Thursday, July 4, 2024

Medelhavet “hot spot” för klimatförändringar (Yle/HBL). Varför blir det så fel när mainstream media rapporterar?

Hufvudstadsbladet rapporterar att det är rekordvarmt i Grekland. Det följer på tidigare utspel om Spanien och att Europa skulle brinna. Svenska Yle har tidigare gjort liknande utspel. Även Finland har varit inblandat. Temperaturdata visar dock att topptemperaturerna i Finland och Grekland har landat på samma nivå sedan 1960. Svenska Yles och HBLs rapportering om påstådda värmeböljor stämmer således inte. De blir icke-trovärdiga källor. Ansvariga för utspelen: Kalle Silfverberg (HBL) och Charlotte Sundström (Yle). Förklaringen till deras beteende är dels att tonen i medias rapportering blivit mer negativ, dels bekräftelse-bias. Förlorarna är allmänheten som vill lita på det som står i mainstream media. Nostradamus (1503 - 1566), domedagsprofeternas domedagsprofet, torde le i sin grav.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Hufvudstadsbladet rapporterar att det är rekordvarmt i Grekland. Till sin hjälp har de Michael Tjernström, en pensionerad professor vid meteorologiska institutionen, Stockholms universitet. Dr Tjernström berättar att de redan år 2000 gjorde klimatprediktioner som indikerade att det skulle bli varmt och menar att förklaringen (svåraste grejen) till de aktuella skogbränderna är klimatförändringen (notera: bestämd form singularis). Dr Tjernström menar att temperaturer över 40 grader är ovanligt så tidigt på säsongen.


Länk till källan.

Men redan i slutet av juni 2024 predicerade Svenska Yle att detta skulle kunna ske.
“Det är sannolikt att Finland kommer uppleva nya värmerekord” (Kjellström).
Noterbart är att personalen på Svenska Yle skriver “klimatförändringarnas”, dvs. i pluralis.

Svenska Yle hade även de en referens: Erik Kjellström, klimatolog. Yle döljer dock det faktum att deras respondent är verksam vid det Klimatpolitiska rådet, som uppstod 2018 då Miljöpartiet hade stort inflytande på klimatpolitiken.


Länk till källan.

I såna här situationer lönar det sig att vara lite epistemiskt vaksam - vara misstänksam mot budskapen och avsändarna (Sperber et al. 2010).

Sålunda uppenbarar sig flera frågor.

Stämmer uppgifterna?

Varför väljer Finlands mainstream media en pensionerad professor respektive personal vid Miljöpartiets Klimatpolitiska råd?

Och varför redovisar man inte dessa uppgifter?

För att svara på dessa frågor finns det en poäng med att tillämpa disjunktivt resonerande - ta hänsyn till många källor (Stanovich, 2009), kryddat med en skvätt numeracy - förmågan att förstå, resonera med och tillämpa enkla numeriska begrepp (Brooks och Pui, 2010). Jag kallar detta Rationellt entreprenöriellt tänkande (Österberg, 2021, kap 3).

När man rapporterar bör man vara helt öppen med alla källor.

Redan här misstänker man att båda tabloidernas chefredaktörer, Kalle Silfverberg och Charlotte Sundström, ägnat sig åt politisk korrekthet (begreppet uppstod i den Sovjetiska kommunistdiktaturen (1917 - 1991) och innebär att man accepterar information som passar den lokala socio-kulturen).

För att reda ut om utspelen från Drs Tjernström respektive Kjellström/Klimatpolitiska rådet överensstämmer med verkligheten, kan man titta på historiska temperaturdata från Finland respektive Grekland.

Finlands topptemperaturer (1961-2023) har i medeltal varit 31,3 grader Celsius, med en standardavvikelse 1,9. Topptemperaturen har typiskt inträffat i juli månad.


Länk till källan.

Greklands topptemperaturer (1958 - 2023) har i medeltal varit 46,4 grader Celsius, med en standardavvikelse 0,63. Topptemperaturen har typiskt inträffat i juli månad.


Länk till källan.

Det är inte första gången chefredaktörerna på HBL respektive Svenska Yle kablat ut varningar som de ovan nämnda.
Sedan vår tideräknings början för ca 2000 år sedan har ca 200 domedagsprofeter i braskande ordalag lovat Jordens undergång. En av dessa är Al Gore.

2006 lovade Gore att snön på Afrikas högsta berg - Kilimanjaro snart skulle vara ett minne blott.
“Within the decade there will be no more snows of Kilimanjaro” (Gore; Braun, 2023).
Sedan dess har toppen varje år krönts av snö.

En annan domedagsprofet är Pär Holmgren, marxist, f d väderpresentatör och Greta Thunbergs mentor:
“Om tjugo år har stora delar av Sverige glömt hur man åker skidor och Vasaloppet är ett minne blott” (Djurberg, 2006)
Vän av ordning vet att Vasaloppet genomförts varje år sedan 2006.

Här en lista (>10) med andra fallerade domedagsprofetior (Milloy och Ebell, 2019).

Om man antar ett så kallat meta-perspektiv, dvs. lägger samman alla dessa domedagsprediktioner, då framträder ett tema: de har alla haft fel.

Som jämförelse kan man ta en titt på paleoklimatologiska data. De visar att sedan epoken Eocen har det bara blivit kallare:


Länk till källan.

Varför blir det så fel när mainstream media rapporterar?

Som regel handlar det om så kallade mentala fallgropar, dvs. olika former av simulerings-bias (Kahenman & Tversky, 1973, 1977) eller Dysrationalia - att trots tillräcklig intelligens inte kunna tänka rationellt (Stanovich, 1993).

Mainstream media har de senaste hundra åren, typ! varit allmänhetens huvudkälla för fortbildning. Den information som redaktörer låter recitera blir också sann för folk i allmänhet genom så kallad tillgänglighets-bias. Effekten blir större om framtiden är oviss (Tversky och Kahneman, 1973).

Sedan 1990 - talet har nyhetsrapporterande organisationer överdrivit det negativa i sin rapportering, dvs. den princip som kallas “If it bleeds it leads”. Det hänger samman med ökad konkurrens liksom negativity bias - att folk i allmänhet påverkas starkare av negativ information (Baumeister et al. 2001; Leetaru, 2019; Pinker, 2018; Sufi, 2022).

Det förstärkt av mediapersonalens bekräftelse-bias - att välja referenser som passar den egna övertygelsen (Nickerson, 1998). Man undrar varför Kalle Silfverberg valde ut en pensionerad professor liksom varför Charlotte Sundström valde att intervjua en person från det klimatpolitisk rådet och inte tala om att hen jobbade för detsamma? Och om Dr Kjellström ska kunna kvala in som klimatolog, då borde hens responser korrespondera med den geologiska tidsskala som avgavs i figure 1 ovan.

De två utvalda respondenterna kan ha drabbats av Continued influence bias - att fortsätta torgföra information trots att man vet att den blivit avvisad (Cacciatore, 2021).

Hela knaseriet illustrerades förtjänstfullt av HC Andersen (1805 - 1975) i Kejsarens nya kläder.

Slutsats. Topptemperaturen i Finland och Grekland har landat på samma nivå sedan 1960. Svenska Yles och HBLs rapportering om påstådda värmeböljor stämmer således inte. Listan med episka utspel kan göra lång. De blir icke-trovärdiga källor. Ansvariga för utspelen: Kalle Silfverberg (HBL) och Charlotte Sundström (Yle). Förklaringen till deras beteende är att i takt med att konkurrensen inom media hårdnat, har också den negativa tonen gjort det. Förlorarna är allmänheten som vill lita på det som står i mainstream media. Man kan konstatera att Nodtradamus (1503 - 1566), domedagsprofeternas domedagsprofet, torde le i sin grav.

Lästips:

Står världen inför global uppvärmning? En titt på fakta med utgångspunkt från Rationellt entreprenöriellt tänkande

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health | Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development | Language training - Swedish | Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment