Sunday, July 28, 2024

Internetin gurumarkkinat (HS); om ett utkast till en Gurumeter signerad två personer som uppfyller kriterierna för att vilja vara gurus.

Personalen på Helsingin Sanomat skriver om självhjälpsgurus. De utpekade är alla framgångsrika inom sitt gebit. Det är svårt att förstå hur man valt vilka som ska kritiseras. Källan till kritiken är två professorer i psykologi som skrivit en artikel som inte går att hitta, men som gett upphov till en Gurumeter (som saknar validering eftersom det fortfarande är under utveckling). De har även en podcast. Andelen följare: 2,6 % (medelvärde) av dem som kritiseras. I HS artikel har det smugit sig in saker som alt-höger, dvs. den etikett som vänsterpopulister tenderar att sätta på de (90%) som inte håller med dem. Det är inte första gången finsk mediapersonal begår personangrepp på experter. Varför sker detta? Finland stor utbredning av stamtänkande, inklusive moral shaming, dvs. raka motsatsen till det vetenskapliga upplysningstänkande som spred ut sig när Finland utgjorde östra delen av det svenska kungariket. 8 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Personalen på Helsingin Sanomat skriver om en Gurumeter och självhjälpsgurus. Notera. Artikeln är skriven på uralisk-finska, vilket tvingar mig att använda Google translate för att få en översättning. Jag valde Finlands första språk som sedan Vendeltiden (540 - 750 AD) varit handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön - svenska.


Den bild som personalen på Helsingin Sanomat valt som illustration till artikeln innehåller fyra personer:
  1. Andrew Tate, världsmästare i kickboxning som driver en ifrågasatt podcast med väldigt många följare.

  2. Joe Rogan, komiker som driver podcasten Joe Rogan Experience (JRE). Rogans podcasts gästas av en rad olika personer, MMA-figthers, komiker och forskare. JRE experience har under flera år varit världens mest framgångsrika podcast. Antal följare: 11 miljoner.

  3. Jordan Peterson, Fil Dr i klinisk psykologi med en bakgrund som professor vid Harvard respektive Torontouniversitetet. Dr Peterson har publicerat otaliga vetenskapliga artikel samt flera böcker. Dr Peterson har en podcast med ~8 miljoner följare.

  4. Andrew Huberman, Fil Dr i neurovetenskap och professor i neurobiologi samt ögats och dess sjukdomar vid school of medicin, Stanforduniversitetet. Dr Huberman driver även en podcast där han fullföljer tredje uppgiften - delar sin forskning till allmänheten - liksom talar med intressanta gäster, t ex. forskarkollegor om hur man kan förbättra fysisk och mental hälsa. Antal följare: 3,6 miljoner.

I artikeln nämns även två andra personer.
  1. Lex Fridman, Fil Dr i datavetenskap och forskare vid MIT. Dr Fridman driver även en podcast där han intervjuar intressanta gäster. följare: 3,6 miljoner.

  2. Chris Williamson. Han driver en podcast där han intervjuar intressanta personer, inklusive forskare. Antal följare: 2,3 miljoner.
Om man ska förstå artikelns andemening så är de ovan nämnda personerna självhjälpmessias som använder manipulativ taktik.

Länk till källan

Källan till påståendet tycks vara Chris Kavanaugh, kulturantropolog och professor i psykologi.


Tillsammans med Matthew Brown, professor i psykologi, ska Kavanaugh ha publicerat en artikel om ämnet vilket lade grunden för ett utkast till den Gurumeter som beskrivs i artikeln och som omfattar 10 egenskaper som man ska akta sig för.

  1. Galaxhjärna - att bygga komplexa argument som spänner från kvantmekanik till neurovetenskap. Bortser från andras åsikter. Mottagarna får inte tillgång till referenserna.

  2. Kultnatur - man måste ha anhängare. skilja mellan följare och ickeföljare. Ofta splittring inom kulten. Skapar parasociala relationer med följarna.

  3. Anti-institutionalism - institutioner, mainstream media och experternas konsensus är alltid fel eller bristfälliga. En Guru är som en general Kiiski på andra sidan stranden, därför lockas de av ämnen som väcker åsikter, som klimatförändringar och vaccinationer.

    Det hela ska ha startat 2020 efter att Kavanagh och Matthews skrivit en artikel om Intergurus. Studien finns dock inte länkad.

  4. Klagomålsfabrik - Guru skapar ett offernarrativ om sig själv. Påstår att deras idéer är målmedvetet censurerade. Detta förmedlas till anhängarna.

  5. Narcissism - ser sig själv som unik, söker uppmärksamhet och tål inte kritik. Har karisma. Brister i självreflektion.

  6. Cassandra komplex - De tror de har förmågan att förutsäga saker. Lägger stor vikt vid saker där de fått rätt.

  7. Revolutionära teorier - beskriver djupet i deras kunskap. Hävdar att de uppfunnit världsförändrande teorier.

  8. Djuplig pseudo-häst-skit (Googles översättning från uralisk-finska till svenska) - talar så folk förstår men som vid granskning visar sig vara meningslöst och tautologiskt - tårta på tårta.

  9. Träffar konspirationsteorier - måste hela tiden framföra världsförändrande teorier om ett eller annat ämne. Färdig vedertagen kunskap är inte lämplig som källa.

  10. Mobbning - Uppfinner många sätt att finansiera sin verksamhet som att etablera egna sociala medier eller sälja tveksamma hälsoprodukter.

Detta påstås som sagts i artikeln bygga på en artikel som Kavanaugh och Brown ska ha publicerat 2020 men som inte finns länkad i Helsingin Sanomats artikel (så vitt jag kunde se). Och efter att ha letat på forskarnas respektive hemsida lyckas jag inte lyckats hitta den.

Som av en händelse har Dr Kavanugh och Brown en egen podcast där de ger tips och saker och ting. Deras podcast når dock en betydligt mindre publik jämfört med dem som kritiseras i artikeln - 150 000 lyssnare, d.v.s. 2,6 % av jämfört med genomsnittet hos dem de påstår vara självhjälpsgurus (spannet: 11-2,3 miljoner).

Den som till syvende och sist ansvarar för det som publiceras i Helsingin Sanomat är chefredaktör Erja Yläjärvi. Efternamnet betyder Storsjön på svenska.

Från min synvinkel är det legitimt att kritisera Andrew Tate, men det är svårt att förstå Yläjärvis kritik mot de övriga. I HS artikel har det smugit sig in saker som alt-höger, dvs. den etikett som vänsterpopulister tenderar att sätta på att (90%) som inte håller med dem. Det hela är dock mycket motsägelsefullt. För i rutorna som beskriver de utpekade, är beskrivningarna i linje med deras gärning.

Det är förstås inte förstå gången finska journalister begår personangrepp på experter. I Augusti 2022 attackerade Hufvudstadsbladets krönikör Torsten Fagerholm inte bara Dr Petersson, utan även Dr. Björn Lomborg och Elon Musk (Österberg, 2022). Varför sker detta? Enligt Mark Pagel, som ännu inte blivit attackerad av personal i finska medier, har Finland stor utbredning av stamtänkande, inklusive moral shaming (Pagel, 2019). Det är raka motsatsen till det vetenskapliga upplysningstänkande som spred ut sig när Finland utgjorde östra delen av det Svenska kungariket (McKeown, 2009Widmalm, 2012).

Lästips: Österberg (2024). Därför sätter stiftelsen punkt – “Bonnier har de muskler tidningarna behöver”. En kommentar.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  | Language training - Swedish  |  Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment