Friday, June 24, 2022

Apropå president Niinistös oro. utbredningen av och risker btr Sars-Cov (2) i de nordiska länderna

Åbo underrättelser rapporterar att Finlands president, Sauli Niinistö, vill att en fjärde vaccindos ges åt flera riskgrupper. Risken att bli sjuk om Sars-Cov (2) passerar genom vår art är obefintlig. Men allmänhetens oro verkar överträffa risken att både smittas, bli sjuk och att dö. Ett bra sätt att bli av med oro är att bekanta sig med fakta, om diet samt om hur man tolkar risk. Presidenten borde ha försökt lugna folket med fakta.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Åbo underrättelser rapporterar att Finlands president, Sauli Niinistö, vill att en fjärde vaccindos ges åt flera riskgrupper, - IS: President Niinistö vill att en fjärde coronavaccindos ges åt flera grupper - och Svenska YLE - President Sauli Niinistö är orolig över den stora smittspridningen och de många coronarelaterade dödsfallen i Finland. Han efterlyser en generösare vaccinlinje. YLEs artikel är signerad Ann-Lis Fredriksson och är en översättning från Ilta Sanomat: Presidentti Niinistö pyysi, mutta ei saanut neljättä korona rokotusta ennen sairastumistaan: ”Minun on vaikea ymmärtää, miksi niitä pantataan”.
I en intervju för tidningen Ilta-Sanomat säger presidenten att han inte förstår varför man sparar på coronavaccinerna i Finland. Han önskar att åldersgränsen sänks och att fler än hittills blir berättigad till en fjärde dos.
President Niinistö bedömer antalet coronarelaterade dödsfall i Finland som stort. Enligt siffror från Institutet för hälsa och välfärd THL har inalles 4 800 personer avlidit på grund av coronavirussmitta.
Hur stor är risken att drabbas av Sars-Cov (2) som, om viruset passerar genom vår art, kan ge upphov till Coviv19?

Ett sätt att predicera risken är att extrapolera historiska data. 13 februari hade de nordiska länderna följande antal bekräftande fall:

Danmark: 46 336

Finland: 7868

Island: 1778

Norge: 20 313

Sverige: 15 649

23 juni (igår) så det ut på följande sätt:

Danmark: 1470

Finland: 1179

Island: inga data.

Norge: 582

Sverige: 416

Sedan vintern har antalet bekräftade fall minskat i betydande grad.

 


Our World in Data: Utbredning av Sars-Cov (2) i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

Antalet döda på grund av viruset ges i antal per miljoner invånare per den 21 juni (Norge fanns med då):

Danmark: 0,37

Finland: 1,47

Island: 0

Norge: 1,04

Sverige: 0,37

Man kan dock se att även dödstalen minskat i betydande grad sedan vintern.
 

Allmänhetens oro verkar således överträffa risken att både smittas, bli sjuk och att dö. Skälet till oro är dels vår arts psykofysiologiska set-up. På vuxna brukar den mätas med något som kallas Big 5. En av dimensionerna är neuroticism - oro för framtiden. Här finns en effekt av kön - kvinnor oroar sig mer än män (Weisberg et al. 2011). Det finns också en effekt av diet; den minoritet (2 %) som väljer bort animaliskt baserad mat är betydligt mer oroliga jämfört den de som äter animaliskt baserad mat (Dobersek et al. 2020, 2021).

Ett bra sätt att bli av med oro är att bekanta sig med fakta, om diet samt om hur man tolkar risk. Presidenten borde ha försökt lugna folket med fakta.

Läs tre tidigare artiklar:


No comments:

Post a Comment