Wednesday, June 5, 2024

Nutrition psychology. “Studie: Maten som får kvinnor att leva längre” Ett riktigt PR-trick, eller?

En studie som hävdar att just Medelhavsdiet är speciellt gynnsam för kvinnor har sprits av media i Fennoskandinavien. Det började med CNN. TT kopierade CNN och sedan kopierade andra media i Finland och Sverige TT. Det handlar om en korrelationsstudie där Fp självrapporterat (FFQ). Det är känt att FFQ:s är mindre stabila jämfört med experimentstudier (RCT) liksom att vår art är anpassad för animaliskt baserad kost. RCT-baserad forskning visar att det är ofarligt att äta kött och animaliskt fett, liksom att animaliskt baserad kost är avgörande för barns fysiska och mentala hälsa liksom för att äldre ska upprätthålla sin dito. Sedan 1970 - talet är det känt att socker och ultra-processade produkter förklarar uppkomst av livsstilssjukdomar: T2D, blodtrycksvariationer och NAFLD som ökar risken för hjärtsjukdom. På senare år har det också varnats för rapsolja.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

En studie (Shafqat Ahmad ett al. 2024) som hävdar att just Medelhavsdiet är speciellt gynnsam för kvinnor har sprits via media i Fennoskandinavien:



Länk till källan.

Det verkar som att CNN var först med att rapportera om studien:


Länk till källan.

Personalen på TT verkar ha läst CNN, skrivit en blänkare som sedan kopierades av Finländska och Svenska medier (ordningen är alfabetisk):


Länk till källan.

Hufvudstadsbladet:

Länk till källan.
Norra Skåne:


Länkt ill källan.


Länk till källan.


Länk till källan.

Studien det handlar om, där kvinnor självrapporterade (FFQ) vad de ätit, är en korrelationsstudie. Inget fel med det, men det brukar anses inkludera begränsningar jämfört med Randomized Control studies (RCT).

Så här har forskarna sammanfattat resultatet:
“Conclusions and Relevance In this cohort study, higher adherence to the Mediterranean diet was associated with 23% lower risk of all-cause mortality. This inverse association was partially explained by multiple cardiometabolic factors”.
När man tolkar forskning i allmänhet och näringsforskning i synnerhet finns det en poäng att jämföra med vad annan forskning visar.

Då är det viktigt att förstå metod - att FFQ -baserade studier är mindre trovärdiga jämfört med RCT-studier.

Man kan också titta på paleo-nutrition, dvs. vad våra förfäder åt och vilka konsekvenser det fått.

Det är känt att våra förfäder ändrade kost för ca 3,5 miljoner år sedan då de började äta benmärg (Mann, 2018; McPherron et al. 2010; Thompson et al. 2019). Sedan lade de kött på tallriken (Pobiner, 2013, 2016). Det ledde till att deras hjärnor började expandera, från occipitalloben och framåt och möjliggjorde exekutiva funktioner och prospektivt tänkande (Aiello och Dunbar, 1993; Aiello och Wheeler, 1995; Ardila, 2008Barkley, 2001Coolidge and Wynn, 2018Pontzer et al. 2016Pringle, 2016).

2006-2020 genomfördes större studier om hur animaliskt baserad mat, kött och fett, påverkar vår hälsa. De visar sammantaget att: 
Sedan början av 1970-talet är det dock känt att socker och ultra-processade produkter är det sämsta för hälsan och förklarar i stort sett alla välfärdssjukdomar: typ 2-diabetes, fel blodtryck, icke-alkoholrelaterad fettlever som alla ökar risken för hjärtsjukdom (Hall, 2019; Yudkin, 1972). Nu för tiden varnar man också för rapsolja, dels på grund av dess innehåll, dels för att det togs fram som ett smörjmedel för maskiner.

Läs mer om mat: Mat för fysisk och mental hälsa (2019 - 2024) - lista med sju artiklar.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  | Language training - Swedish  |  Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment