Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).
Den 14 januari 2023 rapporterades om ett fall i Småland, där det fanns misstanke om att mamman planerade att flytta med barnen till England. Mamman (1) har en historia med mentala utmaningar - hon uppfyller fyra av nio kriterier för emotionellt instabilt personlighetssyndrom, (2) vägrar tala med pappan, (3) har anklagat pappan för psykiskt våld (som är typiskt kvinnligt), (4) låter sin nya man agera chaufför när barnen ska återse sin viktiga pappa (Österberg, 2023 a).
I en andra artikel, som publicerades 14 februari, hade uppgifter framkommit som dels visar att mammans diagnos var Borderline Personality Disorder, men att hon genom kontakter lyckats bli friskskriven för att vinna ensam makt och kontroll över två små grabbar (Österberg, 2023 b). Se även: Zalewski et al. 2014. Tillägg: Ruffalo (2024).
Varför är det här allvarligt?
Jo,
- dels därför att mental ohälsa, i såna här fall handlar det nästan alltid om mammans mentala ohälsa, hänger samman med psykisk våld eller relationsaggressivitet, som är typiskt kvinnligt (Crick och Grotpeter, 1995; Hyde, 2005),
- dels därför att forskning entydigt visar att barn som lever med båda föräldrarna, eller med bara pappa, har bättre emotionell och social anpassning samt kognitiv utveckling, inklusive visuospatial perception, jämfört med barn som bara växer upp med mamma (Baker et al. 2020; Calkins och Keane, 2009; Farran och Formby, 2011; LaFlamme et al. 2012; Moffitt et al. 2001; Olsson, 2022; Rolle 2019; Sethna, 2017; Vieno et al.2009, 2014; Österberg, 2004):
En sammanställning av 28 undersökningar om pappa-frånvarons effekter på barns kognitiva förmåga (Shinn, 1978), indikerar att pappa-frånvaro som en funktion av skilsmässa är negativt relaterad till intellektuell kompetens hos barn; vilket även påvisats i tidigare studier (Blanchard & Biller, 1971; Crescimbeni, 1965; Ferri, 1976; Hetherington et al., 1978, 1982; Radin, 1976; Radin et al., 1994; Santrock, 1972; Sutton–Smith et al., 1978). Shinn (1978) menar att resultaten av sammanställningsstudien är konsistent med hypotesen att barns interaktion med föräldrarna formar en plattform för kognitiv utveckling, och att en minskning av denna interaktion hämmar den kognitiva utvecklingen.Varför är det så här?
Det är svårt att svara på. Men det har sannolikt något med vår evolutionära utveckling att göra. Macrae (2021) skriver om ett intressant fall med elefanter som visar hur manliga elefanter gjuter olja på unga elefanters emotionella anpassning. För däggdjur i allmänhet verkar det duga med vilka hanar som helst, men vi människor är annorlunda - vi har en socio-kulturellt betingad förståelse om begreppen pappa och mammaroller. Mammas nya kille funkar således för elefanter och andra däggdjur men inte för människor-barn.
Under årmiljoner har våra förfäder levt i roller med viss kontextuell betydelse där papparelationen spelade en viktigt roll. Detta synliggörs även i gamla landskapslagar som tog hänsyn till barnens papparelation. Det indikerar att folk implicit kände till att pappa-relationen hade en stor betydelse för barns anpassning och utveckling.
När jag 2010 träffade sir Michael Rutter, professor i barnpsykiatri och ofta kallad barnpsykologins faders, bekräftade han uppgifterna ovan, men sa också att det är en het politisk potatis.
Det är nämligen så att politikerkollektivet utgår från post-marxistiska idéer där kvinnor är offer för kapitalismen och lite annat. Det är förstås nonsens, men för den som vill vinna väljare är det den lättaste vägen att gå.
Priset får barnen betala. De tvingas till isolering med en mamma som har symptom på Borderline Personality Disorder, och därmed sannolik relationsaggressivitet. Riktas den mot pappan dröjer det inte länge förrän hon riktar den mot barnen.
Under våren kom varningar om att mamman var i full färd med att planera flytten med barnen, utan att varken tillfråga barnen eller pappan. Det är möjligt därför att personal inom socialtjänsten och domstolar ignorerat mammans mentala ohälsa och relationsaggressivitet och blint tillämpat moderspresumtionen.
3 juni fick pappan själv reda på att mamman avser att flytta barnen till en annat land eller ort genom att se det på fastighetsbolagets hemsida. Vid epost-konversation så frågade pappan mamman varför hon inte berättat det till honom? Han frågade även vart hon tänkt att flytta med deras gemensamma barn? Mamman vägrade svara. Notera att detta kallas stonewalling och är en del av relationsaggressivitet. Ergo, det är osannolikt att hon blivit frisk från Borderline Personality Disorder.
Att tvinga med sig barnen utanför landets gränser är det ultimata umgängessabotaget. Under våren 2022 genomförde en kvinna i Finland en sån tvångsförflyttning med ett barn (länk). Läs om fallet där mamman, efter att domstolspersonalen tillämpat moderspresumtionen - gett mamman ensam vårdnad, förde barnet mot dess vilja utomlands. Personalen i Hovrätten hävde domen och gav pappan vårdnad (länk).
Men beteendet kan också ske inom landet. Läs om två äldre fall där personal inom socialtjänst och domstolar tillämpade moderspresumtionen trots att mammorna visade tecken på mental ohälsa:
Östebrerg (2012). Ett barn försvinner och kommer tillbaka: historien om ett vårdnadsfall 2010.
Österberg (2014). . Ytterligare ett fall där ett barn försvinner och kommer tillbaka; historien om ett vårdnadsfall 2009-2013
När det var dags för sommarumgänge för barnen med deras pappa så har mamman i Småland utrustat den äldre sonen med en speciell klocka!? Syftet ska vara att hon skulle kunna avlyssna pappan samt att spåra exakt vart barnen och pappan befinner sig. Det gick även filma och ta kort med klockan från mammans telefon.
Mamman påstår att det är bra för den äldre sonen att kunna ha kontakt med sin mamma under semestern för han är orolig och saknar mamma.
Uppgifter gör gällande att mammans påstående är falsk. Båda barnen är vana att pappa låter dem ha fri tillgång till hans telefon om de vill ringa mamman. Spiontelefonen åkte av direkt!
Barnen har haft en fantastisk tid med pappa under dessa veckor. De har varit på västkusten och fiskat krabbor och badat var dag.
No comments:
Post a Comment