Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
En studie (Shafqat Ahmad ett al. 2024) som hävdar att just Medelhavsdiet är speciellt gynnsam för kvinnor har sprits via media i Fennoskandinavien:
Länk till källan.
Det verkar som att CNN var först med att rapportera om studien:
Länk till källan.
Personalen på TT verkar ha läst CNN, skrivit en blänkare som sedan kopierades av Finländska och Svenska medier (ordningen är alfabetisk):
Länk till källan.
Hufvudstadsbladet:
Länk till källan.
Norra Skåne:
Länkt ill källan.
Länk till källan.
Länk till källan.
Studien det handlar om, där kvinnor självrapporterade (FFQ) vad de ätit, är en korrelationsstudie. Inget fel med det, men det brukar anses inkludera begränsningar jämfört med Randomized Control studies (RCT).
Så här har forskarna sammanfattat resultatet:
“Conclusions and Relevance In this cohort study, higher adherence to the Mediterranean diet was associated with 23% lower risk of all-cause mortality. This inverse association was partially explained by multiple cardiometabolic factors”.När man tolkar forskning i allmänhet och näringsforskning i synnerhet finns det en poäng att jämföra med vad annan forskning visar.
Då är det viktigt att förstå metod - att FFQ -baserade studier är mindre trovärdiga jämfört med RCT-studier.
Man kan också titta på paleo-nutrition, dvs. vad våra förfäder åt och vilka konsekvenser det fått.
Det är känt att våra förfäder ändrade kost för ca 3,5 miljoner år sedan då de började äta benmärg (Mann, 2018; McPherron et al. 2010; Thompson et al. 2019). Sedan lade de kött på tallriken (Pobiner, 2013, 2016). Det ledde till att deras hjärnor började expandera, från occipitalloben och framåt och möjliggjorde exekutiva funktioner och prospektivt tänkande (Aiello och Dunbar, 1993; Aiello och Wheeler, 1995; Ardila, 2008; Barkley, 2001; Coolidge and Wynn, 2018; Pontzer et al. 2016; Pringle, 2016).
2006-2020 genomfördes större studier om hur animaliskt baserad mat, kött och fett, påverkar vår hälsa. De visar sammantaget att:
- det är ofarligt att äta rött och processat kött liksom mättat fett (Han et al. 2019; Howard er al. 2006; Johnston et al. 2019; Nutrition Coalition samlade även ihop 19 studier; Zeraatkar et al. 2019).
- kött och animaliskt fett är avgörande för barns fysiska och mentala utveckling (Adesogan et al.2020; Allen, 2003; Balehegn et al. 2019), liksom för att vuxna ska kunna upprätthålla sig fysiska och mentala hälsa (Dobersek et al 2023; Ede, 2019; Itkonen et al. 2021; Tong et al. 2020; Ylilauri et al 2019).
Läs mer om mat: Mat för fysisk och mental hälsa (2019 - 2024) - lista med sju artiklar.
Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
Mer om min expertis:
Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health | Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development | Language training - Swedish | Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter
No comments:
Post a Comment