Statsminister Sanna Marin (SPD) har gjort det igen - utmärkt sig genom att tänja på gränsen för vad hennes ämbete tillåter. Marin satte tidigare satt Finland på kartan efter att 1. stänga ner Nyland och därmed orsaka en ökad andel depression och självmord, 2. twerka och drick pratvatten på arbetstid. Istället för att be om ursäkt valde hon att gråtande försvara sig med att hon arbetat varje dag sedan hon tillträdde sitt ämbete. Nu har hon tydligen låtit meddela att hon tänker delta som dragplåster på sin mans mingelkalas - SLUSH. HBLs Torsten Fagerholm påtalar dubbelmoralen. Marin har vid tidigare tillfällen kritiserat andra politiker för att göra detsamma. Man kan också notera att Fagerholm ändrat stil, från köksbordsepos till sakliga texter. Är jag skyldig till det sistnämnda? 3 sidor.
Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
Finlands statsminister har åter ertappats med skägget i brevlådan efter att hon, som det verkar, meddelat att hon tänker agera dragplåster på sin mans kommande event - SLUSH.
I samband med utbredningen av Sars-Cov (2)-viruset som, om det det passerar genom vår art, kan ge upphov till CAOVI18, beslutade Marins regeringen att Stänga landskapet Nyland. Därmed orsakade regeringen en ökning av depression och andel självmord i Finland (Yle).
Marin uppmärksammades även med att twerka och drack pratvatten i goda vänners lag. Det hela förevigades på den Kinesiska mikrobloggen en Tik Tok. Det anmärkningsvärda var inte dansandet utan att det skedde på arbetstid.
Sanna Marin dansade och var berusad i tjänsten - det var både rätt och fel
Why did Sanna Marin cry in the square in Lahtis? The case for theory of mind
SLUSH-eventet beskrivs som en hubb för entreprenörer och innovatörer, något finländska politiker skriker efter. Det hängen med att Finland, i jämförelse med Sverige, har lägre nystartande av företag.
Men när de talar om entreprenörskap verkar det som att de menar företagande. Det för tankarna till jingle-jangle bias.
Jag gillar både företadande och entrepröriellt tänkande och är expert på det sistnämnda samt kreativitet. Jag rekryterades till Helsingfors universitet just för min expertis om entreprenöriellt tänkande. Där utvecklade jag en modell för detsamma - Rationellt entreprenöriellt tänkande (Österberg, 2021, kap 3),
Gynnar verkligen storskaliga event entreprenöriellt tänkande och är det lämpligt att Marin, i rollen som statsminister, marknadsför sin mans event?
Som kreativitetsforskare vet jag inte om det går att visa att event i allmänhet, eller SLUSH i synnerhet, påverkar innovationskraften hos individen. Men sociala event är bra för att motverka den mentala ohälsa som grasserar efter att Marins regeringen fattade bdet centraliserade beslutet att stänga ner Nyland.
Kreativitet, eller det närliggande begreppet entreprenöriellt tänkande, är ju en allmän förmåga att smälta samman kognitiva strukturer, eller fragment av dessa, till nya distinkta koncept (Wynn, Coolidge och Bright, 2009; Österberg, 2012; Österberg och Köping Olsson, 2018, 2021), som, om det implementeras, blir en innovation.
Vad påverkar då kreativitet och entreprenöriellt tänkande?
Överraskning triggar också lusten att utforska och lära generativt (Fenker och Schutze, 2008). Generativt lärande gränsar både till kreativitet och entreprenöriellt tänkande.
Ledarstil som utmanar organisationen med mål (Österberg, 2012).
John F Kennedys (1917-1963) mål om att placera en person på månen är det bästa anekdotiska exemplet.
Dans påverkar kreativitet (Lovatt, allt; Österberg och Köping Olsson, 2021).
Svaret på den andra frågan är lite klurigare och har kanske inget givet svar.
Slutsatsen är att herr Marins, och andras eventföretagandes initiativ ger folk möjligheten att socialisera, vilket är bra för att motverka den grasserande mentala ohälsan i landet som fru Marin inte skapade men såg till att det ökade. Att frugan ställer upp och pushar för eventet kanske inte är så konstigt.
Epilog. Fagerholm ansats - sakligt ifrågasättande - är lite ny. Han och andra på Hufvudstadsbladet har haft en stil i sitt skrivande som haft en del att önska. Det handlar om inte förmågan att skriva text, för det behärskar de med bravur. Det handlar om innehållet som, istället för att fokusera på saklighet vilket är något som läsarna efterfrågar, varit mer av episk karaktär. Man får intrycket att de från tid till annan sitter och fabulerar på redaktionen. I den processen verkar Fagerholm lagt sin vinn och att angripa experter med nedlåtande kommentarer som Köksbordspsykologi och dissekerande av skenargument. I denna text är det andra bullar som gäller för Fagerholm.
Här är de texter där jag försökt resonera om det Fagerholm, liksom hans kollega Buchert, och andra på HBL skrivit episkt om:
Vindäventyr i potens (Fagerholm, HBL): En kommentar
Hur nära klimatkanten kan vi balansera innan vi trillar ner? (Fagerholm, HBL)
Varför gör medelmåttorna i ankdammen plumpa påhopp på framgångsrika människor?
Analys: Vi låtsas att Europa inte brinner (Buchert, HBL). Stämmer uppgifterna? Det verkar inte så
Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
Mer om min expertis:
Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health | Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development | Language training - Swedish | Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter
No comments:
Post a Comment