Friday, May 12, 2023

Kvinnor (ofta mammor) med mentala utmaningar och aggressioner - en lista med aktuella händelser

Under årtionden har olika intresseorganisationer öppet ignorerat kvinnors våld i nära relationer och öppet marknadsfört mansförakt. Här följer flera exempel som beskriver allt från kvinnors relationsaggressivitet inklusive föräldraalienation till dödshot. Två exempel där uralisk-finsktalande mammor flyttat barnen från Finland till Sverige, från barnens pappor. I den ena fallet levde barnet mer eller mindre isolerat med mamman. I den andra fallet ignorerade den svenska socialtjänsten att mamman öppet visade sin alkoholism när hon hämtade på dagis. Relationsvåld förklaras alltid av mental ohälsa. Artikeln uppdateras med nya fall. I slutet: en länk till en artikel om Kvinnors dödliga våld. 28 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Under årtionden har olika intresseorganisationer öppet ignorerat kvinnors våld i nära relationer och öppet marknadsfört mansförakt - misandri. De mest tongivande aktörerna har varit intresseorganisationer som ROKS och Unizon som erhåller miljontals skattekronor för sina respektive verksamheter.

Förgrundsgestalter för denna rörelse var under 1990-talet den norska sociologen Eva Lundgren och läkaren med specialisering på gynekologi Gun Heimer, båda promoverade till professorer av Uppsala universitet. Tillsammans med socionomen Ann-Marie Kalliokoski och juristen Jenny Westerstrand (ROKS) genomförde de en pilotstudie om självskattad upplevelse av våld i nära relationer där män exkluderades (Lundgren et al. 2001). Boken används av Brottsoffermyndigheten och sannolikt även av Jämställdhetsmyndigheten.

2005 genomförde Uppsala universitet en granskning av Lundgrens arbete. Så här skriver Hagekull (2005), å Uppsala universitets vägnar:


Lundgren själv menar att hon hindrats från att undervisa om kopplingen mellan kön, makt och våld (Holm, 2011):


Man kan tolka det som att Uppsala universitet gett Lundgren undervisningsförbud.

Hagekull påtalar också att det tycks av uppstått en konformism kring Lundgrens idévärld som hindrar det pluralistiska tänkande som borde prägla ett universitet. Givetvis har Lundgren i rollen som forskningsledare ett betydande ansvar, men även lärosätet har ett ansvar för arbetsmiljön.



Lundgrens, Heimers, Kalliokoskis och Westerstrands (ROKS) utspel gav trots detta ändå ringar på vattnet.

2012 skrev stjärnjuristen Sven-Erik Alhem tillsammans med andra aktivister ett debattinlägget som accepterades för publicering av personalen på Dagens Nyheter: “När pappa slår värmer han ofta upp på hunden”.

Lästips: Män som stirrar på hundar - om hur osannolik story telling kan redas ut med disjunktivt resonerande och epistemisk vaksamhet

2022 påstod personal på Jämställdhetsmyndigheten, Berit Jernberg, att när en kvinna slår en man, då ska det räknas som Mäns våld mot kvinnor.


Denna falangs attityder och beteenden kan beskrivas som DARVO-strategier: Deny, Attack, and Reverse Victim and Offender (Österberg, 2023 a).

Följande är dock känt rent vetenskapligt:
  1. Fysiskt våld - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador
  2. Dödligt våld - drabbar lika osannolikt (0,00005) barn, män och kvinnor.
  3. Psykiskt våld (relationsaggressivitet), inklusive föräldraalienering - typiskt kvinnligt.
(Archer,2000, 2004; Bergkvist, 2002; Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014; Bates och Graham-Kevan, 2016; Bates, 2018; Bates, Kaye, Pennington och Hamlin, 2019; Crick och Grotpeter (1995); Thornton et al. 2012).

Man behöver också förstå hur psyket och minnet funkar. Det är komplext, men det finns några saker som antas vara fundamenta:
  • Minnet är inte till för att forma associationer utan för att simulera scenarier om den framtid vi inte vet så mycket om. Det sker genom att ta information från nuet (perception) och minnet (Gilbert och Wilson, 2007; Gallister, 2017; Kaku, 2014).
  • Minnet delas i flera instanser: deklarativt respektive icke-deklarativt (Graf och Schacter, 1985; Squire och Zola, 1996).
  • Det icke-deklarativa minnet omfattar allt vi inte kan förmedla till andra i sin helhet (Schacter, 1987).
  • Det deklarativa minnet delas i semantiskt, episodiskt och personligt semantiskt (autobiografiskt).
  • Semantiskt minne rör fakta - 2+2=4, Paris är huvudstad i Frankrike m fl. och är stabilt över tid (ScienceDirect).
  • Autobiografiskt minne formas runt 5-6 års ålder och är sårbart för memory hacking (Fivush och Graci, 2017Nelson och Fivush, 2004; Shaw, 2016).
  • Episodiskt minne rör händelser vi varit med om. När vi ska minnas en händelse hämtas inte en kopia av händelsen från minnet. Istället sker en konstruktion av händelseförloppet som anpassas till den aktuella situationen (Schacter och Addis, 2007):
“Eftersom framtiden inte är en exakt upprepning av det förflutna kan simulering av framtida episoder kräva ett system som kan dra nytta av det förflutna på ett sätt som flexibelt extraherar och rekombinerar element från tidigare upplevelser konstruktivt snarare än ett reproduktionssystem” (Schacter och Addis, 2007, s. 774).
Extraherandet av episodiska detaljer för ett givet syfte överensstämmer med det fenomen som kallas Cherry picking för bekräftelse-bias (Nickerson, 1998).

Här följer en lista med exempel N~36) på kvinnors beteenden som är skadliga för barns emotionella och sociala anpassning, men som DARVO-människorna av olika skäl valt att ignorera.

2024-05-08. Rebecca Joynes, mattelärare, står anklagad för att haft sex med två av sina elever.


2024-05-04. Manipulerande mammor och svärmödrar (Vasabladet).




Länk till källan.  

2024-04-07. Ytterligare en mamma kidnappade barnet från pappan.


Länk till källan.

2024-04-05. More alleged victims come forward in case of woman facing child porn charges
“More alleged victims are coming forward in the case of Alyssa Zinger, who Tampa police say pretended to be a home-schooled student online to prey on children”.
Länk till källan.

2024-04-05. Mamma arresterad av polis efter att hon placerad barnet i bilen medans hon gick in i affären (TikTok).

2024-03-17. Mamma brottade ner sin son och skrek: “bögjävel” i hans öra – döms för misshandel.


Länk till källan.

2024-03-14. Mamma förgiftade sitt barn med flera injection er.


Länk till källan.

2024-03-05. Kvinna skar sig med kniv och slängde sig utför trappa – för att sätta dit sin sambo.


Länk till källan.

2024-02-29. Blekingekvinna misstänks för våldtäkter mot barn – ska ha använt kniv.


Länk till källan.

2024-02-21. Ruby Franke & Jodi Hildebrandt, the parenting influencers jailed for child abuse.


Länk till källan.; Polisen griper Jodi Hildebrandts;(TikTok).

2024-01-19. Dagens nyheter rapporterar om ett barn som förgiftats med ättika hemma. Åklagaren, Ingegerd Jigin, kallar det ondska och vill blanda in pappan, men forskning visar att detta är ett typiskt kvinnligt beteende.


Länk till källan.

2024-01-14. Vasabladet, Finland:


Länk till källan.

9 januari 2024. Kvinna anhållen för mordförsök på man.


Länk till källan

29 december 2023. Kvinna anhållen för mordbrand (försök att mörda sit ex genom at sätta eld på hans lägenhet).


Länk till källan.

26 december 2013. Ung kvinna (~20 år) använde fysiskt våld mot en anställd på ett uteställe i Skövde.


Länk till källan.

16 december 2023. Mamma kidnappade sonen.


Mamman hade tillsammans med morfaders fört bort pojken, uppenbarligen mot pojkens vilja.

Länk till källan.

14 december 2023. Mamma tog stryptag på dottern.


Länk till källan.

10 december 2023. Kvinna misstänkt för grov misshandel.


Länk till källan.

8 december 2023. Kvinna misshandlade man.


Länk till källan.

30 november 2023. Diana Lovejoy dömdes för att ha konspirerat för att försökt döda sin ex-man efter att ha betalat sin pojkvän för att utföra det.


8 september 2023. Uppsala. En mammas relationsvåld tvingade barnen att stå på knä i salt.


Länk till källan.

7 september 2023. Kvinna försökte mörda sin sambo.


Länk till källan.

2 september 2023. En kvinna i Utah som drev en populär YouTube-kanal för föräldrarådgivning står inför anklagelser om barnmisshandel efter att hennes undernärda son rymt hemifrån till grannen för att be om mat.




Länk till källan.

6 august 2023. En kvinnan försöker förgifta sin man genom att hälla blekmedel i kaffemaskinen. Mannen började må dåligt och fattade misstankar. Genom att filma kaffemaskinen kunde kvinnan avslöjas. Se film (reel, Facebook).


Länk till källan

10 augusti 2023. Kvinna häktad för flera fall av barnfridsbrott.


Länk till källan.

12 maj 2023. “Kvinna stoppade in fiskkött i brevinkast och uppmanade expojkvän till självmord – döms till fängelse.


Länk till källan.

6 maj 2023. Tibas blev dödshotad av sin mamma efter att mamman sett ett sms från en killkompis. Mamman hade också uppfostrat sonen som därför blev upprörd och hotfull.
“Mamman försökte lugna sin son och sa: “Du behöver inte vara arg. Hon måste dö. Hon kommer att dö.” Det mynnade ut i misshandel och medvetslöshet.”

Länk till källan.

5 maj 2023. Kvinna på en flygplats ställer till med bråk - hotar personalen. När polisen anländer för att arrestera henne börja hon grina. Evolutionen har anpassat kvinnor att använda gråt, dels för att att slå av sexualdriften hos motparten, dels för att trigga medkänsla hos andra (Weaver, 2011).


Länk till källan.

2 maj 2023. En Kvinna levde med vanföreställningen att hennes barn, en flicka, egentligen är en pojke


Län till källan.

27 januari 2023. Mamma försöker påverka barnet att ogilla pappan (psykisk misshandel).
Länk till källan.

30 november 2022. En mamma (sannolikt påverkad av personal vid en socialtjänst) isolerade barnet, en liten flicka, från sin pappa när barnet var sju (7) år. Först 34 år senare lyckades flickan, som nu blivit vuxen, återknyta kontakten med sin pappa


Länk till källan.

Föräldraalienation (Bernet, 2008, 2021; Bernet et al. 2010) är vanligt och dolt problem i samhället och uppstår när en förälder isolerar ett barn från den andra föräldern (Österberg, 2023 b). Just nu lever ca 400 000 barn i Sverige utan ett tät och nära relation till sin pappa. Det är förödande för deras emotionella och sociala anpassning samt kognitiva utveckling (Österberg, 2004).

I 99 % av fallen är den alienerande föräldern en mamman med mentala utmaningar som påverkats av personal inom socialtjänsten att driva vårdnadskonflikt mot barnets pappa. Det verkar som att dessa kvinnor lider av Borderline Personality Disorder (Österberg, 2023: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13).

7 oktober 2022. TV-profilen Pekka Heino intervjuas och berättar om sitt liv - att flytta från Finland till Sverige med sin mamma. Ordet pappa förekommer inte i artikeln varför slutsatsen torde vara att mamman flyttade med sonen från Finland till Sverige för att alienera honom från pappan.
– Till en början var nog språket en av orsakerna. Under de drygt 30 år som hon bodde här lärde hon sig aldrig svenska flytande.
Mamman tillhörde den uralisk-finsk-talande delen av Finland (det betyder inte ursprung från Uralbergen utan att hennes släkt tillhör den del av Finland som bytte språk efter Rysslands invasion 1808). 
En del av de finländare som levt inom den uralisk-finska socio-kulturen i några generationer hyser en aversion mot det som är svenskt, i Finland och i Sverige.

Följaktligen lär sig många av dessa finländare inte svenska trots att språket varit officiell finska sedan vikingatiden och lärs ut i skolan. Denna aversion följde sannolikt mamman när hon tog initiativet att flytta med sonen till Sverige. Det kan också vara därför de hamnade i ett utanförskapsområde.
Under uppväxten fick Pekka aldrig ta hem vänner, och trots att han fick bra betyg och hjälpte till hemma kunde han ofta mötas av tystnad och likgiltighet – ibland i flera veckor i sträck.
Mamman visade upp tydliga tecken på relationsaggressivitet (Crick och Grotpeter, 1995; Hyde, 2005). Det inkluderar stonewalling - att ignorera andra, vända ryggen till. Den sannolika förklaringen till relationsaggressivitet är Borderline Personality Disorder. En annan förklaringsfaktor är att barn i allmänhet blir mer lik som könslika förälder när de blir äldre. Det betyder att Pekka Heino blev allt mer lik sin pappa vartefter åren gick, samma pappa som mamman valt att alienera sig och sonen från.
Omkring 20 års ålder flyttade Pekka hemifrån, och insåg ännu mer hur han påverkats av sin uppväxt – han visste inte vad han hade för egna åsikter för att han hade anpassat sig efter sin mamma.
Baumrind (1966) och Hart och Risley (1995) visar samstämt att föräldrars uppfostringsstil liksom samtalsklimatet i hemmet under ett barns första levnadsår påverkar barnets emotionella och kognitiva utveckling.
– När någon frågade henne om Pekka var hennes son brukade hon svara “Nej, men det är jag som är hans mamma”. Hon stördes av att hon ofrivilligt också hamnade i rampljuset och ville bara bort, har han sagt. 2017 fick det vara nog. Då valde Pekka Heino att en gång för alla säga upp kontakten med sin mamma. Han mötte henne då med tystnad, och i ett sista samtal sa Pekka till henne att han inte orkade mer (Oxblod, 2002, Femina).
21 juni 2022. Socialtjänsten gjorde ett kontrollbesök vid en privat bostad i Huktis i Borgå.
Då kunde de se genom fönstret hur barnet misshandlades. Misshandeln upphörde först när en polispatrull bröt sig in i lägenheten genom att krossa fönstret och gripa tag i barnet

Länk till källan

8 maj 2022. Kvinnor lyckas kidnappa barnet från pappan I Finland till Ryssland. Är socialtjänsten involverad?


Länk till källan.

29 april 2022. Mamma försökte mörda sina tre barn.
“Den kvinna från Lidköping som står åtalad för mordförsök på sina tre barn bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.”

Länk till källan.

Mars 4 2022. En annan kändis med ural-finsk-språkigt påbrå och vars mamma distanserat sig och barnen från pappan är Marko Lehtosalo. Familjen kommer ursprungligen från Lahtis.

Efter att hans mamma Irma blivit “oplanerat gravid” [SIC] levde familjen ett par månader hos mammans föräldrar. Efter att de ombetts skaffa egen bostad fattades beslutet att flytta till Sverige.

Här får man stanna upp och konsultera den antropologiska forskning som visar att när kvinnliga däggdjur vill föröka sig, då byter de mat mot sex. Det sannolika är att Markos mamma Irma, då 19 år, sökte upp Markos pappa, vad han nu heter?, och erbjöd honom mat i utbyte mot sex.

Väl i Sverige delade föräldrarna på sig. Den vanligaste förklaringen brukar vara att pappan lämnat fru och barn, men det mer riktiga orsaken är att mannen blir utslängd av en relationsaggressiv mamma.

Precis som annat våld förklaras relationsaggressivitet av mentala utmaningar, En aktuell kartläggning indikerar att det handlar om Borderline Personality Disorder.

Markos mammas mentala utmaningar manifesterades, precis som i Pekka Heinos fall, av oviljan att integrera sig språkligt i det svenska samhället. Det kan hänga ihop med uppväxten i den uralisk-finska delen av Finland är fennomanin ibland har ett starkt uttryck. Mamman började även att dricka för mycket alkohol vilket ignorerades av socialtjänstpersonalen (Larsson, 2023).
– Jag minns hur jag kunde ha Systemet-påsar fulla med vin med mig när jag hämtade på dagis, men ingen reagerade. Och sen när jag någon gång försökte vara ärlig mot socialen, så sa de “äsch, du dricker ju inte så mycket”, säger Irma.
2018, vd 43 års ålder, väcks lusten hos Marko att skriva om sin barndom (Funemyr, 2022, Hemmets journal). Det hela ska även tröskas i TV. valet faller på Carina Bergfeldts pratshow.

Bergfeldt hgar tidigare gått ut med uppgifter att hon har mentala utmaningar som yttrar sig så att hon vill göra göra folk “jätteilla” (Österberg, 2022).
I talkshowen frågar Carina Bergfeldt om Irma har förlåtit sig själv för att hon lät sitt drickande gå ut över barnen. Irma svarar omedelbart “nej”.

Carina undrar varför.

– Det går inte, det spökar i huvudet. Hur i helsike jag kunde göra så?

Hon ger ett exempel.

– Glassbilen kommer. Jag säger till barnen att vi inte har några pengar. Men jag hittar pengar till öl och sprit.

Irma fortsätter med att säga att hon får ångest av att tänka på det i dag (Ernryd, 2002, Allas).
Här blir det viktigt att beakta en annan typ av forskning - neuropsykologiskt forskning om minnen.

När ett barn isolerats länge från sin pappa uppfylls det autobiografiska minnet av de händelser som utspelar sig i den miljö mamman isolerat barnet i. Och om mamman visar relationsaggressiva tendenser mot pappan är sannolikheten stor att barnet kommer att anpassas till en liknande beteende - alienering (Bernet, 2008; Bernet et al. 2010).

Baumrind (1966) visar att föräldrar (mammor) som styr-och-ställer hämmar barns emotionella anpassning. Dessa barn drabbas av värderingsförskjutning, d.v.s. deras autobiografiska minne blir uppfyllt av det de hört mamman säga om pappan. Det ökar risken för föräldra-alienering (Bernet, 2008; Bernet et al. 2010).

Hart och Risley (1995) visar att samtalsklimatet i hemmet under barns första levnadsår påverkar kognitiv utveckling som manifesteras vid 10 års ålder, i slutet av apoptosis. Man kan anta att den erfarenheten påverkar episodminnet senare i livet. Att leva med en relationsaggressiv mamma som inte vill integrera sig i det nya landet och som utvecklar ett alkoholmissbruk, kan inte gärna lastas på Marko pappan.

Det Marko minns är således saker hans mamma Irma, som inte bara visat relationsaggressiva tendenser mot pappan utan också ofta var onykter på grund av sin alkoholism. Det tillsammans skapade en orolig hemmiljö som påverkade Markos autobiografiska minne.

Följaktligen visar Marko också tecken på föräldraalienation.

Redan 2013 uppmärksammades Markos föräldraalienation: Markoolio borde tänka en gång till om synen på sin pappa
- Han dök faktiskt upp oannonserat för typ fem månader sen, han ville träffa Moa och Melker. Jag var inte hemma, Jessica (sambon) ringde och sa “det var nån här och han liknade dig”. I påsk skickade han en prinsessklänning och leksaker till barnen.
Effekten av föräldraalienering synliggörs i att Marko inte låtit sina barn träffa sin farfar!? och att han inte förstår varför farfar kommer för att träffa barnbarnen.

När hans pappa kommer på besök talar Marko inte med honom. Det är sannolikt en spegling av Irmas beteende. Marko rationaliserar (bekräftelse-bias), d.v.s. påstår att han inte kan förstå varför pappan dyker upp på hans bröllop!? Värt att notera att precis som alla andra barn har Marko rent biologiskt blivit en kopia av sin pappa.

Detta uppmärksammas av hans sambo/fru som påtalar att “Någon som liknande dig” ringde på dörren. Kunde inte frugan lägga ihop 1 plus 1? Borde inte hon vara angelägen om att barnen träffar sin farfar?

Många har svårt att hålla med om att detta ska beskrivas som våld, men då missar de kriteriet: barnens emotionella och sociala anpassning och utveckling under de första levnadsåren (Baumrind, 1966; Calkins and Keane, 2009; Gopnik, 2016; Hart och Risley, 1995MacRae, 2021; Moffitt et al. 2001; Rolle et al. 2019Sethna, 2017; Vieno et al. 20092014Österberg, 2004), liksom att relationsvåld är typiskt kvinnligt.

Relationsvåld är som regel psykiskt, men kvinnors våld i nära relationer kan också vara fysiskt och dödligt. Här följer några otäcka exempel:

22 oktober 2016. En mamma hade fått för sig att hennes son var ett så kallat transbarn (helt osannolikt). 

Domstolspersonal beslutade att ta vårdnaden från mamman och ge den till pappan. Som genom ett trollslag blev pojken en pojke igen!? Domstolspersonalen kritiserade socialtjänsten som tydligen kände till detta. Sannolikt led mamman av mentala utmaningar.
Länk till källan.

8 juli 2014. Efter att ha fått ensam vårdnad flydde mamman landet med barnet. Därmed hindrade hon barnets rätt till umgänge med pappan. Personalen i hovrätten gav då pappan ensam vårdnad.



2009 försökte en mamma med mentala utmaningar att med hjälp av socialtjänsten isolera barnet från sin pappan. De var framgångsrika. När fallet nådde Gävleborgs tingsrätt var det lätt för personalen, en Hessel, att tillämpa moderspresumtionen - mater semper certa est.

Domstolspersonal tillämpar moderspresumtionen i 75 % av fallen (riksgenomsnitt) och det är svårt för dem att avvika från den traditionen om de vill ha betyg som möjliggör en fortsatt karriär (Bergkvist, samtal kring ett vårdnadsmål).

Notera paradoxen: barn som bor med båda föräldrarna eller med bara pappa har bättre emotionell och social anpassning samt kognitiv utveckling jämfört med barn som bor med bara mamma (Österberg, 2004).

Hessels protokoll (dom) är därför ett under av kreativt skrivande som börjar med att vitsorda pappan men som leder till att barnet formellt isoleras med mamman.

När ärendet överklagas, och personal i hovrätten tillrättavisar Hessel, kidnappar mamman barnet och håller sig gömd i över ett år.

Notera att det endast är möjligt om människor i hennes omgivning hjälper henne isolera barnet från pappan.

Barnet fick till slut återvända till sin pappa och allt blir frid och fröjd för barnet.

Här är en märklig respons som någon mindre glad kvinnan skrev på Facebook:



Här en videofilm som visar flera kvinnor (är osäker på om de är mammor) som visar hur deras “kaffe kokar över” so kallade Karen's.


Länk till källan.

Läs mer här:

Från 2014. Ytterligare ett fall där ett barn försvinner och kommer tillbaka; historien om ett vårdnadsfall 2009-2013

Läs också om fall där barn dött av kvinnors våld:

Barn som dör efter att socialtjänsten isolerat dem med mammor som har mentala utmaningar

Ytterligare lästips:

Kvinnors dörrvaktsbeteende som funktion av Borderline Personality Disorder. Ett fall från Japan.

Kvinnors våld i nära relationer - ytterligare en mamma står anklagad för att ha mördat barnens pappa. Ett fall av BPS?

Barn som dör efter att socialtjänsten isolerat dem med mammor som har mentala utmaningar

Mammor med mentala utmaningar och aggressioner - en lista med aktuella händelser

Socialtjänstens arbete saknar i huvudsak vetenskapligt stöd

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

2 comments:

  1. https://sverigesradio.se/artikel/har-kan-du-lasa-programmet-foraldrarna-som-dodar-sina-barn

    ReplyDelete
  2. Denna artikel börjar bli bra nu. Omfattande. Något som fångar läsaren i första stycket vore bra. Något som anspelar på relationasgressivitet och mammors mentala utmaningar. Du vill få den som hittat hit att läsa allt!

    ReplyDelete