Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige), MobilePay (Finland) eller Wise.
Folkhälsan är den största svenskspråkiga organisationen i Finland som arbetar för bättre hälsa och livskvalitet. I en aktuell annons på Facebook marknadsför Folkhälsan en kurs om vegetarisk och veganska alternativ till riktig mat.
Är det en bra eller dålig idé?
Forskning om beslutsfattande visar att medlemmar av vår art ofta faller offer för bekräftelse-bias, naturlig dumhet eller dysrationalia (Kahneman och Tversky, 1972, 1977; Stanovich, 1993; Tversky och Kahneman, 1973; Wason, 1960, 1966; 1968; Wason och Shapiro, 1971).
För att överkomma bekräftelse-bias, naturlig dumhet eller dysrationalia kan man tillämpa Rationellt entreprenöriellt tänkande (Österberg, 2021) som baseras på etablerade teorier:
- Epistemisk vaksamhet – för att minimera risken att oavsiktligt eller avsiktligt bli felinformerad, vara misstänksam mot uttalanden och syftet med att kommunicera uttalandet, särskilt från äldre medier (Sperber et al. 2010).
- Disjunktivt resonerande – ta hänsyn till alla källor (Stanovich, 2009).
- Numeracy – förmåga att förstå, resonera med och tillämpa enkla numeriska begrepp, vilket också utgör grunden för instrumentell och epistemisk rationalitet (Brooks och Pui, 2010; Stanovich, 2011, 2016).
Följande har rapporterats av utomstående experter, Finländska myndigheter och organisationer.
-
Finland är präglat av stamtänkande (Pagel, 2019) (Sverige är präglat av entreprenöriellt tänkande).
-
Självmord (flest i Fennoskandia) ökade med 15 % under Sars-Cov (2) pandemin efter att tillförordnade statsministern Sanna Marin och hennes cabinet, Katri Kulmuni (Centern), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (Vänsterförbundet) and Anna-Maja Henriksson (Svenska folkpartiet), beslutade att ignorera experterna och stänga ner Nyland (Yle, 2020).
-
Finland har drabbats av en fetmaepidemi bland barn (Eva Roos, Folkhälsan, oktober/november, 2020).
- Finska kvinnors relationsaggressivitet är den stora utmaningen (Helsingforspolisen, april, 2022).
- För många finska skolbarn klarar inte läsförståelse och numeracy (grunden för epistemiskt och rationellt tänkande (Stanovich, 2011, 2016) (Ministeriet för undervisning och kultur, maj, 2022).
- Finland är världsledande på Alzheimer's/demens (Sverige ligger på plats 10) (Österberg, 2022 c).
- ~265 000 barn och unga födda 1997 eller senare lider av mentala utmaningar (Elina Pekkarinen, Finlands barnombudsman, Finlandssvenska Barnrättsdagen, november, 2022).
- Finländare som talar svenska mår bättre och lever längre (Forskare vid Helsingfors stad, februari, 2023).
Det väcker frågan: kan man förbättra fysisk och mental hälsa genom att ta bort animaliskt baserad mat?
Näringsfrågor är väldigt komplexa. Det hänger samman med att det är svårt att mäta effekter av näringsintag. Det förklaras av att vi människor inte äter enskilda näringsämnen; vi äter komplexa måltider (en matmatris) bestående av väldigt många macro- och micronutrienter (n>30). Till det kommer metodologiska utmaningar (Archer et al. 2018; Aschwarden, 2016; Ioannidis, 2005, 2013, 2018; Peace et al. 2018).
Macronutrienter är fett, kolhydrater och proteiner. Micronutrienter är vitaminer (A, b-komplex, C, D-komplex, E och K2) och mineraler (t ex. hem-järn, zink, magnesium, natrium, klorid, koppar, jod m fl).
Vår arts så kallade linje anses dateras 7 – 6 miljoner år före nutid. En teori pekar på Tugen Hills mellan Viktoriasjön i Uganda och Turkanasjön i Kenya (Pickford och Senut, 2001; Pickford, 2006). Man kan säga att de var vegetarianer med en liten hjärna (~430 cc) och ett stort tarmsystem. De ägnade dagarna åt att äta stora mängder löv, bär och rötter som fermenterades i deras tarmar och gav dem gorillamage – en gasballong.
5,33 miljoner år före nutid (Mfn) inträffade en betydande klimatförändring, när Miocen (23 – 5,33) till Pliocen. Fynd vid den Sibiriska kratersjön El'gygytgyn visar att det var betydligt varmare under Pliocen jämfört med nutid (Brigham – Grette et al. 2013).
Under Pliocen uppstod en ny art – Australopithecus afarensis (3,9 – 2,9 miljoner år före nutid), också känd som Lucy.
~3,6 miljoner år före nutid. Fynd från Afarregionen i norra Etiopien visar att Lucy antaget ett nytt predatoriskt beteende; en grupp forskare fann dels spår av verktyg på ben (McPherron et al. 2010). En annan forskargrupp fann rester av stenar och krossade ben från stora döda djur. Slutsatsen var att Lucy åt benmärg som innehäller hemjärn, zink m fl. Det startade en reduktion av deras tarmar och en expantion av deras hjärnor, från nackloben och framåt (Thompson et al. 2019).
~2,8 miljoner är före nutid. Efter att vårt genus, Homo. Deras hjärnors volym: ~650 cc, ~50 % störres jämfört med Ororin man och Lucy (Kimbel och Villmoare, 2016; Villmoare, 2018; Villmoare et al. 2015).
~2,6 miljoner är före nutid. Det var redan känt att våra förfäder åt animaliskt baserad mat 2,6 miljoner år före nutid (Pobiner, 2013, 2016) och att den kosten hade reducerat deras tarmar och expanderat deras hjärnor (Aiello och Wheeler, 1995; Hublin et al. 2015; Pontzer et al 2016).
En större hjärna gav utrymme för ny, högre ordningens typ av tänkande (exekutiva funktioner):
- ett kulturellt språk, dvs. ljudsymboler i en linjär följd (Everett, 2017; Aiello och Dunbar, 1993).
- social kognition (1,8 miljoner år före nutid).
- symboliskt tänkande (1 – 0,5 miljoner år före nutid) (Coolidge och Wynn, 2018).
- ett grammatiskt språk (200 000 år före nutid) (Pagel, 2017; 2019).
- konstruktivt minne (~70 000 före nutid) (Ambrose, 2010; Pringle, 2016; Schacter och Addis, 2007).
Idén att avstå den näringsrika kost som gav oss (1) en stor hjärna och (2) exekutiva funktioner uppstod sannolikt första gången under Epipaleolitikum (Hodder, 2018) då det första brödet bakades (Arranz-Otaegui et al.2018) och det första ölet bryggdes (Liu et al. 2019). Trots att bröd och öl (jämför gärna chips och öl) saknar de flesta av de näringsämnen som finns i benmärg och kött, lade de tid och möda på att framställa öl och bröd (Kohler et al. 2017; Mummert et al. 2011).
När Emanuel Swedenborg (1688 – 1772) presenterat sitt traktat Opera philosophica et mineralis – började han intressera sig för mysticism. Resultatet blev Himmel och Helvete (1758). Swedenborg predikade vikten av en Lustgårdens diet, veganism, för att rena kroppen inför Jesu andra återkomst.
Ellen G. Whites (1827 – 1915), som ledde Sjundedagsadventistkyrkan påståd att kött, smör och mjölk triggar köttsliga lustar hos män. Det sistnämnda uppmuntrade läkaren John Harley Kelloggs (1852 – 1943) att uppfinna frukostflingorna (Kellogg, 1881).
Modern forskning visar dock:
- Två meta-analyser visar att den minoritet som experimenterar med vegetariska alternativ också rapporter utmaningar med sin mentala hälsa (depression, oro och ångest) (Dobersek et al. 2021a, 2021b).).
- En aktuell studie indikerar att Alzheimers, den vanligaste formen av demenssjukdom, triggas av långvarig konsumtion av fruktos (Johnson et al. 2023).
- att högt intag av kolhydrater är associerat med högre risk att dö (Dehghan et al. 2017).
- att konsumtion av mejeriprodukter korrelerade med lägre risk för dödlighet och allvarliga kardiovaskulära sjukdomar (Dehghan et al. 2018).
- att barn behöver äta animaliskt baserad mat för att att utveckla fysisk och mental hälsa (Adesogan et al 2020; Balehegn et al. 2019).
- att vuxna behöver äta animaliskt baserad mat för att att upprätthålla fysisk och mental hälsa (Itkonen et al. 2020; Lustig, 2017; Österberg, 2020; Smith, 2019; Tong et al. 2020; Ylilauri et al. 2019).
- Vår arts hjärna behöver animaliskt fett för att fungera (Ede (2019; Poitelon et al. 2020).
Och redan 2017/2018 deltog Eva Roos i en studie där Vepsäläinen var huvudförfattare. Detta beskrev de som extra viktigt resultat:
“High availability of fruits and vegetables in the home did not seem to protect the children from the effect of the sugar-enriched foods” (p. 1237).Slutsats. Det finns inget vetenskapligt stöd för tanken att genomföra kostutbildningar med utgångspunkt i vegetariska och veganska alternativ till näringstät mat.
Lästips:
Österberg (2019). “Perception versus facts": What is the future for sustainable food? The case for prospective thinking (UH).
Österberg (2020). What’s the Prospect of sustainable Food? The Case for mental health. Vik Food Science Seminars.
Österberg (2021). Ny forskning: Människor som avstår animalisk föda mår och presterar sämre. Företagande.
Österberg (2022 a). VAD SKA VI ÄTA FÖR ATT UPPRÄTTHÅLLA FYSISK OCH MENTAL HÄLSA?. Brain Athletics.
Länk till min videokommentar på TikTok.
Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige), MobilePay (Finland) eller Wise.
Mer om min expertis:
Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health | Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development | Language training - Swedish | Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter


Verkar förnuftigt. Vad svarade Folkhälsan på detta?
ReplyDeleteMed tystnad.
ReplyDelete