Monday, May 20, 2024

Björn Wahlroos i Stockholm: “Finland är konkursfärdigt”. Min kommentar: Finland behöver återgå till upplysnings/entreprenöriellt tänkande

Hufvudstadsbladets Tobias Pettersson har intervjuat Björn Wahlroos. Wahlroos menar att Finland behöver ett program för tillväxt som inkluderar sänkta skatter på arv, gåvor, förmögenhet och arbete. Hans analys att Trump är den president som startat minst krig stämmer, men han missar att nämna Kinas och Rysslands förväntade befolkningskollaps. Finland och Sverige blev stater i en gemensam process med ett gemensamt språk - fennoskandinaviska. Det som bromsat Finlands utveckling är den nationalromantiska fennomanin och 1863 års språkbyte. Finland skulle vinna på att bli mer Fennoskandinavisk-språkigt och att beslutsfattande myndighetspersonal satsar mer på att återskapa upplysningstänkandet i landet. Det skulle sannolikt påverka entreprenöriellt tänkande som förklarar framgång på många plan. Se nio ytterligare artiklar på på samma tema längst ner. 5 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Hufvudstadsbladets Tobias Petterson har intervjuat Björn Wahlroos.


Länk till källan

Det Wahlroos menar med konkursfärdigt hänger förmodligen samman med det faktum att medan Sveriges statsskuld utgör 17 % av BNP, så utgör Finlands dito 74 %.

Jag håller med om hans påstående att Finland behöver ett program för tillväxt.

Med tanke på att Finland och Sverige blev civilisationer i ett gemensamt rike med ett gemensamt språk mellan vikingatiden fram till 1808, vilket inkluderar renässansen, vetenskapsrevolution och upplysning, undrar man förstås varför Finland halkat så mycket efter?

Wahlroos nämner skatter, att Sverige (socialdemokrater och Moderater) ändrat på dessa, dels genom att ta bort arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatt (socialdemokraterna) och sedan göra det billigare att arbeta (Moderaterna), vilket förstås en del av förklaringen.

Hans analys av Kina och Ryssland missar det som internationella analytiker lyfter fram, att länderna, främst Kina, står inför en 40 % befolkningskollaps. Förvisso är det en prediktion, men om hälften realiseras innebär det att Kinas befolkning kommer att minska från 1,3 miljarder till 1,04 miljarder. Om 40 %, så återstår 780 miljoner kineser om ett antal år. Medelvärdet blir 910 miljoner.

Till detta borde läggas att den kinesiska medelklassen inte längre vill jobba i de fabriker som hittills lagt grunden för Kinas ekonomiska tillväxt. Det betyder att priset på arbete stigit i betydande grad liksom att tillverkningsindustrin är på väg från Kina, till t ex. Indien.

Ryssland går ett liknande öde till mötes. Detta skyndas på av det faktum att man låter slakta unga produktiva män i det invasionskrig som Putin tagit initiativ till. Siffror mellan 50 - 750 000 döda ryska män nämns i olika analyser. Medelvärde: 400 000 döda män.

Beträffande Donald Trump så gör Wahlroos, till skillnad från Dan Lolax, en nykter analys.

Det är känt att Trump är den president som startat minst krig och som lyckats få t ex. Tyskland att uppfylla sin del av NATO-avtalet som rör finansiering - 2% av BNP. Det är ju orimligt att USA ska stå för hela fiolen.

Wahlroos nämner en annan viktig aspekt som sannolikt gått de flesta förbi: att introducera andra.

I Finland saknas som regel traditionen att rekommendera folk. Istället förväntas var och en ta egna kontakter. Det har aldrig varit effektivt i affärssammanhang och är sannolikt en bidragande orsak till att Finland inte riktigt lyfter på ett affärsmässigt plan.

En tredje faktor, som sannolikt har större inverkan är den ryss-influerade Fennomanin (1810), det vill säga den nationalromantik som uppstod efter Rysslands invasion av den svenska fästningen Sveaborg 1808.

Österlandet (senare Finland) hade fram tills dess utvecklats i samma takt som Västerlandet (Sverige) genom renässans, vetenskapsrevolution och upplysning. Riket hade också ett gemensamt språk som fortfarande talas i Finland och Sverige och som är handelsspråket runt Bottniska viken och Östersjön.

Nationalromantiken satte sannolikt stopp för den utvecklingen och 1863 års krav på att byta ut svenskan mot ett uraliskt språk som fram tills dess aldrig haft utbredning i landet, gjorde inte saken bättre.

Ett uppenbart hinder är förstås att språket som varit och är gemensamt i Fennoskandia kallas svenska. Ett mer rationellt namn vore Fennoskandinaviska.

Min propå är att Finland skulle vinna på att bli mer Fennoskandinavisk-språkigt och att beslutsfattande myndighetspersonal satsar mer på att återskapa upplysningstänkandet i landet. Det skulle sannolikt påverka entreprenöriellt tänkande som förklarar framgång på många plan.

Läs mer om entreprenöriellt och prospektivt tänkande:

  1. Shared vs Common knowledge, and the call for acceptance of viewpoint diversity and reason to accelerate progress

  2. Hanken Insight - Innovation for a Sustainable World. The link between food and innovative thinking

  3. Future Forum, Hanaholmen and Tech Rave-olution, Epicenter. The case for work climate for creativity

  4. Startup companies criticize the government's intentions to kick experts out of Finland more easily: They are not interested in social security Solution? Re-ignite the enlightenment movement

  5. Daniel Kahneman, the man who probably open the door for my research career, has pass away

  6. Borde Finland spara sig ur krisen? Aktuell forskning pekar istället på satsning på entreprenöriellt tänkande

  7. Will three minutes of dancing improve entrepreneurial thinking? The case of Finland's issues with school performance, creativity, and entrepreneurial thinking

  8. Psykologisk säkerhet. Är det en omskrivning för det etablerade begreppet arbetsklimat?

  9. Entrepreneurial thinking - how to simulate a desired future and create new innovative solutions

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  | Language training - Swedish  |  Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment