bort de stora kolosserna som därmed tappat lejonparten av sina läsare/tittare, till förmån för de nya lite mer alerta journalisterna.

Se på Hufvudstadsbladet. Sedan 2018, då jag, forskaren/experten, importerades till Finland, reciterades återkommande okritiskt de privata organisationerna World Economic Forums respektive Club of Rome agenda (deras agendor är desamma).

Favvo-uttrycken klimatkris, sluta äta kött och värmerekord i Spanien m fl.,var återkommande teman. Ledarskribenter skrev hårresande personangrepp om internationellt meriterade experter som inte passade den politiska korrekthet som HBL basunerade ut. Var HBLs utspel underbyggda av vetenskap?

Genom att själv söka efter vetenskaplig information på internätet, t ex. med Bing, såg man att personalen på HBL suttit och skaldat, d.v.s. det som kallas kreativt skrivande (hittat på).

Motivet var sannolikt politiska korrekthet, ett begrepp som uppstod i den kommunistiska diktaturen Sovjetunionen (1917-1991) där fakta undertrycktes därför att det inte passade i det rådande politiska klimatet.

Vad hände efter att Dagens Nyheters ägare tog kontroll över HBL och Peter Wolodarski blev ordförande?

I vetenskapliga sammanhang kan man använda före- och efter-test.

Trots nya ägare fortsatte personalen på HBL recitera samma vinklade politiska korrekthet som innan. I mailboxen kommer samtidigt erbjudanden från Kalle Silfverberg om prenumerationserbjudanden till ett allt lägre pris. Alla vet varför man rear ut en produkt (Ett lite ljus i mörkret var att efter min återkommande vetenskapliga kritik tog en av HBLs klimat-skalder bort epitetet vetenskapsjournalist från sin bio.)

Vasabladets “rapportering” går i samma banor.

Måttet rågades kanske den 15 oktober 2022 när chefredaktör Tom Simola lät en kommunikatör på Folkhälsan recitera World Economic Forums/Club of Romes agenda i ett utspel om resilience varpå hen blockerade kommentarsfältet!? Man nästan hörde Sovjetunionens nationalhymn klinga i bakgrunden. Nu ska hen visst bli kommundirektör i Pargas!?

Ergo. 20 år med interaktiva medier har tydligen inte påverkat ledningsstrukturerna i finsk mainstream media ett uns; de tycks vara fast i ett gammalt tänkande, där simplex kommunikation varit ledordet.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment