Friday, December 17, 2021

Vad är det finländska jordbrukets framtid från ett perspektiv av rationellt entreprenöriellt tänkande?

Människan föds med en kombination av social kognition (rytmisk synkronisering av beteende), språk & exekutiva funktioner liksom konstruktivt minne. Dessa möjliggör tillsammans entreprenöriellt tänkande. I bakgrunden lurar mentala fallgropar bekräftelse-bias, tribalism och dysrationalia – oförmågan att tänka logiskt trots tillräcklig intelligens. Från min tidigare forskning vet jag att Entreprenöriellt tänkande påverkas av prospektivt ledarskap. Men vi måste också vara rationella. Från detta projekt föreslår jag tre faktorer: (1) epistemisk vaksamhet (2), numeracy (3) och disjunktivt resonerande. På basis av rationellt entreprenöriellt tänkande kan jordbruket och dess kontext.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Klimat är ett komplex där spårgaser rör sig cyklist mellan fem sfärer över lång tid. ’Kolcykeln’ är central. Den moderna biosfären började framträda vid den Kambriska explosionen (-541 miljoner år före nutid; CO2 nivå ~5000 ppm). Sedan dess har Jorden genomgått ~100 klimatförändringar; 90 % av koldioxiden har rört sig från atmosfären till berggrunden, skogar och hav. Efter ett asteroidnedslag i México (66 miljoner år före nutid), öppnades dörren för däggdjuren. Efter två supervulkanutbrott (VEI>8) för ~8 miljoner år sedan delade våra förfäder väg med schimpanser. Efter en följande klimatförändring som tömde och återfyllde Medelhavet lade de kött & benmärg ’på tallriken’. Det ledde till en expansion av deras hjärnor. Större hjärnor möjliggjorde etablering av (1) rytmisk synkronisering och (2) exekutiva funktioner och språk. Efter ytterligare två supervulkanutbrott (~70 000 för nutid; VEI>8) framträdde konstruktivt minne. Det följdes av de första innovationerna, de första bosättningarna, det första kända brödet och det första kända ölet samt nätverkande mellan byar. Efter nästa klimatförändring inträffade den så kallade jordbruksrevolutionen. Det ledde till missväxt och konflikter. Med introduktion av teknologi inledde en effektivisering. Jordbruket (1) upptar en bråkdel Jordens yta och det mesta som växer där passar för idisslare, (2) har sin egen kolcykel - den Biogeniska kolcykeln. Näringsforskning och antropologiska observationer visar att kött, ägg och feta mejerier, ackompanjerat av något grönt, är avgörande för att upprätthålla fysisk och psykisk hälsa. Västvärldens bönder producerar näringsrik mat effektivt och klimatsmart. En trend för matproduktion pekar mot regenerativ produktion med tät djurhållning. Men det vet inte kunderna om. Därför krävs rationellt entreprenöriellt tänkande, nätverkande och marknadskommunikation.

länk till källan.

Abstract in English

Humans are born with a combination of social cognition (rhythmic synchronization of behavior), language & executive functions as well as constructive memory. Together they enable entrepreneurial thinking. In the background, mental fallacies are lurking, for example, confirmation bias, tribalism and dysrationalia - the inability to think logically despite sufficient intelligence. From my previous research I know that entrepreneurial thinking is influenced by prospective leadership. But we also need to add rationality. From this project I suggest three factors to influence rational entrepreneurial thinking: (1) Epistemic vigilance (2), Numeracy (3) and disjunctive reasoning. With that outlook we can understand agriculture and its context.

Climate is a complex where gases move in a cyclic fashion between five spheres over a long period of time. The 'carbon cycle' is central. The modern biosphere began to emerge during the Cambrian explosion (-541 million years before present; CO2 level ~ 5000 ppm). Since then, the Earth has undergone ~ 100 climate change; 90% of the carbon dioxide has moved from the atmosphere to the bedrock, forests and oceans. An asteroid impact in Mexico (66 million years ago (Mya)) opened the door for mammals. After two super volcanic eruptions (VEI> 8) ~ 9-8.5 Mya, our ancestors parted way with the chimpanzees. After a subsequent climate change that emptied and refilled the Mediterranean, they put meat & bone marrow 'on their plates'. This led to an expansion of their brains. Larger brains enabled the establishment of (1) rhythmic synchronization and (2) executive functions and language. After another two super volcanic eruptions (~ 70,000 for today; VEI> 8), constructive memory emerged. It was followed by the first innovations, the first settlements, the first known bread and the first known beer as well as inter-village networking. After the next climate change, the so-called agricultural revolution occurred. This led to stunting and conflicts. With the introduction of technology (4500 before present), agriculture started to became effective. Agriculture (1) occupies a fraction of the Earth's surface and most of what grows there is suitable for ruminants, (2) has its own carbon cycle - the Biogenic carbon cycle. Nutrition research and anthropological observations show that meat, eggs and fatty dairy, accompanied by some greens, are essential for maintaining physical and mental health. Western world farmers produce nutritious food efficiently and climate-smart. A trend for food production points to regenerative production with dense animal husbandry. But customers do not know about this. Rational entrepreneurial thinking, networking and marketing communication is therefore urgent.

Please support the blog via Swish (Sweden) or MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment