Thursday, February 16, 2023

Folkhälsan ger kurser om kost som exkluderar den näring som gav vår art en större hjärna och rationellt tänkande. Hur kommer det att sluta?

Folkhälsan är den största svenskspråkiga organisationen i Finland. I en aktuell annons på Facebook marknadsför Folkhälsan en kurs om vegetarisk och veganska alternativ till riktig mat. Finland har utmaningar: Fetma, depression (högst i EU), Alzheimer's (världsledande) och självmord (flest i Fennoskandia), 20 % av barn och unga har mentala utmaningar och skolbarn har svårigheter med inlärning. Kan man förbättra fysisk och mental hälsa genom att ta bort animaliskt baserad mat? Forskning visar att våra förfäder började äta animaliskt baserad mat, speciellt fett, för ca 3,6 miljoner år sedan och att den kosten startade en expansion av deras hjärnor och en reduktion av deras tarmsystem. Aktuell forskning visar att animaliskt baserad mat är en förutsättning för att upprätthålla fysisk och mental hälsa. 5 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Folkhälsan är den största svenskspråkiga organisationen i Finland som arbetar för bättre hälsa och livskvalitet. I en aktuell annons på Facebook marknadsför Folkhälsan en kurs om vegetarisk och veganska alternativ till riktig mat.


Finland har utmaningar med fysisk och mental hälsa. Landet leder världsrankingen beträffande utbredning av demenssjukdomen Alzheimer's. Våren 2020, efter politikernas nedstängning av Nyland, ökade plötsligt andelen självmord dramatiskt (Yle, 2020).


Hösten 2020 rapporterade Folkhälsan att Finland drabbats av en fetmaepidemi bland barn. Våren 2022 larmade Undervisningsministeriet om att finska skolbarn inte klarar läsförståelse och numeracy. Hösten samma år berättade Finlands barnombudsman att 265 000 barn och unga födda 1997 eller senare lider av mentala utmaningar. Finland har således utmaningar beträffande fysisk och mental hälsa. Det väcker frågan: kan man förbättra fysisk och mental hälsa genom att ta bort animaliskt baserad mat?

För att reda ut den frågan kan man tillämpa Rationellt Entreprenöriellt Tänkande (R.E.T. Österberg, 2021, kap 3). R.E.T. består av tre etablerade modeller:
  • Epistemisk vigilance - vara misstänksam mot ett meddelande och syftet med att skicka ett meddelande (Sperber et al. 2010)
  • Disjunktivt resonerande - ta hänsyn till alla saker eller ett bredare perspektiv - tänk explorativt (Stanovich, 2009).
  • Numeracy - förmågan att förstå, resonera med och att tillämpa enkla numeriska begrepp (Brooks and Pui, 2010).
Näringsfrågor är väldigt komplexa. Det hänger samman med att det är svårt att mäta effekter av näringsintag. Det förklaras av att vi människor inte äter enskilda näringsämnen; vi äter komplexa måltider (en matmatris) bestående av väldigt många macro- och micronutrienter. Läs mer om utmaningarna med frågeformulärsstudier (Archer et al. 2018; Aschwarden, 2016; Ioannidis, 2005, 2013, 2018; Peace et al. 2018).

Macronutrienter är fett, kolhydrater och proteiner. Micronutrienter är vitaminer och mineraler.

Vår så kallade linje startade efter en betydande klimatförändring för ca 7 miljoner år sedan (Österberg, 2022a). En teori menar att startskottet gick i Tugen Hills mellan Viktoriasjön i Uganda och Turkanasjön i Kenya (Pickford, 2006). Man kan säga att de var vegetarianer med en liten hjärna (~400 cc) och ett stort tarmstystem. De ägnade dagarna åt att äta stora mängder löv, bär och rötter som fermenterades i deras tarmar och gav dem gorillamage - en gasbalong.

Fynd från Afarregionen i norra Etiopien indikerar ett nytt predatoriskt beteende; forskarna fann rester av stenar och krossade ben från stora döda djur. Slutsatsen var att Lucy, Australopithecus afarensis, hade börjat äta benmärg (McPherron et al. 2010Thompson et al. 2019).

Det var redan känt att våra förfäder hade börjat äta animaliskt baserad mat ett par miljoner år före nutid (Pobiner, 2013, 2016) och att den nya kosten hade startat en expansion av deras hjärnor, från nackloben och framåt, och en reduktion av deras tarmsystem (Aiello och Wheeler, 1995; Mann, 2018).

Deras hjärnors expansion gav utrymme för en ny typ av tänkande: ett kulturellt språk, dvs. ljudsymboler i en linjär följd (Everett, 2017; Aiello och Dunbar, 1993), social kognition (1,8 miljoner år före nutid), symboliskt tänkande (1 - 0,5 miljoner år före nutid) (Coolidge och Wynn, 2018), ett grammatiskt språk (200 000 år före nutid) (Pagel, 2017; 2019) och konstruktivt minne (~70 000 före nutid) (Ambrose, 2010; Pringle, 2016;  Schacter och Addis, 2007).

Idén att avstå den näringsrika kost som gav oss en stor hjärna och raffinerade mentala förmågor uppstod sannolikt första gången under Epipaleolitikum (Hodder, 2018) då det första brödet bakades (Arranz-Otaegui et al.2018) och det första ölet bryggdes (Liu et al. 2019). Det hela kröntes drygt 16 000 år senare med Swedenborg dekret att rena kroppen med veganism som förberedelse för Jesu andra återkomst samt Ellen G. Whites (1827-1915) påstående att kött, smör och mjölk triggar köttsliga lustar hos män som uppmuntrade läkaren John Harley Kelloggs (1852-1943) att uppfinna frukostflingorna (Kellogg, 1881).

2017/2018 varnade Vepsäläinen et al. enligt följande:
High availability of fruits and vegetables in the home did not seem to protect the children from the effect of the sugar-enriched foods (p. 1237).
Modern forskning visar dock att vår art, speciellt barn, fortfarande behöver äta animaliskt baserad mat för att att upprätthålla fysisk och mental hälsa (Adesogan et al 2020; Balehegn et al. 2019).

Ede (2019) menar att vår hjärna kräver animaliskt fett för att kunna upprätthålla den kognitiva funktionen.

Män över 40 behöver äta ägg och kött för att minska risken för demenssjukdom (Ylilauri et al. 2019). En aktuell studie indikerar att Alzheimers, den vanligaste formen av demenssjukdom, triggas av långvarig konsumtion av fruktos (Johnson et al. 2023).

Animaliskt protein är avgörande för att upprätthålla benhälsa (Itkonen et al. 2020Tong et al. 2020)

Två meta-analyser visar att den minoritet som experimenterar med vegetariska alternativ också rapporter utmaningar med sin mentala hälsa (depression, oro och ångest) (Dobersek et al. 2021a2021b).

Det finns således inget vetenskapligt stöd för tanken att genomföra kostutbildningar medutgångspunkt baserat på vegetariska och veganska alternativ till näringstät mat (Österberg, 2022b).

Lästips: (Österberg, 2022b).

Länk till min videokommentar på TikTok.


Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

2 comments: