Saturday, May 28, 2022

Domstolsprocessen mellan Amber Heard och Johnny Depp - vem är förövare av relationsaggressivitet?

Igår genomförde Johnny Depps och Amber Heards advokater sina respektive slutpläderingar i en uppmärksammad rättegång. Hela processen har tagit drygt en månad och finns att beskåda i sin helhet och i en rad klipp med kommentarer på YouTube. Nu ska domstolspersonalen dra sig tillbaka till sitt kontor och försöka lista ut vilket alternativ som bäst passar de spelregler som styr juridiska processer. Just det, spelregler. Juridik baseras inte på vetenskap utan på subjektiva slutsatser med anor som går nästan 4000 år bakåt i tiden.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Läs mitt tidigare artikel (engelska): Is law or science the better option to decide truth from false, and cause and effect? The case of a famous legal battle.

Det mesta av en sån här process bygger på olika personers så kallade vittnesmål. Ett juridiskt krav är att vittnet inte får använda anteckningar utan måste hämta information från långtidsminnet. Om vittnesmålet handlar om semantisk information, dvs vanliga fakta, då fungerar det här ganska bra. Men om det handlar om episodiskt minne, dvs. minnen av händelser, då fungerar vittnesmål "så där", eller inte alls. Det hänger samman med att minnet inte är reproduktivt utan konstruktivt och påverkas av den sociala situation man befinner sig i (Schacter och Addis, 2007). Detta uppmärksammade Frederic Bartlett (1886-1969) redan för 90 år sedan (Bartlett, 1932).

Schacter och Addis (2007). The cognitive neuroscience of constructive memory: remembering the past and imagining the future. Abstract.

Det betyder att episodiskt minne är till för att skapa scenarier framåt i tiden. Implikationen av det blir att det som sägs under de så kallade förhören sannolikt saknar konsistens med de episoder som omtalas. Som exempel kan nämnas de upprepade uttalanden från Amber Heard att Johnny Depp ska ha knuffat Kate Moss nedför en trappa. Förutom att Amber Heard upprepar påståendet flera gånger använder hon ansiktsuttryck och kroppsspråk för att förstärka budskapet. Till detta ska läggas Amber Heards syster som med emfas upprepat samma historia. Som åhörare riskerar vi att falla i flera mentala fallgropar, t ex. tillgängslighetsbias (Tversky och Kahnemnan, 1973). En annan fallgrop är trait negativity bias. Det betyder att [påstådda] negativa egenskaper hos en person väger tyngre jämfört med positiv dito. Till detta kommer gender bias - i en romantisk relation ser vi oftare kvinnor som offer. Men om vårt psyke fungerar rationellt, då ställer vi frågan: Stämmer uppgifterna?

För att reda ut begreppen på ett vetenskapligt adekvat sätt kan man tillämpa det Keith Stanovich kallar Disjunctive reasoning (Stanovich, 2015). Det betyder att man tar hänsyn till många olika typer av fakta innan man fattar ett beslut. En annan viktig premiss är att alltid utgå från generella principer. För att förstå vår art - Homo Sapiens Sapiens - är vetenskap det bästa verktyget. Och de två områden som kanske bäst kan bidra med förklaringsmodeller är biologisk antropologi och psykologi.

Antropologi är studiet av vad som gör oss till människor (American Anthropological Association). Förvisso startade synligt liv för 541 miljoner år sedan, men däggdjurens tid startade för 66 miljoner sedan (Cohen et al. 213/2022). Vår specifika 'linje' startade för 7-6 miljoner år sedan (Pickford, 2006; Pobiner, 2016). Vårt genus framträdde för 2,8 miljoner år före nutid (Villmoare et al. 2015) och vårt specifika art för ~320 000 år sedan (Hublin et al. 2017). Även om språket sannolikt började utvecklas med framträdandet av vårt genus (Everett, 2017), så dateras uppkomsten av grammatiskt språk till 200 000 år före nutid (Pagel, 2017, 2019). Ambrose (2010) menar att vårt psyke kopplades om för ca 70 000 år sedan så att vi fick konstruktivt minne (Schacter och Addis, 2007).

Mäns och kvinnors kognition är mer lika än olika (Hyde, 2005). Dock skiljer sig kvinnor och män åt på ett psykofysiologiskt plan; kvinnor är t ex. mer oroliga för framtiden jämfört med män och det inkluderar aggressivitet (Ode et al. 2008Weisberg et al. 2011). Dessa skillnader är etablerade innan vi föds och påverkar studie- och yrkesval senare i livet (Billington et al 2007Stoet och Geary, 2018).

Forskning om våld i nära relationer visar att förekomsten av fysiskt våld är jämnt fördelat mellan könen och att kvinnor dominerar det som kallas relationsaggressivitet. Noterbart är att förekomst av våld i nära relationer är som mest framträdande mellan 20-30 års ålder

(Archer,2000, 2004; Bergkvist, 2002; Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014; Bates och Graham-Kevan, 2016; Bates, 2018; Bates, Kaye, Pennington och Hamlin, 2019; Crick och Grotpeter, 1995; Thornton et al. 2012).

Kvinnor som vill ha kontroll tenderar att använda gråt för att uppnå sina syften; gråt innehåller feromoner som trigga medkänsla ho motparten (Gelstein et al, 2011

Redan innan Amber Heard och Johnny Depp träffades hade Heard varit utpekad (arresterad) som förövare av våld i nära relationer (AMBER HEARD ARRESTED FOR DOMESTIC VIOLENCE AGAINST GIRLFRIEND

Amber Heard och Johnny Depp träffades under en filminspelning 2009. De gifte sig 2015. Året efter tog förhållandet slut. I samband med att förhållandet tar slut vänder sig Amber Heard till en domstol där hon begär att personalen ska fatta beslut om ett så kallat besöksbeslut mot Johnny Depp. Trots att Heard inte presenterar några som helst bevis accepterar domstolspersonalen hennes begäran. Det får konsvenser och indikerar att domstolspersonalen redan här fallit i de mentala fallgropar jag nämnde inledningsvis.

Den 27 april 2018 publicerade tabloiden The Sun en text där Dan Wootton beskriver Johnny Depp som förövare av Våld i nära relationer:


Det Wooton kallar överväldigande bevis är i själva verket en så kallad skröna. Trots att domstolspersonalen i Los Angeles hörsammat Amber Heards begäran om besöksförbud, fanns det inga som helst bevis för att fatta ett sånt beslut. Beslutet byggde således på domstolspersonalens övertygelse och de principer de har att följa. Men användningen av överväldigande är överväldigande i sig, vilket tyder på att Mr. Wootton sannolikt följer principen 'If it bleads it leads' (Pinker, 2018).
In a new paper to be published in Proceedings of the Royal Society A, a team of researchers has found that overwhelming evidence without a dissenting opinion can in fact weaken the credibility of a case, or point to a failure of the system (Gunn et al. 2016).
Eftersom påståendet saknade validering valde Johnny Depp att stämma The Sun. Men en annan domstolspersonal, Andrew Nichols, valde att inte bara avvisa Depp utan även spä på skrönan. 18 december 2018 publicerade Washington Post ett debattinlägg från Amber Heard där hon lägger ut texten om sig själv som offer för Våld i nära relationer. Där argumenterar Heard att hon även traumatiserats av händelsen.


I debattinlägget inleder Amber Heard frasen: "I was exposed to abuse at a very young age". Sedan kommer en utlägg om biologiska skillnader mellan män och kvinnor.


Men hör dessa delar av diskursen ihop?

At very young age innebär en ålder när de flesta fortfarande bor hemma. Och hemförhållanden har en avgörande betydelse för barns anpassning och utveckling. Det är också känt att pappa-relationen har en normativ effekt på barns emotionella och sociala anpassning och kognitiva utveckling (Macrae, 2021; Österberg, 2014). Amber Heard hänvisar dessutom till tiden innan hon träffade Johnny Depp.

Amber Heard föddes 1986. När hon firade sin 10-årsdag var Johnny Depp mitt i ett förhållande med fotomodellen Kate Moss, ett förhållande som varade mellan 1994 - 1998. Det var under den tiden som trappincidenten inträffade. Eftersom Amber Heard refererat till Kate Moss i ett av sina utspel öppnades en dörr för Johnny Depp att begära att Kate Moss deltar i domstolsprocessen som vittne. I sitt vittnesmål beskriver Moss vad som hände i den trappa som Heard och hennes syster hävdat att Depp knuffat Moss nedför.

Depp och Moss vistades på någon idyllisk ö när det plötsligt började regna. Det var en så kallad störtskur. Enligt Moss lämnar Depp rummet före henne och när hon ska gå ner för trappan halkar hon och faller, så illa att hon skadar ryggen. Depp hör hennes rop och kommer till undsättning - bär henne till till rummet för ringer någon läkare. Tvärt emot Amber Heards påstående visar Depp empati och medkänsla.

1998 - 2012 var Johnny Depp gift med Vanessa Paradis. De har två barn. Trots att Depp lämnade henne för en yngre kvinna beskriver Paradis Depp i positiva ordalag, dvs. konsistent med Kate Moss beskrivning.

Under förhållandet med Amber Heard lät Johnny Depp Heards syster bo gratis i en av hans "penthouses" under 1 helt år. Heards syster vittnar om att hon anser att det var mycket generöst av Depp.

Ergo. Från 1994 fram till mitten av relationen med Heard framträder Depp som en så kallad hyvens prick, dvs. en ganska tradtionell dude som tar hand om de sina liksom deras släktingar.

Alla levande arter fortlever genom genetisk överlevnad. Från puberteten har kvinnor en biologisk impuls att fortplanta sig. Exakt när den avtar varierar, men det finns en psykologisk gräns som kvinnor inte gärna vill passera. När Amber Heard träffar Depp för första gången är hon mitt i det spann där hormonerna kokar som mest. Det verkar också som att hon har med sig negativa erfarenheter i bagaget. Till detta kan kanske läggas en växande avundsjuka mot Vanessa Paradis som redan lyckats övertyga Depp och att de borde skaffa barn. Amber Heard passar in i bilden som förövare av relationsaggressivet. Sannolikheten att Depp vid 46-52 års ålder plötsligt skulle tappa den kontroll som Kate Moss och Vanessa Paradis vitsordat är obefintlig.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment