Wednesday, July 12, 2023

Sannfinländarna Riikka Purra ertappas med skägget i brevlådan och ber om ursäkt. Varför följer inte fler politiker efter?

Finland har nyligen haft val till parlamentet. Det innebar att Sannfinländarna åter blev del av den finska regeringen. Anledningen är att Samlingspartiet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna valt att samarbeta med Sannfinländarna. Dock hamnade två Sannfinländare i blåsväder, dels efter konstiga hälsningar och motiv på en slips, dels på grund av 15 gamla kommentar som för tankarna till rasism. Den förstnämnde avgick, den sistnämnda erkände och bad om ursäkt. Statsministern intygade att de inte accepterar diskriminering. Proffstyckarna uttalade sig i pressen. En analys baserad på Rationellt entreprenöriellt tänkande visar att Sannfinländarna bär på ett arv från Ryssland om att fjärma sig från det land som gett Finland statsbildning, upplysning och universitet - Sverige. Aktuella rapporter visar att 40 % av dem som som kommer till Finland känner sig diskriminerade. Det är känt att svenskspråkiga diskrimineras inom kommunal och statlig förvaltning. 2022 rapporterade Barnombudsmannen att 265 000 finska barn och unga mår dåligt. Utbredningen är störst bland Ural-finländarna. Från Österbotten rapporteras att invandrare som bor i Svenskfinland mår bättre. Helsingfors stad rapporterar att svenskspråkiga Finländare mår bättre och lever längre. 18 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).


Finland har nyligen haft val till parlamentet. Det innebar att Sannfinländarna åter blev del av den finska regeringen. Anledningen är att Samlingspartiet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna valt att samarbeta med Sannfinländarna.

Den här situationen har sänt chockvågor inom delar av det finska politiska etablissemanget; efter att man kommit överens om att bilda en fyr-parti-koalition valde en av Svenska folkpartiets riksdagsledamöter - Eva Biaudet - att visa sitt missnöje genom att påtala att hon tänker rösta mot partilinjen i vissa frågor (Holmlund, 2023). Andra medlemmar, dock inte invalda i riksdagen, valde att lämna SFP (YLE/Thulé, 2023).

Som lök på laxen luskade media fram att den nyligen tillträdde näringsministern - Vilhelm Junnila - tidigare deltagit i aktiviteter, gjort hälsningar om och burit en slips som, för påstås tankarna till nazismen.

Slipsen hade tvättbjörnar eller en honungsgrävlingar som motiv. Ingen vet säkert. Men säkert var att det lockade hugade spekulanter att göra politiska och filosofiska analyser (HBL, Miettinen, 2023). Dessa verkar komma från den vänstra politiska flanken, på samma sätt som Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven re-itererat om Sverigedemokraterna.

Kimmo Käärmelahti, assistent till EU-parlamentarikern för socialdemokraterna, Eero Heinäluomas, ser honungsgrävlingar som han menar lanserades som en symbol av Trumps fanbärare, ytterhögersinnade Steve Bannon.

Panu Raatikainen, till yrket professor i filosofi vid Tammerfors universitet, gjorde även han associationer. I sitt filosofiska sinne hade Dr. Raatikainen två alternativ: A. den amerikanska ytterhögern, B. nazismen.

Hanna Wass, docent i allmän statslära vid Helsingfors universitet, avfärdar associationer om honungsgrävlingar, eller var det tvättbjörnar?, och ideologi, men hävdar att slipsen valts av en anledning - ett kodspråk för "de insatta". Dr. Wass nämner Madeleine Albright broschval som analogi.

I skådespelaren Alan Aldas podcast berättade Albright just om detta sätt att kommunicera.

Dr Wass menar också att Sannfinländarna introducerat performativ föreställning och sidospår i politiken.

Trycket på den nytillträdde regeringen blev för stort - Junnila tvingades avgå. Hans ersättare blev Wille Rydman, tidigare medlem i Samlingspartiet men som lämnade efter att fått löpa mediala gatlopp efter anklagelser om att han betett sig opassande mot kvinnor. Rydman blev därför medlem i Sannfinländarna vilket ledde till ministerposten.

Som toppen på detta uppdagades att Sannfinländarna partiledare Riikka Purra skrivit otillbörliga kommentarer på en blogg som för tankarna till främlingsrädsla. Tilltaget skedde förvisso för femton år sedan och den enda ledtråden var att avsändarens signatur var "Riikka". 

I en aktuell Twittertråd (n=7) erkänner dock Purra det hela och ber om ursäkt.







Under en presskonferens på Villa Bjälbo upprepade Purra detsamma:

Rikka Purra, Sannfinländare och finansminister vid en presskoferens vid Villa Bjälbo.

Petteri Orpo, statsminister:

Länk till källan.

Mediaforskaren Jenny Stenberg-Sirén kommenterar även den finska politiken i HBL

Mediaforskaren Jenny Stenberg-Sirén kommenterar den finska politiken i HBL.

Länk till källan.

Hur ska man förstå denna thriller? Och har verkligen Finland och den finska regeringen nolltolerans mot diskriminering?

Om man baserar sitt tänkande på förmågan att resonera genom att tillämpa enkla numeriska begrepp (Brooks och Pui, 2010), epistemisk vaksamhet (Sperber et al. 2010) och disjunktivt resonerande (Stanovich, 2009), det jag kallar rationellt entreprenöriellt tänkande (Österberg, 2021, kapitel 3), kanske man komma fram till om utspelen stämmer eller inte?

Man bör dock ge Riikka Purra en eloge för sin öppenhet och sitt avståndstagande från tidigare rasistiska utspel. Men är hon därmed fri från ett diskriminerande tänkande? Och är resten av det politiska etablissemanget det?

Vän av akademisk ordning vet att såna här frågor som regel inte har enkla svar, men en bra början är att försöka ta reda på  lite bakgrundsfakta, om Finland, om Sannfinländarna liksom det finländska politiska klimatet i allmänhet.

Förvisso befolkades Finland före vår tideräkning, men Finlands omnämns första gången av Tacitus 98 Anno Domino. 
The Fenni are first mentioned by Cornelius Tacitus in Germania in 98 A.D. Their location is uncertain, due to the vagueness of Tacitus' account: "The Venedi overrun in their predatory excursions all the woody and mountainous tracts between the Peucini and the Fenni".[1][2] The Greco-Roman geographer Ptolemy, who produced his Geographia in ca. 150 AD, mentions a people called the Phinnoi (Φιννοι), generally believed to be synonymous with the Fenni. He locates them in two different areas: a northern group in northern Scandia (Scandinavia), then believed to be an island; and a southern group, apparently dwelling to the East of the upper Vistula river (SE Poland).[3] It remains unclear what was the relationship between the two groups (Wikipedia).
Finland var och är ett område täckt av skog om vatten. Då, för ca 2000 år sedan stod vattnet flera meter högre jämfört med idag, men skogen var sannolikt lika tät. I takt med att inlandsisen smälte undan migrerade stammar från söder och från Uralbergen in i Finland. 

Från söder kom "Européer" och från Ural kom samer och andra mindre stammar som inte längre finns. Samernas dominerade Finland, och sannolikt Svenska Norrland, fram till ~1000 AD (Lamnidis et al. 2018).

Sannolikt hade Finland under den här tiden haft besök från väster; det sägs att Rospiggarna var de första att "upptäcka" Finland. Det är rimligt. Med reservation för gränsen i norr är avståndet mellan dagens Finland och Sverige som kortast vid den södra kvarken, d.v.s. över det som idag kallas Ålands hav.

2022 hittades ett vikingasvärd söder om Tavastehus i Finland. 
När han besökte fyndplatsen hittade han också en vikingatida spjutspets och en del av en vikingatida yxa.

Vikingatiden började cirka 780 e.Kr. och pågick till cirka 1050 e.Kr. Hyvönen bedömer att svärdet som hittades i Janakkala i början av oktober kan vara från åren 1000–1100 (YLE, Torvalds, 2022).
Svärd var dyra vilket skvallrar om att någon högre upp i samhällshierarkin besökt området. Och eftersom det handlar om ett vikingasvärd är det rimligt att dra slutsatsen att besöket kom västerifrån. Till råga på allt dateras svärdet till ~1050 +/-50 AD.

Det korresponderar med det som brukar kallas det första korståget, på vilket ett andra korståg följde.

Det var ungefär vid den här tidpunkten som statsbildningen av södra Finland påbörjades.

Dagens Sverige fanns inte vid den här tiden. Centralmakten begränsades till området kring det område som kallas Mälardalen, eller Svitjod.

Södra Finland blev Östra delen av Svitjod (föregångaren till Sverige).

Svitjod, inklusive Östra delen av riket (Finland) expanderade och blev Sverige.

1550 grundar Sveriges kung Gustav I Vasa (1494 - 1560) Helsingfors vid utloppet till Vanda å.

1561 införlivades Estland i det svenska kungariket.

1621 införlivandes Livonia i det Svenska kungariket. Följaktligen kom Sverige största stad under 1600-talet att heta Riga!

1640 flyttas Helsingfors till Kronohagen. Drottning Kristina (1626-1689) och Östra rikets generalguvernör Per Brahe (1602-1680) grundar Åbo kungliga akademi, som sedan blir Helsingfors universitet. Det betyder att Finland tar del av den upplysningstid som förändrade Europa (Pinker, 2018).

1721 förlorades Estland och Livonia till till Ryssland.

1748 byggs Sveaborg som blir Östra rikets andra största "stad" efter Åbo.

1808, den 3 maj, kapitulerar vice-admiral Cronstedt till Ryssland efter deras invasion av Sveaborg. Det bor vid tillfället 500 - 7000 människor på ön. 

Ryssarna vill att banden till Sverige ska brytas. Därför uppmanas Finländarna att byta språk, från svenska till Ural-finska, d.v.s. ett språk som nästan ingen talat i Finland och som inte har med Finlands ursprung att göra.

1810 grundas Fennomanrörelsen.

1860 grundas Sannfinländarna.

Trots att Fennomanerna, på uppdrag av sina nya ryska herrar, försökts tränga undan svenskan, gick det trögt.

1870 talade 75 % av Finländarna svenska.

1910 talade 50 % av Finländarna svenska.

2022 talade 47 % av Finländarna svenska. Många använder felaktigt 6 % för att beskriva svenskans utbredning i Finland, men den siffran representerar hur många som valt att registrera sig som svenskspråkiga.

90 % av alla finländaren bor söder om en latitud som går strax norr om Tavastehus.

Om 6 % var sant, då skulle sannolikheten att kunna tala svenska i det området vara 6%. Det betyder att i 94 % av fallen så skulle man mötas av folk som bara talar Ural-finska.

Men den som rör sig i t ex. Helsingfors vet att sannolikheten att stöta på folk som talar svenska snarare är ~90 %.

Det är därför rimligt att anta att för hela södra Finland talar fler än 50 % svenska. För hela riket blir därför 47 % sannolikt.

Beträffande diskriminering rapporterade företaget E2 den 25 oktober 2022 att 40 % av de som immigrerar till Finland upplever sig diskriminerade.

Det är också känt att Finland gått Ryssarna till mötes genom att kräva Ural-finska av dem som ska jobba på en myndighet.  


Länk till källan.

I november rapporterade finska Barnombudsmannen Elina Pekkarinen att 265 000 finska barn och unga födda 1997 eller senare har mentala utmaningar. Störst var utbredningen av mental ohälsa bland Ural - finländare.

Från Österbotten rapporteras att invandrare som bosatt sig i Svenskfinland mår bättre.

Länk till källan.



På en medborgardialog på Arbis våren 2023 sa företrädare för Helsingfors stad att svenskspråkiga Finländare mår bättre och lever längre.

Hur ska man se på Kimmo Käärmelahti, Panu Raatikainen och Wass utspel om ytterhöger, honungsgrävlingar och sidospår?

Ytterhöger och rasism är något som Löfven (S), Sveriges dåvarande statsminister Stefan (2014-2021), reciterade var gång han nämnde Sverigedemokraterna. Det här brukar kallas guilt by association eller association fallacy och används för att göra ner en motståndare. Det är känt att meddelanden som upprepas riskerar att upplevas som trovärdiga och till och med sanna, liksom att den informationen används för att fatta ogenomtänkta beslut - simuleringsbias (Tversky och Kahneman (1973; Kahneman och Tversky, 1982). 

På riktigt samarbetade de svenska socialdemokraterna med nazister under 1930 - och 1940 - talet (Flam, 2019; Walldén, 2021).


Flam fick betala ett högt pris - han tvingades genomgå flera rättegångar, som verkade varit initierade av staten och den då sittande regeringen - socialdemokratenrna.

Finland har sin egen historia med antisemitism - klädhandeln på Narinken.


Länk till källan.

Wass påstående om performativa föreställningar och byte av samtalsämne gäller alla politiker. Man kan därför anta att det även är sant i Junnilas fall.

Djuren på slipsen. Om man för enkelhetens skulle antar att det handlar om en honungsgrävling, då blir det angeläget att ta reda på vad en honungsgrävling representerar. Det kan göras via en sökning på internätet, t ex med sökmotorn Bing.


Länk till källan.

Här en fem andra kännetecken:

1. Orädd. Honey Badger är känd för att attackera fiender med mycket större storlek och styrka. Det särskiljer rädslan och samlar modet att ta sig an stora faror för att ta hem segern.

2. Tjock hud. YouTube-videon skildrar kobrabett, bistick, attacker från djungeldjur med klor och outhärdliga naturförhållanden. Ändå har honunggrävlingen lyckats bygga upp sitt försvar och sin mentala tuffhet för att motstå nästan alla angrepp och komma fram oskadd.

3. Resursstark. En av de enda vilda djuren som använder verktyg, Honey Badgers ökar produktiviteten och resultaten genom att utnyttja tekniken för att uppnå mer. Alltid på jakt efter förbättrade sätt att vinna, detta märkliga djur vilar aldrig på sina lagrar.

4. Orubblig. Inställd på en tillfredsställande måltid eller skydda sin familj, det finns bara ingen hejd på Honey Badger. Varelsen visar grus, beslutsamhet och uthållighet hos en gatukämpe.

5. Grymt. Större djur som är långt upp i mathakan respekterar och undviker fortfarande den till synes mindre motståndaren. Det har byggt upp ett rykte om att göra-vad-det-krävs-för att vinna som avvärjer hot och hjälper till att säkra segrar.

Länk till källan.

Finns det några personer som representerar en sån här honungsgrävning?

Det gör det. Daniel Ricciardo, som tävlat i Formel 1 för Red Bull, Renault, McLaren och nu är aktuell för ta över en av rattarna för Alpha Tauri, kallas just för honungsgrävlingen - the Honey Badger. Det finns också en förklaring till varför han kallas så:


Länk till källan.

Slutsats. Junnilas beteende är väl mindre lyckat. Detsamma gäller Purras. Samtidigt är det bra att kunna be om ursäkt.

Och Purra hade den goda smaken att be och ursäkt, inte en gång utan två gånger. Dels via sitt Twitter-konto och dels via en officiell presskonferens med statsminister Orpo.

Purras hävdar att hennes historiska kommentar gällde en visst kontext men de är ändå beklagliga. Det är dock berömvärt, och ovanligt i politiska kretsar, att be om ursäkt.

Utspelet om honungsgrävlingen blev missvisande. Det lilla djuret representerar någon som kämpar när man ska kämpa men annars är en trevligt prick.

Orpos och Purra påstående att de inte accepterar diskriminering kanske stämmer, men undersökningar och vittnesmål demonstrerar att 40 % av dem som anländer till Finland upplever sig diskriminerade. Det är också känt att svenskspråkiga diskrimineras, speciellt inom statlig och kommunal förvaltning. Samtidigt väljer många experter att flytta till Sverige. Diskrimineringen tycks hänga samman med den ryskinspirade fennomani som också ligger bakom bildandet av Sannfinnländarna.

Läs även: Oppositionen kräver att riksdagen sammankallas – Purra fortsätter twittra. En spekulation

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment