Friday, July 14, 2023

Oppositionen kräver att riksdagen sammankallas – Purra fortsätter twittra. En spekulation

Alla oppositionspartier kräver i ett gemensamt uttalande att talman Jussi Halla-aho avbryter riksdagens sommarpaus och sammankallar plenum. "Vi hoppas att talmannen respekterar parlamentarism". Oppositionen, med 91 (45,5 %) av 200 mandat, vill att talmannen samlar riksdagen till ett möte. Partierna vänder sig mot Sannfinländarnas [ryskinspirerade] Fennomani. Samtidigt har sannolikt de flesta finländare efter 215 år av idog myndighetspåverkan blivit mer fennomana är de själva vill erkänna. Man kan spekulera att Svenska folkpartiet i Finland smider ränker med oppositionen och kanske är redo att byta lag? Om en sådan "rockad" sker, och jag räknat rätt, då får SDP, C, G, VF och SFP 100 mandat mot Samlingspartiets, Sannfinländarnas och Kristdemokraternas 99. Sommarhettan i all ära, men vilken thriller! 3 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
Alla oppositionspartier kräver i ett gemensamt uttalande att talman Jussi Halla-aho avbryter riksdagens sommarpaus och sammankallar plenum. "Vi hoppas att talmannen respekterar parlamentarism"
I ett gemensamt brev till talman Jussi Halla-aho (Sannf) skriver oppositionspartiernas representanter att "det är viktigt att riksdagen får direkt information om regeringens ställningstaganden och linje, samt att riksdagen får avge sin egen uppfattning om dessa. Vi hoppas därför att talmannen respekterar parlamentarism och sammankallar riksdagen snabbt" (Herrmann, 2023).

Länk till källan.

Den enligt mainstream-media dödsbringande sommarhettan känns sval i jämförelse med den thriller som utspelas i det Finländska parlamentet.

Oppositionen, med 91 (45,5 %) av 200 mandat, vill att talmannen avbryter sommarledigheten och samlar riksdagen till ett möte.

45,5 % räcker dock inte eftersom det i demokratier krävs mer än 50 % av mandaten för att kunna rösta igenom något. (Minns svenska justitieministern Morgan Johansson (S) som lyckades hålla sig kvar med en rösts marginal efter Socialdemokraternas röstköp.)

Kärnfrågan handlar om att en majoritet av partierna inte gillar Sannfinländarna ryskinspirerade Fennomani.

Samtidigt har sannolikt de flesta finländare efter 215 år av idog myndighetspåverkan blivit mer fennomana är de själva vill erkänna.

Ty, trots att Finland de senaste 1000 åren mest varit svenskspråkigt, och att 47 % av befolkningen talar svenska, är huvudspråket inom statlig och kommunal administration Ural-finska, d.v.s. exakt det ryssarna önskade efter debaclet på Sveaborg för att fjärma Finland från Sverige.

Och tittar man på namnen hos den minoritet som kräver nämnda möte, så har ingen av dem ett svenskklingande namn?

Så om det inte föreligger en spricka i den politiska glasyren så är oppositionens agerande ett spel för det sommarvarma galleriet.

Man kan spekulera att Svenska folkpartiet i Finland smider ränker med oppositionen och kanske är redo att byta lag?

Anna-Maja Henriksson har ju fått utstå kritik för beslutet att bilda regering med Sannfinländarna, både inom och utanför partiet.

Eva Biaudet har t ex. lovat att rösta mot partilinjen i vissa frågor.

Flera namnkunniga medlemmar har också hoppat av SFP i protest.

Om en sådan "rockad" sker, och jag räknat rätt, då får SDP, C, G, VF och SFP 100 mandat mot Samlingspartiets, Sannfinländarnas och Kristdemokraternas 99.

Sommarhettan i all ära, men vilken thriller!

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Läs också: Sannfinländarna Riikka Purra ertappas med skägget i brevlådan och ber om ursäkt. Varför följer inte fler politiker efter?

1 comment:

  1. Påståendet att 47 % av befolkningen talar svenska känns i den aktuella kontexten mycket vilseledande. 47 % förstår lite enkel svenska torde vara närmare sanningen. Påståendet att "majoritet av partierna inte gillar Sannfinländarna ryskinspirerade Fennomani" är intressant, men inte oproblematisk. Fennomanin, åtminstone i den mån den riktat sig mot det svenska arvet, har historiskt uppbackats av Ryssland, men även om Sannfinländarna numera domineras av en falang som stått Suomen Sisu och Finskhetsförbundet nära, så riktar sig den sannfinländska nationalismen inte längre så mycket mot svenskheten, För övrigt uppvaktar Suomen Sisu numera Eugen Schaumans grav, fastän Schauman för ett århundrade sedan var en hjälte främst i svenskspråkiga studentkretsar.

    ReplyDelete