Sunday, April 9, 2023

Varför tiggde en ensamstående mamma ost av en känd skådespelare?

En känd skådespelare gick nyligen bort. På Twitter skriver en person om en händelse när den kända personen hjälpt en ensamstående mamma genom att köpa ost. Jag skrev en vetenskapligt baserad kommentar som visar att det sannolikt handlar om en snyfthistoria från en mamma som vägrar samarbeta med barnens pappa. Det är det vanligt och effekten är som regel negativ för barnens emotionella och sociala anpassning. En respons bejakade de fakta jag redovisade. Resten (många) var personangrepp av varierande art. Se listan med personangrepp (ni=32) och en positiv kommentar i slutet. 19 sidor.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

En känd skådespelare gick nyligen bort. Det är alltid tråkigt. Vi berörs när kända människor går vidare eftersom vi på något sätt lärt känna dem. Och så kommer anekdoterna. På Twitter skriver en person om en händelse när den kända personen hjälpt en ensamstående mamma genom att köpa ost.



De flesta blir rörda över skådespelarens hjälpsamhet, utan att reflektera över situationen.

Nummer 1. har man ett jobb är det osannolikt att man svälter i Sverige. Man behöver inte ha det superbra, men, man överlever.

Nummer 2. Om man är ensamstående mamma, då betyder det att barnets pappa inte finns med i bilden. Men ingen frågar sig varför.

Skälet till att kvinnor som är mammor lever ensamstående kan bero på flera saker:

Man har låtit inseminera spermier från en okänd man.

Pappan kan liksom den kända skådespelaren ha avlidit.

Men dessa fall är ovanliga.

I de flesta fall där kvinnor lever som ensamstående mammor är förklaringen att de startat en vårdnadskonflikt mot barnens pappa. Notera att ca 30 % av alla mammor bråkar om barnen. Fenomenet förklaras av relationsaggressivitet (Crick och Grotpeter, 1995Hyde, 2005).

Så, varför drog denna ensamstående mamma en snyfthistoria för denna kända skådespelare som resulterade i att han köpte ost åt henne?

Kvinnor som bråkar om barnen gömmer som regel sin konflikt bakom en offerroll. Weaver (2011) visar t ex. att kvinnors gråt frisätter feromoner som triggar medkänsla hos andra (slår av sexualdriften hos män). Ett annat sätt är att påstå att man har det knapert ...

Effekten av kvinnors relationsaggressivitet blir att barnen tappar sin emotionella och social anpassning liksom kognitiva utveckling (Österberg, 2004):
En sammanställning av 28 undersökningar om pappa-frånvarons effekter på barns kognitiva förmåga (Shinn, 1978), indikerar att pappa-frånvaro som en funktion av skilsmässa är negativt relaterad till intellektuell kompetens hos barn; vilket även påvisats i tidigare studier (Blanchard och Biller, 1971; Crescimbeni, 1965; Ferri, 1976; Hetherington et al., 1978, 1982; Radin, 1976; Radin et al., 1994; Santrock, 1972; Sutton–Smith et al., 1978). Shinn (1978) menar att resultaten av sammanställningsstudien är konsistent med hypotesen att barns interaktion med föräldrarna formar en plattform för kognitiv utveckling, och att en minskning av denna interaktion hämmar den kognitiva utvecklingen. Resultatet från en annan studie (Bisnaire et al., 1990) av barn i åldern 9 till 15 år med föräldrar som separerat, indikerar att tillgång till båda föräldrarna efter separationen är en förutsättning för akademisk anpassning (s. 2).
Som visats i flera tidigare artiklar på denna blogg och som börjar [Ytterligare] ett fall ...: verkar dessa kvinnor ha mentala utmaningar.

Mentala utmaningar kan vara allt från neuroticism - oro för framtiden - till mer specifika diagnoser, som Borderline personality disorder (kluster B). Se även: Zalewski et al. 2014. Tillägg: Ruffalo (2024).

Kvinnor är som regel mer neurotiska jämfört med män (Weisberg et al. 2011) och kvinnor drabbas som regel oftare av Borderline Personality Disorder.

2018 blev jag ombedd att skriva en resumme över en nyutkommen bok av Biringen och Harman (2018) som hanterade relationsaggressivitet i vårdnadskonflikter. Så skriver de:
”Dessa föräldrar, speciellt mödrar med BPS, kräver enorm bekräftelse från sina barn om att de inte kommer att överge dem, och tydligast är det när barnen kommer upp i tonåren” (s. 55). (Zalewski et al, M., Stepp, S. D., Scott, L. N., Whalen, D. J., Beeney, J. F., Hipwell, A. E. (2014). Maternal borderline personality disorder symptoms and parenting of adolescent daughters. Journal of Personality Disorders, 28, 541-554).

”Dessa barn kan också börja externalisera sina beteenden vilket av bland annat lärare kan uppfattas som en uppmärksamhetsstörning (ADHD) eller beteendestörning” (s. 57).
I ett av [Ytterligare] ett fall .. hade mamman tidigt fått diagnosen Bordeline personality disorder (BPD). Mamman kände terapeuten och lyckades få denne att friskförklara henne i samband med att hon sökte egen makt och kontroll över barnen.

Noterbart är att ett liknande beteende hade observerats i ett tidigare fall i Örebro, men där domstolspersonalen bortsett från fakta till förmån för mammans syfthistoria.

Dessa BPD-mönster framträdde i samtliga fall som rapporterats i [Ytterligare] ett fall ... .

En förklaring är att deras egen mamma varit neurotiska/BPD och därför haft höga halter av kortisol i blodet strax före, under eller strax efter graviditeten (Österberg, 2012).

Mentala utmaningar kan också uppstå som en effekt av uppfostran (Se Baumrinds (1927-2016) forskning för en orientering). Barn som fått uppleva styra-och-ställa uppfostran eller låt-gå attityd, anpassas inte till den självständighet som uppstår om föräldrarna tillämpar en ömsesidighet - reciprocal authorization. Notera att det som regel är kvinnor som abonnerar på rollen som uppfostrande förälder.

En effekt av att man har mentala utmaningar är att reptil-hjärnan tar över det rationella tänkandet (Johnson, 2021). Det betyder manifestering av något som kallas flight-flight respons. Under de årmiljoner när våra förfäder levde på savannen var denna impuls nyckeln till överlevnad. I vårt moderna samhället blir effekten som regel mest negativ.

Kvinnors Bordeline personality disorder uppmärksammades även under den rättegång där skådespelaren Amber Heard stämts för att ha anklagat sin före detta man för att ha orsakat henne PTSD. Här är tre artiklar som behandlar det som rapporterades under rättegången:

Is law or science the better option to decide truth from false, and cause and effect? The case of a famous legal battle

Why can't Amber Heard give up [her conflict], admit and move on?

Why Amber Heard can't give up [her conflict], admit and move on. A therapist's comment, and Ms Heard's facial expressions during the interview on Today show

Dr Shannon Curry visade att Heards mentala utmaningar härstammade från hennes uppväxt (det vanligaste). Här är Dr Currys redogörelse under utfrågning av Depps advokater (Forensic Psychologist Dr. Shannon Curry Testifies (Johnny Depp v Amber Heard Trial Day )). Här är Dr Currys redogörelse under utfrågningen av Heards advokater (Forensic Psychologist Dr. Shannon Curry Cross-Examined (Johnny Depp v Amber Heard Trial).

Av någon anledning tenderar kvinnor med mentala utmaningar att hamna hos personal inom socialtjänsten. Och det är nu som själva vårdnadskonflikten tar sin egentliga början. Det hänger samman med att socialtjänstpersonalen bygger sin verksamhet på idéer som marknadsförts av sociologen Eva Lundgren, gynekologen Gun Heimer (NCK) och intresseföreningen ROKS där det vetenskapliga begreppet Våld i nära relationer blivit Mäns våld mot kvinnor. Allt är männens fel. Det betyder att kvinnors relationsaggressivitet inte existerar i deras föreställningsvärld. Notera att Lundgren, efter Uppsala universitets granskning 2005, hävdat att hon hindrats från att handleda och undervisa och kön, makt och våld. 

Socialtjänstens arbete i huvudsak saknar vetenskapligt stöd

Nyligen rapporterade Folkbladet en granskning av socialtjänsten i Umeå. Där framkom en kultur som riktade in sig på att attackera pappor. Dessvärre visade sig detta mönster i samtliga fall som rapporterats i [Ytterligare] ett fall ... liksom de fall som ligger i pipeline för rapportering.

[Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma; Pappa vann vårdnadstvist i domstol – socialen hotade ändå ta barnen (Folkbladet).

[Ytterligare] ett fall där myndighetspersonal konspirerar med en mamma; Kulturen inom socialtjänsten - att söndra och härska (Umeå)

När socialtjänsten gjort sitt blir nästa steg en domstol. Fram till 1949 tillämpade domstolspersonalen Magnus Eriksson landskapslagar. Där inkluderades båda föräldrarna.

1950 introducerades moderspresumtionen (mater semper certa est).

Den före detta domstolsanställde Krister Thelin hävdade på Twitter att moderspresumtionen inte tillämpats sedan 1976.

Statistik från 1990, d.v.s fakta, avvisar Thelins påstående och visar att domstolspersonal tillämpar moderpresumtionen i 75 % av fallen (Biringen och Harman, 2018; Elfver-Lindström, 1999; Schiratzki, 2008; Österberg, 2004).

Ergo. Det mest sannolika är att den ensamstående mamman drivit en konflikt mot den man hon skaffat barn tillsammans med och därmed berövat barnen deras papparelation.  Mot bakgrund av detta faktum skrev jag följde [vetenskapligt baserade] kommentar:



Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Det uppstår alltid en risk när man förmedlar fakta till allmänheten. De kan reagera starkt och känslomässigt - att deras reptilhjärna tränger undan det rationella tänkandet till förmån för en fight-flight respons (Johnson, 2021). Och det finns inget som kan triggar folks irrationella tänkande som kritik mot ensamstående mammor. Detta fall var inget undantag och personangrepp (polemiken) kom som ett brev på posten. Här följer de kommentarer som hittills riktats mot mig som person och en kommentar som rör sakfrågan:










Semantiken i den sista kommentaren är lite tvetydig, men kan tolkas till barnens favör.























2 comments:

  1. Du är riktigt störd du

    ReplyDelete
  2. Din text dryper av kvinnohat. Mamman till den där pojken i Luleå som mördades av sin pappa kanske skulle ha samarbetat mer med honom, så att han fick träffa barnen mer?

    Det är inte kvinnors ansvar att se till att män tar ansvar för sina barn, och ansvar för att finnas i sina barns liv. Det är inte kvinnors ansvar att se till att män inte är destruktiva eller våldsamma.

    Små barn kan behöva vara mer hos sina mammor men generellt så hindrar inte kvinnor barn från att träffa sina pappor, om de är bra pappor, även om de själva har separerat och inte kommer överens. Om en man väljer att flytta till en ny stad t ex, bort från sina barn, då är det hans beslut. Inte kvinnan som vägrar att samarbeta.

    ReplyDelete