Tuesday, July 2, 2024

Polisen kartlägger högriskindivider inom våld i nära relation. Ytterligare ett anfall mot väderkvarnarna

Svensk polis, som är en del av offentliga sektorn, låter meddela att de satsar resurser (svenska folkets skattepengar) på att bekämpa Mäns våld mot kvinnor. De påstår sig ha identifierat 300 potentiella förövare av grova våldsbrott eller mord i relation. Deras ledtrådar är subtila indikationer, dvs. sånt som inte accepteras som bevis. Mäns våld mot kvinnor är en faktoid som avvisats på vetenskapligt grunder. Det heter våld i nära relationer och den typiska förövaren är en kvinna. Det visste upphovskvinnan Lundgren om när hon rekryterades av den svenska regeringen till Uppsala universitet som senare stoppade Lundgren från att undervisa och handleda. Det har inte hindrat myndighetspersonal från på att olika spekulativa sätt marknadsföra Lundgren & Co misandriska utspel om män. Polisens agerande är således en kamp mot väderkvarnarna som ökar risken att fler barn och män blir offer för kvinnors våld i nära relationer. 9 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Svensk polis, som är en del av offentliga sektorn, låter meddela att de satsar resurser (svenska folkets skattepengar) på att bekämpa Mäns våld mot kvinnor. De påstår sig ha identifierat 300 potentiella förövare av grova våldsbrott eller mord i relation. Deras ledtrådar är subtila indikationer, dvs. sånt som inte accepteras som bevis. Det kan dock handla om konstruerade minnen (Schacter och Addis, 2007).


Länk till källan.

Bakgrunden till Polispersonalens agerande är sannolikt följande:

Under 1990-talet rekryterade den svenska regeringen den norska sociologen Eva Lundgren till Uppsala universitet. Enligt henne själv inkluderade uppdraget att exkludera män (samtal med Lundgren vid hennes presentation på Institutionen för psykologi, Uppsala universitet ~2002).

Tillsammans med Gun Heimer, läkare med specialisering på gynekologi, promoverades hon till professor med uppdrag att bekämpa män (misandri).

Tillsamman med socionomen Ann-Marie Kalliokoski och juristen och ROKS-medlemmen Jenny Westerstrand designade de en enkätstudie där de lät kvinnor, men inte män, svara på frågor om utsatthet för våld i nära relationer. Resultatet till denna pilottest indikerade att 40 % av respondenterna mindes att de varit offer för någon form av våld i nära relationer (Lundgren et al. 2001). Vi vet inte vad männen hade svarat eftersom de diskriminerades. Vi vet inte heller om kvinnorna mindes rätt; Det är känt att händelseminnet är konstruktivt i ett socialt perspektiv - att psyket skapar minnen som passar den aktuella situationen (Schacter och Addis, 2007).

2005 misstänkte ledningen för samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet att det förelåg något fuffens med Lundgren och Co:s påståenden. Därför genomfördes en granskning.

Slutsatsen var att slutsatserna i Lundgrens forskning inte överensstämde med rådatan. Så här skriver Hagekull (2005), å Uppsala universitet vägnar:


Lundgren själv menar att hon hindrats från att undervisa om kopplingen mellan kön, makt och våld (Holm, 2011):


Hagekull påtalar också att det tycks ha uppstått en konformism kring Lundgrens idévärld som hindrar det pluralistiska tänkande som borde prägla ett universitet. Givetvis har Lundgren i rollen som forskningsledare ett betydande ansvar, men även lärosätet har ett ansvar för arbetsmiljön.


Även om Lundgrens, Heimers, Kalliokoskis och Westerstrands knasiga misandriska idéer om män ifrågasatts på metodologiska grunder, fick deras kampanj ringar på det berömda vattnet.

Personalen på Brottsoffermyndigheten, som sponsrade Lundgren & Co:s pilotprojekt där män exkluderades, har från dag ett vägrat ta bort boken från sin hemsida (Administrativa ansvarige Anders Alenskär, har fått flera påminnelser).

2010 utfärdade Rikspolisstyrelsen ett dekret om att personalen skulle ignorera kvinnors våld i nära relationer.

Rikspolisstyrelsens dekret 2010

2012 skaldade stjärnjuristen Sven-Erik Alhem och några aktivister enligt följande:


Länk till källan.

Vän av ordning undrar förstås vilken sorts hund Alhem har?

I januari 2022 intervjuade Kvartals Ludde Hellberg Berit Jernberg, projektadministratör på Jämställdhetsmyndigheten för en handbok och Våld i nära relationer.


Länk till källan.

Finlands diskrimineringsombudsman - Kristina Stenman - hoppade på tåget. På deras webbplats stod följande misandriska utspel att läsa:


Efter flera påminnelser lät Stenman ändra texten på hemsidans framsida till det korrekta: Våld i nära relationer.

Nyligen accepterade chefredaktörerna Lennart Kriisa (psykologtidningen) och Christofer Ahlqvist (Göteborgsposten) två debattartiklar initierade av intresseföreningen Gömda kvinnor (med kopplingar till de mansfientliga föreningarna ROKS och Unizon) (Österberg, 2024).

Vad hade Lundgren, Heimer, Kalliokoski och Westerstrand, medvetet eller omedvetet missat?

När jag talade med Lundgren (2002) frågade jag om hon kände till Conflict Tactics Scale (CTS; Straus, 1979Straus et al. 1996) och de etablerade resultaten? Lundgren svarade att hon gjorde det, men att hon bara fått i uppdrag att titta på kvinnors situation.

Forskning om våld i nära relationer som genomförts med etablerade modeller som CTS visar på följande fördelning:
  • Fysiskt våld - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador.

  • Dödligt våld - drabbar lika osannolikt (0,0000005) barn, män eller kvinnor (Liem och Koenraadt, 2008).

  • Psykiskt våld - typiskt kvinnligt.
(Archer,20002004Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014Bates och Graham-Kevan, 2016Bates, 2018Bates, Kaye, Pennington och Hamlin, 2019Bergkvist, 2002Crick och Grotpeter, 1995Hyde, 2005Thornton et al. 2012).

Lyssna på Dr Elizabeth Bates: Intimate Partner Violence (34 minuter).

En effekt av våld i nära relationer, som psykiskt våld, som är typiskt kvinnligt, är att barns emotionella och sociala anpassning samt kognitiva utveckling (inklusive visuospatiala perception, numeracy samt instrumentellt och epistemiskt rationellt tänkande) hämmas och att  risken att antisocialt beteende framträder ökar; barn som växer upp med båda föräldrarna eller med pappa har bättre emotionell och social anpassning jämfört med barn som växer upp med mamma (Baker et al. 2020; Calkins och Keane, 2009; Farran och Formby, 2011; LaFlamme et al. 2012; Moffitt et al. 2001; Olsson, 2022; Rolle 2019; Sethna, 2017; Vieno et al.2009, 2014; Österberg, 2004).

I grannlandet Finland, där Undervisningsministeriet 2022 påtalade att finska barn inte klarar läsförståelse och numeracy (grunden för rationellt tänkande), har Helsingforspolisen (2022, 2024) liksom Barnombudsmannen (2023) varit öppna med att finska kvinnors relationsaggressivitet (psykiska våld) är den stora utmaningen respektive ökar (tillsamman med dödligt våld mot barn).

Under Finlandssvenska Barnrättsdagarna (2023) sa konferensvärdinnan Maj Estlander att 40 % av finska skolbarnen rapporterat att de varit utsatta för psykiskt våld i hemmet.

Psykiskt våld är typisk kvinnligt.

Finland och Sverige har lika biologi och socio-kultur.

Slutsats. Mäns våld mot kvinnor är en faktoid som avvisats på vetenskapligt grunder. Det heter våld i nära relationer och den typiska förövaren är en kvinna. Detta visste upphovskvinnan Lundgren om när hon rekryterades av den svenska regeringen till Uppsala universitet. Samma universitet stoppade Lundgren från att undervisa och handleda. Det har inte hindrat myndighetspersonal från att på olika spekulativa sätt marknadsföra Lundgrens, Heimers, Kalliokoskis och Westerstrands misandriska utspel om män. Polisens agerande är således en kamp mot väderkvarnarna som ökar risken att fler barn och män blir offer för kvinnors våld i nära relationer.

Läs mer om kvinnors våld i nära relationer:

Kvinnor (ofta mammor) med mentala utmaningar (n>60) och aggressioner - en lista med aktuella händelser

Kvinnor (ofta mammor) som dödar (n=50), ibland efter att socialtjänsten isolerat dem med barnen (offren)

Antologi om fall där interaktioner mellan (1) kvinnors mentala utmaningar, sannolikt Borderline Personality Disorder, (2) personal inom socialtjänstens aggression mot pappor och (3) domstolspersonals tillämpning av moderspresumtionen leder till att barns emotionella och sociala anpassning samt kognitiva utveckling hämmas.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  | Language training - Swedish  |  Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

No comments:

Post a Comment