Monday, October 30, 2023

HBL Debatt: SFP måste ge kvinnor mer stöd för en jämlikare maktfördelning. Är Backlund själv kvoterad och besviken?

Finlands svenska idrotts generalsekreterare, tillika aktiv medlem i Svenska folkpartiet, Henrika Backlund, går till angrepp mot den finska demokratin genom att ifrågasätta resultatet av det senaste finska valet. Till sin hjälp tar hon stöd av en forskare i statskunskap som hävdar att hen lyckats förklara det hela med förekomst av män. Detta kallas mansförakt eller misandri. Backlund beklagar sig också för föräldraledighetsmodellen och våld i nära relationer. Enligt Backlund borde kvinnor som vill nå politikens topp få extra stöd. På riktigt har Finland, enligt Helsingforspolisen, problem med relationsaggressiva kvinnor. Våld i nära relationer är också typiskt kvinnligt. Backlunds idéer om styrning av val testades t ex. i kommunistiska Sovjet (1917-1991) med förödande resultat (för befolkning). Val till ett parlament ska vara resultatet av folkets vilja. Det kallas demokrati. Är det misslyckandet i det senaste finska parlamentsvalet som fått Backlunds skor att klämma? 7 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).


Länk till källan.

En mycket märklig artikel där författaren - Henrika Backlund - getts utrymme att ifrågasätta den demokratiska processen - att folket ska välja politiker?

Backlund är sedan 2020 generalsekreterare för Finlands svenska idrott, men också politiskt engagerad Svenska Folkpartiet (SFP). Nr 401 i det senaste parlamentsvalet.


Länk till källan.

Är det problematiskt att Backlund sitter på två stolar?

Är det väljarnas nej till Backlunds politiska erbjudande som fått Backlunds skor att klämma?

Man måste också ställa sig frågan om Backlund själv är kvoterad?

Debattinlägget verkar handla om en strävan efter makt och ett illa dolt mansförakt - misandri.

Backlund klagar även på att skrivelsen (SFPs) om jämställdhet, föräldraledighetsmodellen och våld i nära relationer är för kort och att det saknas skrivning om, just det, makt.

Med hänvisning till en von Schoulz som forskar i ämnet statskunskap, menar Backlund att det handlar om män och spekulerar sedan om en multifaktoriell modell för att förklara röstbeteende. Skrev jag misandri?

Sedan fortsätter Backlund hävda:
  • att just kvinnor som vill nå politisk framgång måste få stöd av partiet.
  • att “kvinnor behöver mer uppmuntran att ge sig in i och satsa på en politisk karriär då de könsstereotypa föreställningar som pekar på mäns och kvinnors olika roller i samhället fortfarande spökar, tyvärr starkare i Svenskfinland än annanstans.”
Stämmer dessa rätt aggressiva och mansfientliga utspel?

Som alltid när man ska göra analyser av den här typen av komplexa saker kan man använda Rationellt entreprenöriellt tänkande (Österberg, 2021, kapitel 3). Modellen består av tre teorier:
  • Epistemisk vaksamhet - att vara misstänksam mot en avsändare och syftet med budskapet (Sperber et al. 2010).
  • Disjunktivt resonerande -ta alla aspekter i beaktande (Stanovich, 2009).
  • Numeracy - förmåga att förstå, resonera med och tillämpa enkla numeriska begrepp (Brooks och Pui, 2010).
Motsatsen till disjunktivt resonerande kallas dysrationalia - oförmågan att tänka rationellt trots tillräcklig intelligens (Stanovich, ibid.).

SFP leds sedan sju (7) år av en kvinna - Anna-Maja Henriksson.

Tomas Blomqvist (SFP) fick sannolikt inget extra stöd när han efter att rösterna räknats i det senaste parlamentsvalet fick packa ihop och åka hem.

Backlunds utspel är inte det första utan aktualiserades redan 2019 när den administrativa personalen på Helsingfors Universitet försökte skuldbelägga män på samma sätt som Backlund gör i sin krönika (Österberg (2019). Unconscious Bias, Seminar at Vik Campus: Are we biased against biases?) Den gången handlade det om misslyckade försök att attrahera unga kvinnor till STEM-utbildningar. Den administrativa personalen lade skulden på, just det, männen.

Notera att Helsingin Sanomat i augusti rapporterade att forskningen på HU kollapsat, från plats 56 till >110 i internationell ranking.

Men västvärlden är jämställd. Det har lett till att kvinnor väljer utbildning och jobb utifrån sin biologiska disposition - att jobba med människor, t ex. i vårdyrken och på dagis. Män, å andra sidan dras till STEM-yrken (Stoet och Geary, 2018). Denna biologiska skillnad synliggörs redan under den första levnadsdagen (Baron Cohen, 2003).

Apropå föräldraledighet och våld i nära relationer:
  • 2022, i april, sa Helsingforspolisen att finska kvinnors relationsaggressivitet är ett stort problem (har för mig att de sa det största).
Relationsaggressivitet (Hyde, 2005) är typiskt kvinnligt och en form av våld i nära relationer som också är typiskt kvinnligt. Våld i nära relationer fördelas enligt följande
  • fysiskt våld i nära relationer - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador.
  • dödligt våld - drabbar lika osannolikt (0,000005) barn, män och kvinnor.
  • Psykiskt våld, eller relationsaggressivitet, är typiskt kvinnligt.
(Archer,2000, 2004; Bergkvist, 2002; Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014; Bates och Graham-Kevan, 2016; Bates, 2018; Bates, Kaye, Pennington och Hamlin, 2019; Crick och Grotpeter, 1995; Thornton et al. 2012).

Backlunds idéer om styrning av val testades t ex. i kommunistiska Sovjet (1917-1991) med förödande resultat (för befolkning).

Val till ett parlament ska vara resultatet av folkets vilja. Det kallas demokrati.

Finska kvinnor borde behandlas jämställt, d.v.s. ha samma krav och rättigheter som finska män. Allt annat vore konstigt.

Epilog. När jag lunchade med Backlund den 10 augusti 2022, verkade hon intresserad av den forskning jag presenterade, som att kvinnor och män är olika biologiskt och psykofysiologiskt. Det första syns genom face-validity. Det andra synliggörs t ex. genom big 5 - test som visar att kvinnor är mer nojjiga (oroliga för framtiden eller neurotiska) jämfört med män (Weisberg et al. 2011).

Läs två av min artiklar om aktuella och märkliga genus-orienterade konferenser där man velat “jämställa” Backlund-style:

11 juni 2023: Trendspaning i Helsingfors - fyra event som saknade vetenskaplig grund. Tycker jag.

19 september 2023: Let's be Better - changing the culture of sport - Leadership, diversity, and gender in sport. Ett referat

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment