Monday, November 21, 2022

Den positiva storyn om jordbruket. Bondebåten, 18 november 2022 (länk till videon)

Våren 2020 var det tänkt att jag skulle resa till Vasa för att genomföra föreläsningen Den positiva storyn om jordbruket. Dessvärre beslutade den finska regeringen att stänga ner Finland, specifikt Nyland. Därmed inhiberades resan. För några dagar sedan, den 17 november, satt jag äntligen på tåget till Vasa och hotell Astor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Följande morgon kl 07.00 blev en annan föreläsare och jag upphämtade av en taxi som körde oss till hamnen och de andra deltagarna. Efter lite prat med deltagarna gick vi ombord. Jag var förste talare.

Mitt föredrag baserades på min forskningsrapport:

Länk till källan.

Jag redogjorde för min metod. Jag är egentligen statistik-knutte, men för uppdraget använde jag kvalitativ metod; utgångspunkten var den antropologiska premissen, att vår art är sociala entreprenörer - vi är bra att på att "stjäla" idéer av andra. Jag kontaktade experter runt om i världen för att samla information för att svara på uppdragsgivarens fråga.

Jag redovisade sedan slutsatserna:
Men som motvikt redovisade jag även en del märkligheter, t ex. Tuomisto (2019), som i en artikel påstår att boskap från jordbruket genererar mer växthusgaser än transporter:
“Humanity is facing the twin challenge of producing sufficient and nutritious food for a growing and increasingly affluent population while reducing the environmental impact of agriculture. Livestock in particular is a major environmental stressor [1] as it produces an estimated 15% of global anthropogenic greenhouse gas (GHG) emissions [2], which is more than the whole transportation sector” (Tuomisto, 2019).
Påståendet utnyttjades av fakultetsledningen som twittrade:
Det följdes av att man bjöd in en person som identifierade sig som vegan för att föreläsa på en konferens som är vägledande för livsmedelsverken i de nordiska länderna:
Hen näst intill reciterade Tuomistos utspel:
“Agricultural production is a major driver of climate change” (Springmann).
Efter sommaren 2021 lanserade dekanen för fakulteten, enligt egen utsaga, ett Beyond meat-projekt:
Den 1 november 2022, skrev en lektor i ekonomi från fakulteten för jordbruk vid Helsingfors universitet, att köttkonsumtion är en relativt ny grej. I tweeten fanns ett diagram som startar 1950.

Den här typen av desinformation stör jordbruket och skapar ohälsa bland bönderna som ju är landets matproducenter.

Jag menar att utspelen från de som påstår orealistiska saker om jordbruket bygger på mentala fallgropar. Det finns över 200. Vanliga fallgropar är att premiera negativa budskap över positiva dito, tillgänglighets- respektive bekräftelse-bias. För akademiker finns continued influence bias, d.v.s. att forskaren fäster sig lite för mycket vid sin teori och undviker att ta intryck från andra experter.

För att motverka dessa mentala fallgropar föreslår jag Rationellt entreprenöriellt tänkande (Österberg, 2021, kap 3).
  

Apropå Vik Food Innovation Factory kan man jämföra hur det gått för Beyond Meat:

Respektive Oatly:

Källan: Julian Mellentin, New Nutrition Business.

Beslutsfattare behöver också utgå från en korrekt definition av begreppet klimat:
Klimat är en cyklisk rörelse där spårgaser rör sig mellan fem (5) sfärer: atmosfären, biosfären, hydrosfären, kryosfären och pedosfären. Sedan den Kambriska explosionen (540 mya), då andelen CO2 var 5000 -7000 ppm och temperaturen 50 %, framträdde synligt liv. Sedan dess har 90 % av CO2 rört sig från atmosfären till berggrunden, hav och skogar.
Finlands andel av frisättning av globala växthusgaser är 0,1 %. 12 % kommer från Jordbruket (Nylund, 2019). Jordbruket upptar 7 % av Finlands yta (Luke). Det mesta som växer där kan bara idisslare äta. 

Biogenisk kolcykel. Genom hydroxyl oxidation omvandlas metan till CO2 som tas upp i motsvarande grad genom fotosyntes.
 

Källan: CLear center.

2014 rekommenderade Walter Willet 2 glas lantmjölk om dagen.

2017 rapporterade White och Hall att om alla amerikaner blir veganer, då kommer växthusgaserna minska med 2,6 %. (Jordbruken i de nordiska länderna har lika förutsättningar.)

2018 rapporterade Dehghan et al. att "Mjölkkonsumtion var associerad med lägre risk för dödlighet och allvarliga kardiovaskulära sjukdomar i en mångsidig multinationell kohort".

2019 skrev psykiatrikern Georgia Ede i Psykology today att hjärna behöver animaliskt fett.

2019 rapporterade Johnston et al. att det är riskfritt att äta kött. De använde GRADE, som är en metod för att nedgradera betydelsen av FFQs och uppgradera betydelsen av RCTs.

2020 rapporterade Liebe, White, Hall att om man lägger ner all amerikansk mejeriproduktion, då kommer växthusgaserna minska med 0,7 %. Jordbruken i de nordiska länderna har lika förutsättningar.)

2021 rapporterade Dobersket et al. att beslutet att avstå animaliskt baserad hänger ihop med depression och ångest.

2022 rapporterade Erkkola et al. att finländarna fortsätter att köpa kött.

Efter att Tuomistos (2019) påstående att boskap genererar mer växthusgaser jämfört med transporter, ifrågasatte jag det, på twitter och till kollegor. Jag drabbades av tystnadens konformism. Men Tuomisto själv tog intryck av kritiken och skrev följande till tidskriften om sitt påstående:
Comparing the greenhouse gas emissions of livestock with the transportation sector was formally misleading.
Dock kvarstår det faktum att jordbruksorganisationerna är usla på att marknadsföra sina produkter, som ju håller mycket hög kvalité.

Läs hela sammanfattningen av mitt forskningsprojekt: The Future of Agriculture from a Perspective of Rational Entrepreneurial Thinking

No comments:

Post a Comment