Sunday, April 26, 2015

Mossy bottom farm - det ideala organisationsklimatet för kreativitet och innovation

Mossy bottom farm - en fårfarm någonstans i England  - leds a v en namnlös figur med grön oljerock som försöker få vardagen på gården att gå ihop. Liknelserna med företagsorganisationer runt om i världen är slående. Forskning demonstrerar att organisationer presterar som bäst när chefen inte lägger sig i det operativa arbetets processer ökar sannolikheten att personalen självständigt nätverkar och därmed väcker respektive individs medfödda kreativitet. Ändå ägnar sig många exekutiva ledare åt att försöka styra just detaljer i operativa processer. Bonden med oljerocken verkar vara en sån typ. Det är sannolikt i såna här situationer som personalen i tysthet önskar att någon framträder för att sprida ljus i mörkret - en fåret Shaun. 3 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mossy bottom farm - en fårfarm någonstans i England leds av en namnlös figur med grön oljerock som försöker få vardagen på gården att gå ihop. Liknelserna med företagsorganisationer runt om i världen är slående.

Det är processtyrning för hela slanten!

På farmen finns precis som i alla organisationer en mellanchef (en hund) vars roll är att förmedla och realisera den högsta chefens order.

Det går inget vidare.

På farmen finns även en synnerligen självständig figur - fåret Shaun. Shaun är en idégenerator av rang och skapar lösningar på de problem som ständigt uppkommer. (I Karl Dunckers (1903-1940) anda avses här problem som skillnaden mellan nuläge och mål). En viktig premiss är att chefen inte är närvarande vid implementeringen av idéerna.

När chefen i grön oljerock betraktar lösningen är han nöjd men har inte förstått vilka strategier (OBS! pluralis OBS!) som använts för att nå fram.

Shaun visar på tydliga drag av individualism, kognitiv flexibilitet liksom självständighet när resten av organisationen springer i flocken.

Forskning demonstrerar att organisationer presterar som bäst när chefen inte lägger sig i det operativa arbetets processer. Det ökar sannolikheten att personalen självständigt nätverkar och därmed väcker respektive individs medfödda kreativitet - en mental process i ett normalt fungerande psyke där icke-relaterade kunskapsobjekt, eller fragment av dessa, kombineras eller smälts samman till nya kognitiva strukturer med mening som kan användas för att lösa komplexa problem (Wynn, Coolidge och Bright, 2009Österberg, 2012).

Ändå ägnar sig många exekutiva ledare åt att försöka styra just detaljer i operativa processer. Bonden med oljerocken verkar vara en sån typ.

För att få processtyrning generellt att fungera är det tradition att samlas i formella möten, trots att dessa [möten] fungerar som produktionsblockerare (Kerr & Tinndale, 2004).

Avdelningsföreståndare med fingertoppskänsla för traditioner (och överlevnadsinstinkt) genomför gärna veckovisa möten med föredragningslista, trots att det mänskliga psykets arbetsminne inte klarar att hantera information som presenteras på det sättet.

Det är under formella möten som Facebook, Twitter och liknande aktiviteter "peakar". Den eftertänksamme passar på att även planera matinköp.

Den här paradoxen existerar genom ett fenomen som kallas konformism - individens försök att anpassa beteende och attityd till arbetsplatskulturen. Ju lägre självkänsla och self-efficacy (självkänsla på jobbet) hos respektive individ, desto större risk att det här fenomenet uppträder och fortlever.

Det är sannolikt i sådana här situationer som personalen i tysthet önskar att någon framträder för att sprida ljus i mörkret - en fåret Shaun.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  | Language training - Swedish  |  Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment