Sunday, July 24, 2022

HUS: Polisstyrelsens felaktiga tolkning av mentalvårdslagen har varje vecka resulterat i farliga situationer. En kommentar.

Nyligen uppdagades en miss-match i kommunikationen mellan HUS och Helsingforspolisen; HBL rapporterar att i fall som rör mental ohälsa beslutade polisledningen av någon anledning att avvakta med att ingripa tills dess det förelåg en formell diagnos från en läkare. Det är en i raden av händelser som inkluderar den finska regeringens besluta att stänga ner Nyland våren 2020 som ökade den mentala ohälsan i Finland. Det inkluderar depression, kvinnors våld i nära relationer och självmord. I jämförelse med Sverige blev också överdödligheten större. Förklaringen är Finland är mer centralistiskt jämfört med Sverige. Till detta kommer dysrationalia. Komplexa beslut kräver decentralisering. Riksdagens justitieombudsman har gett Polisstyrelsen en smäll på fingrarna. Diskrimineringsombudsmannen har tagit bort sitt misandriska budskap från hemsidan. Men ännu syns inga tecken på förändringar bland politiker och myndighetspersonal. Betyder det att fler barn kommer att dö på konformismens altare? 8 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Nyligen uppdagades en miss-match i kommunikationen mellan HUS och Helsingforspolisen; HBL rapporterar att i fall som rör mental ohälsa beslutade polisledningen av någon anledning att avvakta med att ingripa tills dess det förelåg en formell diagnos från en läkare (HBL, Lönnfeldt, 2022). Riksdagens justitieombudsman Petri Jääskeläinen har därför gett Polisstyrelsen en smäll på fingrarna.


Till detta ska läggas att när Finlands regering tog det politiska beslutet att stänga ner Nyland våren 2020 ökade den mentala ohälsan i Finland inklusive självmordsfall och kvinnors våld i nära relationer.

Mellan åren 2000 - 2019 hade Finland en gynnsam utveckling beträffande mental hälsa. Detta synliggörs i statistiken över antal självmordsfall per 100 000. 2019 hade Finland kommit ikapp Sverige. Något bättre var läget i Danmark och Norge (se diagram nedan).


Diagrammet visar att:

år 2000 var antalet självmord per 100 000:

16 i Danmark, 14 i Norge, 15 i Sverige och 25 Finland. Finland utmärkte sig med ~65 % högre andel självmord jämfört med Danmark, Norge och Sverige (utgångspunkten är de tre sistnämnda ländernas medelvärde).

år 2019 var antalet självmord per 100 000:

11 i Danmark, 12 i Norge, 15 i Sverige och Finland.

I procent räknat hade självmorden minskat med:

31 % i Danmark, 14 % i Norge, 0 i Sverige och 40 % i Finland.

Som man ser i diagrammet har utvecklingen varit störst i Finland följt av Danmark, Norge och Sverige.

Notera att de senaste fem åren har Finland toppat världens ranking över Livstillfredsställelse:

Lästips: Is Finland really the happiest country on the planet? A closer look a the numbers

Finlands gynnsamma utveckling beträffande mental ohälsa fick ett abrupt slut när regeringen våren 2020 fattade beslutet att stänga ner landskapet Nyland. Tanken var att minska spridningen av det nyligen upptäckta Sars-Cov (2)-viruset som, om det passerar genom vår art, kan ge upphov till COVID19. Spridningen förblev låg men det hade inget med nedstängning att göra.


Länk till källan.

Den finländska regeringens beslut att stänga Nyland påverkade befolkningens mentala hälsa negativt. Det illustrerades av trendbrottet i den tidigare minskningen av självmordsfall; i maj 2020, två månader efter den politiska nedstängningen, rapporterade YLE att andelen självmordsfall ökat med 15 % (YLE, maj, 2020).

Självmord är den yttersta konsekvensen av mental ohälsa. Det betyder att bakom självmordsstatistiken finns betydligt fler fall av mental ohälsa. Kvinnor och män drabbas olika; kvinnor är oftare oroliga för framtiden, så kallad neuroticism, medan män tenderar att lida i det tysta. Neurotisk är grunden för depression och ångest som kan triggas igång om framtiden är osäker (Hirsh och Inzlicht, 2008).

Som lök på laxen passade politiker på att damma av den gamla faktoiden Mäns våld mot kvinnor.

I Norden kan spridning av faktoiden Mäns våld mot kvinnor sannolikt härledas till den norska sociologen Eva Lundgren, gynekologen Gun Heimer (NCK) och intresseorganisationen ROKs.

Trots att det redan fanns ett etablerat och validerat sätt att mäta våld i nära relationer (Straus, 1979; Straus et al. 1996), valde man att konstruera en egen enkät. I en pilotstudie exkluderade man man, men drog sedan slutsatser om båda könen (Lundgren et al. 2001).

Det ledde till att Uppsala universitet beslutade genomföra en granskning, men bara av Lundgrens arbete. Det skedde 2005. Så här skrev skrev Hagekull, 2005 å Uppsala universitet vägnar:


Lundgren själv menar att hon hindrats från att undervisa om kopplingen mellan kön, makt och våld (Holm, 2011):


Man kan tolka det som att Uppsala universitet gett Lundgren undervisningsförbud.

Trots detta fortsätter Brottsoffermyndigheten, vara administrativt högsta ansvarige heter Anders Alenskär, vägrar ersätta Lundgren et al. 2001 med validerad forskning. Man kan anta att samma sker i Finland.

Hagekull påtalar också att det tycks ha uppstått en konformism kring Lundgrens [Heimer och ROKS] idévärld som hindrar det pluralistiska tänkande som borde prägla ett universitet. Givetvis har Lundgren i rollen som forskningsledare ett betydande ansvar, men även lärosätet har ett ansvar för arbetsmiljön.


Följden blev även en konformism bland politiker, myndighetspersonal och media. Påverkade av Lundgrens faktoid predicerades att när fler pappor var hemma, då skulle fler kvinnor (och barn) utsättas för våld.

2012 skaldade stjärnjuristen Sven-Erik Alhem och en grupp aktivister enligt följande:


Länk till källan.

Vän av ordning undrar förstås vilken sorts hund Alhem har?

Misandri betyder hat eller starka aversioner mot män.

På den finländska regeringens (via Diskrimineringsombudsmannen) spridning av det faktoida tänkandet om män hände följande:
  • 2020 mördade en kvinna på Åland sitt barns pappa. Det skedde genom att hon tillsammans med en väninna hällde bensin över honom och tände på (HBL). Liknande fall har rapporterats i andra delar av världen. Politikerna var tysta.

  • 2022, i maj, meddelande en direktör vid undervisningsministeriet att finska barn inte klarar läsförståelse och numeracy. Det betyder att deras kognitiva utveckling inte är tillräcklig. Det i sin tur brukar betyda att deras emotionella och sociala anpassning avstannat.

  • 2022 uppmärksammade media ett fall där en mamma kidnappat barnet från pappan och fört barnet ut ur landet (HBL). Politikerna var tysta.

  • 2022 mördade en mamma sitt barn på ett boende som socialtjänsten i Helsingfors ordnat åt henne. Trots detta vägrar som regel personal inom socialtjänsten att anpassa sitt tänkande till forskning om våld i nära relationer. Det betyder att de ignorerade mammans våldsbenägenhet som slutligen ledde till mordet på sonen. Polisen utreder socialtjänstens inblandning (HBL). Politikerna var tysta.

  • 2022 lyckades polisen stoppa en mamma i Borgå från att mörda sin 5-åriga son. Hon fortsatte misshandla barnet trots att polisen handgripligen ingrep (HBL). Politikerna var tysta.

Det gemensamma för dessa fall är att myndighetspersonal fallit offer för olika mentala fallgropar, som konformism eller dysrationalia - oförmågan att tänka rationellt trots tillräcklig intelligens.

För att motverka dysrationalia och kunna lösa komplexa problem krävs flera saker. Psykologisk forskning visar att prekära situationer som dessa vinner på:
I efterklokhetens kranka blekhet, som det så fint heter, kan man därmed konstatera att nedstängningen inte tjänade det eftersträvade syftet. I grannlandet Sverige tillåter inte konstitutionen ministerstyre. Därför fattades besluten av experter. En jämförelse mellan Finland och Sverige, som i många stycken delar språk och kultur, tjänar som kanske världens största randomiserade kontrollstudie. Därmed kan man dra slutsatser om orsak och verkan. Överdödligheten var betydligt större i Finland jämfört med Sverige.



Länk till källan (som uppdateras).

Våld i nära relationer som fördelas enligt följande:
  • Fysiskt våld - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador.

  • Dödligt våld drabbar lika osannolikt (0,000005) barn, män och kvinnor (Liem och Koenraadt, 2008).

  • Psykiskt våld - typiskt kvinnligt.
Läs mer om våld i nära relationer (Archer,2000, 2004; Bergkvist, 2002; Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014; Bates och Graham-Kevan, 2016; Bates, 2018; Bates, Kaye, Pennington och Hamlin, 2019; Crick och Grotpeter, 1995; Thornton et al. 2012).

Lyssna på Dr Elizabeth Bates: Intimate Partner Violence (34 minuter).

Notera att i april 2022 meddelande Helsingforspolisen att kvinnors relationsaggressivitet är deras största problem (Hyde, 2005).

Läs min kommentar (2016): Om att stirra på hundar och andra fall av osannolika utspel som kan undvikas med epistemisk vaksamhet och med disjunktivt resonerande

Hade myndighetspersonal haft kvar den socio-kultur som gav landet dess konstitution, upplysning inklusive universitet och som fortfarande manifesteras bland den svensk-språkiga delen av befolkningen och accepterat forskning om våld i nära relationer, då hade:
  • fler Finländare sluppit dö av Sars-Cov (2),

  • pappan på Åland hade levt,

  • barnet som kidnappades till Ryssland hade varit hemma i tryggheten, 
  • 5-åringen hade sluppit bli misshandlad av sin mamma

  • grabben som socialtjänsten tvingade ihop med sin mentalt störda mamma hade sluppit dö. 
Men när man fallit i en mental fallgrop händer något märkligt - man försvarar klavertrampet. Så här skriver Festinger, Riecken och Schacter (1956/2008) i sin berömda studie av sekter:
A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts and figures and he questions your source. Appeal to logic and he fails to see your point (When Prophecy Fails, sidan 3).
Förvisso har Riksdagens justitieombudsman - Petri Jääskeläinen - gett Polisstyrelsen en smäll på fingrarna backade polisledningen.

Efter flera påstötningar tog Diskrimineringsombudsmannen Kristina Stenman bort sitt misandriska budskap från hemsidan. Men ännu syns inga tecken på förändringar bland politiker och myndighetspersonal. Betyder det att fler barn kommer att dö på konformismens altare?

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving  |  Lectures: Nutrition for physical and mental health  |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  |  Language training - Swedish  |  Academy Competency  | CV  |  Teaching skills and experience  |  Summary of research project  | Instagram |  Linkedin |  YouTube-channel  |  TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment