Friday, July 7, 2023

Regeringen: Uppdrag att kartlägga mäns utsatthet för våld i nära relationer. Kan Lena Ag se bortom sin bias (misandri)?

Den 28 juni 2023 lade regeringen genom Paulina Brandberg (L) ut ett pressmeddelande som Löd: Uppdrag att kartlägga mäns utsatthet för våld i nära relationer. Detta är förstås goda nyheter. Kvinnors våld i nära relationer har förnekats av politiker i årtionden. Forskning visar ju även att kvinnor är mer våldsamma i nära relationer jämfört med män. Men uppdraget gav till Lena Ag på Jämställdhetsmyndigheten. Hon har tidigare låtit personalen påstå att “Genom att inkludera begreppet våld i nära relationer i det överordnade begreppet mäns våld mot kvinnor innefattas även våld i samkönade relationer, eller för den delen kvinnors våld mot män i nära relationer”. Det är ett falsk påstående som närmast liknar hets mot folkgrupp, förtal eller misandri. Det är således tveksamt om Lena Ag kommer att acceptera forskning om våld i nära relationer  för denna utredning.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Den 28 juni 2023 lade regeringen ut ett pressmeddelande som Löd:

Länk till källan

Detta är förstås goda nyheter. Kvinnors våld i nära relationer har förnekats av politiker i årtionden. Forskning visar ju att våld i nära relationer fördelas enligt följande:
  • fysiskt våld - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador.
  • Dödligt våld - det är lika osannolikt (0,000005) för barn, män och kvinnor att drabbas.
  • Psykiskt våld - typiskt kvinnligt.
Samtidigt finns det farhågor. Uppdraget har av någon anledning getts till personalen på Jämställdhetsmyndigheten som uppmärksammades för sin handbok där de hävdar att kvinnors våld ska skyllas på män. Så här skanderade Lena Ag och Berit Jernberg:
“Genom att inkludera begreppet våld i nära relationer i det överordnade begreppet mäns våld mot kvinnor innefattas även våld i samkönade relationer, eller för den delen kvinnors våld mot män i nära relationer” (Jernberg).

Det är ett falsk påstående som närmast liknar hets mot folkgrupp, förtal eller misandri. Det är således tveksamt om Lena Ag kommer att acceptera forskning om våld i nära relationer  för denna utredning.

Det är inte utan att man kan misstänka att Lena Ag och Berit Jernberg har en skev uppfattning om verkligheten och därför inte är lämpade att genomföra utredningen. Och sannolikt saknar de kompetens. Det är således tveksamt om

Lena Ag kommer att acceptera forskning om våld i nära relationer  för denna utredning.

Lästips: Mammor med mentala utmaningar och aggressioner - en lista med aktuella händelser

2014. Regeringens handlingsplan för att bekämpa Våld i nära relationer exkluderar kvinnors våld i nära relationer

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment