Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
I en Yle-krönika skriver Jesper Alm, dels om naturbeteskött och regenerativ produktion, vilket är bra, dels följande faktoida påstående:
“Flera oberoende studier visar att klimatet, miljön och människan mår bättre av att sänka sin köttkonsumtion”.
Länk till källan.
Vänner av akademisk ordning ställer intuitivt frågan: Vilka studier visar det?
Jag skickade följaktligen denna självklara fråga som svar liksom ett antal aktuella forskningsrapporter som visar hur det verkligen ligger till YLEs kommentarsfält på Facebook.
YLEs Webredaktör, som kallar sig Märta, valde att radera kommentaren, inte en gång, utan fem (5)! gånger. Det skedde med denna vetenskapsfientliga kommentar:
“Hej Peter! Din kommentar raderas eftersom all den forskning du lyfter fram inte är referentgranskad. En del av de studier som du lyfter fram motbesvaras helt och hållet av annan forskning, exempelvis att kött är det bästa för människan att äta. Mvh, Märta vid webbdesken”.När jag rättade Märta framhärdade/reciterade hon följande:
“Hej igen! Vi på Svenska Yle har publicistiskt ansvar för kommentarerna på våra sociala medier och därför tillåter vi till exempel inte kommentarer där det sprids falsk eller vilseledande information. Som jag tidigare skrev fanns det faktaproblem i den kommentar som du skickat och som har raderats. Jag rekommenderar att du läser igenom vår kommentarspolicy eftersom din kommentar inte följer våra reglement. Om du upprepade gånger bryter mot den blir du blockerad: https://svenska.yle.fi/sida/kommentarspolicy-sociala-medier Mvh, Märta vid webbdesken”.Notera att det är Alm/Märta/Yle som sprider desinformation och därmed vilseleder läsaren.
Forskning visar ju tvärtom att:
- Våra förfäder började konsumera benmärg för ~3,5 miljoner år sedan och att det startade en reduktion av deras tarmsystem och en expansion av deras hjärnor - från occipetalloben och framåt (Aiello och Dunbar, 1993; Aiello och Wheeler, 1995; Mann, 2018; McPherron et al. 2010; Pontzer et al. 2016; Thompson et al. 2019).
- Animaliskt baserad mat i allmänhet och kött i synnerhet, är det bästa vi människor kan äta om vi vill upprätthålla fysisk och mental hälsa (Adesogan et al.2020; Allen, 2003; Balehegn et al. 2019; Dehghan et al 2017, 2018; Dobersek et al. 2021; Itkonen et al. 2021; Tong et al. 2020; Ylilauri et al. 2019; Österberg 2019, 2020, 2021, 2022).
- tvärtemot vad finska näringsforskare påstår, är det riskfritt att äta animaliskt baserad mat (Johnston et al. 2019; Han et al. 2019; Zeeratkar et al. 2019).
-
Kött och ägg är viktigt för att undvika demenssjukdom (Ylilauri et al. 2019). De få (2 %) som avstår
animaliskt baserad mat, rapporterar som regel utmaningar med neuroticism, depression och ångest (Dobersek et al. 2020; Forestell & Nezlek. 2018; Nezlek, Forestell & Newman, 2018; Nezlek & Forestell, 2020; Planté et al. 2019).
- att animaliskt baserad mat inte har någon betydande påverkan på klimatet (White och Hall, 2017).
Länk till källan (Östnyland).
Det är viktigt att förstå att länder som Finland och Sverige är klimatneutrala (se Björn Gillberg förklara). Finlands andel av globala GHG ~0,1 %.
Det förklaras dels av att Finland till 80 % täcks av skog, 10 % vatten och att 7 % används för matproduktion. Sverige täcks till 70 % av skog, en smärre bergskedja och vatten (~9 %). 8 % används för jordbruk.
På det kommer den Biogeniska kolcykeln - att metan som frigörs från idisslare inom 10 -12 år omvandlas till koldioxid genom en process som kallas hydroxyl oxidation. En lika stor mängd koldioxid konsumeras av jordbrukets växter genom fotosyntes (Österberg, 2020).
Istället för att rätta felaktigheterna, som chefredaktör Johanna Mangs-Törn lyft fram som något hon hedrar, tillämpar YLE-ledningen istället något som kallas censur som ofta baseras på politisk korrekthet. Begreppet uppstod i Sovjet (1917-1991), där man skiljde på fakta (de referenser jag adderade) och politiskt korrekta fakta.
Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
Mer om min expertis:
Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health | Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development | Language training - Swedish | Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter
No comments:
Post a Comment