Tuesday, June 11, 2024

[Ytterligare] ett fall. Nätverket Gömda kvinnor påstår: “Föräldraalienation är pseudovetenskap”. Ytterligare ett fall av misandri, grupptänk, dysrationalia och Continued influence bias

Uppdaterad. Nätverket Gömda kvinnor, som tycks ha nära koppling till den mansfientliga intresseföreningen ROKS, (1) hjälper kvinnor att tillsammans med socialtjänsten isolera barn från deras pappor. Kartläggningar visar att dels att dessa kvinnor som regel lider av mentala utmaningar, som neuroticism eller Borderline personality disordet och att socialtjänsten inte följer vetenskap och beprövad erfarenhet, (2) har tillsammans med grupper av människor lyckats prångla in två faktoida utspel, dels i Psykologtidningen, dels i Göteborgsposten, där de påstår att det vetenskapligt validerade begreppet föräldraalienation är pseudovetenskap. Lennart Kriisa såg inget konstigt i detta och Christofer Ahlqvist tog till och med bort betalväggen!? Men (1) premisserna i gruppskribenternas utspel är falska och (2) det är känt att föräldraalienering är ett validerat fenomen. Ergo. Nätverket Gömda kvinnors utspel är pseudovetenskapligt och förklaras sannolikt av Continued influence bias, grupptänk, dysrationalia, konformism och misandri. Och som jag skrev till Lennart Kriisa, att sprida gruppens falsarier/pseudovetenskapliga utspel ökar risken för att fler barn far illa (av mammors våld). 16 Sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Nätverket Gömda kvinnor, som tycks ha nära koppling till den mansfientliga intresseföreningen ROKS:
  • hjälper kvinnor att tillsammans med socialtjänsten isolera barn från deras pappor. Kartläggningar visar att dels att dessa kvinnor som regel lider av mentala utmaningar, som neuroticism eller Borderline personality disordet och att socialtjänsten inte följer vetenskap och beprövad erfarenhet (Bergström et al. 2022Jiang, Dong och Wang, 2022Ode et al. 2009Zalewski et al. 2014).

  • har tillsammans med grupper av människor lyckats prångla in två faktoida utspel i form av debattartikel (op-ed), dels i Psykologtidningen, dels i Göteborgsposten. Det rör sig om ett upprop där grupper av människor skriver på något (Psykologitidningen: n=14; se appendix 2; Göteborgsposten n=10 se appendix 3). Budskapet, som går stick i stäv med etablerad vetenskap: Föräldraalienation är pseudovetenskap.

  • Analogi. I grannlandet Finland pågår liknande verksamheter där Bensow-stiftelsen och socialtjänsten isolerar barn tillsammans med mammor med mentala utmaningar. Våren 2022 försökte en mamma i Borgå slå ihjäl sin 5-åriga son (HBL, Nyqvist och Kurri, 2022) och en annan mamma mördade sin 12-åriga son på en anläggning för “kvinnor med mentala utmaningar” [Sic] (HBL, Björkqvist, 2022). Båda fallen är konsistenta med Nätverket Gömda kvinnors verksamhet.



Länk till källan.


Länk till källan.

Stämmer verkligen Nätverket gömda kvinnors påståenden?

För att reda ut det kan man tillämpa Rationellt entreprenöriellt tänkande (Österberg, 2021, kap 3). Modellen består av tre modeller:
  • Epistemisk vaksamhet - var misstänksam mot budskapet och avsändarna (Sperber et al. 2010).

  • Disjunktivt resonerande - ta hänsyn till många källor (Stanovich, 2009).

  • Numeracy - förmågan att förstå, resonera med och tillämpa enkla numeriska begrepp (Brooks och Pui, 2010).
Psykologiforskning är komplext. Mycket av det som kallas psykologi urspringer från läkaren med tilläggsutbildning i psykiatri Sigmund Freud (1856-1939). Om man hänger sig åt psykoterapi är risken stor att man är influerad av Freud. Noterbart. Freud var ingen psykolog och det är känt att få, för att säga inga, av hans idéer validerats vetenskapligt.

En viktig aspekt är mentala fallgropar. Det finns fler än 200 mentala fallgropar, t ex:
  1. Continued influenced bias - att man fortsätter använda teoretiska modeller trots att man vet att de avvisats (Cacciatore, 2021).

  2. Dysrationalia - att inte kunna tänka rationellt trots tillräcklig intelligens (Stanovich, 1993, 2009)

  3. Grupptänk - tankesätt där enskilda medlemmar i små sammanhållna grupper tenderar att acceptera en synpunkt eller slutsats som representerar en upplevd gruppkonsensus, oavsett om gruppmedlemmarna anser att det är giltigt, korrekt eller optimalt. (Schmidt, 2024Schmidt, 2024; Stanis, 1972).

  4. Konformism - är handlingen att matcha attityder, övertygelser och beteenden till gruppnormer, politik eller att vara likasinnade (Cialdini och Goldstein, 2004Cialdini och Goldstein, 2004).
Här är några exempel där mentala fallgropar spelat av avgörande roll:

1931 samlades en hop människor (n>100) för att fördöma vetenskap. Två var Nobelpristagare. Det var Albert Einsteins (1879-1955teorier om relativitet som utmanade gängse normer eller dogma och som fick 'kaffet att koka över' hos många. Nazisterna retade sig speciellt på det. Einsteins modeller beskrevs därför som resultatet av judisk fysik (Brittanica).

Under 1950-talet hävdade hemmafrun Dorothy Martin (1900-1992) att hon fått ett radiomeddelande från planeten Clarion. Meddelandet innehöll en varning om att världen snart skulle slukas av en flod. Bara de som följde fru Martins råd skulle räddas. Det enda de behövde göra var att:
  1. sälja alla sina tillhörigheter

  2. ta bort metallföremålen från kläderna.

  3. följa fru Martin till en grotta för att där invänta räddningen - ett rymdskepp.
När rymdskeppet av okänd anledning uteblev påstod Martin att hon fick ytterligare ett meddelande. Det var jordgudinnan som lät meddela att eftersom alla varit så lydiga hade hon beslutat att rädda planeten. Tvärtemot myndighetspersonals prediktion blev sammanhållningen i gruppen starkare (Festinger, Riecken och Schacter, 1956/2008; Turner och Pratkanis, 1998).

Någon gång under 1990 -talet fantiserade stjärnåklagaren Christer van der Kwast ihop en massmördare. Åtta (8) personer anställda som dömare vid olika tingsrätter avvisade krav på bevis och använde van der Kwasts skröna för att döma den utpekade. Det visade sig dock vara falska uppgifter (SOU 2015: 52).

Den sannolika förklaringen till rättshaveriet är att yrkesprogrammet för jurister saknar metodlära och fokuserar mer eller mindre 100 % på att tolka texter liksom retorik - konsten att övertyga. Källan är retorikens fader Cicero som efter att han avrättat sina meningsmotståndare brukade lägga ut texten med inledningen Vixere - de har levat (Beard, 2015).

Men gruppen som författade SOU 2015:52 drog en annan slutsats: att det handlade om det psykologiska fenomenet grupptänk (Janis, 1972; Tuner och Pratkanis, 1998). (Ingen av gruppmedlemmarna som drog den slutsatsen var psykologer.)

2012 skaldade stjärnjuristen Sven-Erik Alhem och några aktivister enligt följande:


Länk till källan.

Vän av ordning undrar förstås vilken sorts hund Alhem har?

2019 samlades 270 akademiker till stöd för väderpresentatören Pär Holmgrens och Miljöpartiets marionett Greta Thunberg. Flickan hade fått i uppdrag att kampanja för att barn skulle skolka 20 % av skoltiden. Dagens nyheters chefredaktör Peter Wolodarski beslutade att publicera utspelet: ”Vi klimatforskare stödjer Greta och skolungdomarna” (Få av dem som skrev på var dock klimatforskare). Min kommentar (Österberg, 2019).

Ergo. Det är sannolikt att Nätverket Gömda kvinnors utspel påverkats av nämnda mentala fallgropar.

Föräldraalienation (FA) innebär att en förälder använder memory hacking (Shaw, 2016) för att påverka en barns autobiografiska (Fivush och Graci, 2017Nelson och Fivush, 2004) respektive händelseminne (Schacter och Addis, 2007) med syfte att få barnet att vända sig bort från den andra föräldern.

Två indikatorer som beskriver effekten av föräldraalienering finns i DSM-katalogen (den som styr vilka begrepp som är tillämpliga för kliniker):
  1. Parent-Child Relational Problem

  2. Child Affected by Parental Relationship Distress.
Fenomenet föräldraalienering introducerades som ett syndrom, en samling symptom, av läkaren/psykiatrikern Richard Gardner (1931-2003; 1985). Skälet var enkelt: läkare använder typiskt syndrom för att fastställa diagnoser. Om du haltar på vänster fot och den är svullen, då misstänker en läkare sannolikt att något är fel. På engelska kom fenomenet därför att kallas Parental Aleination Syndrom (PAS).

Av någon anledning fick detta kvinnor inom den marxistiskt baserade feministrörelsen att se rött (lite deras utgångspunkt). Effekten blev dock inte saklig kritik utan dessa kvinnor började attackera avsändaren - Dr Gardner. Fenomenet kallas D.A.R.V.O. Det är ett akronym för Deny, Attack, and Reverse Victim and Offender (Österberg, 2023).

I slutet av 1990-talet genomförde Rand en genomlysning av Gardners och andras arbete om föräldraalienering (PAS). Hon konstaterar:
  1. PAS är ett distinkt familjesvar på skilsmässa där barnet blir i linje med en förälder och upptaget av omotiverad och/eller överdriven förnedring av den andra målföräldern. I svåra fall förstörs barnets en gång kärleksbundna relation med den avvisade/målföräldern. Vittnesmål om PAS i rättsliga förfaranden har väckt debatt (Rand, 1997 a).

  2. PAS är en distinkt form av högkonflikt skilsmässa där barnet blir i linje med en förälder och upptaget av omotiverad och/eller överdriven förnedring av den andra målföräldern. I allvarliga fall förstörs barnets en gång kärleksbundna relation med målet/avvisade föräldern. Frågor om barnet i PAS, mål-/alienerade förälder och de tredje parter som blir inblandade (t.ex. familj, advokater) (Rand, 1997 b).
För att öka sannolikheten att få inkludera hela begreppet i DSM-katalogen anpassades beskrivningen till psykologisk forskning. Syndrom ersattes därför av disorder, som i hämning av den mentala anpassning och utveckling som är avgörande för att människor ska växa upp till självständiga, skattebetalande individer (Bernet, 2008; Baumrind, 1966; Gopnik, 2016) En ny ansökan skickades in (Bernet et al. 2010). Den ansökan avvisades av DSM-kommittén. Det betyder att kliniker kan använda de två indikatorerna som föräldraalienering.

2011 genomförde Rand ytterligare en genomgång av det etablerade begreppet föräldraalienering och inkluderade då kritik från feministiska organisationer samt en jurist.
Den här artikeln undersöker påståendena från två huvudgrupper av kritiker om Parental Alienation Syndrome (PAS) och parental alienation (PA). Bland de ämnen som diskuteras är: den alienerande förälderns roll; strukturella ingrepp såsom överföring av frihetsberövande; samband mellan PAS och anklagelser om sexuella övergrepp; och kontrovers över användningen av termen syndrom
Kritiken mot det vetenskapligt validerade begreppet föräldraalienation är som regel helt osaklig. Istället ägnar sig kritikerna mest åt personangrepp (DARVO), ett mönster som återkommer bland företrädare för intresseorganisationer som Gömda kvinnor, ROKS, Unizon som alla uppbär bidrag från skattebetalarna.

Forskning visar dock:
  1. att föräldraalienering är ett validerat begrepp som uppstår i samband vårdnadskonflikter.

  2. att vårdnadskonflikter som regel initieras av en kvinna som är mamma som har mentala utmaningar, t ex. Neuroticism och Borderline Personality Disorder (Jiang, Dong och Wang, 2022; Zalewski et al. 2014), som manifesteras i relationsaggressivitet (Crick och Grotpeter, 1995, Hyde, 2005).

  3. att personal inom socialtjänsten utnyttjar dessa kvinnor för att driva konflikter mot pappor (Se flera fall på denna blogg som börjar [Ytterligare] ett fall .... Det är också känt att socialtjänsten INTE utgår från vetenskap och beprövad erfarenhet (Bergström et al. 2022).

  4. att domstolspersonal tillgodoser kvinnors/socialtjänstens konflikt och diskriminerar barns papparelation i 75% av fallen (Biringen och Harman, 2018; Elfver-lindström, 1999; Schiratzki, 2008Österberg, 2004).

  5. att papparelationen är avgörande för barns emotionella och social anpassning samt kognitiva utveckling (LaFlamme et al. 2012; Rolle et al. 2019Sethna, 2017; Vieno et al. 20092014Österberg, 2004).
Föräldraalienering, sammanfattning (Österberg, 2011, 2023).

En ytterligare aspekt som inkluderats i debattinlägget är fenomenet våld i nära relationer (det faktiska vetenskapliga begreppet). Under 1990-talet rekryterade den svenska regeringen den norska sociologen Eva Lundgren till Uppsala universitet. Enligt henne själv inkluderade uppdraget att exkludera män (samtal med Lundgren vid hennes presentation på Institutionen för psykologi, Uppsala universitet ~2002).

Tillsammans med Gun Heimer, läkare med specialisering på gynekologi, promoverades hon till professor med uppdrag att bekämpa män (misandri).

Tillsamman med socionomen Ann-Marie Kalliokoski och juristen och ROKS-medlemmen Jenny Westerstrand designade de en enkätstudie där de lät kvinnor, men inte män, svara på frågor om utsatthet för våld i nära relationer. Resultatet till denna pilottest indikerade att 40 % av respondenterna mindes att de varit offer för någon form av våld i nära relationer (Lundgren et al. 2001). Vi vet inte vad männen hade svarat eftersom de diskriminerades. Vi vet inte heller om kvinnorna mindes rätt; Det är känt att händelseminnet är konstruktivt i ett socialt perspektiv - att psyket skapar minnen som passar den aktuella situationen (Schacter och Addis, 2007).

2005 misstänkte ledningen för samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet att det förelåg något fuffens med Lundgren och Co:s påståenden. Därför genomfördes en granskning.

Slutsatsen var att slutsatserna i Lundgrens forskning inte överensstämde med rådatan. Så här skriver Hagekull (2005), å Uppsala universitet vägnar:


Lundgren själv menar att hon hindrats från att undervisa om kopplingen mellan kön, makt och våld (Holm, 2011):


Hagekull påtalar också att det tycks ha uppstått en konformism kring Lundgrens idévärld som hindrar det pluralistiska tänkande som borde prägla ett universitet. Givetvis har Lundgren i rollen som forskningsledare ett betydande ansvar, men även lärosätet har ett ansvar för arbetsmiljön.


Vad hade Lundgren, Heimer, Kalliokoski och Westerstrand missat?

När jag talade med Lundgren (2002) frågade jag om hon kände till Conflict Tactics Scale (CTS; Straus, 1979; Straus et al. 1996) och de etablerade resultaten? Lundgren svarade att hon gjorde det, men att hon bara fått i uppdrag att titta på kvinnors situation.

Forskning om våld i nära relationer som genomförts med etablerade modeller som CTS visar på följande fördelning:
  • Fysiskt våld - kvinnor står för lite mer än hälften av förekomst och skador.

  • Dödligt våld - drabbar lika osannolikt (0,0000005) barn, män eller kvinnor (Liem och Koenraadt, 2008).

  • Psykiskt våld - typiskt kvinnligt.
(Archer,20002004Bates, Graham-Kevan och Archer , 2014Bates och Graham-Kevan, 2016Bates, 2018Bates, Kaye, Pennington och Hamlin, 2019Bergkvist, 2002Crick och Grotpeter, 1995; Hyde, 2005Thornton et al. 2012).

Lyssna på Dr Elizabeth Bates: Intimate Partner Violence (34 minuter).

I Finland är Helsingforspolisen (2022, 2024) och Barnombudsmannen (2023) öppna med att finska kvinnors relationsaggressivitet är det stora utmaningen. Finland och Sverige har lika biologi och socio-kultur.

Hur ska man förklara gruppen kring Gömda kvinnor, personerna som skrev under (appendix 2 och 3) liksom chefredaktörna Lennart Kriisas och Christofer Ahlqvist agerande?

Vi låter vetenskapen svara: Continued influence bias, grupptänk, dysrationalia, konformism och misandri.

Ergo. Föräldraalienering är ett vetenskapligt validerat begrepp och den typiska förövaren av våld i nära relationer är en kvinnan, speciellt avseende psykiskt våld mot barn. Nätverket Gömda kvinnor verksamhet handlar om att tillsamman med personal inom socialtjänsten isolera barn från deras pappor, dvs. stötta förövarna. Det är känt att socialtjänsten inte följer vetenskap och beprövad erfarenhet. Effekten av att grupper av människor (se appendix 2 och 3) skriver under ett så här mansfientligt upprop och att Lennart Kriisa (Psykologtidningen) och Christofer Ahlqvist (Göteborgsposten) accepterar att det mansfientliga utspelet publiceras, ökar sannolikheten att fler barn kommer att fara illa av mammors våld.

Läs:

Kvinnor (ofta mammor) med mentala utmaningar (n>60) och aggressioner - en lista med aktuella händelser

Kvinnor (ofta mammor) som dödar (n>50), ibland efter att socialtjänsten isolerat dem med barnen (offren)

Föreningen Unizon utnyttjar ett tragiskt dödsfall för att pressa barn att tvångsumgås med relationsaggressiva mammor. Ett fall av misandri

Tillägg: Så här definierar Sverker Sikström, professor i kognitiv psykologi vid Lunds universitet, föräldraalienering:
“Föräldraalienation är det empiriska fenomenet där ett barn (1) väljer att inte ha kontakt med en (2) tidigare älskad förälder (3) utan att det finns någon rimlig anledning till detta, samt att både (4) barnet och (5) föräldern påvisar relevanta beteenden. När ett barn väljer att inte ha kontakt med en förälder av en rimlig anledning, till exempelvis våld, handlar det istället om estrangement. Debattinlägget berör alltså fenomenet estrangement, inte föräldraalienation (Bernet, 2020). Kvantitativa instrument (PARQ) finns tillgängliga för att diskriminera mellan föräldraalienation och estrangement (Bernet, et al., 2020), och är normerade till svenska förhållanden (Sikström, et al., 2024)”.
Läs hela hans svar: “Föräldraalienation är ett välstuderat empiriskt fenomen

Så här skriver Anna Lytsy, journalist och författare :
“I Psykologtidningen hävdar professorer och psykologer att föräldraalienation är en pseudovetenskap. Men föräldraalienation är en familjedynamik där barn förmås välja bort en förälder, som de tidigare haft en nära relation till, utan att det föreligger några berättigade skäl för avståndstagandet, som sker på grund av den andra förälderns uttalade eller outtalade, medvetna eller omedvetna påverkan på barnet” ...
“Den internationella expertisen är enig om att föräldraalienation är psykisk barnmisshandel. Alienerade barn löper risker på både kort och lång sikt, för till exempel komplexa och övergripande förluster av anknytning och individualitet, i svåra fall för verklighetsförvrängning”.
Läs hela hennes svar: “Att förneka föräldraalienation är att överge våldsutsatta barn

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Mer om min expertis:

Executive coaching for CEOs/managers and workshops to facilitate Organizational Performance, Learning, and Creativity for Problem Solving | Lectures: Nutrition for physical and mental health |  Course/lecture: children's emotional and social adjustment and cognitive development  | Language training - Swedish  |  Academy Competency | CV | Teaching skills and experience | Summary of research project | Instagram | Linkedin | YouTube-channel | TikTok | Twitter

Appendix 1


Från: Peter Österberg Skickat: den 11 juni 2024 09:31 Till: Lennart Kriisa

Ämne: KONTAKT

Från: Peter Österberg

Meddelande: Hejsan Lennart,

hur kan du låta publicera den här typen av falsarier/pseudovetenskap?

“Våld mot kvinnor och barn är ett omfattande folkhälsoproblem. Bara under årets första fyra månader har 12 kvinnor dödats av en närstående man. Barn drabbas genom att de i många fall fortfarande tvingas ha umgänge med förövaren, trots att de inte vill och uttrycker rädsla” ...

“I Luleå dödades en åttaårig pojke av sin pappa under ett tvångsumgänge som beslutats av domstol” https://psykologtidningen.se/2024/06/04/foraldraalienation-ar-pseudovetenskap/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR1PF81oJqQpmYoJNaOGaGRztg0Gk_-UgRRrvu2uDdofNkmM6R_uSl_qPBg_aem_AVW5UuH2LMo8p_FIcSqijeCed8RKUcV4K17z0WKXrthSFIB7lyoZaqLfg5JW2yn45o32wQo2Z8F-vxl1MwPZ4NRS

Minns de 130 som skrev en liknande drapa för att framtvinga indragningen av Albert Einsteins banbrytande relativitetsteori, eller de 270 som 2019 via DN stöttade Magdalena Ernmans dotters utspel om att barn skulle skolka 20 % av tiden för att lära sig mer. (Enligt Ernman vittnesmål i Expressens Hälsoibilaga led dottern av mentala utmaningar som funktion av mamma Ernmans relationsaggressivitet (Crick och Grotpeter, 1995)).

En annan grupp (N=130) krävde att en vetenskaplig artikel skulle dras tillbaka. Skälet var att resultatet stred mot den dogma som rådde. Artikeln handlade om relativitetsteorin och författaren namn var Albert Einstein Sr.

Ergo. Författarna till det aktuella utspelet för tankarna till det psykologiska fenomenen grupptänk (Janis, 1972; Turner och Pratkanis, 1998) och/eller dysrationalia (Stanovich, 1993, 2009).

Forskning har ju sedan 1970-talet pekat i motsatt riktning (Archer, 2000, 2004; Bates, 2022; Thornton, 2012).

När du sprider falsarier/pseuovetenskap kommer fler barn att fara ill.

Hälsningar Peter Österberg Fil Dr psykologi.

Lennart Kriisas svar:

Från: Lennart Kriisa Date: tis 11 juni 2024 kl 12:17 Subject: Sv: KONTAKT To: peter.osterberg@generativelearningmanagement.se

Tjena, har nu märkt artikeln tydligare, så att läsaren direkt förstår att det är en debattartikel. För mig var det självklart att publicera, eftersom det är tunga namn inom psykologkåren som har skrivit under texten. Dessutom råder osäkerhet i domstolarna om hur begreppet ska hanteras. Debatt behövs helt enkelt. Repliker är på ingång.

Mvh

Lennart Kriisa chefred


Appendix 2


Kjerstin Almqvist, senior professor i psykologi, leg. psykolog, specialist i behandling, leg. psykoterapeut, Institutionen för sociala och psykologiska studier, Karlstads Universitet

Ulf Axberg, Professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut

Dr Sonja Ayeb-Karlsson, Associate Professor in Policy and Intersectionality, University College London, forskningsled for ’UCL Everyday Disasters and Violences’ forskningsgrupp och expert medlem i ’SHERA’ forskningsgrupp, akademisker och forskare inom mänskliga rättigheter, familjerätt, (mental) hälsa, samt effekter av våld och övergrepp mot kvinnor och barn.

Sofia Bidö, leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi med inriktningen behandling/psykoterapi, verksamhetschef Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling.

Anders Broberg, professor emeritus, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi, Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet

Maria Eriksson, professor i socialt arbete, Marie Cederschiöld högskola

Josefine Hjälmeskog, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i psykologisk behandling/psykoterapi

Malin Holm, leg. psykolog

Ole Hultmann, Fil Dr, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, psykologiska institutionen, Göteborgs Universitet

Åsa Landberg, leg psykolog, leg psykoterapeut

Moa Mannheimer, leg psykolog

Johan Melander Hagborg, leg. psykolog, Fil.dr i psykologi/Universitetslektor

Anna Norlén, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, verksamhetschef, rektor Ericastiftelsen

Nätverket Gömda kvinnor.


Appendix 2


Josefine Hjälmeskog, leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist i psykologisk behandling /psykoterapi

Dr Sonja Ayeb-Karlsson, Associate Professor in Policy and Intersectionality, UCL, London, UK

Karin Lavén, advokat

Sanam Gharaee, Tintins mamma, ordförande Lex Tintin-föreningen, barn- och ungdomspsykiatriker

Jessica Lahtinen, styrelseledamot Lex Tintin-föreningen, barn- och ungdomspsykiatriker

Camilla Orefjärd, styrelseledamot Lex Tintin-föreningen, advokat inom barnrätt

Rebecca Lagh, advokat specialiserad på barn och brottsoffer

Ulrika Rogland, advokat

Björn Tingberg Leg sjuksköterska, leg psykoterapeut, Med Dr studierektor Ericastiftelsen

Jessica Ivarsson ordförande i föreningen Brinn för barnen

Nätverket gömda kvinnor

Josephine Wallin, ordförande i föreningen Vi som kämpar för våra barn

No comments:

Post a Comment