Friday, September 20, 2024

Forskaren: Nästan lika många män som kvinnor våldsutsatta. Den gängse bilden visar att kvinnor är den typiska förövaren

Caroline Hansén har i sin doktorsavhandling på temat våld  i nära relationer kommit till slutsatsen att nästa lika många män som kvinnor är våldsutsatta. Den gängse bilden visar att kvinnor är den typiska förövaren av våld i nära relationer. Eva Lundgren, Gun Heimer, Ann-Marie Kalliokoski och juristen Jenny Westerstrand påstod i slutet av 1990-talet att våld i nära relationer var ett manligt problem. Det har inspirerat intresseorganisationer som ROKS, Unizon och Gömda kvinnor att driva misandri. De erhåller över 100 miljoner för detta ändamål. Dr Hansén slutsatser pekar delvis i samma riktning som den etablerade bilden av kvinnors våld i nära relationer, men tonar ändå ner mäns utsatthet. Från ett vetenskapligt perspektiv väcks frågan varför Hanséns resultat skiljer sig från den etablerade bilden av kvinnors våld i nära relationer? Från ett politiskt perspektiv väcks åter varför statens representanter använder medborgarnas pengar för att finansiera organisationer som beskriver misandri? 9 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Caroline Hansén har i sin doktorsavhandling kommit till följande slutsats:


Länk till källan.

När man betraktar enskilda publikationer är det viktigt att sätta dem i en kontext med annan forskning inom samma område.

Våld i nära relationer är ett komplext ämne. Under 1970-talet utvecklade sociologen Murray Straus (1926-2016) ett instrument för att mäta förekomst bland kvinnor och män - Conflict tactics scale (CTS; Straus, 1979Straus et al. 1996).

Forskning om våld i nära relationer som genomförts med etablerade modeller som Conflict Tactics Scale (CTS; Straus, 1979Straus et al. 1996) visar på följande fördelning:
  • Fysiskt våld - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador.

  • Dödligt våld - drabbar lika osannolikt (0,000005) barn, män eller kvinnor (Liem och Koenraadt, 2008).

  • Psykiskt våld (relationsaggressivitet) - typiskt kvinnligt.
(Archer,20002004Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014Bates och Graham-Kevan, 2016Bates, 2018Bates, Kaye, Pennington och Hamlin, 2019Bergkvist, 2002Crick och Grotpeter, 1995Hyde, 2005Thornton et al. 2012).

Lyssna på Dr Elizabeth Bates: Intimate Partner Violence (34 minuter).

Ergo. Våld i nära relationer är typiskt kvinnligt. Mäns våld är typiskt öppet - riktat mot andra män. Förklaringen är de roller vi spelat som jägare och samlare under årmiljoner.

En typisk manifestering av kvinnors våld i nära relationer är umgängessabotage (tvångsumgänge med mamma) och föräldraalienation (Bernet, 20082023Bernet et al. 2010Kruk, 2015; Rand, 1997 ab2011; Seltzer & Brandreth, 1994Sikström, 2024; Warshak, 20142015).

Till detta kommer intresseorganisationer ROKS, Unizon, Gömda kvinnor, som avvisar forskningsbilden och istället driver tesen att våld i nära relationer uteslutande ska ses som ett manligt fenomen. Dessa intressegrupper erhåller pengar från staten - mer än 100 miljoner svenska kronor!?

Var kommer dessa intresseorganisationers inspiration ifrån?

På 1990 - talet rekryterade t ex. den svenska regeringen den norska sociologen Eva Lundgren till Uppsala universitet. Tillsammans med läkaren med Gun Heimer, läkare med specialisering på gynekologi, socionomen Ann-Marie Kalliokoski och juristen Jenny Westerstrand genomförde en pilotstudie där de lät kvinnor, men inte män, svara på frågor om utsatthet för våld i nära relationer. Till saken hörde att snacket gick att Lundgren lär ha ställt styrande frågor om saken när hon samlade in data i Norge; det sägs att hon gick runt och knackade dörr och om en man öppnade lär Lundgren ha frågat: - hur slår du din kvinna?

Resultatet till denna pilottest indikerade att 40 % av respondenterna mindes att de varit offer för någon form av våld i nära relationer (Lundgren et al. 2001). Vi vet inte vad männen hade svarat eftersom de diskriminerades. Vi vet inte heller om kvinnorna mindes rätt; Det är känt att händelseminnet är konstruktivt i ett socialt perspektiv - att psyket skapar minnen som passar den aktuella situationen (Schacter och Addis, 2007).

2005 misstänkte dock ledningen för samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet att det förelåg något fuffens med Lundgren och Co:s påståenden. Därför genomfördes en granskning.

Slutsatsen var att slutsatserna i Lundgrens forskning inte överensstämde med rådatan. Så här skriver Hagekull (2005), å Uppsala universitet vägnar:


Lundgren själv menar att hon hindrats från att undervisa om kopplingen mellan kön, makt och våld (Holm, 2011):


Hagekull påtalar också att det tycks ha uppstått en konformism kring Lundgrens idévärld som hindrar det pluralistiska tänkande som borde prägla ett universitet. Givetvis har Lundgren i rollen som forskningsledare ett betydande ansvar, men även lärosätet har ett ansvar för arbetsmiljön.


Men skadan var redan skedd.

2010 utfärdade Rikspolisstyrelsen ett dekret om att personalen skulle ignorera kvinnors våld i nära relationer.

Rikspolisstyrelsens dekret 2010

2012 skaldade stjärnjuristen Sven-Erik Alhem och några andra aktivister på DN debatt enligt följande:


Länk till källan.

Vän av ordning undrar förstås vilken sorts hund Alhem har?

2022. I början av året ertappades svenska Jämställdhetsmyndigheten och finländska diskrimineringsombudsmannen på att torgföra konceptet Mäns våld mot kvinnor.

I januari 2022 intervjuade Kvartals Ludde Hellberg Berit Jernberg, projektadministratör på Jämställdhetsmyndigheten för en handbok och Våld i nära relationer.


Länk till källan.

Finlands diskrimineringsombudsman - Kristina Stenman - hoppade på tåget. På deras webbplats stod följande misandriska utspel att läsa:


Efter flera påminnelser lät Stenman ändra texten på hemsidans framsida till det korrekta: Våld i nära relationer. Men det hjälpte föga. Enligt Helsingforspolisen (2022,2024), Finlands Barnombudsman och Maj Estlander (2023) är finska kvinnors relationsaggressivitet/våld i nära relationer den stora utmaningen; 40 % av barnen rapporterar att de utsatts för psykiskt våld (relationsaggressivitet som är typiskt kvinnligt).

2024, 24 juni, gjorde den svenska polisen följande utspel:


Länk till källan. 

Slutsats. Dr Hanséns slutsatser pekar delvis i samma riktning som den etablerade bilden av kvinnors våld i nära relationer, men tonar ändå ner mäns utsatthet. Från ett vetenskapligt perspektiv väcks frågan varför Hanséns resultat skiljer sig från den etablerade bilden av kvinnors våld i nära relationer? Från ett politiskt perspektiv väcks åter varför statens representanter använder medborgarnas pengar för att finansiera organisationer som beskriver misandri?

Lästips:

Österberg (2023 a). Kvinnor (ofta mammor) med mentala utmaningar (n>76) och aggressioner - en lista med historiska och aktuella händelser

Österberg (2023 b). Kvinnor (ofta mammor) som dödar (n=73), inklusive fall där socialtjänsten isolerat dem med barnen (offren)

Stöd gärna bloggen via Swish (Sweden) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving  |  Lectures: Nutrition for physical and mental health  |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  |  Language training - Swedish  |  Academy Competency  | CV  |  Teaching skills and experience  |  Summary of research project  | Instagram |  Linkedin |  YouTube-channel  |  TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment