Friday, December 22, 2023

Enbart vegetarisk kost när Svensk Friidrott är arrangör - ett snedsteg

Svensk friidrott följer trenden att exkludera animalisk baserad mat från sina tillställningar. “... det här känns som ett naturligt och viktigt steg”, säger ordförande Johan Storåkers. Tidigare har liknade utspel gjorts av Helsingfors borgmästare, en jordbruksekonom och Helsingfors stad. Forskning, å andra sidan, pekar i motsatt riktning. Att  exkludera animaliskt baserad mat för klimatet är meningslöst, men det kommer ha hämma idrottares fysiska och mentala hälsa. Ergo. ett snedsteg.

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

Svensk friidrott följer trenden att exkludera animalisk baserad mat från sina tillställningar:
Från och med nyår kommer all mat som serveras där Svensk Friidrott är arrangör att vara bra vegetarisk mat. Detta klubbades nyligen av förbundsstyrelsen. “Vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor och det här känns som ett naturligt och viktigt steg”, säger ordförande Johan Storåkers.

Länk till källan.

Bakgrunden är att Svensk friidrott undertecknat ett avtal med en avdelning inom Förenta Nationerna som kallas Sports for Climate Action Framework.
2022 undertecknade Svensk Friidrott FN:s Sports for Climate Action Framework och förbundet har sedan dess inlett ett omfattande hållbarhetsarbete. Till 2030 ska Svenska Friidrottsförbundets koldioxidavtryck halveras och 2040 ska det vara netto noll.
2019 gjorde Helsingfors dåvarande borgmästare ett utspel om att konferenser i framtiden ska fokusera på veganska alternativ till riktig mat, t ex. veganska grönsaksfajitas (Vaapavuori, 2019). På frågan vilka vetenskapliga referenser som använts blev svaret:
“det fanns inte några referenser men det var nog ändå korrekt”.
2021, på våren, skrev en professor i jordbruksekonomi en insändare till Hufvudstadsbladet med ett liknande budskap (Sumelius, 2021).
“Vi kommer inte ifrån att jordens bärkraft inte håller för en ökande köttkonsumtion … Vi kan inte förneka att klimatgaser uppstår av köttproduktionen och således indirekt av konsumtionen av rött kött”
I november 2021 meddelade administrationen för Helsingfors stad att man beslutat dra in på kött och mejeriprodukter vid möten och konferenser. Motivet ska ha varit miljöskäl (prominenta gäster undantogs dock) (Österberg, 2022).

Det triggade personalen inom Finlandssvenska Folkhälsan respektive Marthaförbundet att rikta in sina respektive verksamheter på detsamma (Österberg, 2023, a b).

2023, den 17 april, i år genomförde teatermakarna Dan Henriksson och Joachim Thibblin Scenkonst för klimatet. Ingen av dem, eller de tre talarna, hade kunskap om begreppet klimat, men de samlades ändå kring övertygelsen att teaterverksamhet har ett betydande klimatavtryck (Österberg, 2023, c).

Nu, några månader senare inför Svensk friidrott liknande restriktioner.

Påverkar valet av mat klimatet?

För att reda ut komplicerade spörsmål kan man tillämpa Rationellt Entreprenöriellt Tänkande (R.E.T. Österberg, 2021, kap 3). R.E.T. består av tre etablerade modeller:
  • Epistemisk vigilance - vara misstänksam mot ett meddelande och syftet med att skicka ett meddelande (Sperber et al. 2010)
  • Disjunktivt resonerande - ta hänsyn till alla saker eller ett bredare perspektiv - tänk explorativt (Stanovich, 2009).
  • Numeracy - förmågan att förstå, resonera med och att tillämpa enkla numeriska begrepp (Brooks and Pui, 2010).
För att göra en lång historia kort så testades hypotesen vad som skulle hända om alla amerikaner skulle bli veganer. Det betyder att all produktion av animaliskt baserad mat skulle upphöra. Resultatet visade att frisättningen av växthusgaser skulle minska med ca 2,5 % (White och Hall, 2017). Det följdes upp med en studie där de testade hur frisättningen av växthusgaser skulle minska om all mejeriproduktion skulle upphöra. Resultatet visade att det rörde sig om < 1 % (Liebe, Hall och White (2020). 2019 skrev ordföranden för finska Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) en insändare med data från Finlands statistikcentral som visade detsamma för Finland (Nylund, 2019):
“Enligt Statistikcentralen härstammar 74 procent av alla klimatutsläpp i Finland från energisektorn och förbränning av fossila bränslen. Endast 12 procent av utsläppen härstammar från jordbruket. Av jordbrukets utsläpp i Finland beräknas att 56 procent kommer från odlingsmark och 44 procent från husdjursproduktion enligt Finlands klimatpolitiska plan på medellång sikt. Det betyder i klartext att knappa 5 procent av Finlands klimatutsläpp kommer från husdjursproduktionen”.
Ergo. Matproduktion i västvärlden påverkar inte klimatet.

Varför?

Det har att göra med något som kallas den Biogeniska kolcykeln.


När idisslare rapar frisätts metan. Genom en process som kallas hydroxyl oxidation omvandlas metanet till koldioxid. Motsvarande mängd koldioxid konsumeras av jordbrukets växter genom fotosyntes.

En annan fråga som kanske är än viktigare: Är det bra för hälsan att utesluta animaliskt baserad mat?

Två aktuella meta-analyser (en är egentligen en review) visar att de få människor (2 %) som avstår animaliskt baserad mat också i högre utsträckning rapporterar oro för framtiden, depression och ångest (Dobersek et al. 2021, 2023).

Varför?

Det har dels med vår arts evolution att göra. För ca 3,5 miljoner år sedan började våra förfäder äta benmärg (Mann, 2018; McPherron et al. 2010; Thompson et al. 2019). På det följde kött (Pobiner, 2013, 2016). Den näringstäta kosten startade en reduktion av deras tarmsystem och en expansion av deras hjärnor - från occipitalloben och framåt (Aiello och Wheeler, 1995).

Barn som inte får äta animaliskt baserad mat drabbas av fysisk och mental missväxt (Adesogan et al.2020; Allen, 2003; Balehegn et al. 2019).

På Helsingfors universitet testade näringsforskare vad som händer när man ger veganska alternativ till dagisbarn. Effekten blev att barnen fick störningar i mag-tarm-systemet (Hovinen et al. 2021). Det satte Helsingfors på kartan (Bramante, 2021).

Män över 40 som inte äter tillräckligt med kött och ägg har en ökad risk att drabbas av demenssjukdom (Ylilauri et al. 2019).

Ede (2019) menar att vår arts hjärnor behöver animaliskt fett.

Vuxna friska som delvis ersätter animaliskt protein med vegetariska alternativ, drabbas av benskörhet inom 12 veckor, speciellt i nedre delen av ryggraden (Itkonen et al. 2021; Tong et al. 2020Zheng et al. 2023).

Att exkludera animaliskt baserad mat för klimatet är meningslöst, men det kommer att hämma idrottares fysiska och mentala hälsa. Ergo. ett snedsteg.

Lästips:

Österberg (2019). “Perception versus facts: What is the future for sustainable food? The case for prospective thinking (UH)

Österberg (2020).  What’s the Prospect of Sustainable Food: The Case for Mental health. Department of Food and Nutrition. Jan 23.

Österberg (2022). VAD SKA VI ÄTA FÖR ATT UPPRÄTTHÅLLA FYSISK OCH MENTAL Hälsa? (Brainathletics).

Österberg (2023). Hur ska man välja mat i butiken? Medicinsk access

Stöd gärna bloggen via Swish (Sverige) eller MobilePay (Finland).

No comments:

Post a Comment