Sunday, February 13, 2022

Naturbetande "Madonna" kan bli köttindustrins räddning: "Vi behöver miljövänliga alternativ så konsumenterna får en chans att välja rätt" (YLE). En kommentar

I en kröniska lyfter YLE-medarbetaren Jesper Alm fram regenerativ produktion och naturbeteskött, men påstår också att "flera oberoende studier" visar att klimatet, miljön och människan mår bättre av en minskning av köttkonsumtionen. Det sistnämnda är ett falskt påstående. Följaktligen vägrar ledningen på YLE att redovisa vilka dessa "flera oberoende studier" är. Jag redovisade studier som motsade Alms påstående vilket ledde till att en Märsta upprepade gånger raderade mina fakta-kommentarer med motiveringen att de inte var referensgranskade!? Det följdes av ett förtal mot mig där Märsta påstod att det "fanns det faktaproblem i den kommentar som du skickat". YLE tillämpar här något som kallas censur som ofta baseras på politisk korrekthet. Begreppet uppstod i Sovjet (1917-1991), där man skiljde på fakta (de referenser jag adderade) och politiskt korrekta fakta.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

I en krönika skriver Jesper Alm, anställd av statliga Yle:
"Flera oberoende studier visar att klimatet, miljön och människan mår bättre av att sänka sin köttkonsumtion" (Jesper Alm, YLE).

Länk till källan.

Vänner av akademisk ordning ställer intuitvt frågan: Vilka studier är det?

Jag skickade följaktligen denna självklara fråga som svar liksom ett antal aktuella forskningsrapporter som visar hur det verkligen ligger till YLEs kommentarsfält på Facebook.

YLEs Webredaktör, som kallar sig Märta, valde att radera kommentaren, inte en gång, utan fem (5)! gånger. Det skedde med den vetenskapsfientliga kommentaren:
"Hej Peter! Din kommentar raderas eftersom all den forskning du lyfter fram inte är referentgranskad. En del av de studier som du lyfter fram motbesvaras helt och hållet av annan forskning, exempelvis att kött är det bästa för människan att äta. Mvh, Märta vid webbdesken".
När jag rättade Märta framhärdade/reciterade hon följande:
"Hej igen! Vi på Svenska Yle har publicistiskt ansvar för kommentarerna på våra sociala medier och därför tillåter vi till exempel inte kommentarer där det sprids falsk eller vilseledande information. Som jag tidigare skrev fanns det faktaproblem i den kommentar som du skickat och som har raderats. Jag rekommenderar att du läser igenom vår kommentarspolicy eftersom din kommentar inte följer våra reglement. Om du upprepade gånger bryter mot den blir du blockerad: https://svenska.yle.fi/sida/kommentarspolicy-sociala-medier Mvh, Märta vid webbdesken".
Notera att det är Alm/Märta/Yle som sprider missinformation och därmed vilseleder läsaren.

Forskning visar ju tvärtom att kött är det bästa vi människor kan äta om vi vill upprätthålla fysisk och mental hälsa (Österberg, 2022).

Det är t ex. känt att vår art - Homo Sapiens - existerar därför att våra förfäder började äta kött, men framför allt, benmärg, för ca 3,6 miljoner år sedan (Mann, 2018; Thompson et al. 2019).

Detta klargjordes om inte annat av forskare inom NutrRecs-gruppen. De använde GRADE som innebär att jämföra studier genomförda medd frågeformulär och RCT (Randomiserad kontroll test).

Eftersom det är känt inom forskarvärlden att näringsstudier genomförda med frågeformulär kan visa i princip vad som helst, viktade forskarna ner betydelsen av den typen av studier.

Eftersom det också är känt inom forskarvärlden att RCT är självvaliderande och ger möjlighet att dra slutsatser om orsak-verkan, viktade forskarna upp betydelsen av den typen av studier. Resultatet avvisade samstämt påståenden om risken med att äta animaliskt baserad mat (Johnston et al. 2019; Han et al. 2019; Zeeratkar et al. 2019).

Det är också känt bland forskare att kött är avgörande för barns fysiska och mentala hälsa (Adesogan et al. 2019; Balehegn et al. 2019).

Två RTC-studier visar att friska vuxna som väljer vegetariskt protein, eller bara delvis väljer vegetariskt protein, utvecklar tendens till benskördhet inom 12 veckor (Itkonen et al. 2021; Tong et al. 2020).

Kött och ägg är viktigt för att undvika demenssjukdom (Ylilauri et al. 2019).

Det finns också ett etablerad samband med beslutet att avstå animaliskt baserad mat och mental ohälsa (Dobersek et al. 2020; Forestell & Nezlek. 2018; Nezlek, Forestell & Newman, 2018; Nezlek & Forestell, 2020; Planté et al. 2019). Notera att endast 2 % av en normal population faller i den mentala fallgropen. De flesta som experimenterar med vegetariska alternativ återvänder dessutom inom ett år till en normal diet.

Forskning visar också att animaliskt baserad mat inte har en betydande påverkan på klimatet (White och Hall, 2017). Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), publicerade liknande data våren 2019.


Länk till källan (Östnyland). Det är viktigt att förstå att länder som Finland och Sverige är klimatneutrala (se Björn Gillberg förklara). Finlands andel av globala GHG ~0,1 %.

Det förklaras dels av skogen som täcker 80 % av Finlands respektive 70 % av Sveriges landyta, dels av den biogeniska kolcykeln och hydroxyl oxidation (Österberg, 2020).

Istället för att rätta felaktigheterna, som chefredaktör Johanna Mangs-Törn lyft fram som något hon hedrar, tillämpar YLE-ledningen istället något som kallas censur som ofta baseras på politisk korrekthet. Begreppet uppstod i Sovjet (1917-1991), där man skiljde på fakta (de referenser jag adderade) och politiskt korrekta fakta.

Med det sagt är ju delar av artikeln bra, som marknadsföring av naturbeteskött och regenerativ produktion.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment