Tuesday, November 16, 2021

Internrevisorn vid Åbo Akademi: Regler ska följas också av rektorn. En kommentar (2 av 3).

Personliga påhopp, uteslutning, förminskning, grundlösa beskyllningar, utskällningar och otrevligt bemötande – och också misstankar om jäv. Det här kommer fram i den interna revision som låg som grund för Åbo Akademi-styrelsens beslut att sparka Moira von Wright”. Det verkar som att personalen på Åbo akademi upplevde att arbetsklimatet blivit dåligt och att arbetstillfredsställelsen därmed uteblivit. Notera komplexiteten. Dessa dimensioner ska alltså var för sig, och tillsammans, mediera (förmedla) relationen mellan en ledare och en organisation. Om en ledare misslyckas med att skapa det ovan nämnda, då är sannolikheten stor att arbetsklimatet blir dåligt och att arbetstillfredsställelsen uteblir. För den som ansöker om att bli den kommande rektorn för Åbo akademi har man lagt till några aspekter som delvis rimmar med arbetsklimat för kreativitet och arbetstillfredsställelse. 3 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).


Länk till källan).
“Enligt rapporten började det snart efter att Moira von Wright tillträdde 2019 komma signaler om "utmaningar i kommunikationen mellan nya rektor och verksamheten"”.
“På ett ställe talar han om trakasserade medarbetare”.
Det verkar som att personalen på Åbo akademi upplevde att arbetsklimatet blivit dåligt och att arbetstillfredsställelsen därmed uteblivit.

Arbetsklimat – de återkommande beteendemönster, attityder och känslor som kännetecknar livet i organisationen och som utgör en mellanliggande variabel till förhållandet mellan ledare och en organisation (Isaksen, S. G., Ekvall, G., Akkerman, H., Wilson, G. V., och Gaulin, J. P. (2006); Se, Österberg, 2012 för en orientering) – omfattar tio (10) dimensioner som var för sig och tillsammans påverkar prestation, lärande och kreativitet för problemlösning inom organisationer (Ekvall, 1996). Det är med största sannolikhet hårt eftertraktade kvalitéer på ett universitet (Ekvall och Ryhammar, 1998). Dimensionerna är:

(1) utmaning, (2) livfullhet, (3) lekfullhet och Humor, (4) frihet, (5) rikstagande, (6) idétid, (7) idéstöd, (8) tillit och öppenhet, (9) debatt och (10) konflikt (negativt korrelerad) (Ekvalls, 1996).

Till detta kommer arbetstillfredsställelse som också består av tio (10) dimensioner:

(1) tydlighet i ledares kommunikation. Det betyder att tala kort och använda retoriska symboler. (2) Harmoni och (3) rättvisa. Det betyder att man inte vill uppleva märkliga överraskningar och att alla ska hanteras lika. Man vill uppleva (4) utmaning, (5) oberoende och (6) ansvar. Ledare ska (7) facilitera jobbet och ge (8) stöd och (9) erkännande. Slutligen ska ledare skapa (10) varma och vänskapliga relationer (Locke, 1976).

Notera komplexiteten. Dessa dimensioner ska alltså var för sig, och tillsammans, mediera (förmedla) relationen mellan en ledare och en organisation. Om en ledare misslyckas med att skapa det ovan nämnda, då är sannolikheten stor att arbetsklimatet blir dåligt och att arbetstillfredsställelsen uteblir.

För den som ansöker om att bli den kommande rektorn för Åbo akademi har man lagt till några aspekter som delvis rimmar med arbetsklimat för kreativitet (Ekvall, 1996) och arbetstillfredsställelse (Locke, 1976):
“Åbo Akademi är en internationell arbetsplats där respekt och tillit, jämlikhet och jämställdhet, transparens, välbefinnande och delaktighet är självklara aspekter i studie- och arbetsmiljön. Vi önskar därför att rektor har förmåga att: samla universitetets medarbetare och studerande genom ett tydligt, inspirerande och kommunikativt ledarskap".
  • vara närvarande bland medarbetare och studerande, motivera till initiativ, nya arbetssätt och förnyelse
  • vara lyhörd för universitetssamfundet och bejaka kollegialt beslutsfattande
  • etablera och utveckla relationer med aktörer och intressenter viktiga för akademin”.
Läs nästa artikel på samma tema: Uppsagda rektorn Moira von Wright talar ut om jävsanklagelserna och avslöjar nya detaljer – "Förstod inte den starka kopplingen mellan Åbo Akademi och SFP". En kommentar (3 av 3). 20 November, 2021.

Läs ocksåAtt leda ur en kris (Forum). Artikeln beskriver min modell för rationellt entreprenöriellt tänkande.

Tillägg:Moira von Wright om anklagelserna i rapporten: "Jag känner inte igen mig"

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment