Thursday, June 22, 2017

"Perception kontra fakta". Om kränkning, yttrandefrihet - vad får man säga respektive inte säga om sexualiserat våld?

Med några få undantag lever vi människor i den bästa av tider. Aldrig har fred, tillgång på mat och upplevelse av välbefinnande haft så stor global utbredning. Samtidigt är detta ingen homogen utbredning. Nick Gillespie på Reason menar dock att yttrandefriheten är ifrågasatt. Det betyder i så fall att vi är på väg att falla tillbaka i hederskultur. Detta manifesteras i Sverige av fall av sexualiserat våld där juristkollektivet (domstolspersonal) väljer att titta bort. Sexualiserat våld är en form av antisocialt beteende som i få fall förklaras av neuropsykiatri men i de flesta fall uppväxtförhållanden. Hindret är juristkollektivet som inte accepterar att vi lever i ett kunskapssamhälle. 18 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Världen har, generellt sett, blivit fredligare än någonsin (Pinker, 2011; Goldstein och Pinker, 2016).

Det betyder att var och en har större möjligheter är någonsin att leva ett liv utan psykiskt och fysiskt våld samt att kunna uttrycka sin demokratiska rätt till yttrandefrihet.

Nick Gillespiereason TV menar dock att vi lever i en tid där yttrandefriheten inte längre är en självklarhet:

(1) Five Clichés Used to Attack Free Speech),

(2) Nick Gillespie intervjuar Frank Furedi, professor i sociologi, som i en aktuell bok, What Happened to the University: a Sociological Exploration of its Infantilisation, menar att yttrandefriheten ifrågasätts inom akademin (på universiteten) (College Students 'Think Freedom is Not a Big Deal').

Även: Frank Furedi asks: what has happened to our universities?

Yttrandefrihet och demokrati är inte självklart i i alla delar av världen. Skillnaden blir tydlig om man jämför demokratier som USA och Sverige med marxistiska och religiösa autokratier.

I religiösa och marxistiska autokratier kan man bli fängslad och/eller piskad om man säger saker som inte passar regimens makthavare. Nyligen släppte den Nordkoreanska [marxistiska] diktaturen den 22-åriga Otto Warmbier efter ett års internering. Exakt varför de Nordkoreanska juristerna valt att fängsla Warmbier är oklart. Vid frisläppandet stod det dock klart att Warmbier förlorat i stort sett all mental funktionalitet. Det indikerar att han utsatts för tortyr. I förrgår avled den unge Otto Warmbier av sina skador (Otto Warmbier dead: American student imprisoned in North Korea dies after being returned to US in coma).

Parallellt med Warmbiers bortgång vädjar barn i Saudiarabien att regimen ska släppa deras pappa - Raif Badawi (Jailed Saudi blogger Badawi's children appeal for his release). Badawis så kallade "brott" var att han bloggat kritiskt om regimen som utgör en religiös autokrati. De Saudiarabiska juristerna dömde Badawi till 1000 piskrapp. De fick dock ta en paus efter de första 50 rappen eftersom Badawi nästan dog (Jailed Saudi blogger sentenced to 1,000 lashes is set to receive a second round of punishment after he nearly died from being whipped 50 times last year).

I Mali stenades härom dagen ett ungt par till döds. Deras så kallade brott: de levde tillsammans utan att vara gifta (Unmarried couple stoned to death in Mali for ‘violating Islamic law’).

I Indien, Nordafrika och Mellanöstern är det tjejens/kvinnans ansvar att inte utsätta sig för sexuella övergrepp (Wikipepia: 1, 2).

Vän av ordning tänker att så funkar det inte i västliga demokratier. Men har du hört talas om gauntlet?

Begreppet har sitt ursprung från svenskans gatlopp, och företeelsen går tillbaka minst 2000 år. Om någon inom den romerska armén exempelvis ertappades med stöld var straffet att få sin hand avhuggen. (Observera att den juridiska tillämpningen lever kvar i delar av Mellanöstern.)

Om en soldat ertappades som desertör var den juridiska påföljden Fustuarium supplicium - att bli ihjälslagen av sina kompisar. Över tid raffinerades den juridiska utformningen av bestraffningen till gatlopp:
A very similar military punishment found in later armies was known as "running the gauntlet". The condemned soldier was stripped to the waist and had to pass between a double row (hence also known as die Gasse, "the alley") of cudgeling or switching comrades. A subaltern walked in front of him with a blade to prevent him from running. The condemned might sometimes also be dragged through by a rope around the hands or prodded along by a pursuer
Man ställde upp soldater i två rader mellan vilka den utpekade skulle löpa under hugg och slag. En soldat gick före med sitt svärd draget för att garantera att gatlöparen hade "rätt tempo".

Förbluffande och förfärande förstås, men få känner till att gatloppet var en juridisk tillämpning i Sverige fram till 6 november 1812, d.v.s. för bara drygt 200 år sedan!

Från 1812 har Sverige genomgått en enastående förändring, där hederskultur (religion och juridik) trängts undan till förmån för kunskapssamhället.

Men medan yttrandefrihet [med framgång] implementerats i vissa länder sedan 1500 - talet och lagt grunden för demokratiskt utveckling, blev yttrandefriheten del av svensk grundlag först 1991!?

En annan aspekt på yttrandefrihet rör sexualiserat våld. Vad får man säga respektive inte säga om sexualiserat våld?

Nyligen pekade Patrik Sjöberg, innehavare av Europarekordet i höjdhopp (242 cm) och välrenommerad ambassadör för svensk idrott, via sitt Instagramkonto ut en idrottsledare för att vara sexuell predator:
Här är den sk "Hanbollstränaren" som var både lärare och tränare för den stackars tjejen som bara var 12 år då han förgrep sig på henne första gången. Han har figurerat i svensk media senaste tiden där han har gjort sig oanträffbar för att slippa rättegång och hans advokat spelar totalt ovetande och samtidigt låter en pedofil löpa fritt i samhället. Den ynkliga människan som dessutom har samma namn som mig håller sig undan rättvisan då brottet blir preskriberat om en vecka om inte han hittas av polisen eller självmant ger sig till känna. Det är beklämmande att hans familj förmodligen hjälper pedofilen utnyttja luckan i svensk lagstiftning.. Svensk media har hans namn och bild men vill att nån som jag lägger ut hans namn och bild för att slippa en stämning från hans advokat! Jag pratade senast med Aftonbladet som också läst förundersökningen där han har erkänt men det räcker inte för tidningen att hjälpa till att han får sitt straff. Handbolls Sverige vet vem han är och verkar inte vilja hjälpa till.. Alla nättroll och rättshaverister som nu vill hoppa på mig och peka på att jag hänger ut en person som inte är dömd så får ni gärna göra det! Det viktiga är att han ställs in för rätta och tar sitt straff för om det inte händer så kommer han snart jobba med barn igen och då kan det vara din dotter eller syster som råkar illa ut! Han är ett rovdjur som är skoningslös och nu måste vi alla hjälpa till att hitta honom! Han rör sig i Stockholmstrakten och har sin familj där, han är både lärare och hanbollstränare på elitnivå. Rättegången är bara formalia då han har erkänt och även är överbevisad när det kommer till skuld, låt inte han komma undan pågrund av att svensk lagstiftning är så trubbig när det kommer till barns säkerhet! Jag väljer idag att censurera bilden men överväger att i morgon gå ut med en riktig bild och namn, undrar hur media reagerar då.. Ni får mer än gärna reposta det här! #stoppapedofilerna #nuräckerdet.
Patrik Sjöberg har som de flesta elitidrottare levt idrottarens liv, d.v.s. genom implicit lärande (Seger, 1994) tillskansat sig expertkunskap i fråga om att på intuitiva grunder bedöma komplexa saker som rör mänskligt beteende.

Det är ju annars förunnat experter på emotion-, social och andra segment inom vetenskapsgrenen psykologi.

F.d. elitidrottares förmåga att göra nämnda bedömningar synliggörs under exempelvis vinterveckan, där Svt väljer bort formella experter till förmån för just f.d. elitidrottare för att beskriva och förklara skidåkning utför och på längden för allmänheten. Samma fenomen syns i fotbollsprogram där f.d. fotbollsspelare ersätter formella experter för att beskriva och förklara dribblingar, passningar och off-side-situationer för TV-publiken.

Sjöberg är inte bara en av Sveriges främsta idrottare - han utsattes själv för sexuella övergrepp av sin egen tränare och menar att det tog alldeles för lång tid, 35 år, för honom att komma ut med saken:
När jag berättade vad jag utsatts för uppdagades det att fler blivit sexuellt utnyttjade av Viljo. Nu vuxna män berättade och vi är ett hundratal, lågt räknat, som blivit sexuellt utnyttjade av samma man.Effekten blev mer eller mindre en frigörelse för andra som drabbats på samma sätt (Tänk på barnen – gör civilkurage till lag).
Så precis som att t ex. Pernilla Wiberg beskriver och förklarar utförsåkning med utgångspunkt från sin erfarenhet, använder Sjöberg sin erfarenhet för att peka ut sex-predatorer. Sjöbergs agerande leder sannolikt till att fler föräldrar ställer krav på hur idrottsföreningar låter diverse människor agera ungdomsledare.

I Stockholms västra förorter huserade, eller huserar, en sexuell predator.
Med en stor idrottsförenings (n~800 medlemmar) goda minne (en huvudstyrelse och flera sektionsstyrelser) stod följande att läsa på idrottsförenings hemsida för drygt 6 år sedan:
Trivselfest 8/5 15.00 ... Snart är det dags för vår träningshelg med mängder av rullskidor både lördag och söndag. Som en avslutning på helgen och som en uppstart till den hårda träning som ligger framför oss i sommar, tänker vi anordna en trivselkväll för alla medlemmar i klubben. Gammal, ung, elit, motionär. Även de som inte tränat under helgen är välkomna! Det blir Ferryfood, Vilt och få kolhydrater. Vi samlas hemma hos [sexpredatorns namn med lite extra stora bokstäver] i [förorten] klockan 15 och grillar och snackar målbilder och trivs tillsammans. Kostnad 50 :-
Texten gick länge att hitta genom googling, men sedan en tid har den aktuella föreningen tagit bort den.

Notera ingredienserna i annonsen: målbilder och Ferryfood. Det är ju saker som idrottscoacher/idrottspsykologer respektive dietister håller på med.

I den aktuella föreningen, där styrelsen låtit detta ske, upplevde en 13-årig tjej sig groomad av sex-predatorn.

Personen i fråga marknadsförde sig även som 35-åring med seniora kvalitéer i affärsvärlden. "En 2 %:are" enligt egen utsaga. Det sistnämnda syftade på den egna inkomsten sett till populationen i övrigt.

Predators driver också, enligt egen utsaga, eget företag och 'gör placeringar'.

Figur 1. Den verkliga inkomstutvecklingen för con-artisten  i Stockholms västra förorter (Källa:Skatteverket).

Vid närmare kontroll har personen varken varit idrottscoach, idrottspsykolog eller dietist. Och istället för 2 %:are (senior i affärsvärlden) var och är personen långtidsarbetslös; från 2011 - 2016 har inkomsterna varit  runt 150 000 kr/år (Skatteverket). Det är en betydande skillnad jämför med vad de översta 2 % i Sverige tjänar.

Det egna företaget existerar heller inte och de påstådda placeringarna utgörs av ett hus i förorten samt en bostadsrätt som efter många år samlat på sig ett värde ~ 8 000 000 kr.

På adressen sex-predatorn äger finns sex personer skrivna. Det härifrån som inkomsterna kommer - uthyrning av rum i det egna hemmet.

Sex-predatorn har förvisso ETT styrelseuppdrag. I en släktings hårfrissa.

Hur har det företaget utvecklats (Man förväntar sig en effekt av att ha en 2:are % i styrelsen)?

2011 - 2013 sjönk omsättning med 25 %, rörelseresultat (före avskrivningar) med 82 %, redovisat resultat och soliditet steg paradoxalt med 206 % respektive 2 %.

2013-2015 steg omsättningen med 38 %, medan resultat före avskrivningar liksom redovisat resultat sjönk med 118 % respektive 136 %. Soliditeten halverades.

Under hela den nämnda perioden (2011-2015) har tillgångarna minskat med hela 25 %.

Årsredovisningen för 2016 har INTE lämnats in.

Har den seniora 2 %:arens närvaro i styrelsen haft en påverkan på resultatet? (Intressant fråga.)

Om inte sex. - predatorn är ordförande i 'Bussiga klubben' kan man anta att föreligger ett avtal om att personerna i fråga betalar för att bo huset.

Det handlar inte heller om en 35-åring utan om en person mellan 50-60 år.

Men det tog inte stopp där. Genom en kompis lyckades den aktuella predatorn fixa en provanställning vid ett börsnoterat finsk-svenskt it-företag. Kompisen, som vid tillfället var mellanchef i företaget, intygade att det handlade om ett för företaget "viktigt konton", d.v.s. en senior roll.

Notera provanställning. Företagets högsta ledningen, liksom personal vid dess HR-avdelning, avvisar bestämt tillämpning av provanställning; den modellen används bara om det råder stort tvivel.

Vilka tvivel kan finnas om en långtidsarbetslös 50-60-årings chanser att få ett högrankat jobb inom it-sektorn?

Jämför it-konkurrenten Ericsson som 2006 gjorde sig av med äldre personal (Kumla – Ericsson-anställda lockas att säga upp sig).

Högsta ledningen för det finsk+svenska it- koncernen avvisade följaktligen att det handlade om en senior roll. Istället beskrevs de rollen som under medianen (det är ett centralmått som delar värden i två lika stora delar, exempelvis en övre och en undre del).

Slutsatsen om provanställningen blir: sämre än medelmåttigt!

Trots detta avbröts provanställningen i förtid, efter 2,5 månad, och det finns två möjliga förklaringar:
  1. sexuellt ofredande på arbetsplatsen.
  2. inkompetens.
Noterbart är också att kompisen, som hade fixat provanställningen, också fick lämna företaget.

De flesta verkade känna till och acceptera det hela. Varför?

Svaret är kanske inte så enkelt. Som coach och utbildningsansvarig har jag själv på nära håll sett såna här fall.

Ett fall rörde en ungdomsledare i samma förening som jag verkade i. Hon hade sexuella relationer med flera killar i övre tonåren (mina kompisar). Det märkliga var att dessa killar alltid såg så lyriska ut när hon kom på tal. J

I ett annat fall, i samma föreningen, inledde en tränarkollega en relation med en person under 15 år!
Vi var två som opponerade oss. Brottsbalken 6 kap. §4 stadgar att om man har sex med någon under 15 år ska de klassas som våldtäkt.

Den stora massan tyckte istället att "paret" var så gulliga.

Som att en tystnadens konformism lade sig som en våt filt över det hela.

Det var/är inte bara idrottsföreningen som backar upp sex.predatorn. Precis som Sjöberg skriver har den 50-60 åriga arbetslösa sex-predatorn en f.d., paradoxalt flera år äldre, fru. Hon är mest arg för att de barn hon har tillsammans med se-xpredatorn drabbas av situationen och har påpekat att hon aldrig själv utsatts för våld av den utpekade predatorn.

Det har ju sin uppenbara förklaring. Om man som vuxen mest är intresserad av tonåringar, vilket om individen är under om 15 år klassas som pedofili och om densamma är över 15 år kallas Ephebophilia, då har man sannolikt inget intresse för en jämnårig partner. Än mindre en partner som är äldre än en själv.

Predatorn har själv beskrivit relationen som platonisk med enda syfte att producera två barn.

Sexuella predatorer har i regel en känslomässig störning. Exempel: narcissism personlighetsstörning:
The hallmarks of Narcissistic Personality Disorder (NPD) are grandiosity, a lack of empathy for other people, and a need for admiration. People with this condition are frequently described as arrogant, self-centered, manipulative, and demanding (Narcissistic Personality Disorder, Definition, Psychology Today).
I en försvinnande liten andel handlar det om neuro-psykiatri/Biologi:
A number of studies have found abnormalities in the brains of some sexual offenders; however, the evidence is clear that such abnormalities do not exist in the majority of cases (Aigner et al., 2000; Corley et al., 1994; Galski, Thornton & Shumsky, 1990; Hucker et al., 1986; Langevin et al., 1988, 1989; Wright et al., 1990) (länk).
Den 27 juni publicerades två intressanta artiklar i New York Times respektive Scientific American, Mind (SCIAM).

Den första handlar om en neurovetenskaplig förklaring av 'Övertro på sin egen förmåga' (Overconfidence): Men Can Be So Hormonal.

Den andra handlar om nya metoder för att avslöja potentiella sexuella predatorer: fMRI Testing Holds Promise in Preventing Child Sexual Abuse).

Låg aktivitet i orbitofrontal cortex.

Men i de flesta fall att något gått snett under uppväxten:
Freud aside, personality theorists, however, suggested that early childhood relationships involving trauma or mistreatment could lead a child to internalize negative attitudes and beliefs about both the self and relationships with others, thus altering how the child perceives sex and his or her role in sexual relationships (Leguizamo, 2002) (länk).
Later research indicates there is a relationship between poor quality attachments and sexual offending. Marshall (1989) found that men who sexually abuse children often have not developed the social skills and self-confidence necessary to form effective intimate relations with peers. This failure creates frustration that causes them to seek intimacy with young partners (Marshall, 1989; Marshall and Marshall, 2000) (länk). Detta gäller högst sannolikt även kvinnor.

 Se Calkins och Keane (2009) respektive Österberg, 2004 för orientering på svenska. 

Dessa individer använder kognitiva strategier för att Bortförda sitt agerande:

It is well documented that when individuals commit deviant sexual acts, they often try to diminish their feelings of guilt and shame by making excuses or justifications for their behavior and rationalizing their actions (Scott & Lyman, 1968; Scully, 1990; Sykes & Matza, 1957). These excuses, justifications and rationalizations are commonly referred to as "cognitive distortions" or "thinking errors." (länk).
Kognitiva förklaringar kan inkludera Kruger-Dunning effekten:
The overconfidence effect is a well-established bias in which a person's subjective confidence in his or her judgments is reliably greater than the objective accuracy of those judgements, especially when confidence is relatively high (Overconfidence, Wikipedia).
(Daniel Kahneman: ‘What would I eliminate if I had a magic wand? Overconfidence’).
Dunning–Kruger effect is a cognitive bias, wherein persons of low ability suffer from illusory superiority when they mistakenly assess their cognitive ability as greater than it is. The cognitive bias of illusory superiority derives from the metacognitive inability of low-ability persons to recognize their own ineptitude. Without the self-awareness of metacognition, low-ability people cannot objectively evaluate their actual competence or incompetence (Dunning-Kruger, Wikipedia).
Till detta kommer att människans psyke är förprogrammerat för att argumentera, d.v.s. framställa saker och ting på ett så fördelaktigt sätt som möjligt för avsändaren (Mercier och Sperber, 2011), samt att vårt psykes episodiska minne är konstruktivt (Schacter & Addis, 2007):
Eftersom framtiden inte är en exakt upprepning av det förflutna kan simulering av framtida episoder kräva ett system som kan dra nytta av det förflutna på ett sätt som flexibelt extraherar och rekombinerar element från tidigare upplevelser konstruktivt snarare än ett reproduktionssystem (Schacter & Addis, 2007, s. 774).
Människor som av olika skäl går in för att lura andra människor, så kallade con artists, tar dock detta ett steg längre (Maria Konnikovas TED föreläsning: Story Telling can be dangerous som är kortversionen av hennes bok The Confidence Game: Why we fall for it. Every Time.

Dr Konnikova påpekar att alla riskerar att drabbas och att ju mer osannolik the con är, desto större är chansen att vi går på det. Upprepade gånger dessutom. Vi blir, som Dr Keith Stanovich skriver, Dysrationella - oförmögna att tänka rationellt trots tillräcklig intelligens (Stanovich, 2009).
People who have been raped can be traumatized and develop posttraumatic stress disorder(Wikipedia).
Via engelska Wikipedia kan man läsa att den främsta effekten att sexuella övergrepp är Post traumatiskt stressdisorder (PTSD). Det finns en mer ingående beskrivning i PTSD i DSM 5 katalogen. Där ser man att det räcker med att ha varit observatör.

Det stora hindret verkar vara juristkollektivet som inte riktigt är intresserade av den här typen av frågor.

Normalt fungerande människor borde känna avsky vid tanken på att vuxna groomar minderåriga och anse att intima mellan-mänskliga relationer ska bygga på ömsesidighet. Vi gillar också  idén att den som observerar ett beteende som ligger bortom dessa värderingar kan varna för detsamma. Men även någon anledning väljer juristkollektivet att titta bort.

Markus Hankkio, åklagare i ärendet med  handbollstränare, var synnerligen trevligt och tillmötesgående men verkade helt känslomässigt oberörd av fallet (Advokat vill få gömde idrottstränaren häktad).

Handbollstränaren lyckades därför hålla sig undan tills dess preskriptionstiden gått ut.
Man ska i sammanhanget notera att domstolskollektivet tidigare sett mellan fingrarna om saker som rör sexuella övergrepp. Här är två exempel:

I fallet med sex-predatorn i Stockholm västra förorter valde domstols-personalen helt att blunda för den anmälan som gjorts på initiativ av polisen vid en annan ort liksom ett intyg från en överläkare att förövaren orsakat PTSD på grund av grovt sexualiserat våld.

I Februari 2017 såg också personalen i Förvaltningsdomstolen Växjö, Malin Toivainen, Krister Jonés, Camilla Karlman Tor Lejdfors, mellan fingrarna beträffade vuxnas sexuella relationer med minderåriga.

Fallet uppmärksammades av Expressen (14 år gammal, gift – och höggravid).

Så här står det i deras instruktioner (lagtexten) - Brottsbalken, 6 kapitlet, §1:
Den som genom misshandel eller annars med våld eller genom hot om brottslig gärning tvingar en person till samlag eller till att företa eller tåla en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två och högst sex år.
Men det, är klart. Barn är ju så lättpåverkade, så det kanske är svårt för domstolspersonal att avgöra om övergreppet skett under medgivande eller mot deras vilja. Men då hade personalen kunnat ta hjälp av instruktionsboken. I §4 står att läsa:
Den som har samlag med ett barn under femton år eller som med ett sådant barn genomför en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt mot barn till fängelse i lägst två och högst sex år.
Man fastnar lätt för frasen barn under femton år. Känns lite som ett gränsvärde, eller?

Men det var inget som Malin Toivainen, Krister Jonés, Camilla Karlman Tor Lejdfors hängde upp sig på. Barnet var ju från Mellanöstern. De brukar väl göra så där?, typ!

Frågan är: är juristerna agerande bara obehagligt eller väldigt obehagligt?

Jämför följande uttalade som jurist-konsulten Bengt Hasselberg, 66 år, gjorde den 7 december 2010 i New York Times:
Sometimes we lawyers joke that soon you have to have a written permission before you can have sex.
Tre år senare dyker Hesselberg upp i media (Skånska dagbladet) i ett fall som beskrivs som vänskapskorrektion (Chef anlitade bekant som jurist

2010 publicerade Dr Leif GW Persson Den döende detektiven. Bokens innehåll skiljer sig från Perssons andra romaner respektive krönikor i Expressen.

I ingressen till den Döende Detektiven står: "öga för öga, Andra moseboken 21:24". Det här verkar handla om ett fall som berör Dr Persson på ett personligt plan.

Boken handlar om ett barn som drabbas av en sexualförbrytare och som hittas mördad i en vassrugg och där personal inom polis och domstolar av någon anledning misslyckats att få fast förövaren.

Dr Persson låter en av romanfigurerna ta hand om saken 'the old fashion way'. Man förstår var han står i den aktuella frågan.

Innehållet i den Döende Detektiven överensstämmer på flera punkter med det fall i Arvika som nyligen manglats i media där ett barn 1998 hittades drunknad i en vassrugg och där personal inom polis och domstolar av någon anledning hoppade över den [identifierade] huvudmisstänkte som inom loppet av några månader begick ytterligare ett sexuellt övergrepp på ett treårigt barn (Pojken borde ha fått blåljusen att tändas). Istället valde polis och domstolspersonal att trakassera två andra barn.

Frågan man ställer sig: Är Patrik Sjöberg varning till allmänheten i linje med yttrandefriheten eller inte?

Som ett brev på posten attackerar en annan jurist-konsult, Thomas Bodström, Patrik Sjöberg med påståendet att Sjöberg inte kan avgöra om mannen är skyldig (Patrik Sjöberg kritiserad av stjärnadvokat i morse, Expressen-TV).

När man ser mediakollektivets rubriksättning anar man ett ställningstagande. Thomas Bodström beskrivs av någon anledning som stjärnadvokat (det epitetet trodde jag var reserverat för Quickologen Göran Lambertz?) medan Patrick Sjöberg beskrivs som före detta höjdhoppare!?

De framstående psykologiforskarna Drs Amos Tversky (1937-1996) och Daniel Kahneman publicerade 1981 studien Framing of Decision and the Psychology of Choice. Studien visar hur man kan påverka människors bedömning av en situation genom att håll det faktiska innehållet intakt medan man alternerar beskrivningen av situationen.

Så, vem är egentligen Thomas Bodström?

Den 10 oktober år 2000 visste sannolikt synnerligen få människor vem Thomas Bodström var. Han fanns absolut inte på den politiska offentlighetens kartan; han hade aldrig deltagit i något politiskt arbete (inklusive debatter).

Men så hände något!

Den dåvarande justitieministern, Laila Frevalds, hade så att säga fastnat med skägget i brevlådan. För att nå personlig vinning hade Freivalds gått emot den Socialdemokratiska partilinjen:
Aftonbladet avslöjade att Laila Freivalds skulle köpa loss sin lägenhet när den allmännyttiga hyresfastigheten skulle omvandlas till bostadsrätter. Bara ett år tidigare stod hon bakom ett lagförslag som skulle omvandla hyresfastigheter till bostadsrätter(Därför avgick Laila FreivaldsHär är missarna som fällde ministern - för andra gången).
Freivalds reaktion på sitt eget klavertramp var det sämsta tänkbara. Hon lade skulden på de journalister som ertappat henne. (Aftonbladets rapportering visar också att Freivalds försökte lägga hinder för den demokratiska processen.)

Freivalds agerande kallas på psykologspråk för defensiv argumentation som tillämpas när man vet att man har fel.

I ett minnesvärt TV-inslag manifesteras Freivalds aggression mot den demokrati hon var satt att företräda. Katastrofen var ett faktum!

Göran Persson, Sveriges statsminister (1996-2006), måste återupprätta partiets image - gjuta olja på eventuella mediala och politiska vågor. Det gällde att hitta någon som partiet och folket i allmänhet skulle gilla och acceptera.

I partiet fanns Lennart Bodström (1928-2015) som tidigare hade varit Socialdemokratisk minister.

Bodströms familj semestrade på Fårö, granne med den tidigare Partiledaren Olof Palme (1927-1986).
Lennart hade en son - Thomas - som var jurist.

Den rågblonde Thomas hade dessutom spelat folksporternas folksport -fotboll - i Allmänna Idrottsklubben (AIK).
Thomas hade förvisso inga politiska kvalifikationer, men ur ett marknadsföringsperspektiv var han sannolikt the one.

För att travestera på den fiktiva näringslivsprofilen Percy Nilegård: Den 11 oktober presenterades 'gossen råg', lite oväntad skulle man kunna säga, som Laila Freivalds efterträdare.

Kan det bli mer nepotism än så här?

Bodström hann med en del märkliga saker, som att delta i deporteringen av "misstänkta terrorister" till diktaturens Egypten.

En mer passande rubriksättning hade varit: Kändisjuristen och den internationellt framgångsrike elitidrottaren.

Men det stoppar inte där. Thomas Bodström låter också personalen, en Viktor Banke, också Jur Kand och medlem i juristkonsulternas intresseorganisation, attackera Patrik Sjöberg.

Det blir en fortsättning på Bodströms ansats: 'låt allt vara som det är'  (Fel av Patrik Sjöberg att hänga ut tränaren).


Sedan argumenterar kandidaten Banke på ett sätt som är både polemiskt och [ned]värderande mot Sjöberg:
I skrivande stund har Sjöbergs missvisande inlägg delats 26 437 gånger. Inlägget tycks från början ha varit tänkt att hjälpa polisen. Men har nu snarare blivit ett domstolsförfarande i det lilla, gärningspåstående och fastställande av skuld i ett och samma inlägg.
På vilka grunder anser sig Kandidaten Banke kunna hävda att Sjöbergs inlägg är missvisande?

Banke saknar, precis som sin chef (Bodström) och alla andra jurister, konceptuell kunskap på området liksom om metodologi. En jurist förstår exempelvis inte skillnader mellan samvariation, korrelation (samvariation med association) och kausalitet. Juristers femåriga yrkesutbildning som leder till en kandidatexamen, handlar mest om retorik - konsten att övertyga.
Banke vill därför, precis som hans chef (Bodström) övertyga oss om att Sjöberg är inne på deras tasse-marker och att den viktiga medkänslan för offret, dvs. en faktor som förklarar ett fungerande samhälle, är ett feltänk:
Det handlar inte om att ta ställning mellan offer och förövare. Det handlar inte om vem det är mest synd om. Det handlar, strikt taget, om att låta domstolarna göra domstolarnas jobb.
För att förstå Hasselbergs [hederskulturella] utspel om våldtäkter liksom Bodströms och hans personals märkliga attack på Sjöberg, kan det vara värt att åter ta en titt på utspel från Fredrik Wersälls Ökad domarmakt och makten över domstolarna respektive Mats Melins & Stefan Lindskogs Domstolarnas oberoende behöver stärkas. Behöver verkligen juristpersonal mer makt?

Kolla in Professor John Pfaff vid Fordham-universitetet (Why Are So Many Americans in Prison?), eller varför inte en studie Harvard Law School som visar hur ynka fem domstolsanställda lyckats ta livet av ca 440 människor (America's deadliest prosecutors: five lawyers, 440 death sentences).

Är det dags att börja granska domstolspersonalen?

Det finns en spänning mellan hederskulturen, dit juridiken alltid räknats, och vetenskapssamhället.

Hederskultur inkluderar kollektivism och polemisk argumentation och har stor tolerans för sexuella övergrepp. I exempel Mellanöstern (exklusive demokratin Israel), Indien och Mali finns sannolikt inte begrepp som grooming, sexualiserat våld eller den juridiska konstruktionen våldtäkt.
Vetenskapssamhället, å ändrar sidan, inkluderar humanism, individualism och resonerande - utbyte av idéer genom språk - som i slutändan gett oss yttrandefrihet och demokrati samt låg tolerans mot sexuella övergrepp.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment