Tuesday, October 11, 2022

Hur kan 25 % av ungdomarna känna sig ensamma (mental ohälsa) i världens lyckligaste land?

Personal på Svenska folkskolan vänner (SFV) har sjösatt ett innovationsprojekt inspirerat av en enkät som genomförts av Finlands institut för Hälsa och Välfärd (THL). Resultatet från enkäten indikerar att 25 % av de finländska ungdomarna känner sig ensamma på ett sätt som är associerat med mentala ohälsa. Resultatet från THLs enkät går på tvärs mot Sanna Marins interludium 2021, men rimmar med självmordsstatistik, kvinnors våld i nära relationer, socio-kultur och näringsbrist. Barn som talar uralisk-finska verkar ha sämre mental hälsa. Därmed svårare att tänka utanför boxen. Till detta ska lägga kvinnors relationsaggressivitet som hindrar den pappa-relationer som är garanten för barns emotionella anpassning och kognitiva utveckling. Mat spelar roll. Finland har problem undernäring som en funktion av knasiga politiska beslut. 9 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Personal på Svenska folkskolan vänner (SFV) har sjösatt ett innovationsprojekt inspirerat av en enkät som genomförts av Finlands institut för Hälsa och Välfärd (THL).

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Länk till enkäten.

Frågorna hopar sig.

Vad menar personalen på Svenska folkskolans vänner med innovation?

Är det möjligt att påverka upplevelse av ensamhet och mental ohälsa med ett innovationsprojekt?

Är det bara ungdomars upplevda av ensamhet som tynger Finland?

Våren 2020 rapporterade YLE att självmordsgraden i Finland ökat med 15 %. Det skedde efter Sanna Marins regering fattat det centraliserade beslutet att stänga ner Nyland.

Hösten samma år larmade FolkhälsanRC att Finland drabbats av en barnfetmaepidemi. Ungefär samtidigt skrev media att det i Finland fanns ca 100 000 fattiga barn.

Hösten 2021, i vad som närmast kan beskrivas som ett interludium, uttalade sig Finlands statsminister Sanna Marin enligt följande:

Länk till källan.

Våren 2022 hände följande:


Länk till källan.

Min kommentar: (HUS: Polisstyrelsens felaktiga tolkning av mentalvårdslagen har varje vecka resulterat i farliga situationer. En kommentar).

Helsingforspolisen uttalade sig (till mig) om att kvinnors relationsaggressivitet är deras kanske största problem.

Undervisningsministeriet berättade att finländska barn inte klarar läsförståelse och/eller numeracy.


Länk till källan.

Statistik från t ex. Our World Data visar att självmordsfrekvensen i Finland varit högre jämfört med Danmark, Norge och Sverige de senaste 20 åren. Under 2019 hade Finland nästan minskat nivåerna till Sveriges nivåer, men det var fortfarande en bra bit kvar till Danmarks och Norges nivåer.

När man talar med människor i Helsingfors kommer ensamhet ofta upp. De verkar dock inte tala om sig själv, för informationen förmedlas i en social kontext. Ensamheten verkar sitta i de finländska väggarna, dvs. det är en djupt rotat kultur.

Men Finland har två kulturer, en svenskorienterad och och en uraliskorienterad (Lamnidis et al. 2018Pagel, 2019).

En intressant fråga är förstås om utbredningen av mentala hälsa/ohälsa är jämnt fördelad över hela landet eller om den skiljer sig mellan Finlands två kulturer?

Fram till 1000-taket AD dominerades Finland av samer som också utgör urbefolkningen (Lamnidis et al. 2018).

Den svenskorienterade kulturen har dominerat Finland de senast 1000 åren. I samband med att vikingatiden (750-1050) tog slut startade en riksbildning som integretade södra Finland i det då svenska riket Svitjod(dåtidens Sverige) där Uppsala (Aros) var huvudstad.

Enligt legenden ska parallelt med detta kung Erik Jedvarsson (1125-1160) tillsammans med biskop Henrik ( -1150) ha genomfört ett korståg för att kristna tavastianerna i Birkaland bortom Nylands skogar. Dock utan framgång.

Just det faktum att landskapet heter Birkaland, den kända vikingastaden i Mälaren hette Birka, indikerar att området hade kontakter med vikingarna.

Enligt legenden ska en bonde, Lalli, ha dräpt biskopen vid Kjulo träsk. Träsket ligger norr om Åland och 50 km in i landet vilket ställer frågan vilken väg Erik och Henrik tog på sin färd, som sannolikt startade i Uppsala.

Man undrar även: vem var Lalli?

På den tiden var vattennivåerna flera meter högre och man kunde segla från Uppsala (Aros) via Norrtäljeviken ut i Ålands hav. Bilvägen från Uppsala till Norrtälje, som sannolikt går utmed den gamla seglingsleden, är ca 70 km. På samma premisser kunde man sannolikt segla långt in i Finland.

Kjulo träsk ligger ca 50 km öster om kuststadenRaumo. Google maps föreslår en gångled som rent spekulativt, kan markera en gammal segelled. Strax sydväst om Kjulo träsk ligger en stor insjö som verkar heta Pyhäjärvi.

.
Men redan i myten om kung Eriks korståg anar man det utanförskap som Uralfinländarna även i dag rapporterar.

Lalli var sannolikt en same och inte speciellt intresserad av den kristendom som Henrik ville omvända honom och hans kompisar till. Henrik lär också ha förplägat sig utan att lov. Det var också tuffare tider. Det är således rimligt att tänka sig att Lalli av dessa anledningar tyckte att han kunde slå ihjäl Henrik.

"Den frie finnen böjer sig inte för orättvisan; han gör som Lalli och dräper den som vill förtrycka honom" (Pentti Huttunen skrev år 2001, Uralfinskhetsförbundet).
Över tid expanderade Svitjod och kom att inkludera Götaland. I Götaland fanns Folkungarna och Bjälboätten som företog ett andra korståg till Birkaland och som grundade den nya hufvudstaden - Stockholm. Det betyder att Huvudstaden flyttades 70 km söderut till den plats där Mälaren möter Östersjön.

Notera att Finlands statsministerresidens av någon anledning heter Villa Bjälbo.

Finlands Statsministerresidens Villa bjälbo.

Genom kontakterna till Europa influerades Sverige av renässans- och upplysningstänkandet. Influenserna nådde de svensktalande i Östra delen av riket, men på grund av språkbarriären sannolikt inte de som bara talade Uralfinländska. Ergo. På grund av språket hamnade Uralfinländarna i ett utanförskap vilket som regel leder till sämre levnadsvillkor. När man inte är integrerad, d.v.s. är del av en helhet, då upplever man sig som regel exkluderad.

I den svenskspråkiga Östra rikshalvan pågick utvecklingen.

1550. På grund av handeln mellan St Peterburg och Reval (Tallin) grundade kung Gustav Vasas Helsingfors vid Vandaåns mynning 1550.

1640, senare, ungefär när Helsingfors flyttades från Gammelstaden till Kronohagen, lät drottning Kristina (1626-1689), sannolikt tillsammans med Per Brahe, grunda Åbo kungliga akademi , som senare blev Helsingfors universitet.

Vid sidlinjen av denna utveckling fanns den uraliskorienterade kulturen som migrerat in i landets norra delar från Uralbergen tillsammans med samerna. Det utgjorde en minoritet.

De måste ha sett den pågående utveckling och något tog sannolikt chansen att bli del av den genom att lära den dåtida svenskan. Men eftersom språken var så olika fastnade sannolikt många i den uralisk-finska språkkulturen.

1808 invaderade Rysslands Sveaborg. Vice-amiral Cronstedts kapitulerade. Sannolikt ville ryssarna att Finland skulle alienera sig från Sverige. Ett sätt är att byta språk. Men de valde av någon anledningen inte ryska utan ett språk som aldrig haft utbrtedning i Finland - uralisk-finska.

1810 föddes den ryskinfluerade Fennomanin.

1835 publicderade Lönnrot en påhittad historia om Kalevala som skulle representera Finlands ursprung österifrån.

1860 grundades Sannfinländarna med samma syfte.

1870 talade 75 % av Finländarna svenska.

1910 talade 50 % av Finländarna svenska.

2022 talade 47 % av Finländarna svenska.

De som inte var del av den svenskspråkiga finska kulturensatte ett namn på dem som talade svenska - bättre folk. Man antog att alla svenskspråkiga var framgångsrika.

Men så var det förstås inte, om man begränsar sig till finansiella aspekter.

Men det verkar som att de svenskspråkiga hade ett bättre socialt liv och därmed bättre mental hälsa.

I modern tappning strävar förespråkare för fennomanin efter att exkludera tiden då Finland och Sverige var ett rike (~1050 - 1808 AD, dvs. 758 år. Minst!), och hävdar att Finlands historia startar först 1917. I det perspektivet har Finland existerat 105 år.

Men även när man testar fysisk hälsa mår de svenskspråkiga bättre.

Mental hälsa, kreativitet och innovationstänkande ghänger förstås ihop. Om du går och deppar är det svårt, föra att inte säga omöjligt, att komma på bra ideer. stark i södra Finland.

Istället för kreativitet och innovationer dras Finland med kvinnors relationsaggressivitet (Helsingfors polisen, våren 2022), vilket manifesteras genom flera obehagliga fall.

Under våren rapporterade media även om flera fall av kvinnors våld i nära relationer.

En mamma mördade sitt barns pappa genom att hälla bensin på honom och tända på.

I ett annat fall mördade en mamma sin son.

I ett tredje fall försökte en mamma döda sin 5-åriga son.

Det märkvärdiga var att socialtjänsten och annnan myndighetspersonal verkar blunda för kvinnors mentala ohölsa och våld mot barn.

Det är känt att barn som har en tät och nära relation med sin pappa, från 3 månader och uppåt har bättre emotionell och social anpassning samt kognitiv utveckling jämfört med barn som tvingas leva med bara mamma (Sethna et al. 2017; Österberg, 2004).

En tredje faktor som spelar in är mat, eller snarare näring. Under våren gjorde Helsingfors stad liksom Helsingfors universitet parallella utspel där de ville hindra konsumtion av animaliskt baserad mat.

I skolan försöker man tvinga barn att byta från näringsrik mjölk till en vitaktig vätska som kramats ur havre och sedan blandats med rapsolja och en mängd tillsatser.

Beslutsfattarnas motiv var oklara. Alltså rent vetenskapligt. Men klimatet förekom i utspelen.

Forskning visar att beslutet att avstå animaliskt baserad mat korrelerar med mental ohälsa (Dobersek, 20202021). Det inkluderar svårigheter med sociala relationer (Plante et al. 2019). Ede (2019) menar att konsumtion av animaliskt fett, som DHA och EPA, är avgörande för att upprätthålla normal kognitiv funktion. Balehegn et al. 2019 visar att animaliskt baserad mat är avgörande för barns mentala utveckling.

Resultatet från enkäten indikerar att 25 % av de finländska ungdomarna känner sig ensamma på ett sätt som är associerat med mentala ohälsa. Resultatet från THLs enkät går på tvärs mot Sanna Marins interludium 2021, men rimmar med självmordsstatistik, kvinnors våld i nära relationer, socio-kultur och näringsbrist.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving  |  Lectures: Nutrition for physical and mental health  |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  |  Language training - Swedish  |  Academy Competency  | CV  |  Teaching skills and experience  |  Summary of research project  | Instagram |  Linkedin |  YouTube-channel  |  TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment