Saturday, November 29, 2014

Regeringens handlingsplan för att bekämpa Våld i nära relationer exkluderar kvinnors våld i nära relationer

Trots att våld i nära relationer är ett typiskt kvinnligt fenomen lade regeringen 2007 800 miljoner på att förebygga mäns våld mot kvinnor. Den här mentala vurpan förklaras sannolikt av Lundgren/Heimer/ROKS irrläror. Men Uppsala universitet granskade Lundgrens arbete och fann att rådata och slutsatser inte hängde ihop. En rapport från BRÅ från 2006 visar att män är mer utsatta för våld i nära relationer jämfört med kvinnor. Forskning om våld i nära relationer visar att kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador beträffande fysiskt våld, att dödligt våld lika osannolikt drabbar barn, män och kvinnor, att psykiskt våld är typiskt kvinnligt.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Våld i nära relationer domineras av kvinnor. Trots detta lade regeringen Reinfeldt fram Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.


Länk till källan.

Regeringen bygger inte sitt beslut på internationell forskning utan på ett rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå): Nationella trygghetsundersökningen 2006. De första resultaten om utsatthet, trygghet och förtroende (Rapport 2007:14) (Blixt, Carlstedt och Töyrä, 2006).


Ansatsen är dessutom sannolikt smittad av den norska feministiska sociologen Eva Lundgren som rekryterades till Uppsala universitet på 1990-talet. Tillsammans med Gun Heimer, läkare med specialisering på gynekologi, promoverades hon till professor med uppdrag att bekämpa män (misandri).

Tillsamman med socionomen Ann-Marie Kalliokoski och juristen Jenny Westerstrand tillika medlem i den mansfientliga (misandri) intresseföreningen ROKS, designade de en enkätstudie där de lät kvinnor, men inte män, svara på frågor om självupplevd utsatthet för våld i nära relationer. Resultatet till denna pilottest indikerade att >40 % av respondenterna mindes att de varit offer för någon form av våld i nära relationer (Lundgren et al. 2001). Vi vet inte vad männen hade svarat eftersom de diskriminerades. Vi vet inte heller om kvinnorna mindes rätt; Det är känt att händelseminnet är konstruktivt i ett socialt perspektiv - att psyket skapar minnen som passar den aktuella situationen (Schacter och Addis, 2007).

2005 misstänkte ledningen för samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet att det förelåg något fuffens med Lundgren och Co:s påståenden. Därför genomfördes en granskning.

Slutsatsen var att slutsatserna i Lundgrens forskning inte överensstämde med rådatan. Så här skriver Hagekull (2005), å Uppsala universitet vägnar:


Lundgren själv menar att hon hindrats från att undervisa om kopplingen mellan kön, makt och våld (Holm, 2011):


Hagekull påtalar också att det tycks ha uppstått en konformism kring Lundgrens idévärld som hindrar det pluralistiska tänkande som borde prägla ett universitet. Givetvis har Lundgren i rollen som forskningsledare ett betydande ansvar, men även lärosätet har ett ansvar för arbetsmiljön.


Vad hade Lundgren, Heimer, Kalliokoski och Westerstrand missat?

När jag talade med Lundgren (2002) frågade jag om hon kände till Conflict Tactics Scale (CTS; Straus, 1979Straus et al. 1996) och de etablerade resultaten? Lundgren svarade att hon gjorde det, men att hon bara fått i uppdrag att titta på kvinnors situation.

Forskning om våld i nära relationer som genomförts med etablerade modeller som CTS visar på följande fördelning:
  • Fysiskt våld - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador.

  • Dödligt våld - drabbar lika osannolikt (0,0000005) barn, män eller kvinnor (Liem och Koenraadt, 2008).

  • Psykiskt våld - typiskt kvinnligt.
(Archer,20002004Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014Bergkvist, 2002Crick och Grotpeter, 1995Hyde, 2005Thornton et al. 2012).

BRÅ-rapportens procentsiffra för mäns utsatthet för kvinnor fysiska våld är mindre än hälften jämfört med internationell forskning, medan siffran för kvinnors dito är 3 gånger så hög.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  | Language training - Swedish  |  Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment