Wednesday, May 25, 2022

I fortsättningen serveras endast säsongsbetonad vegetarisk kost och ansvarsfullt fångad närfisk på stadens tillställningar – det avstås från kötträtter och engångsservis. En kommentar

I november 2021 meddelade administrationen för Helsingfors stad att man beslutat dra in på kött och mejeriprodukter. Motivet ska ha varit klimat- och miljöskäl. Viktiga gäster är undantagna. Man slår även ett slag för cirkulär ekonomi. Det följde efter utspel från dåvarande borgmästaren Jan Vapaavuori (2019) och professorn i jordbruksekonomi John Sumelius (2021). Parallellt med Vapaavuori visade SLCs ordförande Mats Nylund att jordbrukets påverkan på klimat är obetydligt. Cirkulär ekonomi är en variant på planekonomi. FN fastslog för länge sen att planekonomi ledde till utplåning av Aralsjön. Förklaringen till utspelen förklaras av mentala fallgropar, t ex. Continued Influence Bias. Forskning visar att vår art behöver äta animaliskt baserad mat för att upprätta hålla fysisk och mental hälsa.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

I november 2021 meddelade administrationen för Helsingfors stad att man beslutat dra in på kött och mejeriprodukter. Motivet ska ha varit miljöskäl. För de gäster som avser att besöka Helsingfors i något officiellt sammanhang sammanställde administrationen en lista med krav:

Helsingfors stads förbudsinformation mot vanlig mat 


Det fanns förstås undantag:
Undantag från denna linjering får endast göras vid besök på hög nivå eller liknande tillställningar som ordnas av borgmästarkollegiet eller resten av stadens högsta ledning av motiverade skäl.
Längst ner på sidan står finns en hyperlänk med texten:



Flera frågor väcks när man läser texten:
  • Var kommer dessa knasiga idéer ifrån?
  • Varifrån kommer idén att animaliskt baserad mat skulle vara dåligt för miljön?
  • Varför ges information om cirkulär ekonomi men inte andra ekonomiska former, som marknadsekonomi?
  • Man undrar förstås varför stadens administration skiljer på folk och folk? - Varför kan borgmästaren vid besök på "hög nivå" ges utrymme att servera kött och mejerier, medan detsamma inte får serveras vid andra officiella besök?
2019 tilläts dåvarande borgmästaren Jan Vaapavuori publicera en hyllning till veganska grönsaksfajitas - Klimatvänligare mat viktig klimatåtgärd - i Hufvudstadsbladet:

Jan Vapaavuori, borgmästare. Debattinlägg i HBL den 2 april 2019

Jag skrev på svenska till Vapaavuori och frågade efter de referenser hen borde ha använt som underlag för beslutet att publicera en dylik text. Vapaavuori kansli svarade, först på uralisk-finska. Beteendet indikerar en så kallad försvarsmekanism. Man vet att man gjort något konstigt och nu agerar man därefter.

När vi utbytt några artighetsfraser kopplat till Finlands två språk kom så det svar jag efterfrågat:
"det fanns inte några referenser men att det nog ändå var korrekt".
Det följdes upp ett par år sedare - april 2021 - när redaktionen på Hufvudstadsbladet lät John Sumelius, professor i jordbruksekonomi, publicera anti-kött-propagandaföljande:
Vi kommer inte ifrån att jordens bärkraft inte håller för en ökande köttkonsumtion … Vi kan inte förneka att klimatgaser uppstår av köttproduktionen och således indirekt av konsumtionen av rött kött
Vapaavuoris, Sumelius och Helsingfors stads administrations utspel bildar ett mönster. Och på grund av de roller de spelar påverkas allmänheten att tro det påståendena är sanna.

Genom att tillämpa min egen modell - Rationellt entreprenöriellt tänkande (RET, Österberg, 2021, kapitel 3) kan man reda ut saker och ting. Modellen omfattar tre etablerade faktorer: epistemisk vaksamhet (Sperber et al. 2010), Numeracy (Brook och Pui, 2010) och Disjunktivt reasoning (Stanovich, 2009)

Det första steget handlar om att vara vaksam, eller misstänksam. Varifrån kommer Helsingfors stads, Vapaavuori och Sumelius idéer ifrån?

Veganism omtalades tidigt av den svenska vetenskapsmannen och senare mystikern Emanuel Swedenborg (1688-1772):
Drawing on the passage in Genesis (1:29-31) in which God Institute a vegan diet, Swedenborg said that meat-eating corresponds to the fall from grace in the Garden of Eden and was, therefore, the point of entry of sin and suffering into the world(Phelps, p. 149).
Sylvester Graham (1794-1851), han med kexet och mjölet, följde i Swedenborgs fotspår och torgförde denna Edens lusgårds-diet.  

1850 grundade Graham tillsammans  med William Alcott, William Metcalfe (1788-1862) och Russell Trall American Vegetarian Society.
The meeting was called by William Metcalfe who had led a migration of 40 members of the Bible Christian Church from England to Philadelphia in 1817, all abstainers from flesh foods. By 1830 Sylvester Graham (picture right) and William Alcott MD were also following the meatless diet. Metcalfe soon heard about the formation of the Vegetarian Society in Britain in 1847, and about the new word 'Vegetarian' now being used. He contacted Graham and Alcott and arranged the New York gathering (IVU).
1863 grundades formellt Sjundedagsadventisterna som också förordade en Edens-lustgård-diet. En av förgrundsgestalterna - Ellen G. White (1827-1915) - hävdade att kött, mjölk och smör triggar köttliga lustar hos män. För att stävja dessa lustar uppfann läkaren John Harvey Kellog frukostflingorna:
John Harvey Kellogg (1852-1943) was one of the early founders of Adventist health work. His development of breakfast cereals as a health food led to the founding of Kellogg's by his brother William (Wikipedia).
Cirkulär ekonomi är ett marxistisk begrepp. Det betyder att det i princip handlar om planekonomi som t ex. tillämpades av Sovjetdiktaturen (1917-1991). Och som exempel kan nämnas hur just plan- eller cirkulär ekonomi utplånade Aralsjön i strävan att visa att marknadsekonomi inte fungerar. Runt Aralsjön fanns en ekologi som utplånades. Fiskebåtar står fortfarande strandade på det som en gång var ett innanhav. Enligt FN var det världshistoriens värsta ekologiska katastrof (Drainage Basin of the Aral Sea Surface Waters in Central Asia).

2017 publicerades en intressant studie där man testade vad som skulle hända med klimatet om alla amerikaner blev veganer. Resultatet visade en obetydlig effekt (White och Hall, 2017).

2018, i samband med publicering av sin bok Enlightenment now ..., gjorde psykologiforskaren Steven Pinker ett så kallat TED-talk. Där sammanfattar Pinker boken som visar hur allt blivit så mycket bättre under senaste århundradena och att utvecklingen accelererat sedan 1980-talet (Is the world getting better or worse? A look at the numbers (TED).

2018 publicerades ett par studier som visar att vegetarianism (veganism är del av det konceptet) korrelerar med mental ohälsa (Forestell och Nezlek, 2018;Nezlek, Forestell och Newman, 2018).

2019 publicerade Adesogan et al. och Balehegn et al. två studier som visar att animaliskt baserad mat är avgörande för barn fysiska och mentala hälsa. På första sidan i Adesogan et al. finns en figur från OECD som visar att när köttkonsumtionen bland barn går ner då ökar missväxten. Balehegn et al.:s slutsats är att barn behöver animaliskt baserad mat för att upprätthålla kognitiv utveckling.

2019 publicerade Mats Nylund, ordförande i Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) följande:

Mats Nylund, Deinformation om maten. 3 april 2019.

HBL - Länk till källan.

Datan kommer från Finlands statistikcentral och visar att av Finlands totala frisättning av växthusgaser kommer 12 % från matproduktionen. Mindre än hälften härstammar från husdjursproduktion. Det betyder att 88 % kommer från andra källor: transporter, energiproduktion och industrier, t ex. tillverkning av ultra-processade ersättningsprodukter till riktig mat.

Biogenic carbon cycle, CLEAR Center

Den biogeniska kolcykeln utgör en så kallad delmängd av den kolcykel som styr klimatet, dvs. den cykliska process där gaser rör sig mellan fem sfärer: atmosfären, biosfären, hydrosfären, kryosfären och litosfären. Sedan den Kambriska explosionen, då halten koldioxid i atmosfären var drygt 5000 ppm, har drygt 90 % av nämnda koldioxid flyttats till berggrunden, hav och skogar.

Den biogeniska kolcykeln innebär att metan från rapande kor transformeras till koldioxid genom något som kallas hydroxyl oxidation. Den processen tar 10 till 12 år. Motsvarande mängd koldioxid konsumeras genom den mer kända fotosyntesen. Implikation av detta innebär att matproduktionen inte bidrar i någon betydande grad till Finlands andel av globala växthusgaser. Notera även att Finlands andel av globala växthusgaser är ~0,1 %.

2019 publicerades en studie som indikerar att beslutet att avstå animaliskt baserad mat handlar om identitetssökande (Plante et al. 2019).

2019 publicerades även en studie som visar att män över 40 som inte äter tillräckligt med kött och ägg får en ökad risk för demenssjudom (Ylilauri et al. 2019).

2019 skrev psykiatrikern Georgia Ede om betydelsen av att äta animaliskt fett för att upprätthålla kognitiv förmåga (Ede, 2019).

2020 publicerades två studier som visar att friska vuxna som delvis ersätter animaliskt protein med växtbaserat protein drabbas resorption - förstadiet till benskörhet - inom 12 veckor (Itkonen et al. 2020; Tong et al. 2020).

2020 publicerades också en studie som visar att nedläggning av all mejeriverksamhet kommer att ha en obetydlig inverkan på klimatet (Liebe, hall och White (2020).

2020 publicerades en studie som visar att människor som avstår animaliskt baserad mat (ABM;2 %) mest umgås med andra som avstår ABM (Nezlek, Cypryanska och Forestell, 2020).

2021 publicerades en sammaställnings-studie och en meta-analys som båda bekräftar att beslutet att avstå animaliskt baserad mat hänger samman med mental ohälsa (Dobersek et al. 2021 a, b).

Slutsatsen blir att utspelen från Helsingfors stads administration, Dr. Sumelius och borgmästare Vapaavuori saknar vetenskapligt stöd.

Notera:

Trots att han meddelat att hans utspel saknar vetenskaplig grund, vägrar Vapaavuori erkänna att hens utspel var falskt.

Dr. Sumelius hade tillgång till White och Hall (2017). Vi diskuterade den nämligen återkommande innan han skrev sitt debattinlägg. Ändå gör han utspel om det motsatta!?

Varför?  

I kapitel 2 i min monografi beskriver jag åtta vanliga mentala fallgropar (Österberg, 2021).

Dr. Sumelius agerande blir lite speciellt eftersom han är anställd som professor. Och för vetenskapsmän, ekonomer, historiker och andra akademiker finns en speciell mental fallgrop - Continued Influenced Bias - Desinformation fortsätter att påverka minnet och resonemang om en händelse, trots att desinformationen har korrigerats (Cacciatore, 2021).

Jämför bekräftelse-bias: tendensen att söka efter, tolka, fokusera på och komma ihåg information på ett sätt som bekräftar ens förutfattade meningar (Oswald och Grosjean, 2004).

Stadens administratörer och Dr. Sumelius hade också tillgång till Nylunds redovisning om matens klimatpåverkan redan våren 2019.

Epilog. I kapitel 5 i min rapport redogör jag för vår arts uppkomst. Alla människor tillhör ju arten Homo Sapiens Sapiens och vi härstammar från andra arter, som Australopithecus "Lucy" afarensis. För ca 3,5 miljoner år sedan lade "Lucy" och hennes kompisar animaliskt baserad mat på tallriken (McPherron et al. 2010; Mann, 2018; Thompson et al. 2019).

Det har länge varit känt att övergången till animaliskt baserad mat reducerade deras tarmsystem och expanderade deras hjärnor (Aiello och Wheeler, 1995).

2022:

6 april, meddelade Helsingforspolisen att kvinnors relationsaggressivitet (Hyde, 2005) är ett stort problem. Relationsaggressivitet är typiskt kvinnligt, förklaras av mentala ohälsa och grundläggs under barndomen. Man kan säga att det handlar om emotionell och social anpassning (Österberg, 2004).

14 maj bevistade jag en konferens i centrala Helsingfors. En av talarna var kanslichefen på utbildningsministeriet Anita Lehikoinen. Lehikoinen menade att den bild vi har av den finska skolans framgång är missvisande. På riktigt har Finland stora problem med skolbarn som inte klarar numeracy och har problem med läsförståelse.

Människan är en komplex organism. Våra kroppar blir fullt utvecklade i övre tonåren medans vår hjärna och vårt psyke är färdigutvecklade någonstans mellan 25-30 års ålder. För att vi ska nå vår fulla potential krävs en rad faktorer under uppväxten: papparelationer (MacRae, 2021; Österberg, 2004), samtalsklimat i hemmet (Hart och Risley, 1995), uppfostringsstil (Baumrind, 1966) och så vidare.

Till detta ska läggas mat; vårt art behöver regelbundet konsumera >30 mikronutrienter och de behöver konsumeras tillsammans. Ännu så länge krävs animaliskt baserad mat för att upprätthålla fysisk och mental hälsa (Österberg, 2022).

No comments:

Post a Comment