Tuesday, April 9, 2024

“Varmaste marsmånaden globalt – även Finland varmare än vanligt”. Buchert presenterar en faktoid

Peter Buchert hälsar våren genom att sin vana trogen larma om världen undergång, eller åtminstone vad vissa anser är förstadiet till densamma - den globala uppvärmningen. Mellan 2018 - 2023 har jag kommenterat flera av de utspel Buchert gjort om klimatrelaterade saker. Sällan har hans utspel varit konsistenta med vetenskapen. Det senaste utspelet är en recitering av temat global warning där tidsramen satts till de 12 senaste månaderna. Men geologer, kronostratigrafer och paleoklimatologer använder betydligt längre tidsspann. Till detta kommer att alla mätstationer inte är aktiva. Finland är EU:s deppigaste land, finska barn har utmaningar med läsförståelse och numeracy, forskningen på Helsingfors universitet har kollapsat och statskulden=74% av BNP. Finlands kollektiva entreprenöriella tänkande skulle sannolikt gynnas mer om mediapersonal rapporterade färre politiska epos och fler vetenskapliga fakta. 9 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Peter Buchert hälsar våren genom att sin vana trogen larma om världen undergång, eller åtminstone vad vissa anser är förstadiet till densamma - den globala uppvärmningen.


Länk till källan.

Och Buchert skräder inte orden.

Vän av akademisk ordning undrar över vilken amplitud som avses liksom tidsperioden.
 
Buchert:


Det är inte första gången Buchert gör den här typen av utspel.

Inför julen 2018 slog han undan benen på den finländska julefriden genom att i marxistisk ekonomisk anda hävda att Finlands 0,1 % andel av den globala frisättningen av koldioxid var större jämfört med Kinas 30 %. Salomon Asch (1907-1996) ler i sin grav. Jag kommenterade (Österberg, 2018).

I augusti 2019 intervjuade Buchert en diplomingenjör och hävdade att Finland kan nå klimatmålen om finländarna äter mer vegetarisk mat. White och Hall (2017) avvisar påståendet att produktion av animaliskt baserad mat påverkar klimatet i betydande grad. Jag kommenterade (Österberg, 2019).

I mars 2022 gjorde Buchert ytterligare ett marxistiskt ekonomiskt utspel om klimatet. Jag kommenterade (Österberg, 2022 a).

I april 2022 reciterade Buchert sex punkter från Agenda2030. Jag kommenterade (Österberg, 2022 b).

I augusti 2022 hävdade Buchert att Europa brinner och att vi tittar bort. Jag kommenterade (Österberg, 2022 c). 

Noterbart. Innan Buchert lät publicerade denna episka krönika beskrev han sig som vetenskaps- och klimatreporter, typ! När jag skulle länka till hans profil var den beskrivningen borttagen?

I juli 2023 hävdade Buchert att Spanien uppmätt rekordvärme. På internätet fanns uppgifter om att Spanien årligen upplevt samma värmetopp sedan 1864. Jag kommenterade (Österberg, 2023).

På Esplanden träffade jag två unga damer från Spanien. De var på väg till Thailand och i väntan på nästa flyg passade de på att besöka Helsingfors. Jag undrade varför de åkte till Thailand nu när det är så varmt i Spanien? De svarade att det är en annan värme i Thailand och att det alltid blir lite varmare i södra Spanien under sommarna.

Så mot bakgrund av Bucherts tidigare utspel är det legitimt att ställa frågan: Stämmer uppgifterna?

Det kan vara så att de uppgifter Buchert rapporterar överensstämmer med de mätdata han använt, men frågan är förstås vilka mätbara det är och hur trovärdiga de är?

Det Buchert inte rapporterar är att det finns så kallade spökstationer lite varstans. Det är mätstationer som inte längre fungerar, men som ändå används i rapporteringen. Här är ett exempel.


Länk till källan.

En andra aspekt rör tidsperioden. I sin rapportering använder Buchert en 12-månadersperiod. Men varken geologer, kronostratigrafer eller paleoklimatologer ägnar sin tid åt 12-månadersperioder (med alla avses här >99 %). Det handlar om betydligt längre tidsperioder, t ex. hela Fanerozoikum. Där ser man att när synligt liv blev till var koldioxidhalten 5000 - 7000 ppm och temperaturen betydligt högre jämfört med nutid. Med några få dropp över väldigt lång tid har temperaturen varit hög ändå fram till Eocen varefter den började sjunka kraftigt (riktningskoefficienten är närmast 45 grader).


Länk till källan.

John Shewchuk har ett annat diagram som också är värt att beskåda.


Länk till källan.

Slutsats. Världen är på lång sikt (de senaste 50 miljoner åren) fortfarande i en nedkylningstrend, men det verkar som att Bucherts ambitioner inte är att rapportera vetenskapliga fakta utan att recitera politiska agendor. Hans rapportering blir således en faktoid - något som ser ut att vara sant men som inte är det. Finland är EUs deppigaste land vilket förstärktes av den politiska nedstängningen av Nyland i samband med Sars-Cov (2) pandemin. Lägg där till skolan där för många barn inte klarar läsförståelse och numeracy, den kollapsade forskningen på Helsingfors universitet och statsskulden: 74% av BNP. Jämför Sverige med lika biologi och sociokultur Finland. Där är statsskulden 17 % av BNP. Det är svårt att förstå på vilket sätt Bucherts (och andras) domedagsutspel skulle gynna Finland? Finland kollektiva entreprenöriella tänkande skulle sannolikt gynnas mer om mediapersonal rapporterade färre politiska epos och fler vetenskapliga fakta.

Lästips:

Daniel Kahneman, the man who probably open the door for my research carrier, has pass away

Mat för fysisk och mental hälsa (2019 - 2024) - lista med sju artiklar.

Why is depression and loneliness and big issues in Finland? (Why isn't entrepreneurial thinking more prevalent?)

Entrepreneurial thinking - how to simulate a desired future and create new innovative solutions

Will three minutes of dancing improve entrepreneurial thinking? The case of Finland's issues with school performance, creativity, and entrepreneurial thinking

Have we got it all wrong about the Amazonas? The case for lidar, Terra preta, and Self-deception

Står världen inför global uppvärmning? En titt på fakta med utgångspunkt från Rationellt entreprenöriellt tänkande

Climate and adaptation Symposium, The Finnish Society of Sciences and Letters - the Case for Continued Influence Effect

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment