Wednesday, June 5, 2024

Nutrition psychology. “Studie: Maten som får kvinnor att leva längre” Ett riktigt PR-trick, eller?

En studie som hävdar att just Medelhavsdiet är speciellt gynnsam för kvinnor har sprits av media i Fennoskandien. Det började med CNN. TT kopierade CNN och sedan kopierade andra media i Finland och Sverige TT. Det handlar om en korrelationsstudie där Fp självrapporterat (FFQ). Det är känt att FFQ:s är mindre stabila jämfört med experimentstudier (RCT) liksom att vår art är anpassad för animaliskt baserad kost. RCT-baserad forskning visar att det är ofarligt att äta kött och animaliskt fett, liksom animaliskt baserad kost är avgörande för barns fysiska och mentala hälsa liksom för att äldre ska upprätthålla sin dito. Sedan 1970 – talet är det känt att socker och ultra-processade produkter förklarar uppkomst av livsstilssjukdomar: T2D, blodtrycksvariationer och aAFLD som ökar risken för hjärtsjukdom. På senare år har det också varnats för rapsolja.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige), MobilePay (Finland) eller Wise.

En studie (Shafqat Ahmad ett al. 2024) som hävdar att just Medelhavsdiet är speciellt gynnsam för kvinnor har sprits via media i Fennoskandien:



I studien definieras medehavskost enligt följande:
  • Higher intake (above study median) of plant-based foods such as fruits, vegetables (excluding potatoes), nuts, whole grains, legumes, and fish

  • Higher ratio of monounsaturated to saturated fats (reflecting olive oil and healthy fat intake)

  • Lower intake (below median) of red and processed meats

  • Moderate alcohol consumption (often scored positively if within defined moderate ranges)
Länk till källan.

Det verkar som att CNN var först med att rapportera om studien:


Länk till källan.

Personalen på TT verkar ha läst CNN, skrivit en blänkare som sedan kopierades av Finländska och Svenska medier (ordningen är alfabetisk):


Länk till källan.

Hufvudstadsbladet:

Länk till källan.
Norra Skåne:


Länkt ill källan.


Länk till källan.


Länk till källan.

Så här har forskarna sammanfattat resultatet:
“Conclusions and Relevance In this cohort study, higher adherence to the Mediterranean diet was associated with 23% lower risk of all-cause mortality. This inverse association was partially explained by multiple cardiometabolic factors”.
När man tolkar forskning är det väsentligt att titta på metod – hur forskarna gått tillväga för att samla in och analysera data.

I den aktuella har man låit kvinnor självrapportera vad de ätit. Det brukar betyda att de fyllt i en enkät: Food Frequency Questionnaire (FFQ). Såna studier möjliggör inte slutsatser om kausalitet, dvs. att visa att en oberoende variabel påverkar en beroendevariabel. Man bör också beakta att episodminnet är konstruktivt i ett socialt perspektiv (Schacter och Addis, 2007).

En annan viktig aspekt är att titta på vad annan forskning visar. Ty, en studie ger inte tillräckligt med information. Tre studier eller fler, å andra sidan, skapar ett mönster.

En typ av forskning är paleo-nutrition, dvs. vad våra förfäder åt och vilka konsekvenser det fått.

3,6 miljoner år före nutid (MFN) åt våra förfäder Pliocen levde våra förfäder Australopithecus afarensis (3,9 – 2,9 Mya; hjärnvolym: ~450 cc) benmärg. Det startade en process där deras tarmar minskade och deras hjärnor började expandera från occipetalloben och framåt (Aiello och Dunbar, 1993; Mann, 2018; McPherron et al. 2010; Thompson et al. 2019).

2,8 MFN existerade vårt genus. De var upprättgående och deras hjärnor hade en volym på ~650 cc (Kimbel och Villmoare, 2016; Villmoare, 2018;Villmoare et al. 2015).

2,6 MFN åt de kött (Pobiner, 2013, 2016). Den näringstäta animaliskt baserade kosten fortsatte reduceringen av deras tarmar och expansionen av deras hjärnor,från occipitalloben och framåt (Aiello och Wheeler, 1995; Pontzer et al. 2016)

Det öppnade dörren för nya mentala förmågor – exekutiva funktioner och prospektivt tänkande Ardila, 2008; Barkley, 2001; Coolidge and Wynn, 2018; Pringle, 2016).

2006 – 2020 genomfördes större studier om hur animaliskt baserad mat, kött och fett, påverkar vår hälsa. De visar sammantaget att: Sedan början av 1970 – talet är det dessutom känt att socker och ultra-processade produkter är det sämsta för hälsan och förklarar i stort sett alla välfärdssjukdomar: typ 2-diabetes, fel blodtryck, icke-alkoholrelaterad fettlever som alla ökar risken för hjärtsjukdom (Hall, 2019; Lustig, 2017; Yudkin, 1972). Nu för tiden varnar man också för rapsolja, dels på grund av dess innehåll, dels för att det togs fram som ett smörjmedel för maskiner.

Läs mer om mat: Mat för fysisk och mental hälsa (2019 – 2024) – lista med sju artiklar.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige), MobilePay (Finland) eller Wise.

Mer om min expertis:
Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health | Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development | Language training - Swedish | Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment